Základy HTML – vkládání objektů

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Úvod do tvorby internetových stránek v jazyce HTML Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu.
Advertisements

Jazyk HTML. Zdrojový kód  Elementy obsah obsah př. důležité př. důležité př. př.
Štěpán Šípal Gymnázium Čakovice. Dnešní témata  Vznik XHTML a předchůdci  Základní prvky XHTML dokumentu  Tagy a atributy  Elementy a jejich druhy.
WWW stránky.
ZÁKLADY HTML Číslo DUM: VY_32_INOVACE_04_11 Autor: Mgr. Ivana Matyášková Datum vytvoření: duben 2013 Ročník: tercie Vzdělávací obor: informační technologie.
Technologie pro publikování na webu 1 Ing. Jiří Štěpánek.
TNPW1 Technologie pro publikování na webu Přednáška č. 4 seznamy seznamy tabulky tabulky jejich sémantika jejich sémantika Ing. Martin Adámek Katedra informačních.
Tvorba www stránek Obrázky, animace a transparentnost, grafická menu a klikací oblasti obrázku (1.část) Ing. Miroslav Vachůn, Ph.D.
Title of the document The content of the document Úroveň 1 Úroveň 2 Úroveň 3 Titulek Výrobky Služby O nás Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li.
<. DOCTYPE HTML PUBLIC "-//W3C//DTD HTML 4
Základy HTML.
Mgr. Vlastislav Kučera přednáška č. 5.  Seznamy  CSS – vlastnosti seznamů ◦ list-style-type, list-style-image, list-style-position  Tabulky  CSS –
Základní škola a mateřská škola Bzenec Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Číslo a název šablony klíčové aktivity: III/2: využívání ICT – inovace Vypracoval/a:
Tvorba www stránek VLOŽENÍ OBRÁZKŮ ICT 4.ročník. Vložení obrázku OBRÁZEK NA WEBOVÝCH STRÁNKÁCH Binární data – ukládáme do samostatných složek (IMAGE,
Tvorba stránek  komu jsou stránky určeny  grafická úprava stránek  obsah  motivy vzhledu stránky
HyperText Markup Language
VY_32_INOVACE_4.3.IV1.02/Ku Html dokument a jeho struktura Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Pavla Kubínková CZ.1.07/1.5.00/
Programování HTML stránek
HTML HyperText Markup Language 3. část Ústav automatizace inženýrských úloh a informatiky FAST VUT v Brně 0U2 - Základy informatiky a výpočetní techniky.
VY_32_INOVACE_4.3.IVT1.14/Oc Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Jaroslav Ochodek CZ.1.07/1.5.00/ Tvorba webových.
Tvorba www stránek SYNTAXE ICT 4.ročník. Obsah TAGY TAGY ATRIBUTY ATRIBUTY KŘÍŽENÍ TAGŮ KŘÍŽENÍ TAGŮ VELIKOST PÍSMEN VELIKOST PÍSMEN MEZERY VE ZDROJOVÉM.
TAGY A STRUKTURA WEBOVÉ STRÁNKY. web – skupina webových stránek a dalších souborů (styly, obrázky, …), které na sebe navzájem odkazují jazyky pro psaní.
TVORBA WEBOVÝCH STRÁNEK
Tematická oblast: Aplikační software pro práci s informacemi II.
Tvorba webových stránek II. Odkazy, obrázky, seznamy.
Jazyk HTML.
VY_32_INOVACE_4.3.IVT1.11/Oc Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Jaroslav Ochodek CZ.1.07/1.5.00/ Tvorba webových.
Odkazy Pomocí odkazu se lze pohybovat mezi stránkami. Cílem může být další stránka nebo identifikátor na aktuální stránce. Pomocí odkazu se lze pohybovat.
Úvod do HTML a tvorby webových stránek
VY_32_INOVACE_4.3.IVT1.17/Oc Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Jaroslav Ochodek CZ.1.07/1.5.00/ Tvorba webových.
Nové modulové výukové a inovativní programy - zvýšení kvality ve vzdělávání Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem.
HTML (XHTML) 2. 2 HYPERTEXTOVÉ ODKAZY Odkaz může ukazovat na různá místa v internetu, na další Vaše internetové stránky nebo obrázky či jiné dokumenty.
ZÁKLADY HTML – ODKAZY, SEZNAMY. - vodorovná čára atributy:  width – délka čáry – pixely nebo %  size - šířka ve smyslu tloušťky  align - zarovnání.
CSS – rámečky Mgr. Lenka Švancarová.
XHTML – tabulky Mgr. Lenka Švancarová Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Lenka Švancarová. Dostupné z Metodického portálu.
VY_32_INOVACE_4.3.IVT1.12/Oc Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Jaroslav Ochodek CZ.1.07/1.5.00/ Tvorba webových.
HTML Text, seznamy, tabulky. Formátování textu Tučné... Kurzíva … Velké … Malé … Dolní index … Horní index … Přeškrtnuté … Podtržené … MOŽNO KOMBINOVAT.
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiáluVY_32_INOVACE_259 Název školyGymnázium, Tachov, Pionýrská 1370 Autor Ing. Roman Bartoš Předmět Informatika.
Title of the document The content of the document Úroveň 1 Úroveň 2 Úroveň 3 Titulek Výrobky Služby O nás Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li.
David Klíma- 1 - Obrázky na webu Než dám obrázek na web co musím udělat? Získat ho Upravit Zmenšit na publikovatelnou formu POZOR! někdy se obrázek natahuje.
CSS Cascading Style Sheets Kaskádové styly
DHTML Jan Felger. Kapitola 0: Základní tagy Základy HTML © Jan Felger 2005 Úvod Tato prezentace zobrazuje pouze zcela základní minimum znalostí, které.
Základní škola a mateřská škola Bzenec Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Číslo a název šablony klíčové aktivity: III/2: využívání ICT – inovace Vypracoval/a:
XHTML – obrázky Mgr. Lenka Švancarová Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Lenka Švancarová. Dostupné z Metodického portálu.
Obchodní akademie a Střední odborná škola, gen. F. Fajtla, Louny, p.o. Osvoboditelů 380, Louny Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Číslo sady29Číslo DUM16.
Tvorba webu Jazyk HTML, úvod
Tvorba www stránek Seznam, tabulky, grafika a barvy (1.část) Ing. Miroslav Vachůn, Ph.D.
CSS – float a clear Mgr. Lenka Švancarová. CSS – float Vlastnost určuje obtékání prvku. Hodnoty:  right – prvek bude zarovnán vpravo, okolní obsah stránky.
Obrázky v HTML dokumentech Druhy a použití. Obrázky + Zvyšují atraktivitu stránek. + Zvyšují vypovídací schopnost stránek. - Zvyšují dobu načítání stránky.
CO NÁS ČEKÁ ve cvičení 5 Oč. - KIT PEF CZU 1. O DKAZY Chceme-li, aby čtenář naší html stránky někam odklepnul..... Oč. - KIT PEF CZU.
VY_32_INOVACE_4.3.IVT1.05/Ku Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Pavla Kubínková CZ.1.07/1.5.00/ CSS.
HTML JAZYK Výuka HTML jazyka pro střední školy. 1. Jazyk HTML Standardní značkovací jazyk používaný pro dokumenty na webu. Jazyk HTML pomocí tágů (značek)
Číslo šablony: III/2 VY_32_INOVACE_P4_3.11 Tematická oblast: Aplikační software pro práci s informacemi II. HTML - odkazy, obrázky Typ: DUM - kombinovaný.
Párová a nepárová značka, atributy a jejich hodnoty
VY_32_INOVACE_4.3.IVT1.13/Oc Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Jaroslav Ochodek CZ.1.07/1.5.00/ Tvorba webových.
HTML – TABULKY. - uzavírá celou strukturu tabulky atributy tabulky:  align - obtékání tabulky ostatním textem – right, left, center  cellpadding – vnitřní.
Základy HTML 1 Vložení obrázku. 2 Grafické formáty První předpoklad pro vložení obrázku do stránky je jeho uložení ve vhodném formátu. Prohlížeče podporují.
Nové modulové výukové a inovativní programy - zvýšení kvality ve vzdělávání Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem.
Základní škola a mateřská škola Bzenec Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Číslo a název šablony klíčové aktivity: III/2: využívání ICT – inovace Vypracoval/a:
Kaskádové styly Cascading Style Sheets. Využití CSS jde o jazyk pro popis způsobu zobrazení stránek napsaných v jazycích HTML, XHTML nebo XML umožňuje.
HTML - vložení obrázku značka pro vložení obrázku : <img>
Základy tvorby www stránky v HTML kódu. © Mgr. Petr Loskot, leden Časopis PPK Časopis PC World.
Krátký úvodní kurz HTML Jenyk Obecně 1 - html  V HTML jazyce nezáleží na rozložení a délce řádku, extrémem je napsat celý program v jednom řádku.
Tvorba webových stránek - tabulka
Co je to webová prezentace?
Tvorba WEBOVÝCH stránek – obrázky
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Josefa Bublíka, Bánov
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Josefa Bublíka, Bánov
Jazyk HTML (1) Jazyk HTML (Hypertext Markup Language) se používá pro vytváření Web Pages (www stránek) HTML používá text a sadu formátovacích značek, označovaných.
Typy tagů stylové (formátovací) - tučné , šikmé , styl , písmo  ... strukturální- odstavce , nadpisy , seznamy , tabulky  ...
Transkript prezentace:

Základy HTML – vkládání objektů Číslo DUM: VY_32_INOVACE_04_12 Autor: Mgr. Ivana Matyášková Datum vytvoření: duben 2013 Ročník: tercie Vzdělávací obor: informační technologie Tematický celek: webové stránky Název projektu: Zvyšování kvality výuky na CMG 2012 - 2014 Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0612 Základy HTML – vkládání objektů

Základy HTML – vkládání objektů

Vložení obrázku <img> - obrázek (angl. image), nepárový tag; do stránky se vloží obrázek načtený z jiného souboru; artibuty: src - umístění souboru s obrázkem; v souboru je umístěna pouze cesta k obrázku. Po přemístění „html souboru“ na jiný počítač, na server v internetu apod., cesta se změní a obrázek se nezobrazí. Řešením je umístění obrázku do stejné složky s „html souborem“ a do src napsat jen název obrázku. Název by měl být bez diakritiky a jedno slovo - <img src="fotbal.jpg">

Vložení obrázku alt - alternativní text, zobrazuje se ve stránce tam, kde se nenačte obrázek width, height – šířka a výška obrázku, udává se v pixelech nebo v %, zadáme-li pouze jeden rozměr, je druhý dopočítán a obrázek se nedeformuje border – tloušťka rámečku (border=“0“- bez rámečku) vspace, hspace - vertikální a horizontální odsazení od okolních objektů align – zarovnání obrázku s okolím, obtékání obrázku (right, left), vertikální umístění obrázku na řádku (top, middle, bottom, baseline atd.)

Odkazy - Hypertext <a> </a> - vše co je mezi těmito značkami je odkaz, může to být text, obrázek apod. artibuty: href – zapíše se jako URL (Unique Resource Locator) stránky, na kterou je odkaz přesměrován; odkaz může otevírat i dokument name – jméno záložky, v dokumentu se vytvoří záložka <a name= “zacatek“></a>, na jiném místě se vytvoří odkaz <a href = “#zacatek“>Příklad</a>, který převede uživatele tam, kde je záložka target – určuje okno, ve kterém se zobrazí obsah Příklad

Seznamy Seznamy představují v HTML to, co jsou ve Wordu odrážky, číslování a předsazení nečíslovaný seznam Př. V IT probíráme <ul type="square"> <li>psaní textu</li> <li>internet</li> <li>grafiku</li> </ul>

Seznamy číslovaný seznam Př. Moje nejoblíbenější předměty jsou: <ol> <li>Informatika</li> <li>Matematika</li> <li>Tělocvik</li> </ol>

Seznamy seznam definic Př. <dl> <dt>Elipsa</dt> <dd> je uzavřená křivka v rovině. Všechny body elipsy mají stejný součet vzdáleností …</dd> <dt>Kružnice<dt> <dd>je množina všech bodů v rovině, které leží ve stejné vzdálenosti, označované jako poloměr</dd> </dl>

Tabulky <table> </table> - uzavírá celou strukturu tabulky atributy tabulky: align - obtékání tabulky ostatním textem – right, left, center cellpadding – vnitřní okraj buněk – v pixelech cellspacing - vnější okraj buněk – v pixelech border – šířka rámečku buněk – v pixelech width, height - šířka a výška tabulky – v pixelech nebo v % background – obrázek na pozadí bgcolor – barva pozadí

Tabulky <tr> </tr> - začátek a konec řádku tabulky, musí být uvnitř elementu <table> a smí obsahovat pouze buňky (<td> a <th>) <td> </td> - buňka tabulky, musí být umístěna v řádku <tr> atributy buňky: align, valign – horizontální a vertikální zarovnání obsahu width, height - šířka a výška buňky bgcolor, background – barva pozadí a obrázek na pozadí rowspan – sloučení buněk - zabírá více řádků colspan - sloučení buněk – zabírá více sloupců

Tabulky <th> </th> - hlavičková buňka, má stejné vlastnosti jako <th>, ale text je tučný a umístěný na střed <caption> </caption> - nadpis tabulky, umístěno mezi <table >a prvním řádkem tabulky Prázdná buňka – nevykreslí se rámeček, proto do ní píšeme tzv. nedělitelnou mezeru   Příklad

Použité zdroje http://www.jakpsatweb.cz/html/obrazky.html http://www.jakpsatweb.cz/html/tabulky.html http://www.jakpsatweb.cz/html/seznamy.html