STABEVNÍ MATERIÁLY Lukáš tůma, tomáš jančí.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
LEHKÉ BETONY.
Advertisements

KAMENIVO SPŠ stavební, České Budějovice.
Malty a maltové směsi.
Název a adresa školy: Střední odborné učiliště stavební, Opava, příspěvková organizace, Boženy Němcové 22/2309, Opava Název operačního programu:
Název operačního programu:
Přehled stavebních materiálů
Významné soli Mgr. Helena Roubalová
VY_32_INOVACE_02 - OCH - POJIVA
Sádra Vzdušné pojivo.
Žáruvzdorné materiály a výrobky
ANORGANICKÁ POJIVA - SÁDRA.
Stavebnictví Pozemní stavby Stěnové systémy(STA16) Vývoj
Plasty („umělé hmoty“)
SOLI VE STAVEBNICTVÍ.
CHEMIE 9. ROČNÍK VÝSKYT A VYUŽITÍ SOLÍ
Význam stavebních materiálů Hlavní charakteristikou stavebnictví je, že se na stavbě zpracovává velké množství velmi těžkých materiálů v přírodní.
Škola: Chomutovské soukromé gymnázium Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/
Autor výukového materiálu: Petra Majerčáková Datum vytvoření výukového materiálu: červen 2013 Ročník, pro který je výukový materiál určen: IX Vzdělávací.
Velkoplošné aglomerované materiály.
CZ.1.07/1.1.10/
Projekt Modernizace výuky všeobecně vzdělávacích a odborných předmětů
Vápno pro speciální účely - měkce pálené
Název operačního programu: OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost, oblast podpory 1.5 Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Zvyšování.
Co to jsou stavební materiály (staviva)?
Plasty Materiál byl vytvořen v rámci projektu
Projekt Anglicky v odborných předmětech, CZ.1.07/1.3.09/
SOLI Stavební materiály
RUGEN® lehké umělé kamenivo Vlastnosti a využití
8. podlahy II. Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích Institute of Technology And Business In České Budějovice.
Název školy Střední škola stavební a dřevozpracující, Ostrava, příspěvková organizace Autor Ing. Marie Varadyová Datum: duben 2012 Předmět: Zkoušení stavebních.
Stavební materiály Zbožíznalství 1. ročník Stavební materiály - musí mít vhodné mechanické a technologické vlastnosti - musí poskytovat člověku zdravé.
Anotace: Anotace: Materiál je určen pro 2. ročník učebního oboru zedník – vyučovací předmět “materiály“. Je použitelný i pro výuku dané problematiky u.
Projekt MŠMTEU peníze středním školám Název projektu školyICT do života školy Registrační číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ ŠablonaIII/2 Sada 24 AnotaceDefinice.
Anotace Materiál slouží pro výuku speciálních oborů, pro žáky oboru tesařské práce. Prezentace obsahuje výklad podlahových krytin, druhy dlažeb.
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Jana Dobrá Název DUM: VY_32_Inovace_ Minerály (nerosty) a horniny Název sady: Člověk a jeho svět 4. ročník.
PLASTY. PVC – polyvinylchlorid odolný proti vodě, nevede el. proud ● Desky.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Strančice, okres Praha-východ AUTOR: Ing. Ivana Fiedlerová NÁZEV: VY_32_INOVACE_ F 13 Polymerace TEMA: Chemie -
Anotace Materiál slouží pro výuku speciálních oborů, pro žáky oboru tesařské práce. Prezentace obsahuje výklad podlahových krytin, druhy dřevěných podlah.
Anotace Materiál slouží pro výuku speciálních oborů, pro žáky oboru tesařské práce. Prezentace obsahuje výklad problematiky plastů ve stavebnictví. všechny.
Keramika Zbožíznalství 1. ročník Keramika – suroviny a) základní - tvárlivé jíly (kamenité) - hlíny (hrnčířské,kameninové) - kaolin b) ostatní - ostřiva,
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiáluVY_32_INOVACE_24-16 Název školy Střední průmyslová škola stavební, Resslova 2, České Budějovice AutorRobert.
Digitální učební materiál Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu VY_32_INOVACE_20-19 Název školy Střední průmyslová škola stavební, Resslova.
Název projektu:ZŠ Háj ve Slezsku – Modernizujeme školu Číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/ Oblast podpory: Zlepšení podmínek pro vzdělávání na základních.
Anotace: Anotace: Materiál je určen pro 2. ročník učebního oboru zedník – vyučovací předmět “materiály“. Je použitelný i pro výuku dané problematiky u.
Anotace: Anotace: Materiál je určen pro 2. ročník učebního oboru zedník – vyučovací předmět “materiály“. Je použitelný i pro výuku dané problematiky u.
Anotace Materiál slouží pro výuku speciálních oborů, pro žáky oboru zednické práce. Prezentace obsahuje výklad jednotlivých druhů tepelných izolací a materiálů.
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiáluVY_32_INOVACE_24-14 Název školy Střední průmyslová škola stavební, Resslova 2, České Budějovice AutorRobert.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je ing. Marcela Koubová. Dostupné z Metodického portálu ISSN Provozuje.
Sklo, keramika, stavební pojiva. Sklo Vzniká roztavením a opětovným ztuhnutím nerostných surovin Nemá pravidelnou krystalovou strukturu = je amorfní Pevný.
Projekt MŠMTEU peníze středním školám Název projektu školyICT do života školy Registrační číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ ŠablonaIII/2 Sada09 Anotace.
Zapiš, nebo nalep do sešitu!!! „K O V“ Používání kovů lze právem považovat za velmi důležitý mezník v lidských dějinách. Pomocí kovů člověk mnohonásobně.
Plasty. Plast je materiál, jehož podstatu tvoří syntetické makromolekulární látky Makromolekuly jsou částice složené z velkého počtu (až tisíců) atomů.
NEŽIVÁ PŘÍRODA - HORNINY
Pionýrů 2069, Frýdek-Místek IČ
Výukový materiál zpracován v rámci projektu
Tento materiál byl vytvořen v rámci projektu EU peníze školám
Význam stavebních materiálů Hlavní charakteristikou stavebnictví je, že se na stavbě zpracovává velké množství velmi těžkých materiálů v přírodní.
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Dolní Benešov, příspěvková organizace
Nekovové technické materiály
ŘEMESLO - TRADICE A BUDOUCNOST
ŘEMESLO - TRADICE A BUDOUCNOST
Zdroje surovin a jejich obnovitelnost
STŘEDNÍ ŠKOLA STAVEBNÍ A TECHNICKÁ Ústí nad Labem, Čelakovského 5, příspěvková organizace Páteřní škola Ústeckého kraje Kámen VY_32_INOVACE_25_500 Projekt.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu
Keramika.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu
VY_32_INOVACE_01_32_NERUDNÍ SUROVINY
Obklady vnější CZ.1.07/1.5.00/ VY_32_INOVACE_TE_ZP_15
Poznávačka horniny Aneta Gobernacová 9.A.
Izolace na stavbě RADON.
Transkript prezentace:

STABEVNÍ MATERIÁLY Lukáš tůma, tomáš jančí

Rozdělení stavebních materiálů Stavební materiály získáváme z živé či neživé přírody Rozdělení podle původu: přírodní, umělé Podle stupně zpracování: neupravené, upravené, složené, průmyslově vyráběné Podle umístění v kci: konstrukční, výklenové, izolační, pomocné, dekorační

Základní vlastnosti Vzhled Hmostnost Hustota Zrnistost Vlhkost Porovistost Mrazuvzdornost Izolační schopnosti Vzlínavost

Keramické výrobky Vznikají vypálením vhodných zemin Porovina: nasákavost….. >8% -s barevným střepem (cihly, krytina,…) -s průsvitným střepem (obklady, sanita,…) Hutnina: nasákavost…..<8% - s neprůsvitným střepem (kamenina) - s průsvitným střepem (porcelán)

Keramické suroviny Keramické zeminy rozdělujeme podle zrnitosti na: -jíly … více jak 50% zrn 0,002 mm -hlíny … méně jak 50% jíloviny -spraše … hlíny kde převládají zrna 0.01-0.05 mm -písky … zrnistost do 4 mm Dále se do keramických výrobků přidávají: lehčiva, ostřiva, taviva, barviva

Cihlářské výrobky Cihla plná pálená -nejčastěji na vnitřní nosné zdivo Cihla lícová 290x140x65 Cihla dutá

Pálená střešní krytina Hladká střešní krytina „ Bobrovka“ - do sklonu 30°, pro starší a historické budovy Střešní krytina jednodrážková -od sklonu 25°, nejčastější Střešní krytina dvoudrážková -od sklonu také 25°

Dřevo Je jedna z nejstarších stavebních hmot Rozdělení dřevin: JEHLIČNANY -smrk, jedle, borovice, modřín, tis LISTNANY - dub, buk, jasan, javor, topol

Výrobky ze dřeva Tyčovina - průměr < 140 mm Kulatina Deskové řezivo -prkna tl. 10 - 40 mm -fošny tl. 40 – 100 mm

… Hraněné řezivo -hranoly: průřez > 100 cm2 -latě: průřez 10 – 25 cm2 -hranolky: průřez 40 – 100 cm2 -listy: průřez < 10cm2 Polohraněné řezivo: -polštáře: tl 100 – 200 mm -trámy: tl. > 200 mm -povaly

Další výrobky ze dřeva Pražce, dlažební kostky, vlysy (parkety) Lepené dřevo: -překližka: slepení lichího počtu dýh (min.3 dýhy) -laťovka: vyrábí se slepením 3 vrstev

Aglomerované dřevo Dřevotřískové desky -lysované, z třísek jehličnanů a lepidla Dřevovláknité desky -z vláken a lepidla, lysování za tepla Dřevocementové desky -holbiny + cement = heraklit, velox … na opláštění budov,… -piliny + cement = cetris

Horniny Rozdělení hornin: - vyvřelé, usazené, přeměněné horniny - čedič, žula, vápenec, pískovec, mramor,… Výrobky z kamene: -lomový kámen: neupravený, upravený -dlažební kostky: rozměry: 160/160/160 … 100/100/100 … 50/50/50 -obrubníky: slouží k ukončení dlažeb

… -dlažební a obkladové desky -kopáky -haklíky: jsou menší než kopáky

Kyklopské a haklíkové zdivo

Pojiva Jsou materiály, které po smíchání s vodou tuhnou a tvrdnou Pojiva jsou : vzdušná … tuhnou jen na vzduchu (sádra, vápno) hydraulická … tuhnou i pod vodou (cement, ..)

Pojiva Sádra Oproti vápnu a cementu tuhne a tvrdne nejrychleji, ale má menší pevnost -vyrábí se ze sádrovce Použití sádry: -sádrokarton -konstrukční tvarovky -sádrové malty (omítky)

… Anhydritové pojivo - je to sádra bez chemicky vázané vody -samo o sobě netuhne, nutno přidat tzv. budiče (cement, sádra) Použití: -lité samonivelační podlahy

… Cement -jedno z nejdůležitějších stavebních pojiv - je hydraulické pojivo Suroviny na výrobu - vápenec, slíny, slinitý vápenec, železná ruda, křemičitý písek -namleté suroviny se sypou do rotační pece …..> slínky -slínky se drtí, nechají se odležet a poté se melou ze sádrovce na cement

Vápno -vápno se vyrábí pálením vápence v šachtových nebo rotačních pecích -před použitím se musí vápno vyhasit … (smíchat s vodou) Druhy vápna: -vápno vzdušné, vápenný hydrát, hydraulické vápno -vápno se používá na výrobu malt

Malty -je stavební hmota, která se vyrábí z jemného kameniva, pojiv, vody a přísad Kamenivo: zrnitost do 4 mm Pojivo: cement, vápno, sádra Voda: musí být čistá, bez chemických škodlivin Přísady: mění vlastnosti malty (zpomalovače, urychlovače, barviva,…)

Rozdělení malt Podle pojiv: -Malta vápenná: (písek, voda, vápno),nižší pevnost Vápenocementová malta: vyrábí se přidáním cementu do vápenné malty Sádrová malta: použití na vnitřní omítky, nehodí se do vlhkého prostředí Cementová malta: pojivo je cement, vyšší pevnost, použití na cementové omítky

Speciální malty Polymerové malty: pojivem je lepidlo syntetické pryskyřice Hliněné malty: jako pojivo je jíl Asfaltová malta: pojivem jsou asfalty nebo dehty, na omítky proti agresivnímu prostředí

Beton Jedna z nejdůležitějších stavebních hmot Složky betonu: -kamenivo, cement, voda, přísady Výhody Nevýhody - velká pevnost v tlaku - min. pevnost v tahu - odolnost - obtížné úpravy - nízká cena - hmotnost

Složky: -Kamenivo: těžené, drcené, kámen musí být pevný -Cement: dávkování 250 – 400 kg/m3 -Voda: čistá, ideálně 15° -Přísady: urychlovače, zpomalovače, memrznoucí přísady, barviva

Zvláštní druhy betonu Vakuovaný beton - na výrobu prefabrikátů, kvalitnější zhutnění Pohledový beton -bez povrchové úpravy, je vidět struktura betonu Lehčené betony -zvýšení izolačních schopností, nízká hmostnost, menší pevnost

Ocel -vyrábí se ze surového železa, snížením obsahu uhlíku (< 1,7%) -ocel se zpracovává válcováním, tažením, kováním, lisováním

Betonářská ocel -ocelové pruty vyráběné válcováním v délkách až 24 m - průměr 7,5 – 32 mm Betonářská ocel je: hladká nebo žebírková … (s výstupky)

Výrobky z oceli Tyčová ocel -průměr je od 6mm do 300mm Tvarová ocel -vyrábí se válcováním, tvary I, U, T, L Trubky -svařované, bezešvé

Plechy -vyrábí se válcováním -tl. je do 200 mm -povrchová úprava -plechy mohou být hladké, vlnité, trapézové, žebrované, ….

Svařované sítě - použití na podkladní betony - průměr prutů od 7,5 mm do 12 mm

Plasty - plasty jsou makromolekulární látky Suroviny: ropa, zemní plyn, uhlí, vápno, … Rozdělení plastických hmot: termoplasty a termosety

Termoplasty -působením tepla měknou, chemicky se nemění, mohou se znovu zpracovat Polyethylen (PE) -je pevný, průhledný, nejjednodušší -použití: folie, trubky, drobné doplňky instalace Polypropylen -je pevný, vyrábí se polymerací propylenu -použití na trubky, folie

Polystyren -je pevný, tvrdý, průsvitný -používá se hlavně jako pěnový polystyren (PPS) -použití na tepelné izolace Extrudovaný pěnový polystyren (EPS) -má vyšší mechanickou pevnost, žádnou nasákavost -dodává se v podobě desek -použití na tepelné izolace podlah, na fasádní systémy

Polyvinylchlorid (PVC) -vyrábí se jako měkčený (novoplast) nebo jako tvzený (novodur) -použití na folie, odpadní trubky, podlahoviny Polyamidy (PA) -pevné, houževnaté, většinou neprůsvitné -silon, nylon

Stavební sklo -ve stavebniství hlavně na zasklívání, skleněné tvarovky -výroba izolací Suroviny: křemičitý písek, soda, potaš, ledek, barviva Tabulkové sklo -tl 3 – 12 mm - použití na zasklení oken, dveří, obložení fasád