Statistika.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Statistické funkce v tabulkovém kalkulátoru Excel MS
Advertisements

Histogram představuje grafické zobrazení intervalového zobrazení četnosti znaku jakosti slouží k názornému zobrazení „struktury“ naměřených dat hranice.
Charakteristiky úrovně
Výpočet zásoby porostu na zkusných plochách při požadované přesnosti
Statistické charakteristiky variability
NORMOVANÉ NORMÁLNÍ ROZDĚLENÍ
Název školy Střední škola pedagogická, hotelnictví a služeb,
Hodnocení způsobilosti měřících systémů
POPISNÁ STATISTIKA ZPRACOVÁNÍ DAT Výpočet výběrových charakteristik
EXPLORATORNÍ STATISTIKA
Charakteristiky variability
KVANTILY OA a VOŠ Příbram.
Popisná statistika - pokračování
BOX - PLOT OA a VOŠ Příbram.
Statistika Vypracoval: Mgr. Lukáš Bičík
Statistika Střední hodnoty
Charakteristiky polohy hodnoty znaku - čísla popisující polohu znaku na číselné ose -můžeme zvolit: -Aritmetický průměr -Modus, medián -Harmonický průměr.
„EU peníze středním školám“
Výukový materiál vytvořený v rámci projektu „EU peníze školám“
Obsah statistiky Jana Zvárová
Statistika 8. ročník Autorem materiálu je Mgr. Jana Čulíková
Nechť (, , P) je pravděpodobnostní prostor:
Statistický soubor, jednotka, znak.
Charakteristické rysy a typy jednorozměrného rozdělení četností.
Základní statistické charakteristiky
STATISTICKÉ CHARAKTERISTIKY
Statistika Ukazatelé variability
Charakteristiky variability
Statistika 2 Aritmetický průměr, Modus, Medián
Biostatistika 4. přednáška
Popisná statistika III
Teorie psychodiagnostiky a psychometrie
Popisné statistiky. Výskyt strupovitosti se zdá být ve vztahu s obsahem některých chemických prvků “ve slupkách“ hlíz. Některé odrůdy trpí strupovitostí.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Pavel Najman. Obchodní akademie a Střední odborná škola logistická, Opava, příspěvková.
Mgr. Marcela Sandnerová Pojem charakteristiky variability Variabilita (proměnlivost)  Odlišnost hodnot příslušného znaku Čím větší je variabilita sledovaného.
Na co ve výuce statistiky není čas
Základy matematické statistiky. Nechť je dána náhodná veličina X (“věk žadatele o hypotéku“) X je definována rozdělením pravděpodobností, s nimiž nastanou.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Pavel Najman. Obchodní akademie a Střední odborná škola logistická, Opava, příspěvková.
ŠkolaStřední průmyslová škola Zlín Název projektu, reg. č.Inovace výuky prostřednictvím ICT v SPŠ Zlín, CZ.1.07/1.5.00/ Vzdělávací.
Základy statistiky Autor: Jana Buršová.
REGIONÁLNÍ ANALÝZA Cvičení 2 Evropský sociální fond Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti Název projektu: Kvalitní vzdělání je efektivní investice.
VY_32_INOVACE_21-16 STATISTIKA 2 Další prvky charakteristiky souboru.
… jak jsem na tom ve srovnání s ostatními?
Statistika Statistika je matematická disciplína, která zpracovává výsledky hromadného pozorování (o objemu výroby, dovozu či vývozu zboží, výdajích a příjmech.
K OMBINATORIKA, PRAVDĚPODOBNOST, STATISTIKA Charakteristiky variability VY_32_INOVACE_M4r0120 Mgr. Jakub Němec.
Základy statistiky Základní pojmy. Základy statistiky Statistiku můžeme chápat jako činnost - získávání stat. údajů, jejich zpracování a vyhodnocení jako.
STATISTIKA 1. MOMENTY Vztah mezi momenty v rámci skupin a celku Data rozdělena do několika skupin S 1, …, S k Počty objektů v jednotlivých skupinách n.
Popisné charakteristiky statistických souborů. ZS - přesné parametry (nelze je měřením zjistit) VS - výběrové charakteristiky (slouží jako odhad skutečných.
Zlepšení podmínek pro vzdělávání na středních školách Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost Název a adresa školy: Integrovaná střední.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/
Charakteristiky variability Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T. G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
Charakteristiky úrovně Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T. G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
Statistika 2.cvičení
STATISTICKÉ ZPRACOVÁNÍ DAT (JEDNOROZMĚRNÉ SOUBORY)
Popisná statistika: přehled
Statistika - opakovací test k procvičení
METODICKÝ LIST PRO ZŠ Pro zpracování vzdělávacích materiálů (VM)v rámci projektu EU peníze školám Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost   
Induktivní statistika
Regresní analýza výsledkem regresní analýzy je matematický model vztahu mezi dvěma nebo více proměnnými snažíme se z jedné proměnné nebo lineární kombinace.
Spojitá a kategoriální data Základní popisné statistiky
Typy proměnných Kvalitativní/kategorická binární - ano/ne
Střední hodnoty Udávají střed celé skupiny údajů, kolem kterého všechny hodnoty kolísají (analogie těžiště). Aritmetický průměr - vznikne součtem hodnot.
Kapitola 3: Centrální tendence a variabilita
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Střední škola obchodně technická s. r. o.
Analýza kardinálních proměnných
Autor: Honnerová Helena
Základy statistiky.
Základy popisné statistiky
Charakteristiky polohy
Transkript prezentace:

Statistika

Střední hodnoty Udávají střed celé skupiny údajů, kolem kterého všechny hodnoty kolísají (analogie těžiště). Aritmetický průměr - vznikne součtem hodnot statistického souboru dělených jejich počtem V Excelu se užívá pro průměr funkce: PRŮMĚR(ČÍSLO1;ČÍSLO2)

Střední hodnoty

Střední hodnoty Medián – je prostřední hodnota v uspořádaném statistickém souboru a to prostřední v pořadí hodnot uspořádaných podle velikosti tzn.: polovina hodnot výběru je menší nebo rovna mediánu, polovina hodnot je větší nebo rovna mediánu pokud není prostřední hodnota určena jednoznačně /sudý počet hodnot/, je za medián brán průměr dvou prostředních hodnot

Střední hodnoty Příklad 1: Mějme dána následující čísla: 1, 3, 2, 2, 4, 4, 2, 2, 5, 1, 2, 1 Čísla uspořádáme vzestupně: 1, 1, 1, 2, 2, 2, 2, 2, 3, 4, 4, 5 Protože hodnot proměnných je 12, je medián roven aritmetickému průměru šesté a sedmé hodnoty: x50 = 2 (přesný výpočet uvedeme v kap. Kvantily) V Excelu se využívá funkce MEDIAN(ČÍSLO1;ČÍSLO2)

Střední hodnoty Modus – je nejčetnější hodnota znaku, nebo-li ta hodnota, která se ve statistickém souboru vyskytuje nejčastěji např. z příkladu 1: 1, 1, 1, 2, 2, 2, 2, 2, 3, 4, 4, 5 je vidět, že je modus roven 2 V Excelu využíváme funkce: MODE(ČÍSLO1;ČÍSLO2)

Modus

Shrnutí středních hodnot Modus je nejčastěji se vyskytující hodnota v množině hodnot Medián je prostřední hodnota uspořádaného souboru Průměr je průměrná hodnota

Funkce popisující odchylky jednotlivých hodnot od aritmetického průměru Rozptyl sx2 – je definován jako součet kvadratických odchylek od průměru, děleným rozsahem stat. souboru V Excelu se užívá funkce: VAR(číslo1;číslo2)

Rozptyl

Směrodatná odchylka sx – vypočítá se jako druhá odmocnina z rozptylu V Excelu se užívá funkce SMODCH(ČÍSLO1;ČÍSLO2)

Směrodatná odchylka s Rozptyl a směrodatná odchylka určují, jak se liší jednotlivé hodnoty od střední hodnoty

Variační koeficient vx Charakterizuje přesnost měření či výsledku Uvádí se v %

Kvantil xp – (p-procentní kvantil) kvantil je hodnota znaku, pro kterou platí, že nejméně p-procent prvků má hodnotu menší nebo rovnu xp a (100-p) procent prvků je větších nebo rovno xp (viz medián) používají se tyto kvantily: Medián x50, dolní kvartil x25, horní kvartil x75, decily (x10, x20, … , x90) a percentily (x1, x2, … , x99)

Kvantil Pro nás nejdůležitější: Medián, dolní a horní kvartil a percentil Vrátíme se k příkladu 1: Máme dána čísla: 1, 3, 2, 2, 4, 1, 4, 2, 2, 5, 1, 2 Čísla uspořádáme vzestupně: 1, 1, 1, 2, 2, 2, 2, 2, 3, 4, 4, 5 Počet naměřených hodnot je tedy 12.

Výpočet kvantilů bez využití MS Excel Poté, co si hodnoty uspořádáme vzestupně dle velikosti, příslušný kvantil získáme jako pořadí k-té hodnoty, vypočtené ze vztahu: k = (počet hodnot).(úroveň kvantilu „p“)/100 kde číslo k zaokrouhlujeme nahoru

naše řada: 1, 1, 1, 2, 2, 2, 2, 2, 3, 4, 4, 5 Dolní kvartil x25: (12.25)/100 = 3, a je tedy roven číslu na 3. místě: 1, 1, 1, 2, 2, 2, 2, 2, 3, 4, 4, 5 x25 = 1 Medián x50: (máme sudý počet (12) hodnot, je roven aritmetickému průměru 6 a 7 hodnoty) x50 = (2+2)/2 = 2 Horní kvartil x75: (12.75)/100 = 9 a je tedy x75 = 3

Kvantily v MS Excel dolní kvartil se označuje jako kvartil 1 medián jako kvartil 2 horní kvartil jako kvartil 3 využíváme funkce QUARTIL opět označíme danou oblast (pole) do druhého řádku doplníme číslo kvartilu, který chceme spočítat

Dolní kvartil

Percentil využíváme funkce: PERCENTIL(OBLAST;HODNOTA PERCENTILU)

Mezikvartilová odchylka je definována jako polovina rozdílu horního a dolního kvartilu (x75 – x25)/2 užívá se v kombinaci s ostatními charakteristikami zejména pro rozlišení, jaká je variabilita (správnost) či koncentrace hodnot kolem středu

Získané hodnoty statistických souborů se zpracovávají do grafů – tzv. histogramů Zkuste z uvedeného grafu vytvořit tabulku určit medián a modus počtu telat vypočítat směrodatnou a mezikvartilovou odchylku určit variační koeficient