POČÁTKY AUTOMOBILISMU

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Zpracoval: Jan Filka ZŠ a MŠ Horníkova 1
Advertisements

Pístové spalovací motory
Nicola Tesla století.
Škoda auto Mladá Boleslav
slavný americký průmyslník
Spalovací motory zážehové
MOTORY VY_32_INOVACE_03 - MOTORY.
SPALOVACÍ MOTORY (TEORIE)
TEPELNÉ MOTORY.
František Křižík.
Henry Ford - Narodil se: 30. července 1863 v Dearborn, Michigan, USA - Umřel: 7. dubna vyučil se zámečníkem a pak se stal opravářem parních strojů.
Vývoj člověka Lidé i jejich život na Zemi se postupně mění, vyvíjejí se. Gorila Gorila je jedním z lidoopů, který žije volně v některých pralesích. U nás.
Hybridní pohon Vojtěch frajt
Co je to motor? Zařízení zpravidla přeměňující energii z chemické reakce (zpravidla hoření) na energii pohybovou. Motor je obvykle součástí a pohonem.
Parní lokomotiva A její konstruktéři.
Spalovací motory vznětové
PÍSTOVÉ SPALOVACÍ MOTORY
Tepelné motory.
Tepelné motory. Tepelné motory Parní stroj Vaří-li se voda v hrnci s poklicí, pára poklici nadzvedá koná práci Parní stroj přeměňuje teplo.
Vznětový motor Zbyněk Plch, Tercie, 2008.
Pístové stroje . Pístové stroje s klikovým ústrojím se vyznačují vratným pohybem některých jejich mechanických částí. Pístové stroje mohou.
Tepelné stroje -motory
Základní škola Kladruby 2011  Škola: Základní škola Kladruby Husova 203, Kladruby, Číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/ Modernizace výuky Autor:Petr.
Název školyIntegrovaná střední škola technická, Vysoké Mýto, Mládežnická 380 Číslo a název projektuCZ.1.07/1.5.00/ Inovace vzdělávacích metod EU.
Pístové spalovací motory
Vznětový a zážehový motor
Fyzika 8.ročník ZŠ Spalovací motory Creation IP&RK.
SPALOVACÍ MOTORY.
Spalovací motory s pístem
Tepelné motory.
Hybridní káry Slovem "hybridní" se rozumí kombinace několika zdrojů energie pro pohon jednoho dopravního prostředku.
Elektromobil automobil na elektrický pohon jako zdroj energie
AUTOMOBIL SNŮ Závěrečný projekt z designu průmyslových výrobků Ing. Eliška A. Kubičková Fakulta strojní ZČU.
Vznětový motor Přemysl Opálka, David Šebestík, Michal Laška, Vu Thi Bao Ngoc, Klára Helešicová.
Věda a technika konce 19.st.
VY_32_INOVACE_20_Emil Škoda Název školy: Základní škola a Mateřská škola Křetín, okres Blansko, příspěvková organizace Číslo projektu: CZ.1.07./1.4.00/
Historie automobilů OB21-OP-EL-AUM-JEŘ-U Ondřej Jeřábek
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Bc. Michael RADIMERSKÝ Název materiálu: VY_32_INOVACE_20_31_ ROZVOJ AUTOMOBILISMU A LETECTVÍ – KONEC.
Čím byly první samohybné stroje poháněny? Jak se nazývaly vozy, poháněné párou? pára + + vůz = = parovůz James Watt.
Historie vývoje automobilu
Spalovací Motory Benzínové
Vynalezl ho německý vynálezce Rudolf Diesel Patří do skupiny vznětových motorů Palivo je do motoru dopravováno odděleně od vzduchu Do spalovacího prostoru.
 Anotace: Materiál je určen pro žáky 8. ročníku. Slouží k naučení nového učiva. Charakteristika pístového spalovacího motoru. Žák se seznámí s čtyřdobým.
Projekt:OP VK Číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/ Autor:Mgr. Alena Přibíková Číslo DUM:F8 - 8 Datum ověření ve výuce: Ročník:8.
Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné Autor: Mgr. Lenka Kudrnová Název: VY_32_INOVACE_05_B _09 Osobnosti automobilového průmyslu a letectví.
Projekt MŠMTEU peníze středním školám Název projektu školyICT do života školy Registrační číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ ŠablonaIII/2 Sada 13 AnotaceHistorie.
Doprava a spoje Autor: Matěj Nováček, 8tř. Suezský průplav zkráceně Suetz, otevřen roku 1869 je 163 km dlouhý průplav v Egyptě spojující Středozemní a.
Motocykly a jejich druhy Zbožíznalství 3. ročník.
PARNÍ STROJ Jan Lameš 5.B. CO JE TO PARNÍ STROJ Je to mechanický stroj poháněný parou.
ELEKTROMOBILITA. HISTORIE: Holandsko, profesor Stratingh, první návrh elektromobilu, který byl i realizován 1895 – František Křižík – první elektromobil.
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název školy Gymnázium Česká a Olympijských nadějí, České Budějovice, Česká 64 Název materiálu Vynálezy a vynálezci.
SVĚT TECHNIKY A JÁ Vojta Hanke. LOGO ROZCESTNÍK auta Válečná technika Počítače zbraně.
Průvodní list Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Vzdělávací materiál: Prezentace Určen pro: 4. ročník oboru strojírenství Vzdělávací.
Historie Spalovacích motorů
Pístové spalovací motory
Název školy: ZŠ Bor, okres Tachov, příspěvková organizace
Doprava a spoje Miloš Bečka a Dominik Bařina, 8. A.
TEPELNÉ MOTORY Tato práce je šířena pod licencí CC BY-SA 3.0. Odkazy a citace jsou platné k datu vytvoření této práce. VY_32_INOVACE_02_32.
SKORO ZAPOMENUTÁ ČESKÁ AUTA.
AUTOR: Mgr. Jitka Křížková, MBA NÁZEV: VY_32_INOVACE_1B_20
AUTOR: Jiří Toman NÁZEV: VY_32_INOVACE_24_11 Tepelné motory –opakování
Tepelné motory VY_32_INOVACE_29_Tepelné motory
Spalovací motory VY_32_INOVACE_29_Spalovací motory
Název školy Základní škola a mateřská škola, Jetřichov, okres Náchod
Fyzika 8.ročník ZŠ Spalovací motory Creation IP&RK.
Autor: Petr Kindelmann Název materiálu: Alexander Graham Bell
modernizace společnosti
Tepelné motory - proudové a raketové motory
Rozdělení Podle způsobu zapálení pohonné směsi  Zážehové motory  Vznětové motory Podle počtu pracovních dob  Dvoudobé motory  Čtyřdobé motory.
Třída 3.B 22. hodina.
Transkript prezentace:

POČÁTKY AUTOMOBILISMU Matěj Schaffer

Spalovací motor Inženýr Gottlieb Daimler v roce 1885 ve spolupráci s Wilhelmem Maybachem vyrobil první opravdu lehký a rychloběžný spalovací motor poháněný benzínem, který poté zabudoval do dřevěné dvoukolky, se kterou podnikl úspěšnou zkušební jízdu. Tak se zrodil první motocykl. O rok později zabudoval podobný motor do kočáru, který opatřil jednoduchým řízením. Vodou chlazený stojatý jednoválec o objemu 469 cm3 umožnil kočáru jezdit rychlostí až 16 kilometrů za hodinu. V roce 1889 postavil již mnohem dokonalejší vůz, speciálně stavěný pro použití motoru. Jeho podvozek z ocelových trubek nesl již čtyřstupňovou převodovku a diferenciál.

První motocykly První motocykl byl sestaven v roce 1869 a byl poháněn párou. Motocykl poháněný benzínem vyrobil v roce 1885 Gottlieb Daimler. Tento vynálezce se ale o motocykly nezajímal, chtěl pouze vyzkoušet svůj motor. Od té doby se rozvoj „motorových dvoukolek“ velmi zrychlil. Sériovou výrobu zahájila německá firma Hildebrand & Wolfmüller v roce 1894.

Carl Benz a první automobil Carl Benz v mládí pracoval jako mechanik. V roce 1871 založil svou první firmu a pustil se do stavby dvoudobého motoru s cílem zdokonalil tehdejší konstrukci spalovacího motoru. První patent obdržel roku 1879. O několik let později založil firmu Benz & Cie. na výrobu motorů, ze které později vznikla firma Mercedes-Benz. Carl Benz chtěl vytvořit prakticky využitelný automobil a začal s návrhem čtyřdobého motoru podle Ottova patentu (958 cm³) a podvozkem tříkolového vozu. Automobil měl mít elektrické zapalování, diferenciál a vodní chlazení. 29. ledna 1886 dostal patent na svůj první automobil. V červenci roku 1886 začal s prodejem automobilu pod názvem Benz Velo. Jeho žena uskutečnila s vozem 106 kilometrů dlouhou cestu, aby lidem dokázala spolehlivost vozu. Několik let nato se Benz Velo stal prvním hromadně vyráběným automobilem.

R.Ch.K.Diesel a naftový spalovací motor Jako velmi schopný student byl představen Carlu von Lindemu, inženýrovi, který se specializoval na projektování a produkci chladicích zařízení. V roce 1880 začal pracovat v Lindeho pařížské firmě a jeho úkolem bylo zdokonalení spalovacího motoru. Prováděl pokusy např. s použitím amoniaku jako paliva. Diesel cestoval po celém světě a prodával licence na svůj motor. Během krátké doby se stal milionářem. Několikrát odmítl nabídku námořnictva s odůvodněním, že jeho motor není k dispozici pro válečné účely. Diesel chtěl aby jeho motor sloužil jako pohon pro obchodní plavidla. Vznětový motor, běžně také nazývaný dieselový motor, naftový motor, Dieselův motor či zkráceně jen diesel, je druh pístového spalovacího motoru s vnitřním spalováním a byl vynalezen Rudolfem Dieselem a zdokonalen Charlesem Ketteringem.

První automobil Carla Benze Carl Benz Gottlieb Daimler a jeho automobil Dieselův naftový spalovací motor R.Ch.Diesel

https://cs.wikipedia.org/wiki/Karl_Benz www.eurooldtimers.com/cze/historie-clanek/793-kdo-byl-prvni-gottlieb-daimler.html https://www.auto.cz/prvni-automobil-vznikl-pred-120-lety-14781 https://cs.wikipedia.org/wiki/Karl_Benz https://cs.wikipedia.org/wiki/Rudolf_Diesel