NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a Mateřská škola Nedvědice, okres Brno – venkov, příspěvková organizace AUTOR: Jiří Toman NÁZEV: VY_32_INOVACE_06_17 Mechanické.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
ZŠ T. Stolzové Kostelec nad Labem
Advertisements

Mechanika tekutin tekutina = látka, která teče
Test: Mechanické vlastnosti kapalin (2. část)
VZTLAKOVÁ SÍLA PŮSOBÍCÍ NA TĚLESO V KAPALINĚ
Základní škola Zlín, Nová cesta 268, příspěvková organizace
Na těleso ponořené do kapaliny působí tlakové síly
Digitální učební materiál
Název školy: Základní škola Lanškroun, nám. A. Jiráska 140 Autor: Mgr. Jiří Vávra Datum: Název: VY_32_INOVACE_16_F7 Číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/
Autor: Mgr. Barbora Pivodová
Účinky gravitační síly Země na kapalinu
Hydromechanika Hydrostatický paradox 09
Archimédův zákon (Učebnice strana 118 – 120)
VY_32_INOVACE_11-20 Mechanika II. Kapaliny – test.
Vztlaková síla působící na těleso v kapalině
Shrnutí učiva V Autor: Mgr. Barbora Pivodová Škola: Základní škola Slušovice, okres Zlín, příspěvková organizace Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.38/
Test: Mechanické vlastnosti kapalin (1. část)
Mechanické vlastnosti kapalin
Autor: Mgr. Svatava Juhászová Datum: Název: VY_52_INOVACE_22_FYZIKA
VY_32_INOVACE_14_30_ Chování těles v kapalině. Chování těles v kapalině Anotace: Prezentace může sloužit jako výkladové, opakovací učivo Anotace: Prezentace.
Opakování: 1) Lze kapalinu stlačit? Navrhni a popiš pokus, kterým bys mohl dokázat, zda lze kapalinu stlačit. 2) Vyslov Pascalův zákon. 3) Jak vypočítáme.
Elektronické učební materiály – II. stupeň Fyzika 7 Autor: Mgr. Zuzana Vimrová 1.Co se děje? Když se potápěč potápí do stále větší hloubky?
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a Mateřská škola Nedvědice, okres Brno – venkov, příspěvková organizace AUTOR: Jiří Toman NÁZEV: VY_32_INOVACE_06_16 Elektrický.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a Mateřská škola Nedvědice, okres Brno – venkov, příspěvková organizace AUTOR: Jiří Toman NÁZEV: VY_32_INOVACE_06_15 Odraz.
Projekt MŠMTEU peníze středním školám Název projektu školyICT do života školy Registrační číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ ŠablonaIII/2 Sada 11 Anotace.
Tento materiál byl vytvořen rámci projektu EU peníze školám
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a Mateřská škola Nedvědice, okres Brno – venkov, příspěvková organizace AUTOR: Jiří Toman NÁZEV: VY_32_INOVACE_24_01 Mechanická.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a Mateřská škola Nedvědice, okres Brno – venkov, příspěvková organizace AUTOR: Jiří Toman NÁZEV: VY_32_INOVACE_24_16 Značky.
Hydraulická zařízení – řešení úloh
Tento materiál byl vytvořen rámci projektu EU peníze školám
AUTOR: Jiří Toman NÁZEV: VY_32_INOVACE_24_11 Tepelné motory –opakování
AUTOR: Jiří Toman NÁZEV: VY_32_INOVACE_06_11 Teplota
Základní škola T. G. Masaryka, Bojkovice, okres Uherské Hradiště
Autor: Mgr. Svatava Juhászová Datum: Název: VY_52_INOVACE_30_FYZIKA
Název školy: Základní škola a mateřská škola Domažlice , Msgre B
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a Mateřská škola Nedvědice, okres Brno – venkov, příspěvková organizace AUTOR: Jiří Toman NÁZEV: VY_32_INOVACE_06_14 Mechanické.
AUTOR: Kateřina Křížová NÁZEV: VY_32_INOVACE_05_07 Vlastnictví majetku
Název materiálu: VY_52_INOVACE_F7.Vl.52_Hydrostaticky_tlak Datum:
AUTOR: Jiří Toman NÁZEV: VY_32_INOVACE_24_08 Jaderná energie-test
AUTOR: Bc. Leona Vejrostová
AUTOR: Jiří Toman NÁZEV: VY_32_INOVACE_06_03 Měření objemu
Přípravný kurz Jan Zeman
Název materiálu: VY_52_INOVACE_F7. Vl
Název materiálu: VY_52_INOVACE_F7.Vl.08_Tlak_v_kapalinách Datum:
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a Mateřská škola Nedvědice, okres Brno – venkov, příspěvková organizace AUTOR: Jiří Toman NÁZEV: VY_32_INOVACE_24_06 Zákony.
AUTOR: Jiří Toman NÁZEV: VY_32_INOVACE_06_04 Hmotnost
AUTOR: Jiří Toman NÁZEV: VY_32_INOVACE_06_02 Objem
Základní škola a mateřská škola Bohdalov CZ.1.07/1.4.00/ III/2
AUTOR: Kateřina Křížová NÁZEV: VY_32_INOVACE_05_10 Společenské normy
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a Mateřská škola Nedvědice, okres Brno – venkov, příspěvková organizace AUTOR: Jiří Toman NÁZEV: VY_32_INOVACE_06_18 Fyzika.
AUTOR: Petr Vejrosta NÁZEV: VY_32_INOVACE_04_11 Poměr II
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a Mateřská škola Nedvědice, okr
AUTOR: Jiří Toman NÁZEV: VY_32_INOVACE_06_10 Síla a její měření-test
AUTOR: Bc. Leona Vejrostová
AUTOR: Petr Vejrosta NÁZEV: VY_32_INOVACE_04_16 Výrazy
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a Mateřská škola Nedvědice, okres Brno – venkov, příspěvková organizace AUTOR: Jiří Toman NÁZEV: VY_32_INOVACE_24_15 Jednotky.
AUTOR: Jiří Toman NÁZEV: VY_32_INOVACE_06_07Délka,hmotnost-test
AUTOR: Petr Vejrosta NÁZEV: VY_32_INOVACE_04_13 Rýsování čtyřúhelníků
AUTOR: Bc. Leona Vejrostová
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a Mateřská škola Nedvědice, okr
AUTOR: Bc. Leona Vejrostová
Hydrostatická tlaková síla, hydrostatický tlak - opakování
Tlak v kapalině Pascalův zákon.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a Mateřská škola Nedvědice, okres Brno – venkov, příspěvková organizace AUTOR: Jiří Toman NÁZEV: VY_32_INOVACE_24_04 Vnitřní.
AUTOR: Jiří Toman NÁZEV: VY_32_INOVACE_24_09 Zvukové jevy –opakování A
AUTOR: Bc. Leona Vejrostová
AUTOR: Petr Vejrosta NÁZEV: VY_32_INOVACE_04_03 Objem a povrch
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Mgr
Hydrostatický tlak Hydrostatický tlak je tlak v kapalině způsobený tíhovou silou Značíme jej ph Jednotkou je 1 Pa (Pascal), je to stejná jednotka, jako.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a Mateřská škola Nedvědice, okres Brno – venkov, příspěvková organizace AUTOR: Jiří Toman NÁZEV: VY_32_INOVACE_06_20 Síly.
AUTOR: Mgr. Ladislava Kobzová
Transkript prezentace:

NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a Mateřská škola Nedvědice, okres Brno – venkov, příspěvková organizace AUTOR: Jiří Toman NÁZEV: VY_32_INOVACE_06_17 Mechanické vlastnosti kapalin -test TEMA: Fyzika 6. a 7.roč. ČÍSLO PROJEKTU: 2674/21/7.1.4/2011 Styl výše uvedené tabulky pro doplnění informací k materiálu si můžete zvolit sami. Důležité je dodržet náležitosti v ní uvedené. 1

Anotace Prezentace je určena pro žáky 7. ročníku. Slouží ke společnému zopakování učiva s využitím interaktivní tabule, nebo lze tento materiál použít v tištěné podobě jako pracovní list k samostatné práci žáků. Autor : Jiří Toman Jazyk : čeština Očekávaný výstup : žáci si zopakují formou testu a řešením příkladů učivo na téma MECHANICKÉ VLASTNOSTI KAPALIN Speciální potřeby : kalkulátor, tabulky Druh učebního materiálu : prezentace – test, pracovní listy Cílová skupina : žák Stupeň a typ vzdělávání : základní vzdělávání 2. stupeň 2.období, věková skupina : 13 - 14 let

Mechanické vlastnosti kapalin, test – List 1 Úkol č. Zadání Nabídka odpovědí Kapalná tělesa mají A stálý objem, stlačitelnost vlastnosti : B stálý tvar, jsou nestlačitelná C nemají stálý tvar, jsou nestlačitelná ------------------------------------------------------------------------------------------------------- Nádoba naplněná vodou je A největší tlak je v bodě K uzavřena pístem, na který působí B tlak je v bodech K a L síla F. Jak veliký je tlak stejně veliký v bodech K a L ? F C největší tlak je v bodě L K L -------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Mechanické vlastnosti kapalin, test – List 2 Úkol č. Zadání Nabídka odpovědí 3. Ve které kádince bude u dna A B C největší hydrostatický tlak ? Výška kapalin je ve všech kádinkách stejná. voda olej rtuť ------------------------------------------------------------------------------------------------------------------ 4. Dvě nádoby různého tvaru (obsah A tlak u dna je v obou dna je stejný) jsou naplněny do stejné nádobách stejný výše vodou. Ve které nádobě je B v nádobě 1. u dna větší hydrostatický tlak ? C v nádobě 2. 1. 2.

Mechanické vlastnosti kapalin, test – List 3 Úkol č. Zadání Nabídka odpovědí 5. Hydrostatický tlak vypočítáme A ph = F.S podle vztahu : B ph = h.ρ.g C ph = S:F ------------------------------------------------------------------------------------------------------------------ 6. V hydraulickém zvedáku působí A 5000 N na malý píst o obsahu 5 cm2 síla 10 N. B 1000 N Jak velikou tlakovou silou je zvedán C 500 N velký píst o obsahu 500 cm2 ? F2 F1 S2 S1 p

Mechanické vlastnosti kapalin, test – List 4 Úkol č. Zadání Nabídka odpovědí 7. Jak velká vztlaková síla působí A 0,01 N na těleso z olova, které je B 0,1134 N ponořené ve vodě a má objem 1cm3 ? C 1 N (ρvody = 1000 kg/m3, ρolova = 11340 kg/m3 ) ------------------------------------------------------------------------------------------------------------------ 8. Ponoříme-li do vody čerstvé A obě se vznášet ve stejné a starší vejce, budou : hloubce pod hladinou B nové bude plavat na hladině, starší se bude vznášet pod hladinou C starší bude plavat na hladině, nové se bude vznášet pod hladinou

Mechanické vlastnosti kapalin, test – List 5 Úkol č. Zadání Nabídka odpovědí, odpověď 9. Uvnitř kapaliny je tlak 2 kPa. Jak A 6 kN velikou tlakovou silou působí B 6 N kapalina na rovinnou plochu C 600 N o obsahu 3 m2 ? ------------------------------------------------------------------------------------------------------------------ Vypočítej velikost hydrostatické Řešení: (dosaď chybějící hodnoty a vztahy) tlakové, síly, která působí na dno S = 20 cm2 = ……………… m2 kádinky o obsahu 20 cm2 . Výška h = 10 cm = ……………….m rtuti v kádince je 10 cm. g = ………… ( ρrtuti = 13546 kg/m3 ) F = ? N F = …………………….(vztah) F = ……………………. (N) F = ……………………. N Odpověď :

Mechanické vlastnosti kapalin, test – List 6 Úkol č. Zadání Nabídka odpovědí, odpověď 11. Olověná kulička v nádobě A klesne ke dnu se rtutí : B bude se vznášet ( ρrtuti = 13546 kg/m3 ) C bude plavat na hladině ( ρolova = 11340 kg/m3 ) ------------------------------------------------------------------------------------------------------------------ 12. Jaká je výsledná síla působící Řešení: (dosaď chybějící hodnoty a vztahy) na železnou krychli o objemu V = 2 cm3 = ……………… m3 2 dm3 , která je celá ponořená g = ………… ve vodě ? FVZ = ? N ( ρvody = 1000 kg/m3 ) FG = ? N ( ρželeza = 7800 kg/m3 ) F = ? N F =…………….(vztah) FVZ = ……………….. F = ……………. FVZ = ……………….. F = ……………. FG = ……………….. Odpověď : FG = ………………..

Mechanické vlastnosti kapalin - test – řešení Úkol Správná odpověď 1. C 1 b. Návrh hodnocení 2. B 1 b. 16 b. – 14 b. 1 3. C 1 b. 13 b. – 12 b. 2 4. A 1 b. 11 b. – 7 b. 3 5. B 1 b. 6 b. – 4 b. 4 6. B 1 b. 3 b. – 0 b. 5 7. A 1 b. 8. C 1 b. 9. A 1 b. 10. 27 N 3 b. 11. C 1 b. 12. 136 N 3 b.

CITACE Archiv autora Ilustrace : office.microsoft.com