E1 cvičení – KVET Výpočet tepelného schématu RC oběhu s využitím tepla odváděného z oběhu – užitečně využívané teplo.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
3 Separace SO2 a CO2 ze spalin reálné elektrárny Pavel Machač
Advertisements

Výkupní ceny 2013 Budoucnost bioplynu, Hospodářská komora,
Tepelné čerpadlo 1.
Vazby systému s okolím - pozitivní, negativní
Hodnocení elektráren - úkolem je porovnat jednotlivé elektrárny mezi sebou E1 P pE1 P E1 vliv na ŽP E2 P pE2 P E2 vliv na ŽP.
TECHNICKÁ UNIVERZITA V LIBERCI Fakulta mechatroniky, informatiky a mezioborových studií Tento materiál vznikl v rámci projektu ESF CZ.1.07/2.2.00/
Podpora výroby energie v zařízeních na energetické využití odpadů
Jaderná energie.
Inovace systémů vytápění Možnosti úspor při vytápění a přípravě teplé vody TRONIC CONTROL® s.r.o. Ing. Vít Mráz.
Projekt: UČÍME SE V PROSTORU Oblast: Stavebnictví
Progresivní technologie a systémy pro energetiku1 V001 Analýza rozhodujících uzlů oběhů parních elektráren Doc. Ing. Michal KOLOVRATNÍK, CSc.
STAVEBNICTVÍ Zdravotechnika Příprava teplé vody I (STA56)
POROVNÁNÍ VYBRANÝCH SYSTÉMŮ KLIMATIZACE A VĚTRÁNÍ Z POHLEDU SPOTŘEBY ENERGIE A NÁVRATNOSTI 2VV s.r.o. 8/08.
Centralizované zásobování teplem
PŘÍPRAVA TEPLÉ VODY (TUV)
Pára Základní pojmy:- horní mezní křivka - dolní mezní křivka
Struktura a vlastnosti plynů
Teplárna Otrokovice a.s.
Výroba elektrické energie - obecná část
Diference a diferenciál Způsoby vyčíslování termodynamických dat.
Progresivní technologie a systémy pro energetiku1 V001 Analýza rozhodujících uzlů oběhů parních elektráren Doc. Ing. Michal KOLOVRATNÍK, CSc.
Výpočet doby vstřiku, jako základní vstupní údaje pro Ř.J
Elektrárna Dětmarovice Elektrárna Dětmarovice Elektrárna Dětmarovice postavena v r a svým výkonem 800 MW je nejvýkonnější elektrárnou spalující.
Systémy centrálního zásobování teplem - SCZT
Elektrárny 1 Přednáška č.3
Simulace provozu JE s bloky VVER 1000 a ABWR
Jaderná elektrárna.
Elektrárny Zbožíznalství 1. ročník Elektrárny - rozeznáváme: 1. tepelné elektrárny 2. vodní elektrárny 3. jaderné elektrárny.
Evropský sociální fond Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti Spalovací motory Ing. Jan Hromádko, Ph.D. Témata cvičení.
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název školyGymnázium, Soběslav, Dr. Edvarda Beneše 449/II Kód materiáluVY_32_INOVACE_33_10 Název materiáluPráce plynu,
Joulův-Thomsonův jev volná adiabatická expanze  nevratný proces (vzroste entropie) ideální plyn: teplota se nezmění a bude platit: p1p1 V1V1 p 2 < p 1.
Evropský sociální fond Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti Spalovací motory Ing. Jan Hromádko, Ph.D. Témata cvičení.
Evropský sociální fond Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti 1. Úvod, bezpečnost a protipožární ochrana. 2. Charakteristiky motorových paliv. 3.
ESZS Přednáška č.12.
Základy elektrotechniky Kompenzace
ESZS Regulace TE.
Spalovací motory Témata cvičení
Zvýšení účinnosti kotelny
Vytápění Dálkové vytápění
ESZS Přednáška č.2.
Spalovací motory Témata cvičení
Energetický výpočet parogenerátorů
ESZS cvičení Výpočet tepelného schématu RC oběhu s regenerativním ohřevem napájecí vody.
Vytápění Dálkové vytápění
Výpočet tepelného schématu RC oběhu s přihříváním páry.
E SZS Přednáška č.5 Carnotizace RC
ESZS cvičení Výpočet tepelného schématu RC oběhu s využitím tepla odváděného z oběhu (užitečně využívané teplo) a dodávkou tepla KVET (kombinovaná výroba.
ESZS cvičení Výpočet tepelného schématu RC oběhu s využitím tepla odváděného z oběhu – užitečně využívané teplo.
ESZS cvičení Výpočet tepelného schématu paroplynového oběhu – (CC) , paralelní propojení.
Výpočet tepelného schématu RC oběhu s přihříváním páry.
ESZS Přednáška č.4 Tepelný výpočet RC oběhu
E1 Regulace TE.
E1 Přednáška č.7.
Třída 3.A 15. hodina.
Základy elektrotechniky Kompenzace
Možnosti zvýšení účinnosti záchytu SO2 v rozprašovacím
NÁZEV PROJEKTU: INVESTICE DO VZDĚLÁNÍ NESOU NEJVYŠŠÍ ÚROK
Výroba elektrické energie - obecná část
EI cvičení Výpočet tepelného schématu RC oběhu s regenerativním ohřevem napájecí vody.
Elektrárny 1 Přednáška č. KVE
Druhý termodynamický zákon
E1 Přednáška č.5.
Elektrárny 1 Přednáška č.3
Elektrárny 1 Přednáška č.3
E1 Přednáška č.5.
E1 Přednáška č.4 Tepelný výpočet RC oběhu
E1 Přednáška č. 7 Kombinovaná výroba
E1 Přednáška č.5 Výpočet RC s regenerativním ohřevem
E1 Přednáška č.7 Výpočet RC s regenerativním ohřevem
E1 Přednáška č.7.
Transkript prezentace:

E1 cvičení – KVET Výpočet tepelného schématu RC oběhu s využitím tepla odváděného z oběhu – užitečně využívané teplo

Zadání příkladu bez KVET Pro kondenzační turbosoustrojí o elektrickém výkonu Pe = 6 MW navrhněte tepelné schéma s RO a spočtěte tepelnou účinnost a tepelné schéma.. Parametry bloku jsou : p4 = pa = 3,5 MPa , p5 = pe = 5 kPa Qpal = 12 220 kJ.kg-1 t4 = ta = 435 oC, t1 = tk = 35 oC, Jednotlivé ztráty systému jsou definovány účinnostmi: hTZ = 0,85, hpot = 0,99, htd = 0,8, hm = 0,96, hg = 0,97

Zadání příkladu s KVET Kondenzační turbosoustrojí o elektrickém výkonu Pe = 6 MW nahraďte protitlakým bez RO, jestliže odváděným teplem z TO budeme dodávat teplo pro teplárenské účely. Požadovaná hodnota tepla je 80 oC. Teplota vratné vody je 40 oC. Spočítejte jak změní tepelná účinnost RC oběhu, a jaká bude celková účinnost KVET (kombinované výroby elektřiny a tepla).

Změna schématu Kondenzační turbína Protitlaká turbína

Změna schématu V základním RC oběhu dochází k transformaci přivedeného tepla gp na technickou práci. Z TO se neužitečně odvádí teplo go. Chceme maximální zisk technické práce atiz , a proto odvádíme teplo při teplotě okolí To. Využitím odváděného tepla pro technologické nebo topné účely bude ze systému získávána technická práce ale i teplo. Jde tedy o kombinovanou výrobu elektřiny a tepla KVET. Pro využití tepla, je ale nezbytné mít vyšší teplotu než teplotu okolí. To znamená, že na výstupu z turbíny budeme požadovat vyšší teplotu, a tím dojde k poklesu zisku technické práce, ale účinnost celého systému transformace primárního zdroje naroste v důsledku využití tepla.

Určení hodnot do vztahů cyklus bod Teplota [oC] tlak[MPa] entalpie[kJ/kg] entropie [kJ/kgK] kondenzační 4 435 3,5 3303 6.96 5 35 0.006 2143 1 147 0.505 protitlaký 6,96 80 0,047 2413 335 1,075

Výpočet účinností ideálních Kondenzační Protitlaký

Skutečné účinnosti Kondenzační: Protitlaká:

Bilanční rovnice Vypočtené hodnoty poměrných odběrů nám dodají zbývající hodnoty do energetické bilance TM Výpočet se pak provádí úplně stejně jako při výpočtu základního RC oběhu a oběhu s přihříváním.

Výpočet tepelného schématu – hmotnostních toků Hmotnostní průtok pracovní látky TO: Bilanční rovnice turbosoustrojí: Kondenzační: Protitlaký:

Výpočet tepelného schématu – hmotnostních toků Hmotnostní průtok chladící vody a užitkové vody (UV): Bilanční rovnice výměníku:

Výpočet tepelného schématu – hmotnostních toků Hmotnostní průtok paliva: Bilanční rovnice TZ:

Jiné možnosti dodávky tepla Množství dodávaného tepla z předchozího příkladu je poměrně vysoké, ale zároveň pro zachování elektrického výkonu narostlo průtočné množství páry Přes turbínu (9 kg/s). To by znamenalo instalaci nové větší turbíny. Je to možné ale obejít tím, že snížení průtoku přiblížíme ke původnímu Kondenzačnímu průtoku, a požadovanou teplotu pro odběr tepla bude dohřívat samostatným ohřevem z TZ. Je zřejmé že dojde k zvýšení účinnosti na zisk technické práce ale k poklesu účinnosti KVET.

Odečet hodnot pro výpočet Odečet hodnot pro výpočet je stejný jako v předchozím případě. Ukážeme si jak odečíst hodnotu entalpie, která se škrcením tlaku z hodnoty p4 na p5 nemění. Ve výměníku nesmí probíhat tlakováexpanze.

Výpočet účinnosti a tepelného schématu Kromě bilance z předchozího případu, je ještě nutné vyřešit bilancí dohřevu užitkové vody zvedající teplotu z 50 na 80 oC. Celkové dodávané teplo je složeno z tepla, které dodá výměník za turbínou a dohřívací výměník quž = go + gv Výpočet je pak stejný