Život za vlády prvních přemyslovců

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Bořivoj – kníže z rodu Přemyslovců
Advertisements

ZA VLÁDY PŘEMYSLOVSKÝCH KRÁLŮ
ŽIVOT ZA VLÁDY PRVNÍCH PŘEMYSLOVCŮ Pravidla hry Gabriela Mikulková
zpracovaný v rámci projektu
Románské umění.
ROMÁNSKÝ SLOH Mgr. Lenka Venclová 2010.
Románská kultura.
Umění raného středověku
Autor: Mgr. Ilona Nováková
Kultura raného středověku
VLÁDA PRVNÍCH PŘEMYSLOVCŮ
 „EU peníze středním školám“ Název projektuModerní škola Registrační číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název aktivity III/2 Inovace a zkvalitnění výuky.
Mladší doba kamenná Doba bronzová Doba železná
Všeználek vypravuje o rodu Habsburků na českém trůně.
ČESKÝ STÁT POČÁTKY ČESKÉHO STÁTU
Románský sloh.
INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ
Gotická kultura.
ROMÁNSKÁ KULTURA.
Všeználek vypravuje o středověku.
ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKRES LOUNY Vladislav Michl
Baroko Život v barokní době.
Základní vzdělávání – Člověk a společnost – Dějepis
Název školy: Střední průmyslová škola, Ostrava - Vítkovice, příspěvková organizace Autor: Mgr. Vanda Malurová Datum: 16. července 2012 Název: VY_32_INOVACE_
Počátky českého státu 4.ročník
Románský sloh Jde o kulturu raně křesťanské civilizace od 11. do 13. století. Navazovala na kulturu římskou + germánské či slovanské prvky. Jediným nositelem.
KOSMOVA A DALIMILOVA KRONIKA.
Poznám gotické umění ? 7. ročník.
Gotika.
Oprava testu.
ZA, 2. ročník, Planimetrie, Vzájemná poloha přímek, Mgr. Kamil Šrubař
kultura století název odvozen od slova romanus = římský
ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKRES LOUNY Vladislav Michl
jméno autora Mgr. Lenka Čechová název projektu
ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKRES LOUNY Vladislav Michl
Základní škola Jakuba Jana Ryby Rožmitál pod Třemšínem Inovace a zkvalitnění výuky projekt v rámci Operačního programu VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST.
Románská kultura.
KRONIKA A KODEX Mgr. Michaela Nyczová
Počátek vlády Habsburků
Přemyslovci 1 Vypracovala: Mgr. Jana Jelínková. Vznik českého státu  vzniká po rozpadu Velkomoravské říše v 10. století, když kmenu Čechů vládl rod Přemyslovců.
NÁZEV ŠKOLY: ZÁKLADNÍ ŠKOLA TIŠICE, okres MĚLNÍK AUTOR:Mgr. Simona Rendeková NÁZEV: VY_12_INOVACE_01_ČESKÉ DĚJINY_ROMÁNSKÝ SLOH ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Strančice, okres Praha - východ AUTOR: Markéta Hanzalová Náprstková NÁZEV:VY_32_INOVACE_ N_05_Románské umění TEMA: Dějepis.
NÁZEV ŠKOLY: ZÁKLADNÍ ŠKOLA TIŠICE, okres MĚLNÍK AUTOR: Mgr. Marcela Lazáková NÁZEV: VY_12_INOVACE_22_ČLOVĚK A JEHO SVĚT_KOSMOVA KRONIKA ČÍSLO PROJEKTU:
KRONIKA A KODEX Mgr. Michaela Nyczová
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola T. G. Masaryka, Bojkovice, okres Uherské Hradiště AUTOR: Mgr. Dagmar Svobodová NÁZEV: Kulturní vývoj – Románská kultura TÉMATICKÝ.
Přemyslovci 2 (Život za Přemyslovců, Románský sloh, Kosmas)
Projekt: OP VK Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Autor:
Dějiny ČR – románský sloh
Gotika Bolfíková Nikola.
Základní škola a mateřská škola Bohdalov CZ.1.07/1.4.00/ III/2
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Mgr
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Hnátnice, okres Ústí nad Orlicí
Renesance Vlastivěda 4. ročník
KRONIKA A KODEX Mgr. Michaela Nyczová
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Mgr
Románský sloh.
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Mgr
AUTOR: Mgr. Hana Műllerová NÁZEV: VY_32_INOVACE_5A_20
KRONIKA Chtěl bys být kronikářem? Co vše můžeš najít v kronice?
ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKRES LOUNY Vladislav Michl
ŽIVOT ZA VLÁDY PRVNÍCH PŘEMYSLOVCŮ
Název školy:  ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKRES LOUNY Autor:
Život za vlády prvních Přemyslovců
zpracovaný v rámci projektu
Vlastivěda – obrazy ze starších dějin
Autor: Mgr. Milena Hainišová Datum: Název: VY_32_INOVACE_16_DĚJEPIS
AUTOR: Mgr. Hana Műllerová NÁZEV: VY_32_INOVACE_5A_19
ZŠP a ZŠS Uherský Brod projekt č. CZ.1.07/1.4.00/ DĚJEPIS
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Hostouň, okres Domažlice,
Téma (název prezentace)
Transkript prezentace:

Život za vlády prvních přemyslovců

Život prostých lidí Přemyslovský stát vznikal dlouho. Přemyslovci rozšiřovali svá území sňatky, dohodami a hlavně násilím. Chudáci bydleli v dřevěných chatrčích. Bohatí v kamenných domech. Panovníci a velmoži bydleli ve vznikajících hradech. Kolem hradů se tvořily první osady, kvetl tam obchod a rozvíjela se řemesla. Po obrázku následuje otázka: Kdo asi bydlel v takovém domě?

Oblečení a jídlo Oblečení prostých lidí pokrývalo celé tělo. Látky byly jednobarevné, zhotovené z vlny a lnu. Jídlo se připravovalo převážně z mouky (kaše, placky), luštěnin a zeleniny. Maso bylo buď z domácích nebo z ulovených zvířat. Sladilo se medem. Na hostinách se pilo pivo a víno. Po objevení obrázku se žáci snaží sami popsat oblečení prostých lidí.

Církev – nositel vzdělanosti Kněží a mniši byli jediní, kdo uměl číst a psát. Provozovali školy, které byly zakládané při kostelech a klášterech. Součástí kostelů a klášterů byly písařské dílny, kde mniši ručně opisovali knihy. Knihy měly náboženský obsah a byly bohatě zdobené, doplněné kresbami.

Pergamen Psalo se brkem z ptačího pera namáčeným do inkoustu. Místo papíru měli pergamen, který se získával úpravou jehněčí kůže. Iniciála- počáteční ozdobné písmeno. Kraje stránek byly zdobené drobnými obrázky geometrických tvarů.

knihtisk Ručně se knihy opisovaly do poloviny 15. století, kdy byl objeven knihtisk. Vynalezl jej Johann Gutenberg (původně zlatník a řemeslník). Zdokonalil písmolijectví, tedy odlévání písmen z kovu. Knihtisk se velmi rychle rozšířil po Evropě i do celého světa. Ukáže se nejprve obrázek. Jak se podle vás jmenuje tento stroj a k čemu by mohl sloužit? Teprve pak se objasní o co jde.

Románský sloh Do českých zemí se dostal z Říma (Roma- románský). Typické stavby- rotundy a baziliky. Rotunda sv. Jiří na Řípu a bazilika sv Petra a Pavla v Řeznovicích.

Románský sloh Znaky románského slohu: stavby postavené z kamene tlusté zdi bez omítky malá půlkruhová okna nebo sdružená okna malé a tmavé vnitřní prostory Objeví se nejprve obrázky a na jejich základě se žáci sami pokusí sestavit hlavní znaky románského slohu.

Kosmas, kosmova kronika Kosmas byl slavný kronikář, působil jako děkan (kněz) v Praze. Napsal Kroniku českou- psána v latině. Původní rukopis se nedochoval, pouze 15 pozdějších opisů. Kronika začíná stavbou babylonské věže a příchodem praotce Čecha („bájné vyprávění starců“) a končí rokem 1125, kdy Kosmas zemřel.

Život za vlády prvních Přemyslovců Zápis: Život za vlády prvních Přemyslovců Přemyslovský stát vznikal dlouho, rozšiřoval se sňatky i všudypřítomným násilím. Lidé bydleli: chudí v dřevěných chatrčích bohatí v kamenných domech panovníci a velmožové si stavěli hrady. Oblečení pokrývalo celé tělo Pokrmy vařili převážně z mouky, luštěnin a zeleniny. Církev Byla nositelem vzdělanosti. Při kostelech zakládala školy a písařské dílny, kde se opisovaly knihy. V polovině 15.století byl vynalezen knihtisk. Do té doby se psalo na pergameny brkem namáčeným v inkoustu. Románský sloh Dostal se k nám z Říma, stavěly se převážně rotundy a baziliky. Hlavní znaky: stavby z kamene, silné zdi malá půlkruhová nebi sdružená okna malé a tmavé vnitřní prostory Kosmas- děkan působící v Praze. Napsal kroniku v latinském jazyce, ve které zachycuje dějiny českého národa od příchodu praotce Čecha.

otázky Jak a kde žili lidé za vlády prvních Přemyslovců? Jak se v té době šířily knihy? Čím a na co se psalo? V jakém jazyce? Vyjmenuj hlavní znaky románského slohu. Kdo byl Kosmas a co důležitého udělal pro český národ? Otázky pro mladé historiky: Co je to iniciála? Jak se jmenuje vynálezce knihtisku?

Použité prameny: http://www.gjb-spgs.cz/stranky/projekt_architektura/romansky_sloh.htm http://kostel-reznovice.isidorus.net/dejiny-cz.htm http://www.klaster-zlatakoruna.eu/historie/cisterciacky-rad/ http://mista.unas.cz/index.php?clanek=32 http://www.praha.eu/jnp/cz/home/zabava/muzea_a_vystavy/narodni_muzeum_vystavuje_kosmovu_kroniku.html http://cs.wikipedia.org/wiki/Kosmova_kronika_%C4%8Desk%C3%A1 http://cs.wikiquote.org/wiki/Mnich Učebnice Vlastivěda 4, nakladatelství Alter Učebnice Vlastivěda- Hlavní události nejstarších českých dějin, nakladatelství Nová škola Dětská ilustrovaná encyklopedie Naše vlast, nakladatelství Slovart