Evropa před Velkou válkou

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Nové státy na mapě Evropy Vznik velmocí a vznik paktů
Advertisements

Vztahy mezi velmocemi na přelomu století
Zápas o turecké dědictví
Ukončení 1. světové války
I. světová válka, vznik Československa
Od sjednocení Německa k první světové válce
Kolonizace v 19. a počátku 20. Století.
Mezinárodní situace na přelomu 19. a 20. století
František Josef I..
Počátky a příčiny 1. světové války
První svĚtová válka.
1.Světová válka.
PRVNÍ SVĚTOVÁ VÁLKA.
Tento digitální učební materiál (DUM) vznikl na základě řešení projektu OPVK, registrační číslo CZ.1.07/1.5.00/ s názvem „ Výuka na gymnáziu podporovaná.
Základní škola Jakuba Jana Ryby Rožmitál pod Třemšínem Efektivní výuka pro rozvoj potenciálu žáka projekt v rámci Operačního programu VZDĚLÁVÁNÍ PRO.
Formování bloků a Balkánské války
Balkánské války Petr Machala.
První světová válka Cesta k válce.
První světová válka
1. SVĚTOVÁ VÁLKA.
Evropa před 1. světovou válkou
VY_32_INOVACE_1_1. SVĚTOVÁ VÁLKA
Atentát na Františka Ferdinanda d Este, vypuknutí 1.světové války
Využití multimediálních nástrojů pro rozvoj klíčových kompetencí žáků ZŠ Brodek u Konice reg. č.: CZ.1.07/1.1.04/ Předmět : Dějepis Ročník : 9.
MEZINÁRODNÍ VZTAHY PŘED 1. SVĚTOVOU VÁLKOU
První světová válka I Základní škola Kutná Hora, Kremnická 98
Cesta k 1. světové válce 1. část
Válečné konflikty v Evropě
VY_32_INOVACE_25-04 První světová válka Situace před válkou.
Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Šablona/číslo materiálu:III/2 VY_32_INOVACE_DEJ314 Jméno autora:Mgr. Karel Šonka Třída/ročník3. ročník.
POLITICKÉ A ÚZEMNÍ DŮSLEDKY
Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Šablona/číslo materiálu:III/2 VY_32_INOVACE_DEJ317 Jméno autora:Mgr. Karel Šonka Třída/ročník3. ročník.
PRVNÍ SVĚTOVÁ VÁLKA.
I. světová válka – příčiny a záminka
Mezinárodní vztahy v předvečer 1. světové války
1. SVĚTOVÁ VÁLKA
1. světová válka
1.Světová válka 28. července 1914 až 11. listopadu 1918.
Evropské právní dějiny
Cesta k první světové válce
Obecné právní dějiny Vojáček.
Sarajevský atentát.
Velká francouzská revoluce
PŘEDVEČER PRVNÍ SVĚTOVÉ VÁLKY Autor: Mgr. Veronika Košťálová Název materiálu: VY_32_INOVACE_7_DEJEPIS_18 Předvečer první světové války Téma sady: Dějepis.
I. SVĚTOVÁ VÁLKA  do počátku 20.století – nejstrašnější válečný konflikt  Předpoklady: bude krátká, rychlá (naopak)  1.sv. v. – končí NOVOVĚK,
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Mgr. Jindřiška Řehořková Název DUM: VY_32_Inovace_7.2.1 Opakování – I. světová válka Název sady: Moderní dějiny.
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Mgr. Blanka Žánová Název DUM: VY_32_Inovace_ světová válka Téma: Člověk a jeho svět - Dějiny ČR Číslo.
NÁZEV ŠKOLY:Základní škola T. G. Masaryka, Bojkovice, okres Uherské Hradiště AUTOR:Mgr. Petra Brůzlová NÁZEV:První světová válka TÉMATICKÝ CELEK:Moderní.
První světová válka. Před válkou – nová spojenectví TROJDOHODA Velká Británie + Francie + Rusko TROJSPOLEK Německo + R-U = Centrální mocnosti + Itálie.
SJEDNOCENÍ NĚMECKA. Situace po roce 1848 * Pruský král odmítl přijmout císařskou korunu z rukou frankfurtského parlamentu * Obnoven Německý spolek * Neustálé.
Cesta k první světové válce Označení materiálu: VY_32_INOVACE_16_pred_1_svetovou_valkou.ppt Vzdělávací oblast, vzdělávací obor, tematický okruh, téma:
Evropa po 1. světové válce (Versailleská konference)
FRANCIE A RUSKO 2.POL. 19.STOLETÍ
AUTOR: Marcela Kaderová
První světová válka. Vznik československého státu.
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Bc
Evropské právní dějiny
Svět na konci 19. století Mgr. Vladimír Velešík.
Prvá svetová vojna 3.A Dalibor Slúka
Mezinárodní vztahy v předvečer Velké války
Evropa před Velkou válkou
První světová válka 8. třída.
Téma: Člověk a jeho svět – Vlastivěda
První světová válka 8. třída.
Základní škola T. G. Masaryka, Bojkovice, okres Uherské Hradiště
Češi za první světové války
SJEDNOCENÍ NĚMECKA.
Základní škola Čelákovice
Britské impérium.
Digitální učební materiál
Transkript prezentace:

Evropa před Velkou válkou Mezinárodní vztahy v předvečer války

Belle époque

Belle époque Období 1890-1914 v Evropě a USA TYPICKÉ RYSY: Vědeckotechnická revoluce (elektřina, telefon, žárovka, auta, letadla, rozvoj přírodních věd) Průmyslový rozvoj a urbanizace Rozšíření volného času, rozvoj sportu a turistiky Počátky moderního umění (impresionismus, secese…) Boj za politická a sociální práva – dělnické hnutí, sufražetky Období bez větších válek – odehrávají se mimo Evropu

1. Velká Británie

1. Velká Británie „Jsem toho názoru, že jsme první rasou na světě, a proto čím větší kus světa ovládneme, tím je to lepší pro lidstvo. Jsem pro neustálé rozšiřování Britského impéria, aby se jednoho dne dostal celý civilizovaný svět pod britskou vládu.“ (Cecil Rhodes, podnikatel a kolonizátor)

1. Velká Británie největší koloniální velmoc (pětina povrchu Země a čtvrtina populace) „královna moří“ převaha ve světovém obchodě „dílna světa“ 1910-1936 vláda Jiřího V. (vnuk Viktorie)

2. Francie

2. Francie 1870 porážka v prusko-francouzské válce a ztráta Alsaska a Lotrinska – potupa 1870(5) – 1940 třetí republika Druhá koloniální velmoc Paříž kulturním centrem Evropy

3. Německo

3. Německo „My Němci se bojíme Boha, ale jinak nikoho na světě!“ (Otto Bismarck) „Základem, na němž spočívá naše říše, je armáda.“ (Vilém II.) „Ještě se pro národ skoro šedesátimilionový, který žije v Evropě a současně obrací svá hospodářská tykadla na všechny strany, nepodařilo najít řešení, jak ve zdejším světě svést boj o existenci bez silného zbrojení na zemi i na moři. V příštím století bude německý národ buď kladivem, nebo kovadlinou.“ (státní tajemník von Bülow)

3. Německo 1871 sjednocení Německého císařství Zisk Alsaska a Lotrinska a 5 mld. franků Hlavní průmyslová velmoc na kontinentu Pozdní úsilí o koloniální zisky (Afrika) 1888-1918 vláda Viléma II. (vilémovské období)

3. Německo VILÉMOVSKÉ OBDOBÍ Militarismus Budování vojenské flotily – odpor Britů Drang nach Osten (tah na Východ) Bagdádská dráha Růst nacionalismu – všeněmecké hnutí Idea Mitteleuropy

4. Rakousko-Uhersko

4. Rakousko-Uhersko Dvojmonarchie (Před- a Zalitavsko) – „Kakánie“ 1848-1916 vláda Františka Josefa I. – konzervatismus Očekáván nástup Františka Ferdinanda d‘Este (reformy?) Mnohonárodnostní stát – problémy (Češi a Němci…) Zájem o Balkán Vídeň kulturním centrem

5. Rusko

5. Rusko Šestina světa, 130 národů Pomalost reforem (1861 zrušení nevolnictví) Expanzivní politika – Střední Asie, Dálný východ, Balkán, Bospor a Dardanely 1905 porážka v rusko-japonské válce – „obr na hliněných nohou“ 1905 první revoluce – konec samoděržaví 1894-1917 vláda Mikuláše II. (nerozhodnost, ve vleku manželky a Rasputina)

Příčiny Velké války Nacionalismus evropských států Soupeření v koloniích (zvl. Afrika) Německo-francouzské napětí po r. 1870 Německo-britské napětí (námořní převaha, Blízký východ, kolonie…) Spor o východní otázku (Bospor a Dardanely, Balkán – „sud prachu“) Rozpad systému rovnováhy sil a koncertu velmocí – vznik dvou vojensko-politických bloků

Trojspolek = Ústřední mocnosti 1879 Německo + Rakousko-Uhersko (vzájemná pomoc v případné válce s Ruskem) 1882 Itálie (obava z Francie – spory v Africe) Na začátku války se připojí Bulharsko a Osmanská říše

(Troj)dohoda 1893 Rusko + Francie (proti nebezpečí Německa) 1904 Srdečná dohoda – Velká Británie + Francie (dohoda o vymezení vlivu v Africe) 1907 Británie vstupuje do Dohody Během války – Srbsko, Černá Hora, Rumunsko, Itálie, Japonsko, USA ad.

Balkánský sud prachu

Balkánský sud prachu Etnická a náboženská pestrost – zdroj napětí Úpadek Osmanské říše („nemocný muž na Bosporu“) Osamostatnění států – Srbsko, Černá Hora, Řecko, Rumunsko, Bulharsko Vedoucí role Srbska – cílem vytvoření federace jižních Slovanů (Jugoslávie) Pronikání Ruska (pod záminkou panslavismu) a Rakouska-Uherska – ovládnutí Bosny a Hercegoviny (defin. 1908) – vznik nepřátelství se Srbskem a příprava atentátu (Černá ruka)

Evropa tančila valčík Československý film z roku 1989 Režie Otakar Vávra Zachycuje panovnické dvory v předvečer války Příběh českého novináře v protirakouském odboji

František Ferdinand d‘Este 1863-1914 Synovec Fr. Josefa I. Přísná katolická výchova a vojenská příprava Zámky – Konopiště, Chlum u Třeboně Cestovatel a vášnivý lovec (272 tis. zvířat) Po sebevraždě Rudolfa (1889) následník trůnu

František Ferdinand d‘Este 1901 svatba s Žofií Chotkovou – morganatické manželství, 3 děti (bez nástup. práv) Konzervativní a neoblíbený, nesnášel Maďary, plánoval federalizaci říše Přátelství s Vilémem II. Generální inspektor armády – cesta do Bosny

Sarajevský atentát 28. 6. 1914

Sarajevský atentát 28. 6. 1914 Rakouské vojenské manévry v Bosně Den 585. výročí bitvy na Kosově poli – provokace? Atentátníci – Mladá Bosna Čabrinovič – hodil granát Gavrilo Princip – zastřelil následníka a Žofii (původní cíl gen. Potiorek) Zatčeni a odsouzeni (smrt za války v Terezíně)

Ultimatum Z atentátu obviněna srbská vláda 23. 7. rakouské ultimatum Srbsku – 10 požadavků (hlavně ukončit protirakouskou propagandu), z nich dva nesplnitelné: „že svolí k tomu, aby orgány c. a k. vlády spolupůsobily v Srbsku při potlačování podvratného hnutí, namířeného proti územní celistvosti monarchie“ „Že zavede vyšetřování proti těm účastníkům spiknutí z 28. června, kteří se zdržují na území Srbska; orgány delegované c. a k. vládou se zúčastní příslušného vyšetřování“ Srbsko na nátlak Dohody většinu bodů přijalo, ale R-U s ním přerušilo styky a 28. 7. vyhlásilo válku

Mým národům (28. 7. 1914) Na koho se text obrací a co očekává? Co znamená „můj dům“? Jak prezentuje Rakousko? Jak prezentuje Srbsko? Jak zdůvodňuje vyhlášení války? Na jaké dřívější události odkazuje?

Vyhlášení války

2. srpen na náměstí v Mnichově