Použití webových aplikací Microsoftu pro business sféru

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Využití cloudových služeb ve školství
Advertisements

Školní síť a její připojení k internetu
Microsoft 5. Windows Live Essentials. Co je Windows Live Essentials ? Balíček moderních aplikací Dostupný zdarma V českém jazyce Další vývoj.
Název a adresa školy Střední škola zemědělská a přírodovědná Rožnov pod Radhoštěm nábřeží Dukelských Hrdinů Rožnov pod Radhoštěm Název operačního.
Exchange 2013 – Autodiscover - přehled
| Copyright© 2010 Microsoft Corporation Markéta Douděrová Microsoft PŘEDSTAVENÍ:
Polycom® RealPresence® Desktop
Polycom ® RealPresence ® Mobile Aplikace pro videokonferenční volání na mobilních zařízeních s operačním systémem IOS.
Operační systémy a aplikační servery Tomáš ZACHAT SPŠ Praha 10, STIC.
Internet Definice Historie Použití Programy pro práci s internetem
Small Business PC: Windows Vista Business and Microsoft Office Professional 2007 Jméno prezentátora Datum.
Princip fungování pošty Vnitřní členění zpráv Protokoly
Základy informatiky Internet Ing. Roman Danel, Ph.D. Institut ekonomiky a systémů řízení Hornicko – geologická fakulta.
SmartPhone start - Apple iPhone
Microsoft ® Lync ™ 2010 Školení k delegování. Cíle V tomto kurzu se dozvíte, jak provádět následující akce: Nastavení přístupu delegáta v aplikaci Outlook.
Představení Office365 Břetislav Regner PROJEKT financovaný
Elektronická pošta Elektronická pošta ( ) je obdobou běžné pošty a umožňuje přijímat a distribuovat dokumenty v textové podobě na jednu nebo více.
ESET - Chytré řešení bezpečnosti dat Filip Navrátil, Sales Engineer, ESET Software spol. s r.o.
NET Genium software pro výstavbu a provoz informačního portálu Martin Vonka
Petr Šetka, MVP Exchange, MCSE:Messaging, MCT Windows Small Business Server 2003 R2.
Představujeme službu Samepage
Zlín - květen 2006 Regionální knihovní systém Clavius REKS firma LANius s.r.o.
Informatika Internet.
INTERNET - TERMINOLOGIE
Copyright © 2011, atlantis Microsoft Lync ™ Stručný úvod do podnikové komunikace.
1 Přehled novinek v serveru Exchange 2007 Marian Henč Technology Specialist – AD & Messaging
Ukládání dat, a spam INTERNET Ukládání dat, a spam.
Tutoriál Vlastní složka My EBSCOhost
Mobilní kancelář a její rozšíření vlastními moduly
ICQ. Co je ICQ? ICQ je nejpoužívanější a nejpopulárnější komunikační program. ICQ je zkratka slangového výrazu „I seek you“ (hledám tě). Slouží ke komunikaci.
Google Apps Kateřina Macháčková EU peníze školám Základní škola Stříbrná Skalice, Na Městečku 69,
Sdílení obsáhlých souborů na webu Výpočetní technika.
Serverové systémy Windows
Internet.
Typy elektronické komunikace
Ing. František Hůlka lektor webináře pro ICT metodiky
BlackBerry 1Ottová Tereza BlackBerry (Manažerská informatika 1)
BlackBerry BES - Hosting Brno Radek Farkaš FreeCom Consulting s.r.o.
Investujte do úspor. Zlepšete prodej a marketing Přehled o Vašich zákaznících, obchodních aktivitách a příležitostech – Kdokoliv kdykoliv ví o všem, co.
Seznámení se službami Office 365 Microsoft Online Services Přechod ze sady BPOS na služby Office 365 pro stávající uživatele BPOS.
Copyright 2009 FUJITSU TECHNOLOGY SOLUTIONS Luboš Výrostek Clearingové centrum centrální smlouvy.
Mobilní kancelář (…nejen pro velké firmy) Vladimír Wojnar Microsoft Solutions HP.
2OP381 Manažerská informatika 1
Tento výukový materiál vznikl v rámci Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu: VY_32_INOVACE_PSK-4-15.
U072 Microsoft Office OneNote 2007
David Klíma- 1 - Elektronická pošta Slouží k přenosu zpráv po internetu Každý uživatel má - zavináč Klimad – uživatelské.
Zálohování fotografií
Licencování Exchange Server 2007 Petr Bobek, Information Worker Microsoft 16. února 2007.
Nokia Czech Republic, s.r.o. Igor Šmerda, program manager.
Zálohování dat Zoner cloud Webové úložiště fotografií. Virtuální disk. Zabezpečené přihlašovací údaje.
Pavel Olšan & Ondřej Mrzena.  Co je server  Funkce  Verze Windows a instalace  Active Directory  Účty  DNS  DHCP  .
Ivana Topolová VŠE v Praze
Google Apps Martin Kotlík Brno, 12. květen 2015 Cloudová řešení 1.Cloudové řešení Apple 2.Cloudové řešení Microsoft 3.Cloudové řešení Google.
Office 365 Úvodní seznámení
E- MAIL Ing. Jiří Šilhán. E LEKTRONICKÁ POŠTA NEBOLI vývoj od počátku sítí – původní návrh pouze pro přenos krátkých textových zpráv (ASCII) základní.
Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název DUM: Programy pro komunikaci Číslo DUM: III/2/VT/2/2/35 Vzdělávací předmět: Výpočetní technika Tematická oblast:
Moderní trendy využívání mobilních (dotykových) zařízení nejen ve výuce RNDr. Jan Krejčí, Ph.D.
E LEMENTARISTIKA ELEKTRONICKÝCH INFORMACÍ I. P RÁCE SE SOUBORY SOUBOROVÝ SYSTÉM, CLOUD, SÍŤOVÉ SLUŽBY Jiří Leipert.
 nejvíce využívaná služba internetu založená na www stránkách  poskytuje virtuální informační prostor, přístupný pomocí prohlížeče  výhodou www stránek.
INTERNET Mgr. Petra Toboříková. Internet = celosvětový systém navzájem propojených počítačových sítí –WWW (text, grafika a multimédia - hypertextové odkazy)
Jiří Prášek WLM: Mail: Web:
Anotace: Kancelářský balík od firmy Microsoft je nejčastěji používané řešení ve firmách i domácnostech. Žáci získají přehled o tomto produktu, získají.
Internet. je celosvětový systém navzájem propojených počítačových sítí („síť sítí“), ve kterých mezi sebou počítače komunikují pomocí rodiny protokolů.
Číslo projektuCZ.1.07/ / Název školySOU a ZŠ Planá, Kostelní 129, Planá Vzdělávací oblastVzdělávání v informačních a komunikačních technologiích.
Název šablony: ICT2 – Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Vzdělávací oblast dle RVP:Základy výpočetní techniky Okruh dle RVP:Počítačové sítě.
Inf Elektronická komunikace
2OP484 Manažerská informatika 4 Google Suite
Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název DUM: Programy pro komunikaci
Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název DUM: Internetové služby – Disk Google Číslo DUM: III/2/VT/2/2/36 Vzdělávací předmět: Výpočetní technika Tematická.
Informatika Internet.
Transkript prezentace:

Použití webových aplikací Microsoftu pro business sféru Radek Hulán F-ART AGENCY s.r.o. http://hulan.cz/ Prezentace ke stažení pro PowerPoint 2007 (nebo PDF): http://hulan.cz/d/webexpo.ppsx (4MB)

Obsah přednášky Potřeba současnosti - synchronizace a přístup k informacím odkudkoliv (emaily, kontakty, úkoly, dokumenty a soubory) Live.com na vlastní doméně Klienti pro Live.com - Outlook Connector, Windows Live Mail, Windows Live Messenger Vlastní Exchange vs. Hosted Exchange vs. Hotmail @ Live.com Provideři „Hosted“ produktů v ČR versus USA Synchronizační služby zdarma na Live.com – SkyDrive, Live Mesh, FolderShare, Office Live Workspace Radek Hulán

Realita dneška – několik PC, notebook, telefon Domácí PC Pracovní PC sync na data-cloud, nutný přístup k datům i offline „Chytrý“ telefon Notebook Radek Hulán

Klíčové informace, které musíte mít k dispozici 24/7 Kontakty – telefonní čísla, poštovní adresy, emailové adresy Emaily – minimálně poslední týden vždy u sebe, plus prohledávání historie dle potřeby Úkoly – řada z nich vzniká na základě emailu Kalendář – seznam událostí, provázanost na databázi kontaktů a emailů Poznámky – elektronické, papír je dnes pasé Jiná data – Office dokumenty, seznamy, včetně jejich sdílení mezi různými lidmi Radek Hulán

Live.com Hotmail Email (5GB) Kontakty Kalendář ZDARMA dostupné: Hotmail Email (5GB) Kontakty Kalendář Messenger: audio / video / text zprávy SkyDrive: úschovna souborů (5GB) Office Workspace – Sharepoint (5GB) Live Mesh: P2P sdílení souborů a sync dat (5GB) Radek Hulán

Karel vás zve na oběd (aneb k čemu Live.com v praxi je) Karel vám pošle email, zve vás na pracovní oběd. Přidáte si jej tedy jako kontakt do Outlooku na pracovním PC, a to včetně adresy, telefonu a emailu. Radek Hulán

Vytvoříte meeting v Outlooku Pozvání na oběd akceptujete – vytvoříte událost v Outlooku, Karla zadáte jako účastníka a upozornění se mu pošle automaticky. Nemusíte ani odpovídat na původní email, schůzka je dohodnuta.

Meeting je automaticky synchronizován na Live.com web i na váš telefon

„Karel“ je synchronizován i na webu Díky synchronizaci emailů, kontaktů a kalendáře mezi Outlookem a Live.com jsou kompletní údaje o Karlovi i na webu. Můžete se na ně podívat třeba v internetové kavárně na dovolené. Stejně tak se tyto údaje objeví na vašem domácím PC kde používáte bezplatný Windows Live Mail, a to díky rychlému MAPI protokolu. Jen MAPI, ne POP3. Radek Hulán

Live.com kontakty jsou automaticky synchronizované i vašem telefonu Díky instalaci Windows Mobile Device Center 6.1 (či ActiveSync 4.5 pro Windows XP) jsou informace z Outlooku (kontakty, emaily, události) ihned synchronizovány i na mobilní telefon. V tomto případě HTC Kaiser. Synchronizace emailů a kontaktů na telefon je ale možná i bez PC, díky Windows Live for Windows Mobile a GPRS/EDGE/3G/Wifi připojení. Kalendář se zatím synchronizuje jen přes Outlook, bude to doplněno. Radek Hulán

Textová, audio a video komunikace Kontakt, který máte na Live.com vidíte i ve Windows Live Messenger, což je aplikace nejen pro textovou komunikaci (typu ICQ), ale i pro audio a video hovory. Vše samozřejmě zdarma. Kontakty jsou opravdu „živé“, pokud kontakt změní ve svém profilu adresu či telefon, ihned to uvidíte ve vašem adresáři. Radek Hulán

Windows Live pro Windows mobile (online i bez PC, jen s telefonem) Identické kontakty, které máte v Outlooku či ve Windows Live Messenger na PC vidíte i v mobilu – díky aplikaci Windows Live for Windows Mobile. I zde můžete dále komunikovat, vytvářet či měnit úkoly, plánovat schůzky, odpovídat na emaily. Radek Hulán

Doplňkové aplikace - navigace Telefon vás s předstihem upozorní na událost (oběd!), a vy se necháte navigovat iGO 2008 navigací přímo na požadované místo. Maximum pohodlí s opravdu minimálním úsilím 

Live.com na vlastní doméně Live.com registrace bez vlastní domény – email typu @live.com Live.com zdarma na vlastní doméně – Windows Live Custom Domains email typu uzivatel@domena.cz až 500 emailových schránek s kapacitou 5GB možnost uživatelských registrací emailových schránek nebo jen účtů povolených administrátorem domény webové rozhraní na mail.live.com sync na Outlook 2003/2007, zdarma dostupný Windows Live Mail, plus Windows Mobile telefony podpora pro email, kontakty a kalendář Radek Hulán

Nastavení DNS CNAME záznam mail.domena.cz > go.domains.live.com MX záznam (server pro doručování emailů) priorita: 0, TTL: 3600 server: unikatni_id.pamx1.hotmail.com TXT záznam (Sender Policy Framework) host: domena.cz hodnota: "v=spf1 include:hotmail.com ~all" SRV záznam (Messenger) host: _sipfederationtls._tcp.domena.cz hodnota: 10 2 5061 federation.messenger.msn.com CNAME záznam mail.domena.cz > go.domains.live.com Radek Hulán

Administrace Live.com domén Webové rozhraní + napojení pomocí Windows Live Admin Center SDK Radek Hulán

Otevřené vs. uzavřené členství Nabídněte čtenářům vašeho webu email s adresou vaší domény a kapacitou 5GB zdarma. Max kapacita: 500 schránek. Radek Hulán

Live.com s kapacitou 10GB Standardní účet je zdarma a má kapacitu 5GB. Při použití webového rozhraní přidává patičku s textovou reklamou, při použití Outlooku či Windows Live Mail (aplikace na PC) nikoliv. Můžete si zaplatit MSN Hotmail Plus, v ceně €20 za rok (včetně DPH) získáte kapacitu schránky 10GB a blokaci všech reklam. Zaplacení je možné jen online pomocí MasterCard / VISA platební karty. Radek Hulán

Hosted Exchange vs. Live.com zdarma vlastní Exchange server Kapacita schránky 5GB / 10GB 200MB až unlimited Unlimited Cena za jednu schránku zdarma / €20 $120 / rok cca $100 / rok + vlastní HW + server hosting + administrace Vlastní doména Ano Sync na PC Sync kalendáře na WM Ne Podpora Bez supportu 24/7 Licence na Outlook * jedná se jen o odhad cen Radek Hulán

Jaké řešení zvolit Jednotlivec – Live.com 5GB zdarma či za €20/rok schránka s kapacitou 10GB; adresa @live.com či vlastní doména Menší firma či náročný jednotlivec – Hosted Exchange; výhodou jsou nulové náklady na správu, hardware, a licence; navíc je zahrnut i Outlook 2007 zdarma, funkční support Větší firma – vlastní Exchange server Radek Hulán

Výhody Hosted Exchange vs Live.com Oproti Live.com je zde výhoda v: funkční 24/7 podpoře, dokonalém využití Exchange ze strany Outlooku na PC, lepší antispam, pravidla pro poštu bez omezení, aliasy emailů, „out-of-office“ služby, výborný OWA (webový klient), ActiveSync na Windows Mobile, vyhledávání pošty na serveru, sync emailů, kontaktů a kalendáře i na Nokia, iPhone, SE telefonech. Radek Hulán

Cena Hosted Exchange v ČR versus USA V USA je možné získat Hosted Exchange v ceně $8 - $10 / schránku s kapacitou 3GB – neomezená (unlimited), plus neomezené množství aliasů a Sharepoint úložiště o kapacitě 100MB. Platba je bez problémů realizována MC/VISA kartou. V ČR je běžná cena za schránku o kapacitě pouhých 500MB výrazně vyšší, kolem $20 - 25/ měsíc. Radek Hulán

ExchangeMailHosting.com Jedna z Hosted Exchange alternativ k Live.com zdarma – za $10 / měsíc získáte neomezenou velikost schránky, 24/7 podporu a licenci na Outlook 2007. Radek Hulán

Nastavení DNS pro Hosted Exchange Příklad nastavení DNS pro ExchangeMailHosting.com: MX záznam (servery pro doručování emailů) smtp01.netplexity.net (priority 10) smtp02.netplexity.net (priority 20) TXT záznam (Sender Policy Framework) "v=spf1 mx ip4:216.134.213.64/28 ip4:66.129.85.128/27 ip4:66.129.95.112/28 ip4:216.26.142.96/28 –all" A/CNAME záznam (pro automatickou konfiguraci) autodiscover.domena.cz > autodiscover.myhostedsolution.com mail.domena.cz > 66.129.85.157 (pro OWA) Radek Hulán

Hosted Exchange provideři ExchangeMailHosting.com - $10 / měsíc pro neomezenou velikost schránky na vlastní doméně SherWeb.com - $9/měsíc pro 3GB schránku na vlastní doméně Mail2Web.com - $5 / měsíc za 1GB schránku na @mail2web.com; 100MB účet je zdarma (ale na starší Exchange 2003) Ignum.cz – 390 Kč (cca $24) / měsíc za 1GB schránku na vlastní domémě Exchange4You.cz – 285 Kč (cca $18) / měsíc za 1GB schránku na vlastní doméně Radek Hulán

OWA – aneb webový Outlook 2007 S Hosted Exchange získáváte i webové rozhraní - OWA. OWA je plně v češtině i u US providerů.

Hosted Exchange a ActiveSync Součástí je i vyspělá synchronizace na WM telefony, Nokia telefony se Symbianem či Apple iPhone.

Sdílení a sync dat a komunikace Microsoft má řadu komerčních serverů pro sdílení dat - souborů, poznámek, seznamů a komunikaci mezi teamem, jejich funkčnost je ovšem částečně pokryta i Live.com portfoliem služeb zdarma. Produkty zdarma na Live.com Komerční produkty (Office + servery) Email, kontakty, kalendář mail.live.com calendar.live.com Exchange 2007 Sdílení souborů, poznámek, seznamů, událostí SkyDrive (5GB) Office Live Workspace (5GB) Sharepoint Server 2007 Instantní komunikace Windows Live Messenger 8.5 Communicator 2007 P2P sdílení Live Mesh (5GB, P2P) FolderShare (P2P) Groove Server 2007 Radek Hulán

SkyDrive – 5GB úložiště souborů zdarma SkyDrive je webové úložiště pro až 5GB dokumentů, fotek, souborů. Je možné vytvářet neomezené množství složek a v nich nastavovat práva určitým uživatelům (nebo veřejnosti) pro přístup k těmto dokumentům. Pro autentizaci se používá Live ID, jako pro další Live.com služby. Soubory jsou dostupné jen na webu, neexistuje sync na lokální desktop. Radek Hulán

Office Live – 5GB specializované úložiště zdarma pro dokumenty Office 2003/2007 Office Live Workspace (5GB) je podobné SkyDrive úložišti, je ale specializováno na Word, Excel a PowerPoint dokumenty, seznamy, schůzky. Umí také zobrazit náhled dokumentů, vede jejich revize a integruje se do Office 2007 (Open/Save menu). Radek Hulán

Office Live Workspace – editace vzdálených dokumentů přímo z Wordu/Excelu 2007 Místo webové úpravy DOCX a XLSX dokumentů používá Office Live Workspace Live Add-in pro desktopové aplikace. Můžete tak upravovat vzdálené soubory přímo z pohodlí lokálního počítače, včetně spravování revizí. Radek Hulán

Office Live Workspace – poznámky, události, seznamy, kontakty jako SharePoint seznam Office Live Workspace nabízí kromě DOC/XLS dokumentů i podporu pro SharePoint seznamy, což může být databáze kontaktů, poznámek, kalendář, popřípadě jednotlivé body projektu. Každý seznam má své redaktory (s právem změn) a čtenáře. SharePoint seznam je navíc možné propojit online na Outlook 2007. Radek Hulán

Live Mesh – sync libovolných dat Principem Live Mesh je datové úložiště o velikosti 5GB zdarma u Microsoftu. V tomto úložišti můžete vytvářet neomezené množství složek, jejich obsah se následně plně automaticky synchronizuje mezi webovým úložištěm a dalšími počítači (telefony, atd.) oprávněných uživatelů. Zabezpečení přenosů pomocí SSL. Radek Hulán

Live Mesh se neomezuje jen na web, má nativního klienta pro: Webové rozhraní (nazvané „Desktop“) Windows XP 32bit Windows Vista 32bit Windows Vista 64bit (v přípravě) OS X (v přípravě) Windows Mobile * zatím se jedná jen o technology preview Radek Hulán

Live Mesh – webové rozhraní Radek Hulán

Live Mesh – rozhraní ve Vista x64 Synchronizované Live Mesh složky mají modrou barvu Radek Hulán

Live Mesh – praktické použití P2P a webové synchronizace složka "Rodina", kam dáváte fotky z dovolené a mají tam přístup všichni vaši blízcí, sync je pouze ve formě P2P mezi PC, ne na desktop, složka "Projekt A", kam má přístup "klient A" a nahráváte tam aktuální podklady pro rozpracovaný projekt, soubory jsou na PC i na webu, složka "Favorites", kam se vám synchronizují oblíbené záložky IE7 na notebooku, kancelářském PC a domácím PC. Radek Hulán

Live FolderShare - ryzí P2P sync Live FolderShare je P2P sync souborů / složek mezi neomezeným počtem uživatelů. Bohužel nepoužívá Live ID pro autentizaci. (Microsoftem odkoupený produkt z roku 2005, později spuštěný pod hlavičkou Live služeb)

Sumace pro sync dat Live Mesh – nejen P2P sync neomezeného množství dat, ale i sdílení a sync až 5GB dat mezi připojenými zařízeními a webem; do boudoucna podpora i pro Windows Mobile Live SkyDrive – klasické webové úložiště s kapacitou 5GB, nastavení práv uživatelů Live Workspace - „Sharepoint“ úložiště (až 5GB) pro Office dokumenty a seznamy Live FolderShare - P2P sync souborů mezi PC Radek Hulán

Důležité odkazy pro Live.com Windows Live Custom Domains (administrace) Windows Live Mail (webový klient) Windows Live Calendar (webový klient) Microsoft Outlook Connector 12.1 Beta 2 Windows Live Mail (PC aplikace) Windows Live Messenger (PC aplikace) Windows Live pro Windows Mobile (WM aplikace) Windows Mobile Device Center 6.1 (WM sync) Live Mesh (P2P sync i 5GB úložiště) Live SkyDrive (5GB webové úložiště) Live Workspace (5GB Office dokumenty) Live FolderShare (P2P sync) Radek Hulán