Digitální učební materiál

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Podpora plánování rozvoje sociálních služeb formou založení odborných partnerství CZ.1.04/3.1.03/
Advertisements

PEDAGOGICKO-PSYCHOLOGICKÁ PORADNA OPAVA Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Jan Kumstát. Slezské gymnázium, Opava, příspěvková.
2. část Zařízení zajišťuje praní prádla, úklid společných i bytových prostor. Zejména uživatelé pobočky jsou podporováni v nácviku péče o domácnost.
Asistenti pedagoga pro žáky se sociálním znevýhodněním a jejich role ve škole.
Podpora metodických a koordinačních jednání terénních sociálních pracovníků v Litvínově 05/2011 Kateřina Dosoudilová.
Formy a druhy sociálních služeb. Sociální služby Činnost zajišťující pomoc a podporu osobám za účelem sociálního začlenění nebo v rámci prevence před.
Mapování potřeb regionů ve vztahu k činnosti středisek výchovné péče a zařízení ústavní a ochranné výchovy POHLEDEM PRACOVNÍKŮ ORGÁNŮ SOCIÁLNĚ PRÁVNÍ OCHRANY.
Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích, Zdravotně sociální fakulta, Jírovcova 24/1347, České Budějovice 1 Vzdělávání poskytovatelů sociálních.
Název školy: Střední škola sociální PERSPEKTIVA a Vyšší odborná škola, s.r.o. Adresa:Mírová 218/6 Dubí III - Pozorka Název projektu KLÍČE K POZNÁVÁNÍRegistrační.
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor:Mgr. Bc. Klára Loudová Název materiálu:
Raná péče. terénní, popřípadě ambulantní služba poskytovaná dítěti a rodičům dítěte ve věku do 7 let, které je zdravotně postižené, nebo jehož vývoj je.
Využití ICT pro rozvoj klíčových kompetencí CZ.1.07/1.5.00/ CZ.1.07/1.5.00/ Střední odborná škola elektrotechnická, Centrum odborné přípravy.
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor:Ing. Radoslava Benová Název materiálu:
Sociální zabezpečení Sociální služby Mirka Wildmannová Katedra veřejné ekonomie Ekonomicko-správní fakulta MU BRNO.
ASEBS, 4. sem..  Široké chápání profesní sebeobrany a jejího projektování  Samostatná práce  Schopnost integrovat znalosti  Pochopení problému v širších.
Chráněné bydlení. pobytová služba poskytovaná osobám, které mají sníženou soběstačnost z důvodu zdravotního postižení nebo chronického onemocnění, včetně.
Vítejte v našem Speciálně pedagogickém centru..
Individuálně, ale společně a jinak
Provázanost zdravotních a sociálních služeb v péči o umírající
Dětský domov a Základní škola Liptál
Potřeby a pudy - aktivačně motivační vlastnosti
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Úřad práce České republiky
Jak ulehčit mladým rodičům – denní péče o děti z pohledu zaměstnavatelů a rodičovských iniciativ Rosa Hochschwarzer Zemské sdružení.
Kód DUM : VY_32_INOVACE_ICT_I/1.12
Inf Počítač a lidé s handicapem
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
Název projektu: Moderní škola
Název projektu: Moderní škola
Využití ICT pro rozvoj klíčových kompetencí CZ.1.07/1.5.00/
Techniky práce s mentálně postiženými
PhDr. Lenka Gajzlerová jaro 2013
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště, Hradec Králové, Vocelova 1338, příspěvková organizace Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/
8. Spolupráce MŠ se školskými poradenskými zařízeními
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL zpracovaný v rámci projektu
KAP, 25. září 2017, Krajský úřad SK
Problematika studentů se sluchovým postižením na VŠ
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště, Hradec Králové, Vocelova 1338, příspěvková organizace Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor: Mgr. Jana Novotná Název materiálu:
Zpracovala: Mgr. Věra Kreuzová
Využití ICT pro rozvoj klíčových kompetencí CZ.1.07/1.5.00/
Strategické řízení a plánování ve školách a v územích
Role a možnosti spolupráce s orgány sociálně-právní ochrany dětí
Školní poradenské pracoviště
SOS-Kinder- und Jugendhilfen
Žáci se speciálními vzdělávacími potřebami
Kulatý stůl Rozvoj spolupráce SOŠ a členských firem HK
A jako ASISTENT PhDr. Jitka Kendíková
ASISTENT PEDAGOGA V MALOTŘÍDNÍ ŠKOLE
Pravidla řízení o stanovení a přiznání finanční podpory Jihomoravského kraje pro rok 2018 v oblasti podpory poskytování sociálních služeb Filozofie konstrukce.
PhDr.Hana Pazlarová, Ph.D
Metoda VTI Intenzivní forma pomoci v domácím prostředí rodiny, přímo tam, kde problém vzniká (80.léta 20. stol. v Holandsku) Rodiny, které mají obtíže.
2. setkání platformy: .d Tvorba Školské inkluzivní koncepce Libereckého kraje Manažer aktivit projektu: Bc. Jakub Lang
Centra kolegiální podpory
Projekt Komplexní program podpory ke zvýšení zaměstnanosti žen na trhu práce v Ústeckém kraji PRÁCE PRO KAŽDOU Registrační číslo projektu.
Podpora společného vzdělávání v pedagogické praxi
IPs APIV_B Podpora společného vzdělávání v pedagogické praxi
VY_32_INOVACE_SA4A_9 DUM 9. realizace aktivity pro 2
Sociální rehabilitace nevidomých a slabozrakých Tyfloservis o.p.s.
Podpora samostatného bydlení
Diagnostika dítěte předškolního věku
Digitální učební materiál
Digitální učební materiál
Digitální učební materiál
Digitální učební materiál
Digitální učební materiál
Digitální učební materiál
Digitální učební materiál
Digitální učební materiál
Digitální učební materiál
Transkript prezentace:

Digitální učební materiál Oftalmopedie SPECIÁLNĚ PEDAGOGICKÉ PORADENSTVÍ Mgr. Eva Matějková, Ph.D. říjen 2013

Digitální učební materiál Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/34.0606 Název programu OP 1.5 Vzdělávání pro konkurenceschopnost Název projektu Inovace vzdělávacího procesu Číslo materiálu VY_32_INOVACE-12-36-SPE -3 Název školy Střední zdravotnická škola, Brno, Jaselská 7/9 Autor Mgr. Eva Matějková, Ph.D. Vzdělávací oblast Speciální pedagogika Téma Speciálně pedagogické poradenství Ročník 3 Datum tvorby 11. 10. 2013 Anotace Materiál slouží studentům středních škol. Studenti se seznamují s problematikou speciálně pedagogického poradenství Metodický pokyn Doporučujeme materiál používat pro nastudování dané látky.

SPECIÁLNĚ PEDAGOGICKÉ PORADENSTVÍ Speciální pedagogika SPECIÁLNĚ PEDAGOGICKÉ PORADENSTVÍ

RANÁ PÉČE Raná péčí je definována jako „soustava služeb a programů poskytovaných dětem ohroženým v sociálním, biologickém a psychickém vývoji, dětem se zdravotním postižením a jejich rodinám, s cílem předcházet postižení, eliminovat nebo zmírnit jeho důsledky a poskytnout rodině, dítěti i společnosti předpoklady sociální interakce. Tyto služby mají být poskytovány od zjištění rizika nebo postižení do přijeti dítěte vzdělávací institucí tak, aby zvyšovaly vývojovou úroveň dítěte v oblastech, které jsou postižením ohroženy“ (Hradilová, 1998 In Vítková, 2004, s. 237).

FORMY SLUŽEB PRO KLIENTY návštěvy poradců a konzultantů v rodinách (1x za 1-3 měsíce) semináře pro rodiče týdenní rehabilitační pobyty pro celé rodiny ambulantní zrakovou stimulaci setkání rodičů půjčování hraček, pomůcek a literatury možnost konzultace s rehabilitační pracovnicí, psychologem pomoc při výběru předškolního zařízení instruktáže pracovníků vzdělávacích a rehabilitačních zařízení, kam dochází děti v péči SRP základní sociálněprávní poradenství Služby jsou poskytovány zdarma.

ÚKOLY RANÉ PÉČE Odhalování Prevence Stimulace

SPECIÁLNĚ PEDAGOGICKÁ CENTRA PRO ZRAKOVĚ POSTIŽENÉ SPC centra pro zrakově postižené poskytují služby dětem se zrakovou vadou od 3 let po ukončení školní docházky (cca 19 let). Dalé poskytují poradenství rodinám dětí se zrakovým postižením a školním pedagogickým pracovníkům.

ÚKOLY SPC PRO ZRAKOVĚ POSTIŽENÉ Příprava podkladů k rozhodnutí o zařazení žáka do speciálního vzdělávání. Návrh individuálního vzdělávacího plánu. Depistáž dětí a mládeže. Speciálně pedagogická a psychologická diagnostika. Poradenský a metodický servis rodičům s pedagogům. Sledování a vyhodnocování vhodnosti zařazení a školní úspěšnosti dětí. Spolupráce s ostatními poradenskými pracovišti. Osvětová činnost. Organizace diagnostických pobytů rodičů s dětmi. Zapůjčování reedukačních a kompenzačních pomůcek. Zajišťování intenzivní předškolní přípravy. (Vítková, 2004)

TYFLOCENTRUM Tyflocenra poskytují sociální služby, aktivizační a motivační programy a vzdělávací kurzy pro zrakově postižené. Služby jsou poskytovány osobám starším 15 let.

SLUŽBY TYFLOCENTRA Registrované sociální služby podle Zákona č. 108 / 2006 Sb. Sociální poradenství Asistenční služby nevidomým Sociálně aktivizační služby zrakově postiženým  Další služby Rekvalifikační kurzy Odborně technické služby pro zrakově postižené Podpora pracovního uplatnění

TYFLOSERVIS Tyfloservis je „terénní a ambulantní sociální rehabilitace nevidomých a slabozrakých“ (Vítková, 2004, s. 245). Poskytují služby pro klienty od 15 let. Nabízí poradenskou a psychologickou intervenci.

NÁPLŇ PRÁCE STŘEDISEK TYFLOSERVIS prostorová orientace a samostatný pohyb (nácvik chůze s bílou holí, bez pomůcek, s průvodcem, výběr vhodných tras) sebeobsluha (nácvik vaření, péče o oděvy, osobní hygienu, péče o děti a domácnost atd.) čtení a psaní Braillova bodového písma (včetně psaní na tabulce) nácvik vlastnoručního podpisu nácvik psaní na kancelářském psacím stroji a klávesnici počítače tyflografika (nácvik samostatného zhotovování reliéfních vyobrazení a rozvoj schopností tato vyobrazení vnímat) rehabilitace zraku (užívání zraku v maximální možné míře) nácvik sociálních dovedností (chování v různých společenských situacích a způsob kontaktu s lidmi v dopravě, v obchodech apod.) (http://www.tyfloservis.cz/sluzby-pro-zrakove-postizene.php)

VÝBĚR VHODNÝCH POMŮCEK seznámení se sortimentem speciálních optických, rehabilitačních, kompenzačních i jiných pomůcek a s možnostmi jejich získání proškolení v obsluze vybraných pomůcek (http://www.tyfloservis.cz/sluzby-pro-zrakove-postizene.php)

PORADENSTVÍ úprava prostředí a odstraňování architektonických bariér z hlediska potřeb nevidomých a slabozrakých speciální komunikační techniky při potížích se zrakem a současně se sluchem (Lormova doteková abeceda, prstová abeceda, znakování ruku v ruce a další) nasměrování na další poskytovatele služeb (http://www.tyfloservis.cz/sluzby-pro-zrakove-postizene.php)

FORMY PRÁCE S KLIENTY důraz je kladen na terénní individuální práci s klientem (v jeho domácnosti či na pracovišti, na trasách, které se potřebuje naučit atp.) v některých případech je vhodné využít ambulantních služeb (v prostorách střediska Tyfloservisu) výjimečně probíhají kurzy skupinové instruktoři zajišťují rovněž odborný program na rekondičních pobytech pořádaných jinými organizacemi (např. SONS) (http://www.tyfloservis.cz/sluzby-pro-zrakove-postizene.php)

KONTROLNÍ OTÁZKY Co je to raná péče? Komu jsou určeny SPC? Jaký je rozdíl mezi Tyflocentrem a Tyfloservisem?

LITERATURA PIPEKOVÁ, J.[etal]. Kapitoly ze speciální pedagogiky. Brno : Paido, 2010. 401 s. ISBN 978-80-7315-198-0 VÍTKOVÁ, M. [etal]. Integrativní speciální pedagogika : integrace školní a sociální. Brno : Paido, 2004.463 s. ISBN 8073150719 Materiály jsou určeny pro bezplatné používání pro potřeby výuky a vzdělávání na všech typech škol a školských zařízení. Jakékoliv další využití podléhá autorskému zákonu.

INTERNETOVÉ ZDROJE Tyfloservis: Rehabilitace nevidomých a slabozrakých. [online]. 2005 [cit. 2013-10-09]. Dostupné z: http://www.tyfloservis.cz/sluzby-pro-zrakove-postizene.php

Děkuji za pozornost  ematejkova@szs-jaselska.cz