Irena Dvořáková, ZŠ a MŠ Červený vrch, Praha 6

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Další nápady z Malé Hraštice 3: co lze měřit na člověku Leoš Dvořák MFF UK Praha.
Advertisements

Elixír do škol – aneb Heuréka na třetí a ještě mnohem víc
Školní projekt ZŠ Smetanův okruh 4, Krnov
Obchodní akademie ELDO, o. p. s.
VZNIK A VÝVOJ PROJEKTU Mezinárodní festival dokumentárních filmů o lidských právech Jeden svět Projekt Vzdělávání o lidských právech s použitím dokumentárních.
Cílené rozvíjení čtenářské gramotnosti ve výuce na 2. stupni ZŠ
Active Citizens - komunitní vzdělávání pro střední školy Úvodní setkání učitelů Praha 18. března 2013.
Návody k fyzikálním experimentům na portálu Alik.cz
Podpora přírodovědného a technického vzdělávání v Jihomoravském kraji
Nové přístupy k využití ict ve výuce přírodovědných předmětů na základních školách CZ.1.07/1.1.07/
Obchodní akademie ELDO, o. p. s.
Představení zajímavých projektů OPVK
Setkání kontaktních osob Praha Marta Rybičková.
Podpora přírodovědného a technického vzdělávání v Jihomoravském kraji Pracovní schůzka koordinátorů ZŠ
LLP Comenius Evropská jazyková cena Label Petr Chaluš.
CENTRUM PRIMÁRNÍ PREVENCE SEMIRAMIS O.S.. VYHLAŠUJE VÝBĚROVÉ ŘÍZENÍ NA POZICI LEKTOR/LEKTORKA PROGRAMŮ DLOUHODOBÉ PRIMÁRNÍ PREVENCE RIZIKOVÉHO CHOVÁNÍ.
Činnost Celostátní sítě pro venkov v České republice.
Věda na scéně - Science on Stage Jitka Houfková KDF MFF UK Praha.
Projekt: Integrace na druhou - šk.r. 2010/2011 Plánované projektové aktivity PPP FM v nejbližším období: a)Aktivita č.1 - Společné dílny: pedagog - šk.
CENTRUM SOFIE ŘÍČANY 1. CYKLUS LISTOPAD 2010 – DUBEN 2011.
Bibliotheca academica – CPVŠK 2008, 4.– , Plzeň Činnost v období listopad 2007 – říjen 2008 Iva Prochásková
Astronomický seminář Práce s nadanými v oblasti Fyzika a Astronomie.
Centrum sdílených služeb GTS Brno cerven 2014 Roman Tesař.
Etická výchova a Finanční gramotnost
VÝROČNÍ KONFERENCE VÝROČNÍ KONFERENCE k projektu prohlubování vzdělávání lékařů a nelékařů ÚVN.
SCHOLA SERVIS od roku 2006 realizovala celkem 9 projektů financovaných fondy Evropské unie 8 projektů úspěšně ukončila, jeden je od roku 2012 v realizaci.
ZŠ Vsetín, Sychrov 97 a projekt Heuréka! aneb podpora badatelských aktivit žáků ZŠ v přírodovědných předmětech Závěrečná konference Praha Jaroslava.
CHCI BÝT JAKO VY ZŠ VELTRUSY Projekt schválený Zastupitelstvem Středočeského kraje v rámci 2. výzvy 2. globálního grantu v oblasti podpory 1.2 Rovné příležitosti.
Zdarma pro Vás aneb nabídka MFF UK, ČEZu a Eduforu školám
Afrika nevšedníma očima … nejen v českých školách II 2010 Projekt je financován z prostředků Evropské unie a spolufinancován z prostředků vládního programu.
Centrum primární prevence Semiramis o.s. Ptácká 162, Mladá Boleslav Náplň práce lektorů Programů DPP.
NADACE DEPOSITUM BONUM PŘEDSTAVENÍ ÚSPĚCH PRO KAŽDÉHO ŽÁKA,
Workshopy se studenty SŠ PhDr. Blanka Bendlová, MBA JCI West Bohemia.
11. setkání metodiků škol okresu Vsetín Základní a střední školy
INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ Projekty Dialog a Perspektiva reg. č. CZ.1.07/1.3.05/ , reg. č. CZ.1.07/1.3.05/ , Ludmila Muchová
Elixír do škol, rok druhý
Zkušenosti s dobrovolnictvím v Německu 3. konference Brno – město pro rodiny „Rodina spojuje generace“ Dana Žižkovská Brno.
Video. Informace o projektu Projekt je financován z 85 % z prostředků Evropského sociálního fondu (ESF). Zbylých 15 % nákladů projektu je hrazeno ze státního.
Zapojení ZŠ Krnov, Dvořákův okruh 2 do projektu. Mgr.Ivana Procházková Krnov
Pokračující aktivity Soutěžní přehlídka
10. krajské setkání metodiků Podpora přírodovědného a technického vzdělávání na středních školách v Jihomoravském kraji č. CZ.1.07/1.1.00/
Elixír do škol Irena Dvořáková, Leoš Dvořák KDF MFF UK Praha.
Věda na scéně Science on Stage
BUDOUCNOST Úspěch pro každé dítě. Ve znamení inkluzivního vzdělávání.
Podpora mateřských a základních škol formou šablon
ROLE ÚJOP UK VE VZDĚLÁVÁNÍ ZAHRANIČNÍCH VYUČUJÍCÍCH ČEŠTINY Dana Hůlková Nývltová ÚJOP UK.
S POLUPRÁCE PŘESHRANIČNÍCH REGIONŮ V OBLASTI VZDĚLÁVÁNÍ projektový záměr Evropská územní spolupráce (EUS), INTERREG V-A AT-CZ.
Trocha historie na úvod začalo to v 90. letech zálibou několika nadšenců pro hlavolamy, kvízy a matematické hádanky 2004 vznik Muzea zábavného poznávání.
Činnost komise IVIG v roce 2005 CPVŠK 2005, Praha,
1)O projektu Můj dům, moje město Organizátoři Organizátoři Obsah projektu, aktivity Obsah projektu, aktivity Časový harmonogram Časový harmonogram Výstupy.
Ředitel - manažer učící se organizace KA3. Účastníci 6 ředitelů ZŠ a SŠ v Kraji Vysočina.
Mezioborovým vzděláváním ke zvýšení bezpečnosti seniorů 29. října 2015 Republikový výbor pro prevenci kriminality.
Krajský akční plán vzdělávání Středočeského kraje
Krajský akční plán vzdělávání Středočeského kraje
Polytechnické vzdělávání se zaměřením na tvorbu ŠAP/PA 22. března 2017
Šablony OP VVV a podpora nadání
Magnety a vodiče v jednoduchých pokusech
Plán vzdělávacích aktivit
Krajský akční plán rozvoje vzdělávání Libereckého kraje
Plánování prvních kroků
IMPLEMENTACE KRAJSKÉHO AKČNÍHO PLÁNU
Polytechnické vzdělávání v DVPP VISK seminář KAP Středočeského kraje
Pedagogická knihovna J. A. Komenského
Statutární město Ostrava
Mgr. Dominika Pudilová manažerka projektu
Při technické univerzitě v Liberci
Podpora technického vzdělávání v Kraji Vysočina
Centrum kolegiální podpory CKP
Dobré příklady z praxe aneb Jak to chodí u nás
Složení centra. Složení centra Cíl: síť - spolupráce Proškolení pedagogů pro práci s nadanými Identifikace. Tvorba struktury práce s nadanými na škole.
Transkript prezentace:

Irena Dvořáková, ZŠ a MŠ Červený vrch, Praha 6 Elixír do škol Irena Dvořáková, ZŠ a MŠ Červený vrch, Praha 6 KDF MFF UK Praha 1

Historie: od vkladních knížek k fyzice Ke dni 31. 12. 2002 zanikly vkladní knížky na doručitele (anonymní vkladní knížky). Čas na vyzvednutí vkladů – 10 let Lhůta doběhla, Česká spořitelna se rozhodla věnovat nevyzvednuté prostředky nové nadaci na podporu české společnosti. Co s nimi ?

Nadace Depositum Bonum Založení 14. 8. 2012 Úkol: zhodnocovat mimořádný výnos z anonymních vkladních knížek a pomoci navracet tyto prostředky české společnosti Největší nadace v ČR – vklad 1,45 miliardy Kč

Navracet peníze – ale jak? Podpora přírodovědného a technického vzdělávání: Projekt Elixír do škol - druhý stupeň základních škol

Elixír do škol Ve školním roce 2013 – 2014 pilotní běh: Podpora činnosti projektu Heuréka, podpora činnosti JČMF, podpora účasti sedmi českých učitelů fyziky na konferenci ICPE-EPEC 2013 Tandemy - studenti a čerství absolventi technických a přírodovědných oborů na univerzitách pracují jako asistenti ve školách Regionální centra pro učitele fyziky (nejen ze ZŠ)

Heuréka Semináře pro nové zájemce v září 2014 bude začínat už 7. cyklus seminářů (dvouletý kurs, pět víkendů do roka) Vše zdarma (včetně metodických materiálů), ubytování ve škole v Praze Aktivně, učitelé pracují stejně jako žáci

Podpora JČMF Finanční podpora konference Veletrh nápadů učitelů fyziky (Hradec Králové, srpen 2013) a semináře JČMF „Jak učím fyziku?“ (Vlachovice, říjen 2013)

Tandemy ukázat dětem „živého vědce“ nové nápady do výuky Spolupráce při výuce fyziky na ZŠ: učitel fyziky + student či doktorand VŠ technického směru (8 + 1 dvojice v ČR) Cíl ukázat dětem „živého vědce“ nové nápady do výuky ukázka spolupráce dvou dospělých lidí

Pro koho? Pro vás a vaše učitele! Regionální centra Podpora sdílení dobré praxe Nové nápady, rady a náměty na pokusy Lidsky podané informace o novinkách ve fyzice Možnost půjčit si pomůcky a metodické příručky Setkávání jednou za měsíc Pro koho? Pro vás a vaše učitele! Vše je zdarma, neformální, nepovinné. Žádné uspávající přednášky, žádné papírování.

Regionální centra – kde jsou Město Frýdek- Místek Hradec Králové Cheb Letohrad Turnov Kroměříž Nymburk Olomouc Plzeň Polička Praha Špitálská Praha Panská Chrudim Třeboň Brno

První zkušenosti z center V prvním kole celkem 185 účastníků, ve druhém 205 účastníků. Různý obsah (využití nejen metodiky Heuréky, ale i zkušeností a nápadů mnoha dalších lidí) Různé metody Spokojenost účastníků

První zkušenosti z center Učitelé mají zájem o půjčování pomůcek Učitelé jsou ochotni jezdit i dost daleko: „Náš "region" se rozšířil na plochu od Vimperka po Jindřichův Hradec, čímž jsme se dostali přes 100 km, asi by to fakt chtělo ještě jedno centrum :)“ Co o tom říkají sami vedoucí?

BRNO: Listopadové setkání učitelů bylo zaměřeno na jednoduché stroje BRNO: Listopadové setkání učitelů bylo zaměřeno na jednoduché stroje. Učitelé si vyzkoušeli jednoduché stroje na vlastní kůži – na školním dvoře se přetahovali přes kladky, vytlačovali se na skateboardu do kopce, přitahovali se vrátkem, páčili se žebříkem, přetlakem vlastních plic se zdvihali ze země. Na velkých šroubech řešili, jak měřit a počítat síly, práci a účinnost. Testovali, jak snadno lze pomocí šroubu rozlousknout ořech. PLZEŇ: Začali jsme bádáním nad úkolem s názvem Škatulata, hejbejte se (ve sklenici vody). Poté jsme se vrhli do výroby raket a jejich následného odpalu do noční Plzně. Pokochali jsme se magnetickými hračkami, které primáni CG právě připravují na školní výstavu. Končili jsme setrvačníkovou diskusí a výrobou. A užili jsme si to!

Balíček pomůcek v centrech Sondy Vernier Bodový teploměr Dual-Range Force Sensor – siloměr Gas Pressure Sensor – čidlo tlaku plynu Go!Temp – USB čidlo pro měření teploty Current Probe – ampérmetr Voltmetr TI Light Probe – jednoduchá světelná sonda USB mikroskop Multimetry (8 kusů)

Co dál? Od ledna se budou otvírat nová centra v Teplicích, Kralupech a Liberci, příští školní rok bychom rádi otevřeli ještě další centra (celkem zhruba 25 center v ČR). Bude se rozšiřovat balíček pomůcek, které si učitelé v centrech mohou půjčit. Plánujeme konferenci pro účastníky setkání,…. Bude to záležet na nás všech – pokud bude zájem ze strany učitelů, Nadace Depositum Bonum zase naopak ráda Elixír do škol podpoří.

Nashledanou v centrech, na akcích Heuréky i jinde! Kde hledat kontakty http://nadacedb.cz/ Nashledanou v centrech, na akcích Heuréky i jinde!