Socotra Es un pequeño archipiélago de 4 islas e islotes en el Océano Indico frente a las costas del Cuerno de Africa,que pertenecen a la República del.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Vliv člověka na životní prostředí
Advertisements

VY_32_INOVACE_18 Asie - Japonsko
Reims Cathedral Cathédrale Notre-Dame de Reims.
Já a příroda.
Globální oteplovaní.
Počítačová prezentace
Základní škola a Mateřská škola Dolní Bojanovice, okres Hodonín
Mexiko země dávných indiánských kultur
Vodopády Iguazú. Duha je snad i když je zataženo….
SEVERNÍ AFRIKA.
CANARIAS VARIADA 7 EN 1 Kanárské ostrovy jsou autonomní společenství Španělska a souostroví sedmi hlavních ostrovů a několika dalších menších ostrůvků.
Dánsko Státní zřízení.
Neolit ve světě Základní škola Kutná Hora, Kremnická 98
AFRICKÉ REGIONY Státy severní Afriky KONEC
Andalucía Název školyGymnázium Zlín - Lesní čtvrť Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název projektuRozvoj žákovských kompetencí pro.
A TAK BRATŘI, MODLETE SE ZA NÁS, ABY SE SLOVO PÁNĚ RYCHLE ŠÍŘILO… Modlitby na březen 2015.
Kmen: Asmet Vypracoval: Tomáš K..
Dějiny Kanady Přednáška č. 2 Horák Jakub 1. První národy První obyvatelé před lety přes Beringův průliv Mnoho různých kmenů a skupin (více než.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Jméno autora:Mgr. Věra Floriánová Třída/ročník:
ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKRES LOUNY Vladislav Michl
Vznik Země a člověka Petr Machala.
Uvádí zájezd cestovní kancelář
DRAČINEC Nelly Olbertová.
MLADŠÍ DOBA KAMENNÁ Mgr. Lenka Venclová 2009.
INDONÉSIE Natálie Vašková.
VY_32_INOVACE_2D.6.11 Autor: Kateřina Vyčichlová Projekt Škola do života CZ.1.07/1.4.00/ Dějepis, 6. třída ZŠ Základní škola Kutná Hora, Kremnická.
Maledivy Martin Hroch.
Název: STAROVĚKÉ ŘECKO Autor: Mgr. Eva Vondrková
Tento digitální u č ební materiál (DUM) vznikl na základ ě ř ešení projektu OPVK, registra č ní č íslo CZ.1.07/1.5.00/ s názvem „Výuka na gymnáziu.
Tučňák císařský Vypracoval: Petr Skrutek
ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKRES LOUNY Vladislav Michl
Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.38/
MINOJSKÁ CIVILIZACE ZŠ TGM Rajhrad Autor: M. Kocmanová
Maledivy Martin Hroch.
YAZD Yazd a veces transliterada como Yezd, es una de las ciudades más antiguas y de mayor importancia histórica de Irán. Es capital de la provincia.
Biosféra.
Viet Nam.
1. Věčný Bože, silný v boji, | jak jsou příbytkové tvoji rozkošní, | ze všech nejkrásnější. | A proto touží má duše | po síních tvých v každém čase, |
INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ Podpora rozvoje cizích jazyků pro Evropu 21. stol. Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním.
Vikingové.
España Název školyGymnázium Zlín - Lesní čtvrť Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název projektuRozvoj žákovských kompetencí pro 21.
Gran Canaria Kanárské ostrovy
El verbo ser Název školyGymnázium Zlín - Lesní čtvrť Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název projektuRozvoj žákovských kompetencí.
TEXTO 1. ECONOMÍA El turismo en España 1) RESPONDA LAS PREGUNTAS. 1.¿Cuáles son los destinos turísticos más populares en España? 2. ¿Cuántos turistas llegan.
TEXTO 3. MARKETING Los trucos que nos hacen comprar 1)RESPONDA LAS PREGUNTAS. 1.¿Con qué motivo se distribuyen los productos en un supermercado en cierto.
Obchodní akademie a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Jihlava Šablona 32 VY_32_INOVACE_351.ŠPJ.34 ¿Qué hora es ?- prezentace.
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor:Mgr. Kateřina Průšová Název materiálu:
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor:Mgr. Kateřina Průšová Název materiálu:
Vypracovala: Mgr. Jana Jelínková
Alberobello, známá vesnička s bílými kamennými domky „trulli“ je zapsána na Seznamu světového kulturního a přírodního dědictví UNESCO. V Apulii, na.
AFRIKA VY_32_Inovace_01TR-1 autor : Mgr. Trčková Ivana ZŠ a MŠ Nedašov.
Název školy: Základní škola a Mateřská škola, Police nad Metují, okres Náchod Autor: Mgr. Karolina Pátková Název : VY_32_INOVACE_5B_08_Vyjmenovaná_slova_po_B.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola, Uherský Ostroh, okres Uherské Hradiště, příspěvková organizace AUTOR: Mgr. Linda Tůmová NÁZEV: VY_32_INOVACE_11_D_07 TÉMA:
Jihovýchodně od Serra da Estrela je okouzlující Monsanto, starobyl á opevněné vesnice na svahu hory. Na domy uchycené mezi obrovskými balvany je impozantní.
Šablona. Anotace: výkladová prezentace věnující se Kubě jako státu Autor: Mgr.Hana Hilscherová Jazyk: Čeština Očekávaný výstup: lokalizuje na mapě stát.
Afrika.
ZÁKLADNÍ ŠKOLA, JIČÍN, HUSOVA 170 Číslo projektu
DĚJEPIS – 6. ročník Číslo DUM: VY_32_INOVACE_14
ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKRES LOUNY Vladislav Michl
SER ESTAR HABER Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Eva Šimonková Dostupné z Metodického portálu ISSN: 1802–4785.
ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKRES LOUNY Vladislav Michl
SER ESTAR HABER Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Eva Šimonková Dostupné z Metodického portálu ISSN: 1802–4785.
Slované 7. ročník.
SOCOTRA Socotra Es un pequeño archipiélago de 4 islas e islotes en el Océano Indico frente a las costas del Cuerno de Africa,que pertenecen a la República.
STAROVĚKÉ ŘECKO.
Autor: Mgr.Lenka Preisová
En el golfo de Carpentaria, al norte de Australia, entre los meses de septiembre y noviembre, se produce un fenómeno extraordinario, de una belleza inigualable:
Souvislá pedagogická praxe Bc. Lenka Ďurišová 2. ročník, NMgr. D-Zsv
Co jsme si odnesli z Evropy
Transkript prezentace:

Socotra Es un pequeño archipiélago de 4 islas e islotes en el Océano Indico frente a las costas del Cuerno de Africa,que pertenecen a la República del Yemen.

Ostrov Socotra se nachází jiho-východně od Jemenu, poblíž východního pobřeží Somálska. Po staletí byl naprosto izolován a dodnes místní obyvatelé (asi ) žijí tak trochu pravěkým způsobem života. Jsou to zčásti afro- arabové, hovoří místním, prastarým jazykem z rodiny Semitských, který nemá písmo a nikde jinde na světě není znám. Sokotřané se zdraví tak, že se dotýkají navzájem nosy, někdy, při obzvláště srdečném pozdravu se ještě nosem dotýkají stisknutých pravic. Podle jednoho zdroje byli Sokotřané před konverzí na islám původními stoupenci Asyrské východní církve, téměř zapomenuté sekty ranných Mezopotámských křesťanů. Jedinou jejich skromnou obživou je rybolov (u pobřeží), lov divokých koz (ve vnitrozemí) a sběr bylinek, plodů a pryskyřic ze stromů myrhovníků a Dračích stromů. Neznají zemědělství, chov dobytka, obchod. Jejich strava je jen vařené rybí nebo kozí maso doplněné plody datlových palem. Jakákoliv práce, mimo sběr a lov, je údajně proti jejich tradicím. První obchody a jídelny vznikly na ostrově až s příchodem Jemenců. Sokotřané si staví kamenné domky, které na pobřeží tvoří malebné rybářské vesnice a ve vnitrozemí, kde nelze postavit příbytek, bydlí v jeskyních. Žijí zcela prostým způsobem života a možná proto jsou velmi mírumilovní, přátelští a bezelstní. Když přijde do vesnice cizinec, seběhne se veškeré obyvatelstvo k jeho přivítání, nebo jen prostému zírání. Pozorování kolemjdoucích a "lelkování" je zjevně jejich hlavním, denním zaměstnáním.

Es una de las islas de orígen continental,más aisladas del mundo.

El largo aislamiento geológico del archipiélago y el intenso calor y falta de agua se han combinado para dar lugar a una interesante flora endémica que es muy vulnerable a los cambios; al menos un tercio de las 800 plantas que se encuentran en Socotra son endémicas. Los botánicos sitúan a la flora de Socotra entre las diez que más peligro de desaparición corren en el mundo.

Bájný pták Fénix opouštěl své ohnivé hnízdo jednou za 500 let, aby oblétl lidská obydlí, kde svými žhavými perutěmi obdarovával obyvatelstvo životodárným ohněm. I stalo se, že lidé přestávali ve Fénixe a jeho ohnivou moc věřit. Král lidu vypravil se k moudrému starci, který mu pravil, že kouzelná jiskra z Fénixovy ohnivé síly, sídlí v neznámém poddaném. Král zvěstoval mudrcovo poselství svému lidu a vida, jak člověk jeden k druhému úcty nabyl s vírou, že jiskra Fénixova ukrývá se v něm. Toto království záhy neznalo již zla a člověk člověku stal se pravým bratrem. Něco však králi zamlčeno zůstalo. Jiskra ohně velkého Fénixe není zakleta v jednom poddaném, nýbrž každý z nás ji v srdci svém nese. Je na nás budeme-li hledati tuto sílu v bližních našich neb v nás samých". "Bájný pták Fénix opouštěl své ohnivé hnízdo jednou za 500 let, aby oblétl lidská obydlí, kde svými žhavými perutěmi obdarovával obyvatelstvo životodárným ohněm. I stalo se, že lidé přestávali ve Fénixe a jeho ohnivou moc věřit. Král lidu vypravil se k moudrému starci, který mu pravil, že kouzelná jiskra z Fénixovy ohnivé síly, sídlí v neznámém poddaném. Král zvěstoval mudrcovo poselství svému lidu a vida, jak člověk jeden k druhému úcty nabyl s vírou, že jiskra Fénixova ukrývá se v něm. Toto království záhy neznalo již zla a člověk člověku stal se pravým bratrem. Něco však králi zamlčeno zůstalo. Jiskra ohně velkého Fénixe není zakleta v jednom poddaném, nýbrž každý z nás ji v srdci svém nese. Je na nás budeme-li hledati tuto sílu v bližních našich neb v nás samých". Dle legendy byla ohnivým hnízdem Fénixe právě Socotra. Socotra je dnes díky své prehistorické fauně a flóře klasifikována jako pokladnice světového přírodního bohatství. Souostroví Sokotra (Socotra, Soqotra, Suqotra, Soqotora) je obestřeno mýty a legendami.

Una de las plantas más extrañas de Socotra es el Dracaena cinnabari, un árbol de extraña apariencia con forma de paraguas. Su savia, de color rojo, era buscada en la antigüedad para ser usada como medicina o tinte.Dracaena cinnabari

Tento strom (viz také předchozí snímek), jako většina flóry a fauny ostrova, ještě není dokonale prozkoumán, k jeho vzniku se však váže tato legenda. "Bylo, nebylo, v každém případě velmi dávno se na ostrově utkali v boji slon a drak (drakem mohl být bájný pták Fénix?). Během zápasu se drakovi podařilo vysát slonovi většinu krve a ten, v poslední bojové křeči srazil draka k zemi a rozdrtil jej. Jejich společná krev potřísnila půdu, ze které vzápětí vyrostl strom Dračí krve." Nutno dodat, že Jemenci nazývají tento strom "Krev bratrská“ Dalšími druhy stromů jsou tzv. lahvovníky a okurkovníky, spolu s myrhovníky a kadidelníky. Vzhledem k tropickým teplotám a velkým zásobám podzemní vody si tyto stromy vytvořily ve svém kmeni svérázný zásobník, jakýsi sud s vodou, na jehož vrcholku se zelená ta či jiná botanická specialita (např. Pouštní růže).

Vzhledem k tropickým teplotám a velkým zásobám podzemní vody si tyto stromy vytvořily ve svém kmeni svérázný zásobník, jakýsi sud s vodou, na jehož vrcholku se zelená ta či jiná botanická specialita

En las islas se habla un idioma semítico propio, el soqotri, que está relacionado con otros idiomas de la península Arábiga como el Mahri y el Dhofari o Jibali. semíticosoqotripenínsula ArábigaMahri

la diversidad marina es muy grande, y se caracteriza por la presencia de especies originarias de las regiones biológicas próximas, el Océano Índico occidental y el Mar Rojo.Océano ÍndicoMar Rojo

A moře? Když si doma napustíme vanu, není tak čistá a průzračná jako Sokoterské moře. Jsou tu pláže se sněhobílým, korálovým, pískem, který na jedné straně stoupá až k vrcholům hor a na druhé straně tvoří, až sto metrů dlouhé dno moře. Pláže Socotry jsou domovem všudypřítomných krabů, kteří si zde hloubí své nory a vyhrabaný písek tvoří tyto malebné mini pyramidy.

Pláže Socotry jsou domovem všudypřítomných krabů...

zdroj českého textu : toto není český překlad, ale vyhledala jsem si na netu informace, které jsem použila pro doplnění této úžasné prezentace původní text jsem ponechala v původní podobě editace a doplnění českého textu JS