Digitalizace textů obsahujících matematickou symboliku

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Zvětšovací a předčítací programy pro slabozraké
Advertisements

CODEG 4 nástroj pro podporu OCR a tvorbu rozšířených metadat
Příprava odborného textu pro výuku PAVEL KURFÜRST Ústav cizích jazyků LF UP workshop Olomouc, 29. května 2006.
Výuková opora pro odborná učiliště: Textové editory - Typografie:
Ing. Jaroslav Parma.  Instalace programu ABBYY Fine Reader 10 Trial  Co to je PDF soubor  Práce s PDF dokumenty  Programy pro práci s PDF dokumenty.
VISK 7 J. Polišenský. Historie ochrany knihovních fondů v NK ČR •1994 vznik odboru ochrany knihovních fondů •1995 dokončení Centrálního depozitáře v Hostivaři.
Textový procesor (MS Word)
EU Peníze školám Inovace ve vzdělávání na naší škole ZŠ Studánka
Alternativa k MS Office leden Historie OpenSource Office Star Office –německá firma Star Division od roku 1994 OpenOffice –StarOffice přechod k.
Kateřina Svobodová a Markéta Pospíšilová
Funkce programu Microsoft Word 2010 vhodné pro úpravu studentských prací Petr Křivánek.
Název projektu: Šablony Špičák číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ šablona III/2 autor výukového materiálu: Mgr. Jana Jiroušová, VM vytvořen: červen.
Objekty mohou být vytvořeny buď pomocí prostředků Wordu nebo je můžeme vytvořit na jiném místě a do dokumentu Wordu vložit. Všechny objekty se vloží na.
VY_I/2_INOVACE_66_Word Word Miroslav Kaňok.
Maturitní otázka č. 12 Kristýna Kaňovská 4. A.
Textový editor (další nástroje textového procesoru, export a import dat, PDF formát – čtení a tvorba)
CIT.CZ spol. s r. o.. Projekt CIT Reader INSPO 2012.
VY_32_INOVACE_56_MS_Word_V. Autor : Trýzna Stanislav Školní rok : 2011/2012 Určeno pro : šestý ročník Předmět: informatika Téma : základní orientace v.
3MA381 – Manažerská informatika Lucie Bjačková. Co je to LaTeX?  Systém určený k sazbě vědeckých a matematických dokumentů  Postaven na typografickém.
MS WORD I. ZÁKLADNÍ EDITACE TEXTU Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Světlana Filipová. Materiál zpracován v rámci projektu.
Seznam.gov.cz Seznam fyzických osob, podnikajících fyzických osob, právnických osob a orgánů veřejné moci, které mají zřízenu a zpřístupněnu datovou schránku.
* Slouží pro vytváření a úpravu textových dokumentů. * Dnešní pokročilé textové procesory umožňují do dokumentu vkládat kromě textu i obrázky, videa,
FCHT – Aplikovaná Informatika v Chemii
WebMathematica MathMl.CDF aneb ZASE JEDEN POVEDENÝ PROJEKT Petr Bělaška OA aVOŠE Zlín.
Šablony dokumentů v programu MS Word Mgr. Ludmila Faltýnková EU OPVK ICT2-4/Inf04 Základní škola Olomouc, Heyrovského 33 Určeno pouze pro výuku Žádná část.
Tento vzdělávací materiál vznikl v rámci projektu EU – peníze školám Název projektu : Objevujeme svět kolem nás Reg. číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
Úprava grafických objektů –klipartů ve Wordu 2010.
Úprava grafických objektů –obrázků ve Wordu 2010.
Gymnázium, Žamberk, Nádražní 48 Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ Inovace ve vzdělávání na naší škole Název: Základy práce v textovém editoru Autor: Jaroslav.
Název projektu: Šablony Špičák číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ šablona III/2 autor výukového materiálu: Mgr. Jana Jiroušová, VM vytvořen: květen.
Jméno autora Zdeňka Sudová název projektuModernizace výuky na ZŠ Česká Lípa, Pátova ulice číslo projektuCZ.1.07/1.4.00/ číslo šablonyIII/2 Inovace.
Excel– Zásady Ing. Bohumil Bareš.
Operace s grafickým objektem ve Wordu 2010
Gymnázium, Žamberk, Nádražní 48 Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ Inovace ve vzdělávání na naší škole Název: Vkládání objektů do textového editoru Autor:
Název projektu: Šablony Špičák číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ šablona III/2 autor výukového materiálu: Mgr. Jana Jiroušová, VM vytvořen: květen.
Informační a komunikační technologie PDF Implementace ICT do výuky č. CZ.1.07/1.1.02/ GG OP VK Studijní obor: Sociální péče Ročník: 4.
Digitální učební materiál
Anotace Žák se seznámí s textovými editory Autor Petr Samec Jazyk Čeština Očekávaný výstup Dokáže vysvětlit pojem textový editor a ví jeho funkci Speciální.
Anotace Žák se seznámí s prostředím aplikace MS Word Autor Petr Samec Jazyk Čeština Očekávaný výstup Orientuje se v prostředí aplikace MS Word Speciální.
Drahoš Dvořák Solution Specialist – Office system Office není jen Word, Excel, Powerpoint.
VKLÁDÁNÍ OBRÁZKŮ, KLIPARTŮ, OBRAZCŮ
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
Textový editor Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Miloš Nygrýn.
Pavel Dušánek. ● 1999 – SUN kupuje StarDivision ● 2000 – otevření kódu StarOffice -> vznik projektu OpenOffice.org ● 2002 – OpenOffice.org 1.0 ● 2004.
Název školyStřední odborná škola a Gymnázium Staré Město Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ AutorMgr. Soňa Patočková Název šablonyIII/2.
Symboly, rovnice, obrazce
Textový editor (další nástroje textového procesoru, export a import dat, PDF formát – čtení a tvorba)
PROSTŘEDÍ MICROSOFT WORD 2003
Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název DUM: MS Word Číslo DUM: III/2/VT/2/2/30 Vzdělávací předmět: Výpočetní technika Tematická oblast: Software.
ODSTAVEC Ing. Petr Hanáček MS OFFICE - WORD
Tabulkové editory © Tabulkové editory slouží k: vytváření a úpravě tabulek na rozdíl od textových editorů jsou tabulky v těchto editorech aktivní,
Implementace moderní "technické" počítačové grafiky do ŠVP s důrazem na tvorbu zpracovaných výstupů, zpracování návrhů dodatků do ŠVP v TV.
Corel DRAW Úloha 4 Zpracovala: Mgr. Jitka Hot ařová Střední škola informačních technologií a sociální péče, Brno, Purkyňova 97.
MathML Martin Dlask. Charakteristika nadstavba XML pro zobrazování matematických výrazů na webu značkovací jazyk (markup language) součástí dokumentů.
TEXTOVÝ EDITOR Karin Tylšerová. Textový editor je software, kterým je možné editovat prostý text. Neobsahuje žádné informace o formátování, jako je použití.
Řešení inventarizace hmotného majetku
Číslo v digitálním archivu školy
Výstupní zařízení počítače - skener
Textový Editor.
Sbírka evangelických časopisů z 19. a přelomu 20
Import částí opor ve formátu Word 2007
Textový editor Lada Juráňová.
Výstupní zařízení - skener
Cvičení 3 Microsoft Word
Vstup a zpracování speciálních znaků v UIS
MS WORD 2010 – úvod do programu
Portable Document Format
Informatika textový editor - WORD
Studijní katalog v IS na FSS
CorelDRAW Úloha 4 Zpracovala: Mgr. Jitka Hotařová
Transkript prezentace:

Digitalizace textů obsahujících matematickou symboliku Didaktický seminář, jaro 2019 Lukáš Másilko, Ondřej Nečas

1. Digitální formáty pro zápis matematické symboliky LaTeX MathML

1. Digitální formáty pro zápis matematické symboliky OMML (Office Math Markup Language) MathType

2. Rozpoznávání digitálního obrazu Zdrojové dokumenty matematický dokument jako výstup ze skeneru PDF dokument s textovou vrstvou Nástroje pro digitalizaci Abbyy FineReader Infty Reader ruční přepis Výstupní formát – LaTeX, MathML

3. Editace dokumentu s matematickými symboly Práce editora – korektury, sazba úprava kódu LaTeXu (příprava pro import, výstup do PDF) Word + MathType (možnost konverze do dalších formátů) BUF + BlindMoose (hmatový tisk, brailleský řádek)

4. Nástroje pro práci s dokumentem Papír: brailleský (pomocí BUF), zvětšený (pomocí MathType) Digitální: BlindMoose (pro nevidomé) MS Word + MathPlayer (zvětšené, hlasový výstup) Chatty Infty (hlasový výstup) Web: MathML MathJax