Hlavní panely, spouštění panelu, tlačítko start

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Microsoft Word 2010 I. Spuštění aplikace Wordu Popis prostředí Základní editace textu VY_32_INOVACE_52_MS_Word_ I.
Advertisements

Vzdělávací oblast: Informatika Autor: Mgr. Robert Kecskés Jazyk: Český
Používání hlavního panelu
Klávesové zkratky pro práci s okny
Vypracovala: Mgr. Hana Toflová Dne: ICT2/1/3/16
Pracovní plocha Pracovní plocha : Tlačítko start
WINDOWS. Po spuštění se objeví pracovní plocha. Pracovní plocha – má barvu, kterou můžeme měnit. Můžeme na ni dát i obrázek.
MS Windows.
Zkratky.
VY_32_INOVACE_In 6.,7.01 Práce s oknem, nastavení Anotace: Žák se seznámení s druhy oken, jejich funkcemi, částmi a možnostmi. Ve cvičení a procvičování.
Počítač – základní ovládání Název materiálu: VY_INOVACE_xxx_pocitac_ovladani Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Vzdělávací oblast: Informační a komunikační.
název projektu: Šablony Špičák číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
Hlavní panel spuštěné programy
VY_32_INOVACE_In 6.,7.15 Grafy - vytvoření základních typů grafu Anotace: Žák se seznámí s tvorbou grafu a jeho formátováním v programu MS Excel 2010.
MS Malování II. VY_32_INOVACE_58_MS_Malovani_II.
Textový procesor Open Office, Writer VLOŽENÍ OBRÁZKU, ÚPRAVA OBRÁZKU
HLAVNÍ PANEL tlačítko START
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
VY_32_INOVACE_E3-13 KRESLÍME RASTROVOU GRAFIKOU I. AUTOR: Mgr. Vladimír Bartoš VYTVOŘENO: ZÁŘÍ 2011 STRUČNÁ ANOTACE: VÝKLAD LÁTKY K TÉMATU KRESBY RASTOVOU.
ZAČÍNÁME PRACOVAT S WORDEM 2007
Základy práce s počítačem – lekce I. Zvyšování IT gramotnosti zaměstnanců vybraných fakult MU.
Základy práce s počítačem – lekce II. Zvyšování IT gramotnosti zaměstnanců vybraných fakult MU.
POČÍTAČOVÁ MYŠ Společně s klávesnicí slouží jako spojovací prostředek mezi PC a uživatelem. Toto polohovací zařízení převádí informace o svém pohybu po.
WINDOWS II Jak co otevřít v daném programu
VY_32_INOVACE_In 6.,7.11 Internetový prohlížeč-vyhledávání a ukládání dat z internetu do počítače Anotace: V prezentaci se žák seznámí se základními typy.
VY_32_INOVACE_In 6.,7.17 PowerPoint – snímky
Styly písma - vytvoření vlastního stylu, zápatí a záhlaví stránek
VY_32_INOVACE_53_MS_Word_ II. Autor : Trýzna Stanislav Školní rok : 2011/2012 Určeno pro : šestý ročník Předmět: informatika Téma : základní orientace.
PowerPoint. PowerPoint Co je to PowerPoint? Program PowerPoint slouží k tvorbě prezentace. Pracuje se zde s tzv. snímky. Každý snímek tvoří jednu obrazovku.
OS Windows 7 I. Úprava a nastavení PC Práce se složkami a soubory
VY_32_INOVACE_48_OS_Windows_7_II. Autor : Trýzna Stanislav Školní rok : 2011/2012 Určeno pro : šestý ročník Předmět: informatika Téma : základní orientace.
VY_32_INOVACE_In 6.,7.04 Složka - operace se složkami Anotace: V prezentaci se žák seznámí se složkou, jejím vytvořením a nastavením. Žák si v průběhu.
Vzhled a přizpůsobení I
Windows 7 HLAVNÍ PANEL. Název a adresa školy: Střední odborné učiliště stavební, Opava, příspěvková organizace, Boženy Němcové 22/2309, Opava Název.
Gymnázium, Obchodní akademie a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Hodonín Operační systém MS Windows Základní operace.
T1: Základy práce s počítačem
SubjektSpeciální ZŠ a MŠ AdresaU Červeného kostela 110, TEPLICE Číslo op. programuCZ Název op. programuOP Vzdělávání pro konkurenceschopnost.
VY_III/2_INOVACE_32_Hlavní panel a nabídka Start Hlavní panel a nabídka Start Miroslav Kaňok.
Martina Braunerová.  nejdůležitější program v počítači  umožňuje všem ostatním programům fungovat  prostředník mezi počítačem a uživatelem.
Přepínání klávesnice Umístění jednotlivých znaků se na klávesnici může měnit v závislosti na tom, jakou klávesnici používáme.U nás se samozřejmě nejčastěji.
WINDOWS VISTA.
Základní pojmy v informatice –II.
Základy práce na PC Ing. Jan Roubíček.
Základní škola a Mateřská škola, Šumná, okres Znojmo OP VK Tematický celek: Informatika Název a číslo učebního materiálu VY _32_INOVACE_04_09.
EXCEL 2010 Popis prostředí – 3. část. Název a adresa školy: Střední odborné učiliště stavební, Opava, příspěvková organizace, Boženy Němcové 22/2309,
WORD 2010 Popis prostředí – 2. část. Název a adresa školy: Střední odborné učiliště stavební, Opava, příspěvková organizace, Boženy Němcové 22/2309, 746.
Aktivní škola - podpora, zlepšení kvality vzdělávání a výuky na základní škole Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem.
Základní škola a Mateřská škola, Šumná, okres Znojmo OP VK Tematický celek: Informatika Název a číslo učebního materiálu VY _32_INOVACE_04_15.
MS WINDOWS Plocha. Plocha  Deska pracovního stolu  Výchozí bod pro práci s PC  Na každém počítači může vypadat různě  Uživatel si ji může sám upravovat.
Název školyStřední odborná škola a Gymnázium Staré Město Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ AutorIng. Ivana Brhelová Název šablonyIII/2.
OPERAČNÍ SYSTÉMY.
Tlačítko START Pro žáky šestého ročníku předmětu Informatika.
KURZ ZÁKLADY PRÁCE S POČÍTAČEM 1 Úvod do práce ve Windows Autor: Mgr. Aleš Kozák.
KURZ ZÁKLADY PRÁCE S POČÍTAČEM 1 Základní nastavení systému
Název školyStřední odborná škola a Gymnázium Staré Město Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ AutorIng. Ivana Brhelová Název šablonyIII/2.
Tento projekt je financován z Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost prostřednictvím Evropského sociálního fondu a státního rozpočtu ČR.
Ovládání aplikací (9). Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ OAJL - inovace výuky Příjemce: Obchodní akademie, odborná škola a praktická škola pro tělesně postižené,
Název školy Střední škola hotelová aslužeb Kroměříž Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Autor Ing. Zdenek Laski Název šablonyVY_32_INOVACE INF Název DUMuINF S.
Základy úpravy digitální fotografie Seznámení s program Zoner PhotoStudio.
Název školy Střední škola hotelová a služeb Kroměříž Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Autor Ing. Zdenek Laski Název šablonyVY_32_INOVACE INF Název.
Název školy Střední škola hotelová a služeb Kroměříž Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Autor Ing. Zdenek Laski Název šablonyVY_32_INOVACE INF Název.
Projekt MŠMTEU peníze středním školám Název projektu školyICT do života školy Registrační číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ ŠablonaIII/2 Sada 32 AnotaceProgramové.
Dotkněte se inovací CZ.1.07/1.3.00/ Tipy a doporučení pro nastavení pracovní plochy počítače.
Informační a komunikační technologie 11. WIN - pracovní plocha Autor : RNDr. Zdeněk Bláha.
PRACOVNÍ PLOCHA Vasyl Lutsak.
ZONER CALLISTO Ovládání programu
Správa dat, operace s adresáři, vytvoření složky
OKNa/ práce s oknem ve windows
Název školy Základní škola Šumvald, okres Olomouc Číslo projektu
Malování - uložení a otevření obrázku
Transkript prezentace:

Hlavní panely, spouštění panelu, tlačítko start VY_32_INOVACE_In 6.,7.02 Hlavní panely, spouštění panelu, tlačítko start Anotace: V prezentaci se žák seznámí s hlavním panelem. Pozná jeho základní části, snadné spuštění, oznamovací oblast. Dále se žák seznámí s nabídkou Start a jejími možnostmi. Získané znalosti procvičuje v průběhu prezentace, dle které pracuje. Součástí prezentace je dále i cvičení které plní buď pomocí interaktivní tabule nebo svého žákovského počítače. Vzdělávací oblast: Informatika Autor: Mgr. Robert Kecskés Jazyk: Český Očekávaný výstup: Ovládá práci s počítačem (softwarem). Druh učebního materiálu: Prezentace Cílová skupina: Žák Stupeň a typ vzdělávání: Druhý stupeň, základní škola Datum (období), ve kterém byl vzdělávací materiál vytvořen: Školní rok 2011-2012 Ročník, pro který je vzdělávací materiál určen: Šestý ročník základní školy

Spouštění panelu Tlačítko start Hlavní panel Spouštění panelu Tlačítko start

Hlavní panel Hlavní panel je podlouhlý vodorovný panel, který je umístěn v dolní části obrazovky. Proti ploše, kterou většinou zakrývají otevřená okna, hlavní panel bývá vidět. Má čtyři hlavní části.

Základní části hlavního panelu Tlačítko Start , které otevírá nabídku Start. Panel Snadné spuštění, který umožňuje spouštět programy jedním klepnutím. Střední část, která zobrazuje spuštěné programy a dokumenty. Můžeme rychle mezi nimi přepínat Oznamovací oblast, kde jsou ikony a hodiny. Ikony oznamují stav určitých programů a nastavení počítače.

Minimalizace a obnovení oken Klikneme v hlavním panelu na tlačítko aktivního okna, okno se minimalizuje. Okno se neztratí ani se nezavře, pouze zmizí z plochy tzv. „spadne“ do hlavního panelu. Opětovně klikneme na tlačítko v hlavním panelu - okno se obnoví. Okno minimalizujeme nebo obnovujeme i kliknutím na tlačítko minimalizovat v pravém horním rohu okna.

Seskupení podobných položek Při otevření dalších a dalších oken, dochází v hlavním panelu ke zmenšování tlačítek. Dojde-li k přeplnění tlačítek v hlavním panelu, seskupí se tlačítka stejného programu do jednoho.

Panel Snadné spuštění Vpravo hned vedle tlačítka Start se nachází panel Snadné spuštění. Umožní nám spouštět programy pouhý jedním kliknutím. Chceme-li program takto snadno spouštět, přidáme jeho ikonu tak, že ji tam přetáhneme myší. Druhá možnost je na daný program v nabídce Start, kliknout pravým tlačítkem myši a zvolit možnost Přidat na panel Snadného spuštění. Při odstranění ikony z panelu Snadné spuštění, klikneme na ikonu pravým tlačítkem myši a zvolíme možnost Odstranit a pak kliknutím Ano. Vyzkoušej si.

Oznamovací oblast V oznamovací oblasti nalezneme ikony a hodiny. Tyto ikony nás informují o stavu hardwaru nebo softwaru počítače. Přesuneme ukazatele myši na ikonu, zobrazí se nám název nebo dané nastavení. Klikneme na danou ikonu, otevře se nám daný program nebo nastavení.

Úprava hlavního panelu Hlavní panel můžeme různě upravovat. Panel lze přesunout k jakémukoli okraji monitoru, dále zmenšit, zvětšit. Můžeme rovněž hlavní panel skrýt, pokud ho nepoužíváme apod. Tyto a další nastavení můžeme provést kliknutím pravým tlačítkem myši na tomto panelu. Dbejte na to, aby ukazatel myši nebyl na ikoně. Dále můžeme měnit barvu, písmo a další náležitosti při zobrazování oken. Hlavní panel můžeme uzamknout či skrýt. Ukazatel myši bude na hlavním panelu a pravým tlačítkem myši zobrazíme nabídku změn či vlastností.

Nabídka Start Nabídka Start je hlavní cesta k programům, složkám či nastavením počítače. Klikneme na Tlačítko Start a prohlédneme si nabídku.

Nabídka Start Nabídku Start můžeme rozdělit do tří základních částí. 1. část - velké podokno vlevo - seznam programů 2. část - v levém dolní rohu se nachází pole Hledat 3. část - pravé podokno - přístup k používaným složkám, nastavením, souborům, funkcím či odhlášení a vypnutí počítače.

Seznam programů V levém podokně nabídky Start klikneme na daný program, který chceme spustit. Nezobrazuje-li se daný program v seznamu, klikneme na příkaz Všechny programy.

Pole Hledat Do tohoto pole zadáme název hledaného programu, složky či souboru. Dojde k vyhledávání např. dané složky. Ve výsledcích vyhledání se zobrazí i složky shodující se i pouze v jednom slově celého názvu. Pak klikneme na výsledek hledání a daný např. soubor tím otevřeme. Můžeme si určit v jaké oblasti počítače chceme hledat nebo i třeba na internetu. Zadejme hledaný výraz Dokumenty.

Pravé podokno V tomto podokně se nachází: Dokumenty, Osobní složka, Obrázky, Hudba, Naposledy otevřené dokumenty, Hry, Počítač, Síť, Připojit, Ovládací panely, Výchozí programy, Nápověda a podpora Tlačítko pro vypnutí a zamknutí počítače Klikneme na šipku vedle tlačítka pro zamknutí se zobrazí nabídka s dalšími možnostmi pro přepínání uživatelů, odhlášení, restartování nebo vypnutí počítače.

Úprava nabídky Start V nabídce Start si můžeme určit, které položky zde budou zobrazeny. Lze přidat ikony svých oblíbených programů nebo můžeme i programy odebrat. Můžeme také zvolit, které položky budou skryty nebo zobrazeny v pravém podokně. Tlačítko Start nelze z hlavního panelu odebrat. Pouze můžeme hlavní panel s tlačítkem Start přesunout. Další možné úpravy nabídky Start: vymazání naposledy otevřených položek, změna počtu zástupců často používaných programů, úprava pravého podokna, obnovení výchozího nastavení, hledání programů, přidání příkazu Spustit

Cvičení Popiš základní části hlavního panelu. Kde se nachází Tlačítko Start a k čemu slouží? Kde se nachází Panel Snadné a k čemu slouží? Kde se nachází Střední část a k čemu slouží? Kde se nachází Oznamovací oblast a k čemu slouží?

Použité prameny a literatura Dostupné z www: http://res2.windows.microsoft.com/resbox/cs/Windows%207/main/660ca3fa-f4a2-45ec-afd6-65a62096f13a_0.jpg http://res1.windows.microsoft.com/resbox/cs/Windows%20Vista/main/2e249de7-97c3-4ca5-97e1-b601ca2b1562_0.png http://res2.windows.microsoft.com/resbox/cs/Windows%20Vista/main/beba713b-8c22-4b5a-981b-e83aa03eee16_0.png http://res2.windows.microsoft.com/resbox/cs/Windows%20Vista/main/1fd2ed83-5e35-4abe-a43e-bd342c78cef4_0.png http://res2.windows.microsoft.com/resbox/en/Windows%20Vista/main/f738cc51-70ab-4511-9e38-5fc7a90d2c77_15.png http://res2.windows.microsoft.com/resbox/cs/Windows%20Vista/main/57a56977-0c6f-45d7-b11a-1497ac858d79_0.png http://res2.windows.microsoft.com/resbox/cs/Windows%20Vista/main/dfcf15f5-6994-4739-a4fb-b66d39667512_0.png http://res2.windows.microsoft.com/resbox/cs/Windows%20Vista/main/4201ee74-2552-4f39-a1d7-7973ad440290_0.png http://res2.windows.microsoft.com/resbox/cs/Windows%20Vista/main/4e7ec5ae-63cf-4e83-a0f8-7b2d63c31bd4_0.png http://res1.windows.microsoft.com/resbox/en/Windows%20Vista/main/6380b851-333e-4833-8763-8daaf14357bc_14.png http://windows.microsoft.com/cs-CZ/windows/home