Principy ochrany a podpory zdraví. Determinanty zdraví

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Zákon o sociálních službách
Advertisements

Péče o pracovníky.
Centrum pro rozvoj péče o duševní zdraví Veřejné zdraví - Lidská práva a péče o duševní zdraví v České republice Vzdělávání odborníků,státní správy a samosprávy.
Výchova ke zdraví Mgr. Petra Neumannová.
Úvod do problematiky ZDRAVÉHO ŽIVOTNÍHO STYLU
Jak se (ne) stát závislákem! „Jak se (ne) stát závislákem !“ je interaktivní výchovný program pro „….náctileté“ s tématikou primární prevence některého.
„EU peníze středním školám“
Zdraví a nemoc.
MUDr. Eva Rychlíková Zdravotní ústav se sídlem v Kolíně Prostředí kolem nás.
ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ Lidé a příroda.
Sociální zabezpečení a důchodová politika
Koncepce péče o staré občany
Klinická propedeutika
Číslo šablony: III/2 VY_32_INOVACE_P9_2.18 TEMATICKÁ OBLAST: Vybraná témata z teorie tělesné kultury Zdravý životní styl. TYP: DUM výkladový Předmět: TVZ.
Sociální událost Mgr. Terezie Pemová.
- definice, charakteristika, průběh
Podpora pohybové aktivity, podpora cyklistiky & veřejné zdraví Bike konference, Brno, 5. října 2012.
Ochrana veřejného zdraví ZÁKON č. 258/2000 Sb. Práva a povinnosti osob a výkon státní správy v ochraně veřejného zdraví POJMY Veřejným zdravím je zdravotní.
ZŠ A MŠ BOHUMÍN TŘ. DR. E. Beneše 456 okres Karviná, příspěvková organizace Digitální učební materiály ŠIII/2 VÝCHOVA KE ZDRAVÍ.
Označení DUM Fi- DUM Autor
Rodinné potřeby a ekonomika
1 Kulatý stůl k financování primární prevence rizikového chování Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy Karmelitská 7, Praha 1 tel.: +420.
ZÁKLADY ZDRAVOTNÍ VÝCHOVY ZDRAVÍ A JEHO DETERMINANTY 01
ZÁKLADY ZDRAVOTNÍ VÝCHOVY ZDRAVÍ A JEHO DETERMINANTY 04 Mgr. Pavlína Juráková ZDRAVOVĚDA
TYPY A FORMY ÚRAZŮ I NÁSILÍ NA DĚTECH A MLÁDEŽI
ŠkolaStřední průmyslová škola Zlín Název projektu, reg. č.Inovace výuky prostřednictvím ICT v SPŠ Zlín, CZ.1.07/1.5.00/ Vzdělávací.
ZŠ A MŠ BOHUMÍN TŘ. DR. E. B ENEŠE 456 OKRES K ARVINÁ, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE Digitální učební materiály ŠIII/2 VÝCHOVA KE ZDRAVÍ.
Duševní zdraví a psychohygiena
Preventivní programy v ordinaci PLDD
Sociální služby 2. ročník Studijní obor: Sociální činnost
Sociální ekonomika Vývoj modelů sociálního charakteru státu – I. část Merkantilismus ( století) 1. WELFARE STATE – Stát veřejných sociálních.
Životní úroveň obyvatel v České republice
INVALIDITA JAKO SOCIÁLNÍ UDÁLOST
ZÁKLADNÍ ŠKOLA BENÁTKY NAD JIZEROU, PRAŽSKÁ 135 projekt v rámci operačního programu VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST Šablona číslo: III/2 Název: Inovace.
Psychologické aspekty zdraví
Chudoba jako sociální problém
Model transkulturní péče
MUDr. Věra Kernová Státní zdravotní ústav Praha
Výchova ke zdraví v porodní asistenci
BEZPEČNOST A OCHRANA ZDRAVÍ PŘI PRÁCI
Ochrana veřejného zdraví
Nutriční poradenství.
Intervenční programy, poradny podpory zdraví
Metodika poradenství podpory zdraví a prevence nemocí MUDr. Věra Kernová Doc. MUDr. Lumír Komárek, CSc. Státní zdravotní ústav Praha.
Zdraví a jeho determinanty Mgr. Aleš Peřina, Ph. D. Ústav ochrany a podpory zdraví LF MU Kamenice 5, Brno.
STRATEGICKÝ PLÁN ROZVOJE STATUTÁRNÍHO MĚSTA JIHLAVY DO ROKU 2020 VYHODNOCENÍ VLIVŮ NA ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ A SOUSTAVU NATURA 2000.
Jan Bodnár Deinstitucionalizace: cesty vpřed 14. – , Praha Reforma psychiatrické péče v ČR.
Škola podporující zdraví Komunitní program WHO pro MŠ, ZŠ a SŠ v ČR od r Národní koordinační centrála v SZÚ Poslanecká sněmovna, Konírna
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiáluVY_32_INOVACE_334_Vlivy prostředí na zdraví člověka Název školy Masarykova střední škola zemědělská.
Definice, základní pojmy
Globální akční plán WHO pro zdraví pracovníků na období Pavel Urban Státní zdravotní ústav WHO spolupracující centrum pro pracovní lékařství.
Česká koncepce oboru ošetřovatelství.  Vychází z: - Koncepce ošetřovatelství České republiky z roku 1998, - respektuje doporučení: Organizace spojených.
SOMATOPEDIE PhDr. Petra Potměšilová, Ph.D.. UVEDENÍ DO PROBLEMATIKY zabývá se výchovou, vzděláváním a přípravou pro pracovní a společenské začlenění jedinců.
 situace, kdy rodina v různé míře neplní základní požadavky a úkoly dané společenskou normou  selhání některého člena nebo členů rodiny, toto selhání.
Leoš Heger Konference „Zdraví seniorů“ , PSP ČR Praha programové body TOP 09 zdravotnictví x senioři.
Číslo v digitálním archivu školy VY_52_INOVACE_VZ_01 Sada DUMVýchova ke zdraví PředmětVýchova ke zdraví Název materiáluZdraví a jeho podmínky Anotace Žák.
Psychosomatika a její souvislost s fyziologií zátěže
Doc. PhDr. Kateřina Ivanová, Ph.D.
Číslo v digitálním archivu školy
Stav zdraví obyvatelstva a jeho sociální, ekonomické aspekty prevence
Klára Nezvalová Tomáš Fábin DeHy 2.ročník
Obchodní akademie a Střední odborná škola, gen. F. Fajtla, Louny, p.o.
teorie oboru ošetřovatelství
Sociální zabezpečení Funkce Činitelé, financování
VLOZ0241c: Ochrana a podpora zdraví I – cvičení Životní prostředí v ČR
Zaměření a funkce sociálního lékařství (SL)
ZÁKLADY BIOLOGIE Zdraví, nemoc.
Zdraví a jeho determinanty
10. seminář Zdravotnictví.
Mgr. Aleš Peřina, Ph. D. Ústav ochrany a podpory zdraví LF MU
Transkript prezentace:

Principy ochrany a podpory zdraví. Determinanty zdraví Principy ochrany a podpory zdraví. Determinanty zdraví. Prevence a její druhy. Mgr. Aleš Peřina, Ph. D.

Zdroje zdraví Vzdělání Přiměřená práce Bydlení Příjem Sociální nerovnosti zakládají kořeny již v samém začátku životního cyklu a působí v celém jeho průběhu a vytváří nerovnosti ve zdraví. Nerovnosti ve zdraví mají přímý vztah k rizikovému chování (výživa, pohybová aktivita, kouření, toxikomanie…) „Zdraví nevzniká v nemocnicích, ale všude tam, kde lidé žijí a pracují, odpočívají a stárnou.“ (Zdraví 2020)

Zdraví Stav úplné tělesné, duševní a sociální pohody a nejen nepřítomnost nemoci nebo vady (WHO, 1948) Model zdraví Praktické pojetí pojmu zdraví zahrnující jeho základní determinanty a charakteristiky Biomedicínský (referenční hodnoty) Celostní, behaviorální, ekologicko-sociální Zdraví jednotlivců a skupin Veřejné zdraví jako zájem společnosti. Nemoc: porucha zdraví, obvykle zjistitelná objektivně, bývá vnímána nemocnou osobou a stává se předmětem zdravotnických služeb.

Zdraví znamená bohatství (Zdraví 2020)

Determinanty zdraví Faktory, které mají prokazatelný vliv na zdraví lidí (ve smyslu pozitivním i negativním) a jednotlivcem mohou být ovlivnitelné či nikoliv. Genetika Infekční agens, teratogenní a onkogenní viry Chemické látky: spotřební výrobky, aditiva, pesticidy, rezidua léčiv, pesticidů. Podprahové působení Fyzikální faktory: hluk, záření Reklama Jednotlivé faktory samostatně nebo ve vzájemných kombinacích působí krátkodobě nebo dlouhodobě na zdraví lidí a vyvolávají krátkodobé nebo dlouhodobé změny na zdraví, popř. na zdraví dalších generací Prahový a bezprahový účinek

Prahové a bezprahové účinky

Prevence Primární: předcházení expozice škodlivým faktorům Zlepšení zdraví na úrovni jednotlivců a skupin: výchova ke zdraví; rodina, škola, podniky. Role veřejné správy: strategické cíle, legislativa (materiály, výrobky, potraviny, voda, ovzduší, odpady), státní zdravotní dozor Sekundární: detekce pre-symptomatických stádií nemocí (screening) Lékař, zdravotnictví Terciární: znovunastolení zdraví, pokud již nemoc propukla, redukce komplikací Lékař, zdravotnictví, sociální služby Kvartérní: zmírnění dopadů či vyhnutí se následkům nepotřebných či nadměrných léčebných intervencí Převážně sociální služby

(…) Podle Ústavního soudu je nesporné, že hluk má negativní vliv na lidské zdraví. Stejně očividná je ale také skutečnost, že moderní lidská společnost není schopná zabezpečit svou existenci bez vytváření hluku. Jako příklad soud uvedl hluk z osobní nebo nákladní dopravy. Úkolem veřejné moci je proto hledat rovnováhu. Důvod ke zrušení nynější úpravy limitů soud nenašel. Zdroj: https://www.idnes.cz/zpravy/domaci/ustavni-soud-hluk-skodi-zdravi-spolecnost-neni-schopna-existovat-aniz-by-ho-vytvarela.A190102_120355_domaci_lre

Místo závěru: má toto dítě na obrázku zdraví?