Demultiplexery Střední odborná škola Otrokovice

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Im Café bestellen Střední odborná škola Otrokovice Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Dana Novotná Dostupné
Advertisements

Účtování materiálových zásob, způsob A
Snímače polohy I Střední odborná škola Otrokovice
Základní výpočty mzdy Střední odborná škola Otrokovice
Ocelové zárubně Střední odborná škola Otrokovice
Klopné obvody typu RS, RST
Výměna schodišťových stupňů
Oceňování zásob Střední odborná škola Otrokovice
Náklady – členění Střední odborná škola Otrokovice
Autor:Jiří Gregor Předmět/vzděláva cí oblast: Digitální technika Tematická oblast:Digitální technika Téma:Multiplexery Ročník:2. Datum vytvoření:únor 2012.
Rozdělení motorových vozidel
Multiplexery Střední odborná škola Otrokovice
Multiplexory a demultiplexory
Propojení dat mezi MS-Word a MS-Excel
Schématické znázornění logických funkcí
Použití obilovin v kuchyni
Souvislý příklad na mzdy
Výnosy – členění Střední odborná škola Otrokovice Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lenka Klimánková.
Vlastnosti číslicových součástek
Klikový mechanizmus, demontáže a montáže
Dilatace potrubí Střední odborná škola Otrokovice
Výroky Střední odborná škola Otrokovice Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Miloš Zatloukal Dostupné.
Faktury a jejich zpracování Střední odborná škola Otrokovice Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Marie.
Finanční matematika – úvod Střední odborná škola Otrokovice Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Iva.
Autor:Jiří Gregor Předmět/vzdělávací oblast: Digitální technika Tematická oblast:Digitální technika Téma:Demultiplexery Ročník:2. Datum vytvoření:únor.
Negace výroků Střední odborná škola Otrokovice Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Miloš Zatloukal.
Vlastnosti posloupností
Rozdělení zeleniny Střední odborná škola Otrokovice
Logické výrazy Střední odborná škola Otrokovice
Word – Hypertextový odkaz
Excel – základní početní operace
Exponenciální rovnice řešené pomocí logaritmů
Logické úrovně, šumová imunita, větvení
Základní dělení a parametry logických členů
Aritmetické operace ve dvojkové soustavě, šestnáctkový součet
BCD dekodéry a dekodéry pro displeje
Rozvaha – sestavení Střední odborná škola Otrokovice
Zápis logických funkcí
DHM – degresivní odpisy
Střední odborná škola Otrokovice
Jednotrubkový rozvod Střední odborná škola Otrokovice
Účtování materiálových zásob, způsob B
Účtování nákladů – příklady souvztažností
Návrh kombinačního obvodu a ošetření nevyužitých vstupů
Logické komparátory Střední odborná škola Otrokovice
Zákony Booleovy algebry
Spotřeba a přetížitelnost měřicích přístrojů
Posloupnosti – základní pojmy Střední odborná škola Otrokovice Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr.
Kontrola tlumičů pérování
Příklad na zpracování účetních dokladů
Snellův zákon lomu Střední odborná škola Otrokovice
Rozvaha – řešení bilanční rovnosti
Souvislý příklad na zásoby
Realizace logických obvodů
Typy a výpočty hospodářského výsledku
DHM – lineární odpisy Střední odborná škola Otrokovice
Okna zdvojená Střední odborná škola Otrokovice
BCD sčítačka Střední odborná škola Otrokovice
Aritmetická posloupnost – základní pojmy
Slovní úlohy řešené pomocí rovnic Střední odborná škola Otrokovice Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr.
Poloviční a úplná sčítačka
Sčítání a odčítání výrazů Střední odborná škola Otrokovice Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Hana.
Kombinační logické obvody
Střední odborná škola Otrokovice Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Iva Kočtúchová Dostupné z Metodického.
Komíny Střední odborná škola Otrokovice
Lineární nerovnice Střední odborná škola Otrokovice
Dekodéry 1 z N Střední odborná škola Otrokovice
Geometrická posloupnost – základní pojmy
Paralelní sčítačka a její aplikace
Logické funkce dvou proměnných, hradlo
Transkript prezentace:

Demultiplexery Střední odborná škola Otrokovice www.zlinskedumy.cz Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Miloš Zatloukal Dostupné z Metodického portálu www.rvp.cz, ISSN: 1802-4785, financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze. www.zlinskedumy.cz

Charakteristika DUM 2 Název školy a adresa Střední odborná škola Otrokovice, tř. T. Bati 1266, 76502 Otrokovice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/34.0445 /4 Autor Ing. Miloš Zatloukal Označení DUM VY_32_INOVACE_SOSOTR-PE-CT/2-EL-4/12 Název DUM Demultiplexery Stupeň a typ vzdělávání Středoškolské vzdělávání Kód oboru RVP 26-41-L/52 Obor vzdělávání Provozní elektrotechnika Vyučovací předmět Číslicová technika Druh učebního materiálu Výukový materiál Cílová skupina Žák, 19 – 20 let Anotace Výukový materiál je určený k frontální výuce s doplňujícím výkladem vyučujícího; náplň: princip a přehled demultiplexerů Vybavení, pomůcky Dataprojektor Klíčová slova Kombinační obvod, demultiplexer, DMPX, DMUX, kanál, N kanálový, adresa, blokování, NOT, AND, OR, dekodér 1 z N Datum 14. 8. 2013

Demultiplexery Obsah tématu Definice demultiplexeru Příklady použití demultiplexeru Návrh demultiplexeru 2 kanálový 4 kanálový Demultiplexer jako dekodér Integrované demultiplexery

Demultiplexery Demultiplexer je opakem multiplexeru. - Multiplexer plnil roli jakéhosi signálového „slučovače“, tj. na jediný výstup Y přenesl obsah adresou zadaného kanálu (datového vstupu) z celkového počtu N kanálů. - Demultiplexer (zkratka DMUX nebo také DMPX) Má funkci jako „rozbočovač“ – to znamená v závislosti na aktuální kombinaci adresního slova (n-tice bitů) přenáší z jediného datového vstupu obsah – data (logickou nulu nebo jedničku) na jeden z N výstupních vodičů (kanálů), přičemž na ostatních výstupech zůstává neaktivní stav. Jde tedy opět o kombinační obvod, který lze popsat N Booleovými výrazy, Yi = Adri. D. E Adri je kombinace adresních vstupů A0, A1, …An-1, pomocí které je vybírán některý z N výstupů

Demultiplexery   Obr. 1: Blokové schéma demultiplexeru Obr. 2: Blokové schéma – společné zapojení multiplexeru a demultiplexeru

Demultiplexer - má tedy pouze jeden vstup = datový = 1 kanál, značí se D (někdy C) - pouze N výstupů Y (Y0, Y1, Y2, …YN-1) - adresní nebo adresovací vstupy – je jich n, značí se písmeny A0, A1, A2, …An-1 - blokovací signál E nebo E (někdy je také značen jako G, nebo CS) Mezi počtem výstupů YN a  počtem adresních vstupů platí vztah N = 2n Pozn. Obr. č. 2 je spíše teoretický – naznačuje vzájemnou souvislost mezi multiplexerem (signálovým „slučovačem“) a demultiplexerem ((signálovým „rozbočovačem“). Oba jsou řízeny adresou (v obrázku společnou), případně ještě blokováním (v obrázku není zakresleno). Pro určitou vybranou adresu – např. u 8 kanálového MUX (DMUX) 011 = kanál č.3 se informace v tomto kanále obsažená dostane na výstup MPX a z něj po přenosu nějakým prostředím (a na určitou vzdálenost) tuto informaci vidíme na Y3 (3 výstupu = kanále demultiplexeru).  

Demultiplexery Použití demultiplexeru: tam, kde je potřeba obsah vstupu přenést na 1 z výstupů (na který závisí na řídicím požadavku – tj. na adrese jednoho z N výstupů) v obvodech pro převod sériové informace na paralelní - jako dekodéru kódu 1 z N (s určitým omezením – viz dále) Podobně jako u multiplexeru zde platí vztah N = 2n, který zachycuje vztah mezi počtem výstupních datových kanálů (N) a mezi počtem adresních bitů (n). Příklad 1: Kolik adresních vstupů má 8 kanálový (8 k) demultiplexer (DMUX) N = 2n 8 = 2n 8 = 23 n= 3 Zadaný 8 k DMUX má 3 adresní vstupy (A2, A1, A0) Příklad 2: Ve schématu je nakreslen DMUX se 7 adresními vstupy. Kolik má kanálů? N = 2n N = 27 128 = 27 N=128 Zadaný DMUX se sedmibitovou adresou má 128 kanálů (D0 až D127)  

Rovnice demultiplexeru: Demultiplexery Rovnice demultiplexeru: Pro výstupy Y0 až YN-1 demultiplexeru můžeme psát logickou funkci Y0 = Adr1 & D & E Y1 = Adr1 & D & E . YN-1 = AdrN-1 & D & E   kde Y0 až YN-1 jsou výstupy demultiplexeru Adri označuje příslušnou kombinaci adresových vstupů A0 až An-1 D je datový vstup (kanál) E je blokovací signál aktivní pro jedničku - E = 1 znamená odblokováno - E = 0 znamená zablokováno nebo opačný typ blokovacího signálu E = je blokovací signál aktivní pro nulu - E = 0 znamená odblokováno - E = 1 znamená zablokováno

Počet kanálů (výstupů) Demultiplexery Např. pro šestnáctikanálový demultiplexer potřebujeme 4 adresní vodiče A3, A2, A1 a A0. Realizace multiplexeru Z logických členů typu NOT a AND – návrh obsahuje zadání, tabulku a schéma zapojení „hotový“ demultiplexer jako jeden integrovaný obvod (IO) Dvoukanálový DMUX Čtyřkanálový DMUX Tabulka počtu kanálů a adresních vstupů   Počet bitů adresy Značení adresy Počet kanálů (výstupů) Výstupy 1 A 2 Y1, Y0 A1, A0 4 Y3, Y2, Y1, Y0 3 A2, A1, A0 8 Y7, Y6, Y5, Y4 A3, A2, A1, A0 16 Y15, Y14 … Y1, Y0

Návrh N kanálového demultiplexeru Demultiplexery Návrh N kanálového demultiplexeru Vychází z rovnic typu: Yi = Adr1 & D & E (i = 0 až N-1) Adri označuje příslušnou kombinaci adresových vstupů A0 až An-1 Y0 = Adr1 & D & E Y1 = Adr1 & D & E . YN-1 = AdrN-1 & D & E Abychom nakreslili schéma zapojení musíme znát: typy logických členů,jejich počty, dále počty jejich vstupů (pokud je vstupů více než 1)   Typ členu Počet členů Popis Počet vstupů Zdůvodnění NOT n jako počet adresních vstupů 1 AND N jako počet kanálů 1+n+(1) 1 datový D + n adresních + 1 (blokovací E)

I. Návrh dvoukanálového demultiplexeru (2k DMUX) Demultiplexery I. Návrh dvoukanálového demultiplexeru (2k DMUX) Zadání: Navrhněte dvoukanálový demultiplexer s blokováním E z logických členů typu NOT a AND. Z předchozí tabulky určíme, že budeme potřebovat: 1x člen NOT (N = 2n, 2 = 21, 1 adresní vstup A) 2x člen AND (třívstupový, 3 = jeden datový + 1 adresní + 1 blokovací) Tabulka dvoukanálového demultiplexeru   E D A Y0 Y1 1 X Obr. 3: Blokové schéma 2 kanálového demultiplexeru

Demultiplexery - návrh dvoukanálového demultiplexeru (2k DMUX) - pokračování Schéma zapojení: 1x člen NOT, 2x člen AND (třívstupový)   Obr. 4: Schéma 2 kanálového demultiplexeru, blokování typu E

Demultiplexery II. Návrh čtyřkanálového demultiplexeru (4k MPX) Zadání: Navrhněte čtyřkanálový demultiplexer s blokováním E z logických členů typu NOT, AND, NAND. Budou potřeba tyto logické členy: Základ: 2x člen NOT (adresní vstupy A1, A0) 4x člen NAND (třívstupové, 3 = jeden datový sloučený s blokovacím + 2 adresní) Rozšíření: Aby šlo demultiplexer využít také jako dekodér 1 ze 4 přibudou členy: 1x NOT, 1x AND (s negovanými vstupy). Obr. 5: Blokové schéma 4 kanálového demultiplexeru

Tabulka čtyřkanálového demultiplexeru E … blokovací signál Demultiplexery - návrh čtyřkanálového demultiplexeru (4k DMUX) – pokračování Tabulka čtyřkanálového demultiplexeru E … blokovací signál D … datový vstup A1, A0 … adresní vstupy Y3 až Y0 … výstupní kanály Popis tabulky: první 4 řádky – DMUX je odblokován ( E = 0), jednička z datového vstupu D je v opačném tvaru (jako nula) přenesena na ten výstup Yi, jemuž odpovídá adresa na vstupech A1, A0, 5. řádek – DMUX je zablokován (na výstupech Y0 až Y3 jsou samé jedničky) – důvod: na datovém vstupu je nula (a na stavech blokování a adres nezáleží), 6. řádek – DMUX je zablokován ( E = 1), (a na stavech D a adres nezáleží) X – na hodnotě nezáleží (je to jedno, zda je zde nula či jednička) 𝑬 D A1 A0 Y0 Y1 Y2 Y3 1 X

Demultiplexery - návrh čtyřkanálového demultiplexeru - pokračování Schéma zapojení: 2x člen NOT (adresy), 4x člen NAND – třívstupový(výstupy), 1x člen NOT ( D ) + 1x AND (s negovanými vstupy)   Obr. 6: Schéma 4 kanálového demultiplexeru, blokování typu E

Demultiplexery – demultiplexer jako dekodér 1 z N Popis činnosti: Čtyřkanálový demultiplexer je zde použit jako dekodér 1 ze 4. - datový vstup D je nyní ve funkci druhého blokovacího vstupu . - pokud je obvod odblokován ( E = 0, D=1), je v závislosti na aktuální adrese (kombinace A1, A0) nastaven do stavu nula příslušný výstup Yi (i = 0 až 3). - jedná se tedy o 2 bitový dekodér (1 ze 4) typu plovoucí nula. - když je obvod zablokován , má na všech výstupech Y0 až Y3 samé jedničky - V zablokovaném stavu pak nezáleží na stavech A1, A0 (X) Kdy je obvod zablokován? - vstup D = 0 nebo - vstup ( E = 1) Závěr: N kanálový demultiplexer lze využít jako dekodér 1 z N, pokud použijeme datový vstup (značí se D nebo C) jako druhý blokovací signál. Typ výstupu (plovoucí nula nebo jednička), pak závisí na vnitřní struktuře integrovaného obvodu (lze zjistit z katalogu výrobce).

Integrované demultiplexery Vícekanálové demultiplexery jsou poměrně složité obvody a proto jsou vyráběny jako integrované (IO). Jsou vyráběné téměř výhradně jako obvody s aktivní úrovní logické nuly na vybraném výstupu. To znamená, že na všech výstupech je logická jednička a pouze na výstupu , jehož adresa je určena kombinací adresních bitů, se přenese logický stav datového vstupu D. Jak z tabulky vyplývá, v jednom pouzdře integrovaného obvodu mohou být i 2 demultiplexery, obvykle ale nejsou na sobě nezávislé – mají např. některé signály společné (např. adresovací vstupy nebo blokování). Zároveň je vidět, že N kanálový demultiplexer lze uplatnit jako dekodér 1 z N. Několik příkladů ukazuje tabulka: Technologie Označení Popis TTL 74138 8 k DMUX, dekodér 1 ze 16, PL0 74154 16 k DMUX, dekodér 1 ze 16, PL0 74155 2x 4 k DMUX, 2xdekodér 1 ze 4, PL0 CMOS 4555 2x 4 k DMUX, 2xdekodér 1 ze 4, PL1 4556

Kontrolní otázky N kanálový demultiplexer a dekodér 1 N obecně se od sebe liší tím, že: Demultiplexer má navíc datový vstup, ostatní je stejné Dekodér potřebuje další řídicí signál (pro určení typu výstupu) Demultiplexer navíc potřebuje výstupy typu Y0 až YN−1 Rovnice demultiplexeru má tvar: Yi = Adri & D & E & G (kde i = 0 až N-1) Yi = Adri + D + E (kde i = 0 až N-1) Yi = Adri & D & E (kde i = 0 až N-1) 3. Demultiplexer , který má adresní vstupy označeny jako A2, A1, A0, chceme použít jako dekodér. O jaký dekodér půjde? Dvojitý 1 ze 4 1 z 8 1 ze 16

Kontrolní otázky – správné odpovědi – červeně N kanálový demultiplexer a dekodér 1 N obecně se od sebe liší tím, že: Demultiplexer má navíc datový vstup, ostatní je stejné Dekodér potřebuje další řídicí signál (pro určení typu výstupu) Demultiplexer navíc potřebuje výstupy typu Y0 až YN−1 Rovnice demultiplexeru má tvar: Yi = Adri & D & E & G (kde i = 0 až N-1) Yi = Adri + D + E (kde i = 0 až N-1) Yi = Adri & D & E (kde i = 0 až N-1) 3. Demultiplexer , který má adresní vstupy označeny jako A2, A1, A0, chceme použít jako dekodér. O jaký dekodér půjde? Dvojitý 1 ze 4 1 z 8 1 ze 16

Seznam obrázků: Obr. 1: vlastní, Blokové schéma demultiplexeru Obr. 2: vlastní, Blokové schéma – společné zapojení multiplexeru a demultiplexeru Obr. 3: vlastní, Blokové schéma dvoukanálového demultiplexeru Obr. 4: vlastní, Schéma dvoukanálového demultiplexeru, blokování typu E Obr. 5: vlastní, Blokové schéma čtyřkanálového demultiplexeru Obr. 6: vlastní, Schéma čtyřkanálového demultiplexeru, blokování typu E

Seznam použité literatury: [1] Matoušek, D.: Číslicová technika, BEN, Praha, 2001, ISBN 80-7232-206-0 [2] Blatný, J., Krištoufek, K., Pokorný, Z., Kolenička, J.: Číslicové počítače, SNTL, Praha, 1982 [3] Kesl, J.: Elektronika III – Číslicová technika, BEN, Praha, 2003, ISBN 80-7300-075-X [4] Pinker, J.,Poupa, M.: Číslicové systémy a jazyk VHDL, BEN, Praha, 2006, ISBN 80-7300-198-5

Děkuji za pozornost 