Šimon Molák, 9.A Garant: Mgr. Jan Gryc

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
2. březen Mezinárodní den boje spisovatelů za mír.
Advertisements

Stanislav Sedláček.
Zabití tyrana není zločinem
Židé za 2.světové války….
Z Kolína do Jeruzaléma Hana Greenfieldová.
slavný americký průmyslník
Základní škola a Mateřská škola, Pavlice, okres Znojmo OP VK 1
Anna Franková Anna Franková byla židovská dívka, která formou deníku zaznamenávala osudy vlastní rodiny, pronásledované za 2. světové války nacisty. Narodila.
Střední odborné učiliště Liběchov Boží Voda Liběchov
Identifikátor materiálu: EU – Anotace Žák se seznámí s životem a tvorbou O. Pavla... Autor Tomáš Krsek Jazyk Čeština Očekávaný výstup Seznámí.
Čtvrtek Středozemní moře & historie holocaustu v českých zemích.
Adolf Hitler * 20. dubna 1889 – Braunau am Inn Socialistický politik
DRUH UČEBNÍHO MATERIÁLU: interaktivní VZDĚLÁVACÍ OBLAST:Dějepis
Nacistické Německo II. Petr Machala.
Válka Autor: Boris Zagora Prezentace: 2.světová válka Datum:
Bratři Čapkové.
PROJEKT EU - PENÍZE ŠKOLÁM Registrační číslo projektuCZ.1.07/1.4.00/ Název projektuModerní škola Šablona III/2Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím.
Bratři Čapkové. Společně se podíleli na některých knihách a povídkách: Povídky Zářivé hlubiny Krakonošova zahrada Devatero pohádek Dramata Loupežník Ze.
HOLOCAUST Dějepis Radim Liška 6.A.
Portréty literárních osobností světové literatury.
Tomáš Garrigue Masaryk
LADISLAV FUKS obrázek obrázek LITERATURA 2.SVĚTOVÉ VÁLKY.
Vzdělávací oblast: Jazyk a jazyková komunikace Vyučovací předmět: Český jazyk a literatura Ročník: 9. ročník Anotace: Ladislav Fuks životopis, romány,
ZLOČINY PROTI LIDSKOSTI
ANTONÍN DVOŘÁK.
Portréty literárních osobností světové literatury.
KAREL POLÁČEK 9. ročník.
Číslo materiáluVY_32_INOVACE_CJL_4S2N_NT_01_04 NázevArnošt Lustig Druh učebního materiáluPrezentace PowerPoint PředmětČeský jazyk a literatura Ročník4.
Naši prezidenti Lukáš Medelský IV.B.
OSOBNOST František Křižík Vypracovaly: Kateřina Nováková
OTA PAVEL Praha Praha Obrázek
JAROSLAV HAŠEK Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Petra Holajová.
Střední průmyslová škola, Mladá Boleslav, Havlíčkova 456 CZ.1.07/1.5.00/ MODERNIZACE VÝUKY Josef Dobrovský Mgr. Ludmila Růžičková.
(*2.července 1930 Praha +31.března 1973 Praha)
ZLOČINY PROTI LIDSKOSTI. genocida = vyvražďování celých národů za druhé světové války se to týkalo hlavně Židů a Romů ze strany nacistů.
Tomáš Garrigue Masaryk
Zachránci Židů během 2. sv. války
DRUHÁ SVĚTOVÁ VÁLKA (XI. ČÁST) Název školyStřední odborná škola a Gymnázium Staré Město Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ AutorMgr.
TOMÁŠ GARRIGUE MASARYK Státník, politik, filozof a pedagog Vypracoval: Lukáš Horák IX.B.
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ PARDUBICE - SPOŘILOV AUTOR: MGR. LENKA POZDĚNOVÁ NÁZEV: VY_32_INOVACE_VLASTIVĚDA_5.TŘÍDA_20. TOMÁŠ GARRIGUE MASARYK TÉMA: TOMÁŠ GARRIGUE.
Název školy ZÁKLADNÍ ŠKOLA, JIČÍN, HUSOVA 170 Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Číslo a název klíčové aktivity 3.2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím.
HOLOKAUST. Holocaust patřil k nejhrůznějším obdobím v dějinách Jednalo se o systematickou likvidaci 6 milionů židů v průběhu druhé světové války Antisemitismus.
VY_32_INOVACE_ Název výukového materiálu: Holocaust Autor: Mgr. Pavla Rosyvková Datum: Březen 2012 Předmět: Dějepis Cílová skupina: 9. ročník.
ČESKÝ DRAMATIK, SPISOVATEL, FILOZOF A POLITIK VÁCLAV HAVEL * ☻
ZŠ Brno, Řehořova 3 Já a společnost Výchova k občanství ročník III
 narodila se 3. dubna 1928 ve Stonařově  celá rodina Schebestových byla německé národnosti  rodiče a dvě dcery hospodařili na statku  Hermina navštěvovala.
ZLOČINY PROTI LIDSKOSTI ZA II.SVĚTOVÉ VÁLKY.  genocida= systematické a cílené vyvražďování celých národů: Romové, Židé, národy Pobaltí(= vraždili je.
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název školy Gymnázium Česká a Olympijských nadějí, České Budějovice, Česká 64 Název materiálu INOVACE_32_Spravedliví.
Jiří Brady se narodil 9. února 1928 v Novém Městě na Moravě. (88 let) Je kanadský podnikatel českého původu.
„Smrt není zlá, co zlé je, to umírání je.”
Autor: Mgr.Renata Viktorinová
VY_32_Inovace_ Arnošt Lustig Český jazyk 9. ročník
Škola ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Autor Michaela Zemanová Číslo VY_32_INOVACE_12_15 Název Arnošt Lustig Téma hodiny Autoři druhé.
Autoři české a světové literatury 6.-9.
Autor: Mgr. Jitka Langerová Datum: Název: VY_32_INOVACE_02_ČESKÝ JAZYK
Název školy: ZŠ Bor, okres Tachov, příspěvková organizace Autor: Mgr
Autor: Mgr. Jitka Langerová Datum: Název: VY_32_INOVACE_14_ČESKÝ JAZYK
Název školy:  ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKRES LOUNY Autor:
Autor: Mgr. Jitka Langerová Datum: Název: VY_32_INOVACE_18_ČESKÝ JAZYK
Hádej, kdo jsem? NÁZEV ŠKOLY: ZŠ a MŠ Osoblaha
Základní škola a Mateřská škola Mlečice, příspěvková organizace Autor:
Druhá světová válka KVÍZ. Druhá světová válka KVÍZ.
12. července 1872 v Trhových Svinech
OSVĚTIM.
Anotace: Seznámení se s obdobím 2. světové války
VY_32_INOVACE_03_Literatura 19. století Romantismus
Předmět: Dějepis Ročník: 9.
ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKR LOUNY
1. Ve kterém roce vypukla 1. světová válka
Transkript prezentace:

Šimon Molák, 9.A Garant: Mgr. Jan Gryc Simon wiesenthal Šimon Molák, 9.A Garant: Mgr. Jan Gryc

Mládí Narozen v Bučači nedaleko Lvova 31. prosince roku 1908 a zemřel 20. září roku 2005 ve Vídni. Vystudovaný židovský architekt na Ukrajině. Po smrti otce roku 1915 v první světové válce se rodina přesunula do Rakouska. V roce 1932 vystudoval architekturu na ČVUT v Praze.

Život v táborech V roce 1941 byl Wiesenthal přesunut do koncentračního tábora Janowska blízko Lvova. O pár měsíců později byl přesunut do koncentračního tábora Ostabahn. V červnu 1944 byl opět zatčen a převezen do koncentračního tábora Mauthausen.

Po 2. světové válce Po konci druhé světové války se vrátil k architektuře. Začal shromažďovat svědectví, informace a důkazy o nacistických zločinech. Pracoval pro OSS, kontrarozvědku americké armády a stal se předsedou židovského výboru. Roku 1947 založil v Rakousku v Linci Židovské dokumentační středisko.

Jeho činy Za jeden ze svých největších úspěchů považuje podílení se na dopadení Adolfa Eichmanna v roce 1960. Mossad a předseda Isser Harel však informace poskytnuté k dopadení považují za neplatné a nepravdivé. Simon Wiesenthal ve svoji funkci pochytal velké množství členů SS a dovedl je tak ke spravedlnosti.

Ocenění a památka Otto-Hahn-Friedensmedaille. Erasmus Prize. Jagellonské univerzity v Krakově. Řád Čestné legie. Dostal hodnost komandér. V roce 2010 byla na památku v Izraeli vydána poštovní známka.

Literatura Simon Wiesenthal: The Life and Legends – Tom Segev Simon Wiesenthal: Die Biographie – Tom Segev Nazi Hunter: The Wiesenthal File – Alan Levy The Sunflower: On the Possibilities and Limits of Forgiveness – Simon Wiesenthal

Zdroje WIESENTHAL, Simon. Slunečnice: vyprávění o vině a odpuštění. Přeložila Zlata KUFNEROVÁ. Praha [i.e. Jinočany]: H & H Vyšehradská, 2005. ISBN 80-7319-041-9. Simon Wiesenthal – Holocaust. Holocaust [online]. Dostupné z: https://www.holocaust.cz/zdroje/aktuality/2005-2/simon- wiesenthal-2/ Simon Wiesenthal, skutečnost a legenda – RESPEKT. RESPEKT [online]. Dostupné z https://www.respekt.cz/tydenik/2012/20/lovec- nacistu-bez-legendy Před 12 lety zemřel Simon Wiesenthal. 5 zajímavostí o legendárním lovci nacistů – G.cz. G.cz – Internetový magazín bez zábran [online]. Dostupné z: https://g.cz/pred-12-lety-zemrel- simon-wiesenthal-5-zajimavosti-o-legendarnim-lovci-nacistu/ Lovec nacistů Simon Wiesenthal zemřel. iDNES.cz [online]. Dostupné z: https://zpravy.idnes.cz/lovec-nacistu-simon- wiesenthal-zemrel-dh5- /zahranicni.aspx?c=A050920_090654_zahranicni_nel

Děkuji za pozornost