Rakovina a rakovinotvorné látky

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Kmenové buňky z pupečníkové krve současnost a budoucnost
Advertisements

Patologie mužského pohlavního systému
Triplicitní nádorové onemocnění (kazuistika)
Krev ve stolici Hanka Tesková.
BOLESTI NERVŮ NEURALGIE.
(MNOHOČETNÝ) MYELOM.
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKRES LOUNY Autor: ING. EVA ŠÍDOVÁ Název: VY_32_INOVACE_630_PREVENCE ONEMOCNĚNÍ DÝCHACÍ SOUSTAVY Téma:DOPAD.
Příznaky a a diferenciální diagnostika nádorů u dětí
SPOLEČNĚ PROTI LEUKÉMII
Radioterapie-využití v medicíně i aktuální protonové urychlovače
Prevence a léčba komplikací spojených s ozářením karcinomu prostaty
- vznik nádorů a jejich prevence
Klinická propedeutika
Benigní ložiskové léze jater
TRANSPLANTACE LEDVIN.
OBECNÁ ONKOLOGIE I. MUDr.Markéta Nová.
Alkohol Pojem alkohol pochází z arabského AL-KAHAL
Soustava mizní - lymfatická
Onkologická onemocnění a moderní metody léčby
Nádory v oblasti dutiny ústní
Ošetřování ženy s CA mammy
Nemocní s metastazujícím onemocněním citliví k léčbě cytostatiky vyléčitelní lokálními metodami (chirurgie, radioterapie) nevyléčitelní lokálními metodami.
Nádory - definice, vlastnosti.
Nádory ledvin.
Co znamená, že máte revma?
Největší,nejošklivější,smrtelné nemoce
Poruchy mechanizmů imunity
VÝŽIVA V PREVENCI NÁDOROVÝCH ONEMOCNĚNÍ
Název projektu: Rozvoj vzdělanosti
Transplantace kostní dřeně a její aplikace
- definice, charakteristika, průběh
Název šablony:Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT zaměření VM:6. ročník – Člověk a zdraví – Výchova ke zdraví – Civilizační choroby autor VM:Ing.
Malárie Jedna z nejobávanějších tropických nemocí.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
. CIVILIZAČNÍ CHOROBY.
NÁDOROVÁ ONEMOCNĚNÍ.
Things we knew, things we did… Things we have learnt, things we should do Kvalita života po protinádorové terapii Kateřina Kubáčková Odd. onkologie a radioterapie.
Biologická léčba Olga Bürgerová. Biologická léčba nazývaná někdy také cílená léčba, využívá obranyschopnosti organismu k boji proti rakovině či některým.
STOP KUŘÁCI!!!. STOP KUŘÁCI!!! Kuřáci ve světě.
- význam nádorových onemocnění
NÁDORY MOZKU OLGA BÜRGEROVÁ.
XIX.den profesora Vladimíra Staška Onkologie 21. století
Využití radiotechnologie v onkologii
Hypertermie Pavel Lstiburek.
Ošetřovatelská péče o nemocného s Ca plic
III.Přednáška Buňka,poruchy růstu a vývoje,stárnutí a smrt.
MUDr. Zdeněk Pospíšil. Předmět patofyziolgie Věda,která se zabývá poruchami funkcí organismu jako celku Úloha-postihnout prvotní příčiny nemoci,ale i.
Progresivní změny. Nádory a prekancerózy
Paliativní péče, podpůrná péče léčba bolesti atd…
vypracoval-Martin Vítů
Číslo v digitálním archivu školyVY_52_INOVACE_VZ_25 Sada DUM Výchova ke zdraví Předmět Výchova ke zdraví Název materiálu Nádorová onemocnění Anotace Žáci.
Agnès Sorel Dame de beauté Milenka krále Karla VII otrávena rtutí synem svého milence Karla VII., Ludvíkem XI. z důvodu špatného vlivu na krále.
Míšní komprese u nádorů a úrazů páteře Chaloupka, R., Grosman, R., Repko, M., Tichý, V. Ortopedická klinika, FN Brno, Jihlavská 20, Ortopedická.
TRÁVICÍ SOUSTAVA II Hltan, jícen, žaludek, tenké střevo, slinivka břišní, játra, tlusté střevo.
CYSTICKÁ FIBRÓZA CYSTICKÁ FIBRÓZA (CF) závažné geneticky podmíněné onemocnění.
Co to je anémie? anémie je úbytek červených krvinek nebo ztráta hemoglobinu anémie je úbytek červených krvinek nebo ztráta hemoglobinu krev je tak schopna.
Nemoci světa. AIDS  1. případ cca před 25 lety, ale už stihl zabít přes 25 milionů lidí  Aids napadá imunit. systém, tělo pak není schopno se bránit.
Prof. MUDr. Jozef Rosina, PhD.
Tělní tekutiny.
Rakovina Rakovina Aram Denk Aram denk
Onkologie Jitka Pokorná.
REALITA HEMATOLOGICKÝCH NÁDORŮ A DALŠÍCH ONEMOCNĚNÍ KRVE V ČR Doc. MUDr. Jaroslav Čermák, CSc. Ústav hematologie a krevní transfuze, Praha.
Vliv radiace na člověka
2. Organismus a prostředí Základy ekologie pro střední školy 1.
Dopady kouření v ČR: epidemiologický pohled
Promítnutí pokroků lékařské vědy do funkčního hodnocení zdravotního stavu a pracovní schopnosti ve vztahu k mezinárodní klasifikaci nemocí a s přihlédnutím.
III.Přednáška Buňka,poruchy růstu a vývoje,stárnutí a smrt.
Poruchy mechanizmů imunity
Transkript prezentace:

Rakovina a rakovinotvorné látky Modernizace výuky odborných předmětů Reg. č. projektu: CZ.1.07/1.1.08/03.0032 Rakovina a rakovinotvorné látky ;

Rakovina Rakovina nebo též nádorové onemocnění je různorodá skupina chorob, jejichž společným rysem je to, že některé populace vlastních buněk organismu se vymkne kontrole a začne růst, ačkoli za normálních okolností jsou buňky schopny svou mutaci detekovat a opravit, anebo se případně alespoň sebe rozložit.  Bujení pak může být naprosto neškodné, jako například bradavice, ale také může v poměrně krátké době postiženého zahubit například některé nádory krve, leukémie. Obvykle se považuje za projev zhoubnosti to, že nádor roste infiltrativně do okolí a je schopen se rozsévat po těle a zakládat vzdálená ložiska, tzv. metastázy. Výjimku z tohoto pravidla představují maligní nádory mozku, které jen vzácně zakládají metastázy.

Jak a kde nádor vzniká? Může vzniknout v jakékoliv tkáni, ale nejčastěji vzniká tam, kde se nejvíce množí buňky a nebo tam kde jsou buňky stimulovány hormony. Na vzniku nádoru se také podílí: věk tělesné proporce životní styl dědičnost.

Rozdělení nádorů Nádory lze rozdělit do skupin a to takto: Nepravé nádory = pseudotumory hypertrofie hyperplazie cysta - Cysty patří mezi nepravé nádory. Výjimkou je nádorová cysta. uloženina patologického materiálu zánětlivý pseudotumor např. Schlofferův tumor např. adnextumor harmacie  - Tkáň nezapojená do struktury orgánu. Ale z harmacie může vzniknout pravý nádor harmatom, choristie = heterotopie - shluky buněk v místech, kde se normálně nevyskytují. Také může vzniknout pravý nádor choristom. Pravé nádory benigní » nezhoubné - nezakládá dceřiná ložiska a roste omezeně, ale při růstu může utlačovat okolní tkáně. Více se podobají původní tkáni. intermediární - rozhraní mezi zhoubnými a nezhoubnými nádory maligní » zhoubné - při růstu ničí okolní tkáně a zakládá dceřiná ložiska metastázy

Projevy nádorů Lokální projevy Nádor se může projevit komplikacemi v místě svého růstu (např. útlakem, bolestí, krvácením nebo poruchou funkce orgánu). Projev pak bude charakteristický podle lokalizace a to například: nádor tlustého střeva - krev ve stolici, zácpa nádor prostaty - časté močení, menší proud moči nádor plic - kašel, vykašlávání krve nádor prsu - lokální zduření nádor slinivky břišní - poruchy trávení, žloutenka nádor jater - žloutenka, zvětšení jater nádor mozku - epilepsie, bolest hlavy nádory krvetvorné tkáně (leukémie a lymfomy) - horečka, krvácení, těžké infekce nádory ledvin - krev v moči, bolest v boku či v zádech, hmatné zvětšení ledviny Paraneoplastický syndrom » představuje symptomy obvykle nesouvisí s jedním nádorem a naopak jeden nádor se může projevit různými paraneoplastickými syndromy. Přesto se některé paraneoplastické syndromy vyskytují častěji u některých konkrétních nádorů a tak se mohou stát vodítkem v diagnostice.

Cíle léčby V terapii nádorů se obvykle rozlišují tzv. léčebné záměry, které jsou určeny jednak typem a pokročilostí nádoru a jednak celkovým stavem nemocného. kurativní záměr - Cílem léčby je nemocného vyléčit. Jako kritérium úspěšnosti terapie je pokládáno přežití bez návratu choroby po určitou dobu. U většiny nádorů je to 5 let, u některých pomalu rostoucích nádorů je to 10 let. paliativní záměr - Cílem léčby je nemocného zbavit projevů onemocnění a zastavit nebo zpomalit růst nádoru. Takový nemocný může žít kvalitním životem i mnoho let nebo dokonce desetiletí. symptomatický záměr - Nemocný je v takovém stavu, že není naděje ani na vyléčení ani na zastavení postupu onemocnění. Základem lékařské péče je snaha o udržení kvality života. Především je tišena případná bolest a jsou řešeny komplikace růstu nádoru.

Možnosti léčby Chirurgická léčba - odejmout ho z těla pomocí operace Chemoterapie - léčba vysokými dávkami cytostatik, látek toxických pro buňky Radioterapie - léčba pomocí ionizujícím zářením Termoterapie - ničení nádorů pomocí tepla Imunoterapie - vlastní imunitní systém bojuje s nádorem Hormonální terapie - pomocí hormonů Biologická terapie Podpůrná terapie Alternativní medicína - akupunktura… Terapie za pomoci DCA - pomocí dichloracetátu sodného Homeopatie

melanom nádor metastáze

Nepravé nádory - pseudotumory hypertrofie patrových tonsill hyperplazie cysta z prsu

choristoma choristoma v oku

Pravé nádory benigní – nezhoubné maligní - zhoubné

nádor tlustého střeva nádor prostaty

nádor plic nádor prsu

nádor mozku leukémie

játra rakovina jater