Command line nástroje Jednoúčelové, ale mocné nástroje pro transformace textu Jak získat: Linux (a Mac) – součást operačního systému Windows – musí se.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Pomůcka pro tvorbu prezentací závěrečné a diplomové práce
Advertisements

Operační systém UNIX Soubory a adresářová struktura Roman Danel
4IZ110 1.cvičení.
HYPERTEXT PREPROCESSOR. JAZYK PHP. Jazyk PHP (Hypertext PreProcessor) je intepretovaný jazyk určený pro web. Je celkem jednoduchý, snadno přenositelný.
VISUAL BASIC Práce se soubory.
Internetové publikování Doc. Ing. Petr Zámostný, Ph.D. místnost: A-72a tel.: 4222, 4167 (sekretariát ústavu 111)
Příkazový řádek Windows
UŽITEČNÉ PROGRAMY – MŮJ PRVNÍ SKRIPT Spustíme více prográmků najednou. SPŠ Teplice - 3.V.
Algoritmy I Cvičení č. 3.
VY_I/2_INOVACE_66_Word Word Miroslav Kaňok.
INFORMATIKA - PC 6. Ročník Zpracoval: Mgr. Tomáš Rajnoha vyučující informatiky a komunikační technologie 1.
Příklady z Matlabu 4 Příklady na řídící příkazy , IF , SWITCH , FOR , WHILE , příkazy vstupu a výstupu INPUT a DISP.
( vstupy a výstupy v Matlabu na konzolu [ do Command Windows]
MATLAB® ( část 3 - scripty).
Operační systémy Windows, Linux a Mac OS X Přehled vývoje
Vzdělávací materiál / DUMVY_32_INOVACE_02B14 Příkazový řádek: obsah souborů PŘÍKLADY AutorIng. Petr Haman Období vytvořeníLeden 2013 Ročník / věková kategorie3.
Informatika pro ekonomy II přednáška 4
Vzdělávací materiál / DUMVY_32_INOVACE_02B10 Příkazový řádek: úvod AutorIng. Petr Haman Období vytvořeníListopad 2012 Ročník / věková kategorie3. ročník.
Vzdělávací materiál / DUMVY_32_INOVACE_02B9 Dávkové soubory AutorIng. Petr Haman Období vytvořeníBřezen 2013 Ročník / věková kategorie2. ročník Vyučovací.
Internetové technologie Informatika pro ekonomy II přednáška 8.
Základy práce na PC Ing. Jan Roubíček.
OSNOVA: a) Řetězce v C b) Funkce stdio.h pro řetězce c) Funkce string.h pro řetězce d) Příklad Jiří Šebesta Ústav radioelektroniky, FEKT VUT v Brně Počítače.
PHP – zasílání dat z formuláře
Shell Team Jan Kupka Petr Kykal Tomáš Paríšek si Vám dovoluje představit
Úkol Vytvořit soubor – touch file Zpřístupnit ho ostatním studentům, ale ne mě (uživatel tupost) – lze to? Na čem to závisí? – závisí to na tom, zda jsou.
Jiří Znoj - zno Tvorba konkordace Algoritmy II 3. projekt, 5. zadání Jiří Znoj - zno
Maturitní okruh 22: Úvod do HTML. Značkovací a klasické jazyky Klasické: převládá strukturovaný text (programovací kód), skripty jsou prováděny na straně.
3. Příkazy  Příkazy dělíme na jednoduché a strukturované.  Jednoduché příkazy - žádnou jejich dílčí částí neni příkaz - přiřazovací, vstupu a výstupu,
Jazyk XML Jazyk pro tvorbu strukturovaných dokumentů Syntaxí velmi podobný HTML Hlavní cíle návrhu: Snadná editace - jazyk je textový Snadné strojové zpracování.
Příkaz "echo" Příkaz "echo" Příkaz "echo" se používá pro zobrazení daných informací na monitoru. Příkaz "echo" se používá pro zobrazení daných informací.
Dynamické dokumenty na straně serveru Informatika pro ekonomy II přednáška 8.
UNIX — doplňky Informatika pro ekonomy II přednáška 9.
Použití Tvorba Příklady
S O F T W A R E Šablona 32 VY_32_INOVACE_6_5_Operační systémy.
Správce virtuálních strojů Natalia Rubinova Martin Sloup Jiří Kučera.
Problémy s češtinou České znaky se standardně nepovažují za alfanumerické znaky (\w) Vadí to při třídění vyhodnocování regulárních výrazů Je třeba použít.
Úvod do UNIXu (4 th round) David Hoksza (většina sekce o vi a obrázek na slidu 7 převzat od Libora Forsta –
Informační a komunikační technologie Implementace ICT do výuky č. CZ.1.07/1.1.02/ GG OP VK 2. Textové procesory Učební obor: Kadeřník, Kuchař-číšník.
Operační systém GNU Linux Příkazy pro správu procesů.
Příkazový řádek v OS Windows
Operační systém GNU Linux
Informatika pro ekonomy II přednáška 5
Soubory BI-PA1 Programování a algoritmizace 1, ZS Katedra teoretické informatiky © Miroslav Balík Fakulta informačních technologií České vysoké.
Operační systémy Windows, Linux a Mac OS X Přehled vývoje
Úvod do UNIXu (6th round)
Základní pojmy ve výpočetní technice
Operační systém GNU Linux Příkazy pro práci se soubory.
Operační systém UNIX Příkazové prostředí UNIXu: příkaz [argumenty] [jméno] Ve jménech příkazů a parametrech se rozlišují malá a velká písmena.
Úvod do UNIXu (6 th round) David Hoksza
HYPERTEXT PREPROCESSOR. JAZYK PHP. VYUŽITÍ JAZYKA Programování dynamických internetových stránek a webových aplikací vytvoření šablony webu kniha návštěv.
Sed O co jde Regulární výrazy Příkazy Adresování Příklady Michal Trs,
OPERAČNÍ SYSTÉM.
Programování v MATLABu © Leonard Walletzký, ESF MU, 2000.
Operační systém GNU Linux
Výpočetní technika a algoritmizace I Základní příkazy příkazového řádku v systému Windows a unixových systémech.
Algoritmizace a programování Algoritmy 4 – Vývojové diagramy (cykly)
Batové dávky Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Vojtěch Mrózek. Dostupné z Metodického portálu ISSN: ,
Reprezentace dat v počítači. základní pojmy  BIT označení b nejmenší jednotka informace v paměti počítače název vznikl z angl. BINARY DIGIT (dvojkové.
Algoritmizace a programování
C# konzole – Vstup a výstup
Linux - skripty Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Libor Otáhalík. Dostupné z Metodického portálu ISSN: 
Textové vstupy UIS Jiří Rybička
UNIX 7. Deskriptory a proudy
Linux-příkazový řádek
Čo je PHP- PHP (PHP: Hypertext Preprocessor) je populárny open source (prístupné zdrojové kódy) skriptovací programovací jazyk Používa najmä na programovanie.
Základní příkazy OS UNIX (1)
TELNET, FTP.
Informatika pro ekonomy přednáška 2
Algoritmizace a datové struktury (14ASD)
Command line nástroje Jednoúčelové, ale mocné nástroje pro transformace textu Jak získat: Linux (a Mac) – součást operačního systému Windows – musí se.
Transkript prezentace:

Command line nástroje Jednoúčelové, ale mocné nástroje pro transformace textu Jak získat: Linux (a Mac) – součást operačního systému Windows – musí se doinstalovat: cmder.net nebo cygwin

Příklad – Skákal pes https://czechitas.geneea.com/tree/data Kolik má text řádek, slov a znaků? První příkaz: wc <jménosouboru> Jak vypsat obsah souboru: cat <jménosouboru> (vypíše celý soubor) less <jménosouboru> (po stránkách, použijte space, potom „q“) head / tail <jménosouboru> Všechny příkazy lze spustit s parametrem --help

Kódování https://en.wikipedia.org/wiki/Character_encoding ASCII – 7bitů Nepokrývalo znaky z různých jazyků Více kódování češtiny (windows-1250, iso-8859-2, utf-8) V našem případě: konverze z iso-8859-2 do utf-8 iconv -f iso-8859-2 -t utf-8 skakalpes-il2.txt > pes_utf8.txt

Další příkazy a principy sort Zkuste setřídit abecedně řádky Každý příkaz má vstup a výstup Je možné je zřetězit (výstup jednoho je vstupem dalšího) Pomocí znaku | (pipe, pajpa) cat pes_utf8.txt | sort Jak poslat výstup do souboru? Pomocí znaku > cat pes_utf8.txt | sort > pes_sorted.txt

Další příkazy – tr, uniq, cut Nahradí znak jiným znakem, příklady: tr 'a' 'b' tr ' ' '\n' tr '[:punct:]' '\n' uniq Vyháže opakující se řádky Je potřeba mít vstup setříděný cat pes_uf8.txt | tr '[:punct:]' '\n' | tr ' ' '\n' | sort | uniq -c | sort cut Vyřízne z každého vstupu určité znaky nebo slova. cut –f 1 –d “ “ Pracuje dobře s tsf

Další příkazy - grep Filtrování podle obsahu grep ‘mysli’ Regulární výrazy: Šablona vyhovující více možnostem [a-z] … znaky od a do z Další úlohy: Vypište řádky obsahující číslo Kolik je v souboru unikátních slov Nejčastější slova začínající na určité písmeno

Další příkazy wget echo sed dos2unix, unix2dos Stahování souborů z webu echo Vypíše vstup na konzoli sed Komplexnější nástroj na náhradu textů echo "kafe" | sed -e 's/kafe/pivo/‚ dos2unix, unix2dos Kódování konců řádek

Další nástroje Notepad++ S pluginem TextFX