Základní škola a Střední škola CREDO, o. p. s. Číslo projektu: CZ. 1

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
HMYZ S PROMĚNOU DOKONALOU
Advertisements

Přírodopis 6. ročník Hmyz Mgr. Helena Roubalová.
Základní škola a Mateřská škola, Pavlice, okres Znojmo OP VK 1
Vzdělávací oblast: Člověk a příroda Předmět: Přírodopis
HMYZ Členovci Autor: Bronislav Šenkeřík
ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKRES LOUNY
Zoologická zahrada Východ ZOO.
Brouci a motýli Petr Fialík.
Třída:Hmyz nejpočetnější třída živočichů na Zemi souš i voda
HMYZ VE SLUŽBÁCH ČLOVĚKA
Název šablony: Inovace v přírodopisu 52/P13/ , Vrtišková Vzdělávací oblast: Člověk a příroda Název výukového materiálu: Hmyz Autor: Mgr. Eva Vrtišková.
Název školy Základní škola Domažlice, Komenského 17 Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu „EU Peníze školám ZŠ Domažlice“ Číslo a název.
INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ
Hmyz - stavba těla, zástupci
Život jako leporelo, registrační číslo CZ.1.07/1.4.00/
jméno autora Mgr.Eva Truxová název projektu
Elektronická učebnice - II
Hmyz s proměnou dokonalou vajíčko – larva –kukla –dospělec zdroj:www
VY_32_INOVACE_409, 21. sada, Přírodověda
HMYZ.
ČLENOVCI HMYZ.
Bezobratlí.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Šablona:III/2č. materiálu:VY_32_INOVACE_196.
Třída: hmyz Anotace: Materiál je určen k výuce přírodopisu v 6. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky se základními informacemi a se základní stavbou hmyzu. Materiál.
Podkmen : V Z D U Š N I C O V C I
ZŠ Grünwaldova, Č. Budějovice Mgr. Zuzana Šimečková
PAVOUKOVCI; HMYZ V RYBNÍKU
Základní škola Jakuba Jana Ryby Rožmitál pod Třemšínem Efektivní výuka pro rozvoj potenciálu žáka projekt v rámci Operačního programu VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST.
Hmyz Přírodopis VY_32_INOVACE_209, 11. sada, Př 4
Vypracovala: Jana Mikešová
Základní škola Jakuba Jana Ryby Rožmitál pod Třemšínem Efektivní výuka pro rozvoj potenciálu žáka projekt v rámci Operačního programu VZDĚLÁVÁNÍ PRO.
Pří_081_Rozmanitost přírody_Denní motýli Autor: Mgr. Marie Boučková
Hmyz s proměnou dokonalou
podkmen: VZDUŠNICOVCI (TRACHEATA)
Hmyz domácí Karolína Černá.
Škola: Základní škola a Mateřská škola, Kostelní 560, Svoboda n. Úpou,
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Eva Fojtíková. Dostupné z Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA Přáslavice.
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Jana Dobrá Název DUM: VY_32_Inovace_1.3.7 Živočichové - dělení Název sady: Člověk a jeho svět 4. ročník Číslo.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Eva Fojtíková. Dostupné z Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA Přáslavice.
 Materiál pro výuku přírodopisu v 6. ročníku základní školy praktické  Určeno pro interaktivní tabuli  Výklad nové látky – druhy hmyzu, stavba těla,
Brouci Třída: Hmyz vypracovala: Mgr. Monika Štrejbarová.
NÁZEV ŠKOLY: Speciální základní škola, Chlumec nad Cidlinou, Smetanova 123 AUTOR: Mgr. Václava Horniková NÁZEV: VY_32_INOVACE_133_Škodlivý hmyz TÉMA: Živá.
Škola: ZŠ Hýskov, Školní 112, Hýskov Autor: Mgr. Jarmila Kolářová Název: VY_32_INOVACE_1A_04_Dělení živočichů Téma: Člověk a jeho svět Datum tvorby:
Vzdělávání pro konkurenceschopnost
než začnete prohlížet prezentaci ...
AUTOR: Mgr. Václava Horniková
Živočichové ve volné přírodě - hmyz
ČLOVĚK A JEHO SVĚT NA I. STUPNI ZV-LMP (ČaS/I)
Obratlovci: opakování
AUTOR: Mgr. Václava Horniková NÁZEV: VY_32_INOVACE_130_Hmyz - motýli
Portál eVIM Stavba těla hmyzu.
Identifikátor školy: Šablona VY_32_INOVACE_38_Hmyz.
VY_32_INOVACE_40_Hmyz s proměnou dokonalou
Základní škola a Mateřská škola Dobrá Voda u Českých Budějovic, Na Vyhlídce 6, Dobrá Voda u Českých Budějovic     EU PENÍZE ŠKOLÁM Zlepšení.
AUTOR: Mgr. Václava Horniková NÁZEV: VY_32_INOVACE_132_Užitečný hmyz
Název školy Plavská škola Autor Mgr. Jana Kneřová Název
ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKRES LOUNY
RISK HMYZ ZÁKLADNÍ ŠKOLA JEVÍČKO, U ZÁMEČKU 784, JEVÍČKO
VY_52_INOVACE_61_ Členovci- korýši- pavoukovci-učební text
Podkmen : V Z D U Š N I C O V C I
Základní škola a Střední škola CREDO, o. p. s. Číslo projektu: CZ. 1
Č. DUMu VY_32_INOVACE_02_13_Zvířata
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Kopřivnice, Štramberská 189, příspěvková organizace
VY_32_INOVACE_10_PŘV_OBRATLOVCI A BEZOBRATLÍ
Název školy Základní škola a mateřská škola, Jetřichov, okres Náchod
Základní škola Ústí nad Labem, Anežky České 702/17, příspěvková organizace   Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu: „Učíme lépe a moderněji“
Výukový materiál VY_52_INOVACE_13_HMYZ_NA_POLI_V_PUDE
Základní škola a Střední škola CREDO, o. p. s. Číslo projektu: CZ. 1
Výukový materiál VY_52_INOVACE_16_HMYZ-V LESE
Hmyz s proměnou dokonalou
Transkript prezentace:

Základní škola a Střední škola CREDO, o. p. s. Číslo projektu: CZ. 1 Základní škola a Střední škola CREDO, o.p.s. Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/21.2963 Výukový materiál č.: VY_32_INOVACE_91_Hmyz Vypracovala: Mgr. Vladimíra Kamínková Určeno pro 5. ročník ZŠ praktické Vzdělávací oblast: Člověk a příroda Vzdělávací obor: Přírodověda Tematický okruh: Přírodověda pro 5. ročník ZŠ praktické Vytvořeno dne: 4. 12. 2012 Použito ve výuce: 18. 12. 2012 Anotace: Prezentace Powerpoint určená žákům 5. ročníku ZŠ praktické k doplnění učiva o hmyzu. Možno použít na interaktivních tabulích.

Hmyz

Hmyz je nejpočetnější skupinou živočichů. Známe přes milion druhů. Tělo hmyzu se skládá z těchto částí:

Spoj názvy částí těla hmyzu se správnou částí na obrázku. Hruď Křídla Složené oči Hlava Zadeček Nohy

Důležitým orgánem jsou pro hmyz také tykadla Důležitým orgánem jsou pro hmyz také tykadla. Jsou to orgány čichu a hmatu. Hmyz má také kusadla, kterými ukusuje a žvýká potravu a bodavé ústrojí, pomocí něhož sají tekutiny (šťávy z rostlin nebo krev živočichů) tykadla

Na hrudi také vyrůstají tři páry nohou. Dýchacím orgánem hmyzu Na hrudi hmyzu jsou křídla, u brouků kryté krovkami. Bezkřídlý hmyz křídla nemá. Na hrudi také vyrůstají tři páry nohou. Dýchacím orgánem hmyzu jsou vzdušnice. Hmyz se většinou rozmnožuje tak, že samička naklade vajíčka, z nich se vylíhnou larvy, z larev pak dospělý jedinec. Housenka motýla

Hmyz můžeme podle vztahu k člověku dělit na: Užitkový: Například včela, kterou člověk chová pro med. Užitečný: Hmyz, který člověku pomáhá v boji proti škůdcům (slunéčko sedmitečné) nebo opylovává květy (čmelák, motýli) Škůdci: Hmyz, který ničí rostliny (mandelinka bramborová) nebo potraviny (mol). Patří zde i hmyz, který saje lidskou krev (komár, blecha). Ostatní hmyz: takový, který není ani užitečný, ani neškodí.

Označ všechny druhy hmyzu, které jsou člověku užitečné.

Zdroje: Moucha: FIR0002. File:Fly - Muscidae. jpg. Wikimedia [online] Zdroje: Moucha: FIR0002. File:Fly - Muscidae.jpg. Wikimedia [online]. 2009 [cit. 2012-12-04]. Dostupné z: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Fly_-_Muscidae.jpg Slunéčko: CRUX. File:Ladybug.jpg. Wikimedia [online]. 2006 [cit. 2012-12-04]. Dostupné z: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Ladybug.jpg Komár: SALVADORJO. File:CulexNil.jpg. Wikimedia [online]. 2005 [cit. 2012-12-04]. Dostupné z: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:CulexNil.jpg Mandelinka: ULATHAAR. File:Leptinotarsa decemlineata front view.jpg. Wikimedia [online]. 2010 [cit. 2012-12-04]. Dostupné z: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Leptinotarsa_decemlineata_front_view.jpg Čmelák: DENDROFIL. File:Čmelák lesní.JPG. Wikimedia [online]. 2012 [cit. 2012-12-04]. Dostupné z: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:%C4%8Cmel%C3%A1k_lesn%C3%AD.JPG ostatní obrázky: office.microsoft.com