Rychlost Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Francová Alena

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Rychlost Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Petr Jeřábek. Materiál zpracován v rámci projektu Implementace ICT techniky do.
Advertisements

Název školy: Základní škola Lanškroun, nám. A. Jiráska 140
Pohyb tělesa rychlost,dráha, čas – příklady.
Rychlost a měření rychlosti
 Anotace: Materiál je určen pro žáky 6. ročníku. Prezentace slouží k zopakování probraného učiva. Žák odpovídá na otázky o základní fyzikální veličině.
 Anotace: Materiál je určen pro žáky 8. ročníku, slouží k použití již probraných fyzikálních veličin a pomocí nich k zavedení nového pojmu „účinnost“
 Anotace: Materiál je určen pro žáky 7. ročníku. Slouží k naučení nového učiva. Kladka pevná a volná Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Francová.
 Anotace: Materiál je určen pro žáky 7. ročníku. Slouží k naučení nového učiva. Žák se učí o světle a světelných zdrojích. Světlo a světelné zdroje Název.
 Anotace: Materiál je určen pro žáky 7. ročníku. Slouží k naučení nového učiva. Rozdělení kulových zrcadel na dutá a vypuklá. Zobrazení kulovými zrcadly.
 Anotace: Materiál je určen pro žáky 7. ročníku. Slouží k naučení nového učiva. Vysvětlení zákonu lomu. Rozdělení čoček na spojku a rozptylku. Naučení.
 Anotace: Materiál je určen pro žáky 9. ročníku. Slouží k závěrečnému celkovému opakování učiva. Slouží k prověření znalostí. Tlak, tlaková síla, hydrostatický.
 Anotace: Materiál je určen pro žáky 7. ročníku. Slouží k naučení nového učiva. Žák odpovídá na otázky řešící pohyb tělesa. Žák zná vzorec pro výpočet.
 Anotace: Materiál je určen pro žáky 6. ročníku. Prezentace slouží k zopakování naučeného učiva a k naučení nového učiva. Žák si nejprve formou otázek.
 Anotace: Materiál je určen pro žáky 8. ročníku. Žáci navazují na učivo 6. ročníku o změně skupenství látek. Prohloubení již naučených znalostí. Použití.
 Anotace: Materiál je určen pro žáky 7. ročníku. Slouží k celkovému zopakování učiva o pohybu těles. Žák odpovídá na otázky, řeší úlohy o pohybu tělesa.
 Anotace: Materiál je určen pro žáky 7. ročníku. Slouží k naučení nového učiva. Žák se učí o barvě světla, šíření světla a vzniku stínu. Barva světla,
 Anotace: Materiál je určen pro žáky 6. ročníku. Prezentace slouží k naučení nového učiva. Žák se seznámí třením, sílou, která brzdí pohyb těles. Vysvětlení.
 Anotace: Materiál je určen pro žáky 7. ročníku. Slouží k stručnému zopakování naučeného učiva o vlastnostech světle a k naučení nového učiva. Žák pochopí.
 Anotace: Materiál je určen pro žáky 8. ročníku, slouží k naučení nového učiva. Vysvětlení, kdy těleso má polohovou (potenciální) energii, na čem polohová.
Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Francová Alena
Název materiálu: VY_52_INOVACE_F7.Vl.28_Rychlost_draha_cas Datum:
Hustota-výpočet hustoty
Čemu jste se ve fyzice naučili- Fyzikální veličiny
Opakování 1 Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Francová Alena
Práce ve fyzikálním slova smyslu
Opakování 2 Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Francová Alena
Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Francová Alena
Grafické znázornění pohybu
Fyzika hrou-opakování II.
Otáčivé účinky síly-PÁKA
Otáčivé účinky síly-PÁKA
Fyzika hrou-opakování I.
Znázornění a měření síly, tíha tělesa
Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Francová Alena
Výkon: výpočty příkladů z praxe
Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Francová Alena
Hustota-odvozená fyzikální veličina
Páka, Kladka pevná, volná, kladkostroj
Autor: Mgr. Svatava Juhászová Datum: Název: VY_52_INOVACE_16_FYZIKA
Opakování 2 Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Francová Alena
Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Francová Alena
Zákon odrazu světla, Zobrazení na rovinném zrcadle
Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Francová Alena
NÁZEV ŠKOLY: Masarykova základní škola a mateřská škola Melč, okres Opava, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/ AUTOR: Mgr. Tomáš.
Souhrnná cvičení-pohyb těles
Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Francová Alena
Název výukového materiálu Vztah rychlosti, dráhy a času Identifikátor
Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Francová Alena
Čas Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Francová Alena
Pohyb těles Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Francová Alena
Co už víme o světle, odraz světla, kulová zrcadla
Jak změříme teplo přijaté nebo odevzdané při tepelné výměně
Vlastnosti pevného, kapalného a plynného skupenství
Práce vykonaná pomocí jednoduchých strojů
Fyzika hrou-opakování I.
Teplota Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Francová Alena
Pohyb těles-fyzika hrou
Síla - skládání sil stejného a opačného směru
Teplota Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Francová Alena
Výpočet práce z výkonu a času, Účinnost
Práce ve fyzikálním slova smyslu
Výkon: výpočty příkladů z praxe
Pohyb tělesa Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Francová Alena
Čas Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Francová Alena
Teplota – souhrnná cvičení I.
Rychlost, dráha a čas Autor: Lukáš Polák.
Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Francová Alena
Výpočet času Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Francová Alena
Pohyb tělesa rychlost,dráha, čas – příklady.
Fyzika hrou-opakování II.
Transkript prezentace:

Rychlost Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Francová Alena Vzdělávací oblast: Člověk a příroda_Fyzika Datum: 10/2012 Název materiálu: VY_32_INOVACE_FY.7.A.09_Rychlost Číslo operačního programu: CZ.1.07/1.4.00/21.1693 Název projektu: PRIMA ŠKOLA Rychlost Anotace: Materiál je určen pro žáky 7. ročníku. Slouží k naučení nového učiva.

Po silnici se pohybuje plně naložený nákladní automobil, ve vedlejším pruhu ho předjíždí motocyklista. Co můžeme říci o těchto pohybujících se tělesech?

Rychlost – fyzikální veličina Značka: v Příklady, které znáte: Rychlost chůze člověka, plavce a atd. Rychlost běžce (při hodině tělocviku běh na 100 m, 800 m, 1 500 m atd). Rychlost jízdy na kole. Rychlost motocyklu, automobilu, autobusu, vlaku, letadla atd. Rychlost letu motýla, ptáka atd. Rychlost běhu závodního koně na dráze atd.

Rychlost v animaci:

Průměrná rychlost pohybu tělesa: K ZAPAMATOVÁNÍ: Průměrnou rychlost pohybu tělesa určíme, jestliže celkovou dráhu dělíme celkovým časem: v=s/t

Okamžitá rychlost: Je to rychlost, kterou se těleso pohybuje v daném okamžiku. Můžeme ji sledovat např. na komputeru na bicyklu nebo ji ukazuje ručička „tachometru“ v automobilu.

Odpověz na otázku: Jak se nazývá rychlostní dopravní značka na obrázku?

Odpověz na otázku: Jak se nazývá dopravní značka na obrázku?

Vyjmenujte jednotky délky a uveďte jejich vzájemné převody: SPRÁVNÁ ODPOVĚĎ: km, m, dm, cm, mm 1 mm = 0,1 cm 1 km = 1 000 m 1 cm = 0,1 dm 1 m = 10 dm 1 dm = 0,1 m 1 dm = 10 cm 1 m = 0,001 km 1 cm = 10 mm

Vyjmenujte jednotky času a uveďte jejich vzájemné převody: SPRÁVNÁ ODPOVĚĎ: h, min, s 1 s = 1/60 min 1 h = 60 min 1 min = 1/60 h 1 min = 60 s 1 s = 1/3 600 h 1 h = 3 600 s 1 den = 24 h

Jak rozumíte výroku: „Chodec se pohybuje průměrnou rychlostí 5 km/h Jak rozumíte výroku: „Chodec se pohybuje průměrnou rychlostí 5 km/h. Vyber správnou odpověď: Chodec ujde 5 kilometrů za 5 hodin. Chodec ujde průměrně 5 kilometrů za 1 hodinu. Chodec ujde za 1 hodin 5 kilometrů.

Úkol na doma: V následující tabulce seřaďte pohyby od nejrychlejšího k nejpomalejšímu. Rychlosti vyhledejte. Druh pohybu: Pořadí: Rychlost: Hlemýžď po zahradě Cyklista po vyhrazené stezce Raketa dostávající se na oběžnou dráhu Země Dopravní letadlo Závodní kůň na dráze Osobní automobil na dálnici

Použité zdroje: doc. RNDr. Růžena Kolářová, CSc., PaedDr. Jiří Bohuněk, Fyzika pro 7. ročník základní školy, nakladatelství Prometheus, 2004, ISBN 80-7196-265-1. Tesař J., Jáchim F., Fyzika 1 pro ZŠ, Fyzikální veličiny a jejich měření, pedagogické nakladatelství, a.s., SPN 2007. Tesař J., Jáchim F., Fyzika 2 pro ZŠ, Síla a její účinky-Pohyb těles, pedagogické nakladatelství, a.s., SPN 2008. Rauner K., Havel V., a kol., Fyzika 7 pro ZŠ a víceletá gymnázia, Nakladatelství Fraus 2005 galerie office www.office.microsoft.com http://www.ibesip.cz/zdroj.aspx?typ=5&id=377&sh=407641729 [cit:2012-10-10] http://nehodovelokality.bezpecnenasilnicich.cz/lokality/SMNL1/SMNL1_obr4.JPG [cit:2012-10-10] http://www.treking.cz/testy/multifunkcni-cyklocomputer.jpg [cit:2012-10-10] http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/c/c9/Tachometer_service_oil.jpg/220px- Tachometer_service_oil.jpg [cit:2012-10-10] http://www.nasever.cz/images/pepa_chodec.png [cit:2012-10-10]

Metodika prezentace: Prezentace slouží k naučení nového učiva. K popisu různých pohybů a jejich porovnání musí žák znát, jak velkou dráhu urazí těleso za jednotku času. Zavedení fyzikální veličiny „rychlost“. Žák uvede příklady z praxe, kdy se setkal s touto fyzikální veličinou. Určení průměrné rychlosti tělesa. Žák umí pracovat s cyklocomputerem. Žák zná rychlostní dopravní značky. Žák vyjmenuje jednotky délky a uvede jejich vzájemné převody. Žák vyjmenuje jednotky času a uvede jejich vzájemné převody. Žák odpovídá na otázky, řeší úlohy, vybírá správné odpovědi.