Mezopotámie VY_32_INOVACE_D

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Opakování Mezopotámie
Advertisements

Dostupné z Metodického portálu www. rvp
Základní škola národního umělce Petra Bezruče, Frýdek-Místek, tř. T. G
Využití multimediálních nástrojů pro rozvoj klíčových kompetencí žáků ZŠ Brodek u Konice reg. č.: CZ.1.07/1.1.04/ Předmět : Dějepis Ročník : 6.
Mezopotámie oblast mezi řekami Eufrat a Tigris
Název: Chammurabiho zákoník Autor: Mgr. Jiřina Kadlecová
MEZOPOTÁMIE Sumer.
Orofacionální cvičení I Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem.
PŘEDNÍ VÝCHOD.
Mezopotámie Jakub Šetka.
Starověká Mezopotámie
Mezopotámie Základní škola Kutná Hora, Kremnická 98
6. ročník Starověk ZŠ Rajhrad Autor: Bc. Pavla Procházková
(délka, obsah, objem, hmotnost, čas)
Sčítání a odčítání výrazů Střední odborná škola Otrokovice Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Hana.
Starověká Mezopotámie
PROVĚRKY Převody jednotek času.
Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.
Rozklad čísel 6 – 10 – doplňování varianta A
Dělení lomených výrazů
Příprava na lomené výrazy
Funkce s absolutní hodnotou Využití grafu funkce při řešení rovnic a nerovnic s absolutní hodnotou Dostupné z Metodického portálu ISSN: ,
Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.
VY_32_INOVACE_212_Mezopotámie_umění Šablona Identifikátor školy: Jméno autora: Pavlína DoleželováDatum vytvoření: Vzdělávací obor,
ZŠ Gabry a Málinky Štítná nad Vláří
Škola ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Autor
Starověk.
MEZOPOTÁMIE.
Téma (název prezentace) Autor Metodický popis (anotace)
Název projektu: Učíme obrazem Šablona: III/2
Dostupné z Metodického portálu www. rvp
Autor: Mgr. Ludmila Šimonová Datum:
NÁZEV:. VY_32_INOVACE_22DST ČÍSLO PROJEKTU:. CZ / /21
ŽÁBA Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Alena Doušová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:  , financovaného.
LOGARITMICKÉ ROVNICE Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Kateřina Linková. Dostupné z Metodického portálu ISSN:  ,
KRAJE ČR mapky Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Věra Fišerová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: ,
Rozcvička Urči typ funkce:
STAROVĚKÉ STÁTY - MEZOPOTÁMIE
ŠKOLA: Gymnázium, Tanvald, Školní 305, příspěvková organizace
Příprava na lomené výrazy
Zakresli dle 3D modelů – nárys, bokorys a půdorys
K U F R Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým.
Dělení desetinného čísla desetinným číslem
Autor © Žaneta Prošková
PŘEDNÍ VÝCHOD.
Název školy: Základní škola a mateřská škola Domažlice , Msgre B
Královské Čechy VY_32_INOVACE_D
PROVĚRKY Převody jednotek času – 2. část
Najdi dva stejné obrázky
Název učebního materiálu
Princip magnetoelektrického měřícího přístroje
Převody jednotek délky - 2.část
Rozklad čísel od 1 do 10 Dostupné z Metodického portálu ISSN:  , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným.
NÁZEV:. VY_32_INOVACE_21DST ČÍSLO PROJEKTU:. CZ / /21
Název školy: Základní škola a mateřská škola Domažlice , Msgre B
ZÁKLADNÍ ŠKOLA, JIČÍN, HUSOVA 170
Hyperoskulační kružnice hyperboly
Najdi rozdíl IV. Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem.
B a r v y Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým.
ZLOMKY pracovní listy Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Dušan Goš. Dostupné z Metodického portálu ISSN: ,
Procenta % Prezentace je zaměřená na procvičování procent užitím trojčlenky. Obsahuje celkem řešených 15 příkladů. Mgr. Eva Černá, Plzeň Autor © Eva Černá.
Převody jednotek objemu − 2. část
Převody jednotek hmotnosti – 2. část
Tvary – přiřazování Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem.
Orofacionální cvičení III.
Rovnice Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Kamila Kočová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: 1802–4785,
Převody jednotek času – 2. část
Před, Nad, Za, Pod 1) Vybarvi obrázek, který je: a) hned před jahodou
ČÁSTI TĚLA Potřebné věci Autor © Žaneta Prošková
WHAT IS ORANGE? Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým.
Transkript prezentace:

Mezopotámie VY_32_INOVACE_D.6.10-19 Šablona Mezopotámie VY_32_INOVACE_D.6.10-19 VY_32_INOVACE_D.6.10-19Dostupné z Metodického portálu www.rvp.cz, ISSN: 1802-4785, financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.

Autor: Mgr. Zuzana Medveďová Datum vytvoření: listopad 2011 Téma: Starověké civilizace Vzdělávací obor: dějepis Doporučený ročník: 6. Klíčová slova: Mezopotámie, úrodný půlměsíc, Sumer, Babylónie, Chammurapi, Eufrat, Tigris Anotace: Jedná se o výkladovou prezentaci, která seznámí žáky s oblastí Mezopotámie VY_32_INOVACE_D.6.10-19Dostupné z Metodického portálu www.rvp.cz, ISSN: 1802-4785, financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.

Mezopotámie oblast mezi řekami Eufrat a Tigris převážně území dnešního ......................... díky řekám úrodná půda – vznik prvních civilizací nutnost stavět zavlažovací kanály = nutnost organizovat lid = vznik prvních států VY_32_INOVACE_D.6.10-19Dostupné z Metodického portálu www.rvp.cz, ISSN: 1802-4785, financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.

VY_32_INOVACE_D. 6. 10-19Dostupné z Metodického portálu www. rvp VY_32_INOVACE_D.6.10-19Dostupné z Metodického portálu www.rvp.cz, ISSN: 1802-4785, financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze. Obr. 1

Sumer města postupně ovládla okolní vesnice vznikly městské státy nejvýznamnější: Ur, Uruk, Lagaš, Eridu Obr. 2 VY_32_INOVACE_D.6.10-19Dostupné z Metodického portálu www.rvp.cz, ISSN: 1802-4785, financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.

Sumer zrodilo se zde: písmo – klínové písmo (epos o Gilgamešovi) kolo hrnčířský kruh vědecké poznatky z matematiky, astronomie a lékařství VY_32_INOVACE_D.6.10-19Dostupné z Metodického portálu www.rvp.cz, ISSN: 1802-4785, financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze. Obr. 3

Starobabylónská říše nejvýznamnější panovník Chammurapi vydal zákoník, který se dochoval (= není to nejstarší zákoník, ale nejstarší dochovaný) „Oko za oko, zub za zub.“ vytesán klínovým písmem do kamenného sloupu VY_32_INOVACE_D.6.10-19Dostupné z Metodického portálu www.rvp.cz, ISSN: 1802-4785, financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze. Obr. 4

Chammurapiho zákoník na vrcholu vytesán bůh slunce a spravedlnosti Samaš (sedí na trůnu), který předává králi Chammurapimu odznaky moci dnes uložen v Louvru v Paříži Obr. 5 VY_32_INOVACE_D.6.10-19Dostupné z Metodického portálu www.rvp.cz, ISSN: 1802-4785, financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.

Ublížní na zdraví, vraždy § 153 -Jestliže něčí manželka dala usmrtit svého manžela kvůli jinému muži, tuto ženu narazí na kůl. § 195 - Jestliže dítě udeřilo svého otce, utnou mu ruku. § 196 - Jestliže plnoprávný občan vyrazil oko plnoprávnému občanu, vyrazí mu oko. § 200 - Jestliže plnoprávný občan vyrazil zub plnoprávného občana, sobě rovného, vyrazí mu zub. § 205 - Jestliže něčí otrok udeří udeřil ve tvář plnoprávného občana, uříznou mu ucho. § 209 - Jestliže plnoprávný občan udeřil dceru plnoprávného občana a způsobil, že potratila plod, zaplatí 10 šekelů stříbra. § 210 - (Navazuje na předchozí) Jestliže tato žena zemřela, usmrtí jeho dceru. VY_32_INOVACE_D.6.10-19Dostupné z Metodického portálu www.rvp.cz, ISSN: 1802-4785, financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.

předpokládaná podoba města Babylon Obr. 6 VY_32_INOVACE_D.6.10-19Dostupné z Metodického portálu www.rvp.cz, ISSN: 1802-4785, financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.

Literatura MANDELOVÁ – KUNSTOVÁ – PAŘÍZKOVÁ Dějiny pravěku a starověku. Liberec : Dialog, 2001, ISBN 80-86218-57-0. s. 36 – 41. Obrázky: Obr. 1 http://www.starovekyegypt.net/faraoni/novarise/img/42.jpg Obr. 2 http://www.histurion.pl/historia/starozytnosc/wschod/mezopotamia_w_iii_tysiacleciu.html Obr. 3 http://cs.wikipedia.org/wiki/Kl%C3%ADnov%C3%A9_p%C3%ADsmo Obr. 4 http://boann.blog.cz/0710/tajemstvi-starovekeho-pisma-uvod Obr. 5 http://myty.info/view.php?cisloclanku=2005030006 Obr. 6 http://history-if.blog.cz/en/0901/starovek-mezopotamie VY_32_INOVACE_D.6.10-19Dostupné z Metodického portálu www.rvp.cz, ISSN: 1802-4785, financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.