Videotrénink interakcí

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
ZLOBÍ DĚTI VÍC? DĚTI ZLOBÍ JINAK!
Advertisements

Praktické informace k programu Škola pro udržitelný život.
Komunikace ve zdravotnictví – potřeba kontaktní sestry Konference nadačního fondu Porozumění Mgr. Alena Šmídová.
Manažerská moudrost © Outward Bound – Česká cesta Outward Bound – Česká cesta, s.r.o.
Autoevaluace ZŠ Krčín Mgr. Monika Nováková. Úvod Autoevaluace vychází z vyhlášky č. 15/2005 Sb., kterou se stanoví náležitosti dlouhodobých záměrů, výročních.
Časová dotace:16 hodin měsíčně. možnost konzultace problémů souvisejících se speciálními vzdělávacími potřebami žáků vytváření podmínek pro integraci.
Struktura poradenského procesu
Česká legislativa sociálních služeb – hodnoty a etická dilemata
ŠABLONA: III/2 – Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT
R ODINNÉ KOMPETENCE OBSAH Co jsou to kompetence Co jsou to rodinné kompetence Proč je rodičovství skvělá příležitost pro rozvoj určitých kompetencí.
Metody sociální pedagogiky
PROGRAM PROTI ŠIKANOVÁNÍ Vypracovala Mgr
AKTIVNÍ STÁRNUTÍ A MEZIGENERAČNÍ SOLIDARITA, ČILI JAK VŠTE VEDE STUDENTY K RESPEKTU A CHÁPÁNÍ STARŠÍCH OBČANŮ Mgr. Lenka Hrušková, Ph.D. VŠTE v Českých.
Pedagogické minimum – lektorské dovednosti
Zařízení pro děti vyžadující okamžitou pomoc
Pomáháme dětem vkročit do života PROJEKT KÁMOŠ. Nejpřirozenější prostředí pro dítě je rodina.
RYTMUS, o.p.s – od klienta k občanovi
Komplexní řešení vývoje dětí Rodiče a rodina v životě dítěte
KLIMA NAŠÍ ŠKOLY Pravidelné diagnostikování prostředí, ve kterém se vzdělávají naši žáci.
Výstupy z Úvodního semináře
METODICKÁ DOPORUČENÍ K ZAČLEŇOVÁNÍ ŽÁKŮ-CIZINCŮ DO VÝUKY
Školní výchova ke zdravým stravovacím návykům dětí
PŘEDSTAVUJEME Fond ohrožených dětí je občanské sdružení na pomoc týraným, zanedbávaným, zneužívaným opuštěným nebo jinak sociálně ohroženým dětem, s působností.
Obrana proti působení stresu a budování vlastního sebevědomí
Komunikace mezi generacemi
PRIMÁRNÍ PREVENCE PRÁVNÍ VĚDOMÍ
Zdravá škola.
Mgr. Karla Hrbáčková Metodologie pedagogického výzkumu
MATEŘSKÁ ŠKOLA OLOMOUC Blanická 16. Charakteristika školy Jedná se o předškolní zařízení, jeho nosným programem a účelem je poskytování výchovy a vzdělání.
Týmové dovednosti 2 Marie Blahutková. Tým – základ dobré spolupráce Neustálý růst týmů a jejich výkonnosti Zlepšování klíčových postupů Schopnost efektivně.
Základní norma zdravotnických znalostí pro pedagogické pracovníky
Metoda VTI Intenzivní forma pomoci v domácím prostředí rodiny, přímo tam, kde problém vzniká (80.léta 20. stol. v Holandsku) Rodiny, které mají obtíže.
Metodika posouzení Metody, techniky, postupy. Klíčová otázka: n Jak provést posouzení, aby co nejlépe reflektovalo situaci uživatele služby?
Specifické metody SP LS 2014
Předškolní vzdělávání v Evropských školách PhDr. Dana Musilová Inspektorka pro předškolní a primární cyklus Evropských škol
Projektová výuka na školách HEURÉKA CZ, spol. s r.o vzdělávací společnost pro podporu a rozvoj efektivity a adaptability lidských zdrojů a mezilidských.
Výchova ke zdraví v porodní asistenci
Andrea Brožová Doubková
PSYCHOLOGIE VÝCHOVY A VZDĚLÁVÁNÍ
Metodická východiska pro utváření hodnotových postojů ve školní třídě Bc. Jana Kocourková.
Faktory ovlivňující rozvoj pedagogických dovedností studentů Jana Stávková.
Koncepce třídy  Činnost třídního učitele.  Třídní učitel by měl mít podporu v pracovníkovi pověřeném prevencí, ve školním psychologovi, ve výchovném.
Vendula Slámová Markéta Otáhalová Jitka Wagenknechtová
KOMUNIKACE A JEDNÁNÍ s LIDMI – na vysoké škole, v organizaci, ve společnosti.
Středisko výchovné péče Dobrá Vyhlídka , Vyhlídka 1, Šumperk.
Informační a poradenské centrum VIOLA Pilotní projekt Centra sociálních služeb Praha pro muže a ženy, kteří chtějí řešit konfliktní vztahy se svými blízkými.
Středisko křesťanské pomoci v Praze Představení SOS centra Diakonie ČCE – SKP v Praze Mgr. Helena Šašková KONFERENCE STOP NÁSILÍ VE VZTAZÍCH.
R OZDÍLNOST INTERVENCÍ SOCIÁLNÍHO PRACOVNÍKA PŘI N ETSTREETWORKU A PŘI I NTERNETOVÉM PORADENSTVÍ Centrum Anabell, z. s. Mgr. Klára Gelnarová.
Tisková konference k pětiletému výročí zavedení EtV jako DVO.
Týmová spolupráce při vedení zájmových činností
Zpětná vazba Jitka Navrátilová
Struktura poradenského procesu
Výukový materiál zpracován v rámci projektu
Rozvoj týmové spolupráce prostřednictvím pohybových aktivit
Státní správa – zaměstnavatel znevýhodněných skupin
MOTIVACE K UČENÍ Tereza Hammerová
Případová konference v práci s rodinami a ohroženými dětmi
Metoda VTI Intenzivní forma pomoci v domácím prostředí rodiny, přímo tam, kde problém vzniká (80.léta 20. stol. v Holandsku) Rodiny, které mají obtíže.
Psychologie výchovy a vzdělávání
Mezioborový přístup v SP východiska, podmínky, metody
Metodika Adopčního centra Průvodce pro práci s osvojitelskou rodinou
Terénní péče o seniory s demencí a jejich podpora v domácím prostředí
Jak zvládat zlost a agresivitu
Školská sociální práce
Andrea Brožová Doubková
Mgr. Veronika Dembická, DiS.
Příprava pěstounů a sociální zabezpečení
Rodičovství biologické a pěstounské
KLIMA NAŠÍ ŠKOLY 2018/19 Pravidelné diagnostikování prostředí, ve kterém se vzdělávají naši žáci.
Digitální učební materiál
Transkript prezentace:

Videotrénink interakcí metoda na podporu komunikace mezi lidmi využívá videonahrávky běžné situace provádí mikroanalýzu komunikačních vzorců je založen na principech úspěšné komunikace dává nový pohled na problémovou situaci dává možnosti k úspěšnému řešení problému trénink – upevňování nového jednání opakováním

Východiska VTI dobrý kontakt s druhými lidmi je pro dítě a jeho vývoj životně důležitý člověk v každé chvíli dělá to nejlepší, co dovede každá krize je příležitostí ke změně k lepšímu pozitivní přerámování situace je důležité (hledat co se daří) vlastní zkušenost je nejlepší učitel (nenabízet hotová řešení, ale zprostředkovat poznání)

Postup práce VTI nahrávka analýza videonahrávky zpětnovazební rozhovor pracovní body e nahrávka... Cyklus cca 3-8 setkání

Čím VTI pomáhá dosáhnout změny? výběr vhodných momentů z nahrávky – učební pomůcka analýza úseku podle p.ú.k. rozbor těchto momentů s klientem co dělám dobře co dělat lépe co mohu dělat jinak trénování nových přístupů

V rozboru klient získává: zpětnou vazbu na své jednání prostor k přemýšlení o významu svého jednání pro druhé poznatky o prvcích úspěšné komunikace ve svém jednání prostor pro jejich zobecnění a širokém uplatnění ve svém jednání prostor k doplnění či alternativám svého jednání (jak mohu ev. situaci zvládnout lépe, jinak) možnost zkoušet, trénovat, cvičit si nové prvky pro zdařilou komunikaci zpětnou vazbu na nové prvky ve vlastním jednání

VTI pomáhá v oblasti: rodiny péče o seniory školství sociálních služeb managementu

VTI pomáhá řešit otázky v oblasti výchovy a výuky: duševní potřeby dítěte dobrý kontakt s dítětem (v němž oběma stranám bude dobře a domluví se) hranice chování dítěte přijatelnou, ale důslednou formou rozvoj dovedností dítěte samostatnost a sebeobsluha dítěte domácí přípravu do školy sociálně – emočními obtíže dítěte opožděný vývoj záchvaty vzteku, dlouhodobý pláč, poruchy příjmu potravy aj. poruchy chování či hyperkativita zdravé vztahové prostředí ve skupině/třídě podpora spolupráce dětí prevence konfliktů řešení vzniklých konfliktů (mezi vychovatelem a dítětem či dětmi navzájem)

Schéma Interakce dítě vysílá iniciativy k rodiči (a naopak) rodič iniciativy přijímá –DŮLEŽITÉ JAK pozitivní způsob příjmu („ano“ příjem) epozitivní rozvoj interakce enaplňuje duševní potřeby dítěte enapomáhá rozvoji dítěte negativní způsob příjmu (žádný či „ne“ příjem) enegativní rozvoj či rozvíjení interakce enenaplňování potřeb dítěte –může vést až k deprivaci esilné negativní iniciativy či vyhasínání iniciativ dítěte

Kvalitní interakce vytváří prostředí: kde každé dítě se cítí být přijímáno a respektováno kde jsou naplňovány (nejen) duševní potřeby dítěte inidviduální potřeby jsou naplňovány či usměrňovány (např. úzkostné či výrazně dominantní dítě) které je pro dítě srozumitelné které pomáhá dítěti růst k samostatnosti a autonomii Které pomáhá dítěti přijímat druhé které umožňuje tvůrčí spolupráci skupiny kde hranice jsou dítěti dávány zřetelně, ale pružně a s respektem kde je vedena zdařilá diskuse kde je konflikt řešen konstruktivně

Duševní potřeby dítěte: bezpečí, přijetí podněty: dostatek podněty: srozumitelnost (smysluplnost světa) identita: vím, kdo jsem, co mohu a mám dělat samostatnost: přiměřená otevřená budoucnost Všechny potřeby se vzájemně ovlivňují a podmiňují.

PRINCIPY ÚSPĚŠNÉ KOMUNIKACE Viz vytištěný přehled

O metodě, kurzech a výcviku VTI viz více na: www.spin-vti.cz