Globalizace kapitálových trhů VOKT (P-11)

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Základní pravidla při finančním investování, rentabilita, riziko, likvidita Zdeněk Jelínek.
Advertisements

Pokus o nový pohled na možnosti regulace a dohledu nad trhy s investičními nástroji. doc.Ing.Antonín Kubíček, CSc. VŠFS.
Novinky MiFIDu The CNB disclaims responsibility for any private publication or statement of any CNB employee. The views in this presentation are the views.
Tři poznámky k bankovní unii David Marek. Tři úhly pohledu Bankovní unie v kontextu evropské integrace Bankovní unie a evropské krize Problémy dosavadní.
Jakub Špork 29. listopadu O co dnes půjde?  Co jsou peníze?  Jak vznikají peníze?  Proč se obchoduje s penězi?  Finanční trhy.
Tvorba mezinárodních podnikových sítí a strategických aliancí
Konference pojišťovacích makléřů 2011
Spoření a investování Spoření = pravidelné odkládání menší částí příjmu a jeho ukládání na bankovní účet Nízké riziko Nízký výnos Investování = poskytování.
Globalizace Stanislav Polouček Slezská univerzita Obchodně podnikatelská fakulta Karviná.
Bankovní služby pro malé a střední podniky Autor:Ladislav Mach Vedoucí práce:Ing. Olga Šeflová Oponent práce: Eva Faměrová.
Dva příklady snahy o řešení ekonomické krise eurozóny
Postakviziční integrace Jaké kroky se mají učinit po podpisu kupní smlouvy Pavel Seeman.
Katedra práva Tento studijní materiál byl vytvořen jako výstup z projektu č. CZ.1.07/2.2.00/ Regulace a dohled finančních trhů Institucionální.
EVROPSKÉ ODBORY A GLOBÁLNÍ FINANČNÍ KRIZE Seminář FONTES RERUM Novotného lávka 21. října 2008.
Současná (finanční) krize – pohled a doporučení OECD
EU jako příležitost pro investory Petr Zahradník EU Office České spořitelny.
Jednoduchá cesta k optimálnímu rozložení investic
Globalizace z různých úhlů dopadu
Výzkum, vývoj a inovace v ČR Výzkum, vývoj a inovace v ČR Seminář Ochrana průmyslového vlastnictví Praha, 6. června 2007.
Tento studijní materil byl vytvořen jako výstup z projektu č. CZ.1.07/2.2.00/ Proces slučování bankovních a nebankovních úvěrových registrů v České.
Zpráva o finanční stabilitě 2005
MONETÁRNÍ POLITIKA květen 2013 VY_32_INOVACE_EKO_060215
Vývoj požadavků na obchodování s elektřinou Ing.Karel Šimeček Seminář SVSE 11/2003.
FINANČNÍ TRHY (1) (klasifikace a charakteristika)
Tento studijní materil byl vytvořen jako výstup z projektu č. CZ.1.07/2.2.00/ Pojišťovnictví Regulace a dohled Ing. Dalibor Pánek
Globalizace Stanislav Polouček Slezská univerzita Obchodně podnikatelská fakulta Karviná.
NBCA – Basel II Ekonomika a řízení subjektů finančních služeb 1. ročník – letní semestr 2006.
Řízení finančních rizik
Aktuální vývoj na finančních trzích Petr Budinský Prorektor VŠFS Praha, 11. listopadu 2008.
Účetní systémy ve světě.. Účetní systémy se navzájem odlišují: Vymezením okruhu uživatelů účetních výkazů Mírou regulace účetnictví Vztahem mezi účetnictvím.
Mezinárodní obchod a pohyb kapitálu
Základní struktura projektu Evropský sociální fond Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti Název projektu: Kvalitní vzdělání je efektivní investice.
Důvody vstupu na zahraniční trhy
Zpomalení růstu na Západě a souvislosti s vývojem ČR Pavel Kohout Property Index, Partners for Life.
Hlavní druhy bank Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T.G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
Řízení finančních rizik Jan Vlachý Vlachý, J.: Řízení finančních rizik; Eupress, Praha, 2006.
Tento studijní materil byl vytvořen jako výstup z projektu č. CZ.1.07/2.2.00/ Důvody a metody regulace dohledu nad finančním trhem Ing. Dalibor.
Možnosti a meze reformy finanční architektury Vladislav Pavlát Vysoká škola finanční a správní v Praze.
Prezentace projektu doktorského studia
Název školyStřední odborná škola a Gymnázium Staré Město Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ AutorIng. Adamčíková Zdeňka Název šablonyIII/2.
Podnikání v oboru družstevního peněžnictví a jeho efektivnost ESFS Řízená konzultace 15. Prosince 2006.
Ing. Miroslav Sponer, Ph.D. - Základy financí1 Mezinárodní finanční instituce.
Měnový kurz.
Tento studijní materil byl vytvořen jako výstup z projektu č. CZ.1.07/2.2.00/ Regulace a dohled finančních institucí v Německu a Velké Británii.
Mezinárodní finance Ing. Miroslav Sponer, Ph.D. - Základy financí.
Globalizace Milena Tichá Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Milena Tichá. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Prosperita a konkurenceschopnost František Laudát.
Dopady CMU na reálnou ekonomiku a související změny ve fungování finančního trhu Rozvoj a inovace finančních produktů /2/2016.
1 Podpora regenerace BROWNFIELDS v Moravskoslezském kraji Ing. Marian Piecha, Ph.D., LL.M Ředitel sekce strategie mezinárodní konkurenceschopnosti a investic.
Vývoj bytové politiky ve vybraných zemích SVE Ekonomika bydlení Přednáška č března 2007.
Název školy: Základní škola Pomezí, okres Svitavy Autor: Olga Kotvová Název: VY_62_INOVACE_2101_GLOBÁLNÍ E. Téma: Pojem F. G._ GLOBÁLNÍ EKONOMIKA Číslo.
Příčiny a důsledky hypoteční krize. Finanční krize – příčiny; hypoteční krize pád nadhodnocených akcií internetových firem většina společností.
Druhy bank. Obchodní banky (komerční) Hypoteční banky Úvěrová a spořitelní družstva (kampeličky) Banky se speciálními funkcemi.
Bankovnictví Téma 2: Centrální bankovnictví 1.Soudobé funkce centrální banky 2.Centrální banka jako subjekt monetární politiky 3.Centrální banka jako zdroj.
Hospodářský cyklus Pavel Seknička. Hospodářský cyklus - základní charakteristika Hospodářský cyklus představuje výkyvy ve výstupu, příjmech a zaměstnanosti,
Kapitálový trh – charakteristika CP
Finanční a kapitálový trh VOKT (P-1)
Struktura finančního trhu
Fiskální politika Pavel Seknička.
Česká národní banka Ing. Roman Ptáček, Ph.D..
Globalizace kapitálových trhů VOKT (P-13)
Hospodářský cyklus Pavel Seknička.
Peníze a měnová politika
Primární emise akcií (IPO) VOKT (P-10)
Hospodářský cyklus TNH 2 (S-3)
FINANČNÍ TRHY Úvod, současné trendy.
Globalizace z různých úhlů dopadu
Státní účast v obchodních společnostech a podnicích a veřejná podpora
Základy ekonomie Seminář 10..
Výkyvy světového trhu v časové ose
Transkript prezentace:

Globalizace kapitálových trhů VOKT (P-11) Pavel Seknička

Obsah přednášky Globalizace – obecné charakteristiky a předpoklady Globalizace finančního trhu Současná rizika globálních finančních trhů Globální finanční krize Nová regulace kapitálových trhů Dilemata regulace

Globalizace – obecné charakteristiky Neopakovatelnost – charakteristika celostního procesu globalizace jako historického Nepředvídatelný – v celé komplexitě se jedná o proces, který nelze do budoucna s určitostí odhadnou, prognózovat lze jeho jednotlivé části Ambivalentní – v procesu nepřevažují ani pozitiva ani negativa

Globalizace hospodářství - předpoklady Internacionalizace Mezinárodní dělba práce Integrace

Globalizace finančního trhu - projevy Rozvoj nadnárodních finančních korporací (TNC, MNC) Nové způsoby mezinárodního financování Finanční inovace Nové způsoby řízení rizik Moderní informační a telekomunikační technologie Proces internacionalizace a integrace finančních trhů (např. EU)

Současná rizika globálních finančních trhů Dluhové krize, zejména dluhová krize eurozóny Spekulativní bubliny Regulace finančních trhů

Globální finanční krize – špatné odhady Bezpečnější a výkonnější měly finanční systém činit, zejména v USA, nástroje založené na: Subprimových hypotékách (MBS) Zajištěných dluhových závazcích (CDO) Swapech úvěrového selhání (CDS) Uvedené nástroje byly postaveny na konceptu distribuce rizik investorům (prostřednictvím tržních cen), kteří budou ochotní a schopní riziko nést, což mělo značně omezit vznik systémové krize. Ukázalo se však, že takovéto rozložení rizika je iluzorní a že se ceny za něž se tyto produkty směňují, zakládají na premise, že pohyby na finančních trzích sledují pravidelné vzorce a že jejich celkové distribuce, ne-li jejich denní obrat, se dají předvídat – dnes bychom to mohli označit jako iluze předvídatelnosti. Navíc když krize začala, trhy reagovaly způsobem, který fakticky žádný ze zúčastněných nepředpokládal.

Globální finanční krize – obecné předpoklady Deregulace Politika „levných peněz“ – tato politika vede banky, investiční banky a hedgeové fondy, aby si více vypůjčovaly, podporuje se euforie, kterou následuje „náhlý stop stav“ Investice do rizikových nástrojů „Zvrácené pobídky“ finančních manažerů Investoři a obchodníci si navzájem přebírají strategie, což v důsledku vede ke „stádnímu chování“, investiční publikum vede k tomu, aby nakupovalo, i když považují hodnotu kupovaných finančních nástrojů za předraženou

Globální finanční krize - příčiny Politika Federální národní hypotéční asociace a Federální společnosti pro hypotéční půjčky Rozvolnění úvěrových standardů hypotéčních bank Zvýšení rozsahu subprimových, tzv. nestandardních hypoték Obecná podpora spekulací ze strany státních institucí Nízké úrokové sazby a politická podpora soukromého bydlení Speciální druh investičních nástrojů CDO a CDS

Globální finanční krize - nové přístupy po zhodnocení příčin Posílení likvidity bank Zvýšení odpovědnosti vedoucích představitelů a orgánů zejména korporací Corporate governance Požadavek navýšení kapitálové přiměřenosti v návaznosti na rizikovost obchodních operací Regulace ratingových agentur Věnovat pozornost účetním standardům a pravidlům Zjednodušit a standardizovat pravidla zejména pro obchody s deriváty a strukturované produkty Sjednocení sankcí vůči nadnárodním finančním firmám

Nová regulace kapitálových trhů Asymetrie finančních informací Tržní kapitálová přiměřenost Nová pravidla na licencování ratingových agentur Rizika spojená s velkými korporacemi na finančních trzích Přísnější pravidla pro corporate governance finančních institucí Zavedení pravidel pro regulaci strategií vnějších hedgeových fondů Zprůhlednění fúzí a akvizic

Dilemata regulace Omezení selhání trhů Posílení důvěry na kapitálových trzích Soulad veřejné a soukromé regulace Zkvalitnění corporate governance finančních institucí

Děkuji za pozornost