ŠTÍŘI ŠTÍRCI ROZTOČI.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Pavoukovci jsou skupina bezobratlých živočichů z podkmene klepítkatců. Vědecké jméno získali podle dívky Arachné. Zahrnuje asi 73 000 zejména suchozemských.
Advertisements

Mnohonožky a stonožky zdroj: www. cs.wikipedia.org/wiki/
ZOOLOGIE KMEN : ČLENOVCI ( ARTHROPODA)
Vzdělávací oblast: Člověk a příroda Předmět: Přírodopis Ročník: ročník
Členovci Základní škola a mateřská škola, Tupesy, Klepítkatci
Členovci  Členovci představují největší kmen živočišné říše se značným hospodářským významem. Mimo hmyz k nim patří také například korýši, pavoukovci.
CZ.1.07/1.4.00/ VY_32_INOVACE_504_Př6 Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Vzdělávací oblast: Člověk a příroda Předmět: Přírodopis Ročník:
Řád:Sekáči zadeček přisedá k hlavohrudi celou šíří (vypadá jako jeden kus) kráčivé končetiny – velmi dlouhé schopnost odvrhnutí končetiny=autotomie nestavějí.
Roztoči (Acarina) HaBr.
Škola: Chomutovské soukromé gymnázium Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/
Pavoukovci Mgr. Helena Roubalová
Členovci - pavoukovci Přírodopis VY_32_INOVACE_ sada, Př
PAVOUKOVCI I (Arachnida) VY_32_INOVACE_3.1.Bi2.19/Li
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Opakování členovci - pavoukovci
Kmen: členovci Anotace: Materiál je určen k výuce přírodopisu v 6. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky se základními informacemi a se základní stavbou a systémem.
INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ
ČLENOVCI.
Příjemce Základní škola, Třebechovice pod Orebem, okres Hradec Králové
PAVOUKOVCI.
Základní škola Kladruby
EU Peníze školám Inovace ve vzdělávání na naší škole ZŠ Studánka
Živá a neživá příroda III. 3. přednáška
Život jako leporelo, registrační číslo CZ.1.07/1.4.00/
Kmen: Členovci nejpočetnější skupina článkované tělo a končetiny
Pavoukovci skupina bezobratlých živočichů zahrnuje přes druhů
1. Přírodopis 7.ročník Plazi - ještěři.
9.1 Vím, kdo jsou pavoukovci
Bezobratlí živočichové Kmen členovci Třída pavoukovci.
Hmyz v lese Přírodopis VY_32_INOVACE_ sada, Př
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO:
PLOŠTICE Jana Koucká.
Škola: Základní škola Kladruby Husova 203, Kladruby, Číslo projektu: cz.1.07/1.4.00/ Autor:Miloslava Junková Název materiálu: Pavoukovci.
Členovci Korýši.
ZÁKLADNÍ ZNAKY SYSTÉM ČLENOVCŮ
PAVOUKOVCI; HMYZ V RYBNÍKU
JEPICE Autor: Daniel Ďásek.
Štířy.
Třída: Stonožky.
ZŠ Grünwaldova, Č. Budějovice Mgr. Zuzana Šimečková
Pavouci a Štíři.
Šupinušky (Zygentoma)
Taxonomie klepítkatců
Prezentace Kmen:Členovci.
Hmyz domácí Karolína Černá.
Základní škola Ústí nad Labem, Anežky České 702/17, příspěvková organizace Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu: „Učíme lépe a moderněji“
Členovci. cílová skupina: střední školy anotace : charakteristické znaky řádu roztočů klíčová slova : klíště obecné, encefalitida, borrelióza autor: Kamila.
Sekáči, roztoči, štíři, štírci
ČLENOVCI 1. část PAVOUKOVCI KORÝŠI
Kmen: členovci Anotace: Materiál je určen k výuce přírodopisu v 6. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky se základními informacemi a se základní stavbou a systémem.
Prezentace – David Schröpfer
Živá a neživá příroda III. 3. přednáška
Štíři Vypracoval: Petr Štancl Obor: Technické lyceum Třída: 1L
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Pardubice – Spořilov
PAVOUCI 2. ledna 2014 VY_52_INOVACE_210222
Členovci Pavouci.
Základní škola T. G. Masaryka, Bojkovice, okres Uherské Hradiště
Název školy: Gymnázium, Chomutov, Mostecká 3000, příspěvková organizace Autor: Datum tvorby: Mgr. Daniela Čapounová Název: VY_32_INOVACE_01A_16_Štíři,
PAVOUKOVCI 1.
Sekáči Mgr. Michal Střeštík.
Kmen: ČLENOVCI.
AUTOR: Mgr. Václava Horniková
Členovci - Pavoukovci  Pavouci Př. křižák obecný.
Hana Svobodová, Iveta Böhmová, 8D.  Říše: živočichové  Kmen: strunatci  Třída: savci  Řád: šelmy  Podřád: psotvární  Čeleď: medvědovití.
Pavoukovci Autor: Mgr. Iva Hirschová VY_32_INOVACE_27_Roztoči
Kmen: Členovci.
Členovci vzdušnicovci.
AUTOR: Mgr. Radoušová Marcela
Anotace Výukový program pro žáky 6. ročníku na 2. stupni ZŠ. Téma:Členovci - pavoukovci. Možnost využití: interaktivní tabule.
Transkript prezentace:

ŠTÍŘI ŠTÍRCI ROZTOČI

ŠTÍŘI (SCORPIONES)

Existuje asi 1200 známých druhů štírů žijících v tropech a jiných teplých oblastech. Největší štír je veleštír obrovský, který dosahuje délky až 180mm. Nejmenší má pouhých 13mm.

Phoniocercus sanmartini Štíři loví v noci a ve dne se ukrývají ve škvírách, pod kameny nebo pod zvadlými listy a v prázdných budovách – proto jsou problémem pro lidi, mohou se totiž usídlit v oděvech nebo v botách, ve spacích pytlech apod. Mohou vlastníka ošlivě bodnout, když je vyruší. Centruroides anchorellus

Tělo štíra se skládá z hlavohrudi a zadečku Tělo štíra se skládá z hlavohrudi a zadečku. Chelicery i mohutná makadla jsou ukončeny klepítkem. Zadní část zadečku je úzká a je ukončena jedovým hrotem. Mají čtyři páry nohou + klepeta (pedipalp). Dalším znakem štírů je pár maličkých klepítek vedle úst. Vědcům není jasná přesná funkce těchto orgánů.

Titus serrulatus Titus pugilator Urophonicus iheringi

Mláďata štírů se drží na matčině zádech Mláďata štírů se drží na matčině zádech. Štíři mívají od jednoho do sta mláďat. Líhnutí mláďat se odehrává během nočních hodin. Pokud se rodí velký počet mladých, může být průběh porodu tak dlouhý, že může trvat i dny. Mláďata se rodí živá. Potom se svlékají a získají pevnou kostru.

Některé druhy štírů se oddávají při páření složitému tanci, který může trvat až několik hodin. Rhopalurus junceus Centruroides testaceus

Tento nešťastný šváb nestačí útočícímu štírovi

Neopominutelným průvodcem bodnutí štíry je bolest, především po uštknutí druhy, u nichž převládá systémové poškozeni, což může skončit smrtelně. Po bodnutí druhů rodů Centruroides nebo Androctonus je bolest palčivá, vystřelující do okolí. Postupně se šíří do celé končetiny, která se stává velmi citlivou na dotek. Již lehké poklepnutí na kůži vyvolává škubavou bolest. Někteří pacienti udávají také pocit zdřevěnění a přirovnávají bolest k účinku elektrického proudu. Centruroides barbudensis Androctonus amoreuxi Centruroides chiapanensis

ŠTÍRCI (PSEUDOSCORPIONES)

Štírci (Pseudoscorpiones) jsou velice drobní (do 7 mm), mají dlouhá klepítkovitá makadla zakončená jedovou žlázkou a snovací žlázy mají na konci klepítek. Zadeček je plochý a nerozdělený.

Živí se drobnými členovci, najdeme je v lesích pod kůrou stromů a mezi spadaným listím, někdy je najdeme i v domácnostech např. Ve sterých málo užívaných knihách, kde pronásledují a loví - pisivky

ROZTOČI (ACARINA)

Roztoči a klíšťata jsou nejpočetnější ze všech pavoukovců Roztoči a klíšťata jsou nejpočetnější ze všech pavoukovců. Bylo jich zjištěno kolem 25 000 druhů, ale může jich existovat 5x tolik. Žijí téměř ve všech částech světa, od tropů po polární oblasti. Velký počet roztočů žije v půdě, ale také v domácnosti v kobercích, matracích kde jich bývá 2000 – 15000 v jednom gramu.

Roztoči jsou nositeli mnoha nemocí- borreliózu (klíště), mozkovou encefalitidu (klíště obecné), působí vyrážky (sametka zarděnková) a kožní svědivky (zákožka svrabová). Řada roztočů cizopasí i na zvířatech, u ptáků (čmelík kuří). Na rostlinách škodí vlnovníci a sladokazové.

Klíšťata jsou pavoukovci , jenž se živí krví Klíšťata jsou pavoukovci , jenž se živí krví. Klepítka u úst mají upravené k tomu, aby se zachytili a pronikli do kůže svého zvířecího hostitele Nedospělá stadia klíšťat parazitují na hlodavcích, a tak mohou s nasátou krví nasát i zmíněné organismy.

Pokud klíště napadne člověka, musí být odstraněno do 24 hodin a nesmí být nasátá krev z klíštěte vymáčknuta do rány - hrozí infekce

Otázky: Z čeho se skládá tělo štíra? Jaký je jiný název pro klepeta? Kde můžeme najít štírky? Uveď nemoci, které mohou přenášet roztoči: Kde můžeme najít roztoče?

Odpovědi: Hlavohruď a zadeček, 4 páry nohou, makadla ukončená klepítky a klepeta Pedipalp v lesích pod kůrou stromů a mezi spadaným listím, ve sterých málo užívaných knihách 4. borrelióza (klíště), mozková encefalitida, působí vyrážky (sametka zarděnková) a kožní svědivky Velký počet roztočů žije v půdě, v domácnosti (koberce, matrace). Žijí téměř ve všech částech světa, od tropů po polární oblasti. Zdroj: www.google.com encyklopedie – Svět poznání Vypracovala – Andrea Zimková 2.C