Název úlohy: 3.11 Rychlost zvuku ve vzduchu

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Název úlohy: 2.4 II. Newtonův zákon
Advertisements

Název úlohy: 4.11 Radioaktivita a ochrana před zářením
Dráha, rychlost, čas.
Akustika.
Název úlohy: 4.7 Termistor
VLASTNOSTI ZVUKU.
Klíčová aktivita:32 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Sada číslo: Výstup číslo:04 08 Autor:Petr Lukáš Vzdělávací oblast:Fyzika Výuková hodina:Rozsah.
Klíčová aktivita: 32 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT
Název úlohy: 1.3 Čas. Reakční doba
Název úlohy: 8.6 Polarizace světla
Název úlohy: 2.5 Smykové tření
Název úlohy: 5.16 Atmosférický tlak.
Název úlohy: 3.3 Účinnost. Fyzikální princip: Účinnost je podíl vykonané práce W a dodané energie E. Cíl: Určit účinnost při ohřívání vody lihovým kahanem.
Rychlost rovnoměrného pohybu
U těles určujeme ve fyzice jejich vlastnosti – rozměr (velikost), hmotnost, objem, obsah, teplotu, barvu, tvar, tvrdost, stlačitelnost, sílu – kterou.
Název a adresa školy: Střední odborné učiliště stavební, Opava, příspěvková organizace, Boženy Němcové 22/2309, Opava Název operačního programu:
Základní škola a mateřská škola Bzenec Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Číslo a název šablony klíčové aktivity: III/2: využívání ICT – inovace Vypracoval/a:
Opakované měření délky
Přesnost a chyby měření
Název úlohy: 1.1 Délka.
Název úlohy: 2.8 Archimedův zákon
Název úlohy: 2.11 Základy meteorologie
Název úlohy: 3.19 Výkon elektrického proudu. Fyzikální princip Výkon P elektrického proudu vypočítáme jako součin napětí na spotřebiči a proudu, který.
Klíčová aktivita:32 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Sada číslo: Výstup číslo:04 01 Autor:Petr Lukáš Vzdělávací oblast:Fyzika Výuková hodina:Kmity.
Chvění struny Veronika Kučerová.
Autor: Mgr. Libor Sovadina
Název úlohy: 7.21 Střídavý proud s indukčností
1.3 Jak zjišťujeme vlastnosti látek? Měření.
Název úlohy: 9.9 Nabíhání zdrojů světla. Fyzikální princip Každý zdroj světla potřebuje určitou dobu po jeho zapnutí k přejití do plného provozního režimu.
Název úlohy: 2.6 Povrchové napětí
Měření fyzikálních veličin
Název úlohy: 7.18 Přechodný děj
Název úlohy: 2.14 Barvy světla
Název úlohy: 5.7 Smykové tření
Název úlohy: 5.14 Archimedův zákon.
Název úlohy: 1.9 Magnetické pole. Magnetickou indukcí nazýváme jev při kterém se tělesa s feromagnetickými vlastnostmi v blízkosti magnetu zmagnetují.
Výroba fujary z PVC trubky
Účinky elektrického proudu
Úloha 4 Ovládání motoru pomocí detekce zvuku a ultrazvuku Projekt CZ.1.07/1.1.16/ Bc. Jaroslav Zika 2014.
Měření závislosti odporu rezistoru a termistoru na teplotě
Úloha 1 Měření úrovně zvuku pomocí zvukového senzoru na vstupu mikroprocesoru Projekt CZ.1.07/1.1.16/ Bc. Jaroslav Zika 2014.
Úloha 4 Detekce pohybu s vykonáním mechanické energie pomocí mikropočítače Projekt CZ.1.07/1.1.16/ Bc. Štěpán Janás 2013.
Úloha 1 Měření vzdálenosti pomocí ultrazvuku na vstupu mikropočítače Projekt CZ.1.07/1.1.16/ Bc. Štěpán Janás 2013.
Úloha 2 Zabezpečení prostoru pomocí detekce zvuku. Projekt CZ.1.07/1.1.16/ Bc. Jaroslav Zika 2014.
Úloha 1 Projekt CZ.1.07/1.1.16/ David Holoubek 2014 Dotykový senzor na vstupu mikrokontroléru NXT.
Úloha 2 Rozpoznání vzdálenosti pomocí ultrazvuku na vstupu mikropočítače Projekt CZ.1.07/1.1.16/ Bc. Štěpán Janás 2013.
Měření rychlosti světla Foucaultovou metodou
Vzorová úloha 5 Ultrazvukový senzor, tlačítko a motor řízený mikropočítačem Projekt CZ.1.07/1.1.16/ Bc. Štěpán Janás 2013.
Úloha 5 Ultrazvukový senzor, tlačítko a motor řízený mikropočítačem Projekt CZ.1.07/1.1.16/ Bc. Štěpán Janás 2013.
Zvuk Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Radim Frič. Slezské gymnázium, Opava, příspěvková organizace. Vzdělávací materiál.
Fyzika na scéně - exploratorium pro žáky základních a středních škol reg. č.: CZ.1.07/1.1.04/ Gymnázium, Olomouc, Čajkovského 9 Název úlohy: 1.3.
Návody k měření laboratorních úloh Multimediální technika a televize 1)Měření akustického výkonu vyzářeného reproduktorem 2) Měření vstupní elektrické.
Č.projektu : CZ.1.07/1.1.06/ Portál eVIM kolorimetrie.
Fyzika na scéně - exploratorium pro žáky základních a středních škol reg. č.: CZ.1.07/1.1.04/ Gymnázium, Olomouc, Čajkovského 9 Název úlohy: 3.7.
Fyzika na scéně - exploratorium pro žáky základních a středních škol reg. č.: CZ.1.07/1.1.04/ Gymnázium, Olomouc, Čajkovského 9 Název úlohy: 1.6.
Fyzika na scéně - exploratorium pro žáky základních a středních škol reg. č.: CZ.1.07/1.1.04/ Gymnázium, Olomouc, Čajkovského 9 Název úlohy: 1.1.
Č.projektu : CZ.1.07/1.1.06/ Portál eVIM 3. Newtonův zákon.
ZVUKOVÉ JEVY - AKUSTIKA
Zvuk, šíření zvuku, zdroje zvuku
Hromadná korespondence 2 OpenOffice
Kmity, vlny, akustika Část II - Vlny Pavel Kratochvíl Plzeň, ZS.
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Název úlohy: 5.2 Volný pád.
ZVUK A JEHO VLASTNOSTI.
Jak postupujeme při měření délky
Fyzika – Zvuk.
Experimentální ukázka vlastností akustického vlnění ve vzduchu
Mgr. Jan Ptáčník - GJVJ - 2. ročník - Fyzika
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu VY_32_INOVACE_433_Zvuk
AUTOR: Jiří Toman NÁZEV: VY_32_INOVACE_24_09 Zvukové jevy –opakování A
Transkript prezentace:

Název úlohy: 3.11 Rychlost zvuku ve vzduchu

Fyzikální princip Zvuk je podélné vlnění s frekvencí od 16 Hz do 20 kHz. Rychlost zvuku můžeme změřit přímou metodou tak, že změříme vzdálenost, kterou zvuk urazil a dobu, kterou mu to trvalo. Cíl Určit rychlost zvuku ve vzduchu při dané teplotě. Pomůcky LabQuest, dva mikrofony MCA - BTA, zdroj zvuku – dřevěné hůlky (hudební nástroj).

Schéma

Postup 1. Do vstupů CH 1 a CH 2 připojíme dva mikrofony MCA-BTA. Mikrofony nastavíme dle schéma na jeden až dva metry od sebe. Změříme vzdálenost s = ...... m Zapneme LabQuest a nastavíme v menu Senzory – Záznam dat: Trvání: 0,03 s, Frekvence: 10 000 čtení/s. Trigger nastavíme na Zapnuto ... je rostoucí přes 2,5. Dále zvolíme zobrazení grafu. Stiskneme tlačítko START (měření) na LabQuestu; měření neprobíhá; čeká na „spoušť“. U pravého mikrofonu ťukneme do dřevěných hůlek. Tím se zapne („spoušť“) měření a oba mikrofony zaznamenají zvuk. Levý mikrofon s určitým zpožděním, které odpovídá vzdálenosti obou mikrofonů a rychlosti zvuku. Na dotykové obrazovce si zvětšíme místo, kde začíná druhý zvuk – označíme perem a menu Graf - Zvětšit. Dále označíme co nejpřesněji místo, kde začíná druhý zpožděný zvuk; odečteme čas zpoždění t = ........ s.

Postup Vypočítáme rychlost zvuku v = s/t = ........ / .........m·s-1. Měření můžeme několikrát opakovat pro jiné vzdálenosti.

Doplňující otázky Pokud stejné měření bude dělat více studentů, je potřeba se domluvit, aby nedošlo k vzájemnému rušení? Porovnej rychlost zvuku s tabulkovou hodnotou a s hodnotami v jiných látkách. Kde je největší? Vypočítej podle vzorce z tabulek, jaká je rychlost zvuku při dané teplotě vzduchu t = ........... °C. Zkus se zamyslet nad průběhem grafů – jak se musí chvět zdroj zvuku? Zkus změřit rychlost zvuku pomocí odrazu. Návod: K měření je použita odpadní trubka HTEM (délka 1 m, 2 m nebo 3 m; také je možné zakoupit více stejných metrových kusů, které je možno zasouvat do sebe). K ucpání trubky je možné koupit tzv. zátku, která se nasadí na konec trubky. Mikrofon je umístěn těsně u ústí trubky. K měření stačí pouze jeden mikrofon. K měření je potřeba stejné nastavení (včetně „spouště“).

Doplňující otázky

Doplňující otázky 6. Měření zkus nejdříve bez odpadní trubky a potom s trubkou!!! 7. Jakou vzdálenost musíš dosadit do vzorce? 8. Zkus stejné měření, ale oddělej zátku. Zkus vysvětlit to, co jsi naměřil? 9. Nyní můžeš zkusit i ohřát vzduch v trubce pomocí fénu nebo teplovzdušné pistole a teploměrem TMP-BTA měřit jeho teplotu. Jak se změní rychlost zvuku? Co to způsobilo?