EI cvičení Výpočet tepelného schématu RC oběhu s regenerativním ohřevem napájecí vody.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Tepelné čerpadlo 1.
Advertisements

CHLADÍCÍ STROJ.
Vazby systému s okolím - pozitivní, negativní
Hodnocení elektráren - úkolem je porovnat jednotlivé elektrárny mezi sebou E1 P pE1 P E1 vliv na ŽP E2 P pE2 P E2 vliv na ŽP.
Doc. Ing. Zdeněk KADLEC, Ph.D.
TECHNICKÁ UNIVERZITA V LIBERCI Fakulta mechatroniky, informatiky a mezioborových studií Tento materiál vznikl v rámci projektu ESF CZ.1.07/2.2.00/
Základy elektrotechniky Kompenzace
ENERGETICKÉ A EKOLOGICKÉ SYSTÉMY BUDOV 2
Označení materiálu: VY_32_INOVACE_ZMAJA_VYTAPENI_06
Základy elektrotechniky Kompenzace
Jištění vodičů s připojenými motory
Projekt: UČÍME SE V PROSTORU Oblast: Stavebnictví
Progresivní technologie a systémy pro energetiku1 V001 Analýza rozhodujících uzlů oběhů parních elektráren Doc. Ing. Michal KOLOVRATNÍK, CSc.
STAVEBNICTVÍ Zdravotechnika Příprava teplé vody I (STA56)
POROVNÁNÍ VYBRANÝCH SYSTÉMŮ KLIMATIZACE A VĚTRÁNÍ Z POHLEDU SPOTŘEBY ENERGIE A NÁVRATNOSTI 2VV s.r.o. 8/08.
Centralizované zásobování teplem
PŘÍPRAVA TEPLÉ VODY (TUV)
Tepelné čerpadlo 2.
Pára Základní pojmy:- horní mezní křivka - dolní mezní křivka
Teplo ZŠ Velké Březno.
Diference a diferenciál Způsoby vyčíslování termodynamických dat.
Progresivní technologie a systémy pro energetiku1 V001 Analýza rozhodujících uzlů oběhů parních elektráren Doc. Ing. Michal KOLOVRATNÍK, CSc.
Systémy centrálního zásobování teplem - SCZT
Elektrárny 1 Přednáška č.3
Jaderná elektrárna.
P.Šafařík České vysoké učení technické v Praze, Fakulta strojní, Praha
Evropský sociální fond Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti Spalovací motory Ing. Jan Hromádko, Ph.D. Témata cvičení.
Joulův-Thomsonův jev volná adiabatická expanze  nevratný proces (vzroste entropie) ideální plyn: teplota se nezmění a bude platit: p1p1 V1V1 p 2 < p 1.
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště, Hradec Králové, Vocelova 1338, příspěvková organizace Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/
Evropský sociální fond Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti Spalovací motory Ing. Jan Hromádko, Ph.D. Témata cvičení.
Prezentace Bc. Zdeněk Šmída. Osnova Úvod – Co je úkolem práce Doosan Škoda Power – Minulost a současnost společnosti + vývoj výzkum Parní Turbíny – Rozdělení,
Evropský sociální fond Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti 1. Úvod, bezpečnost a protipožární ochrana. 2. Charakteristiky motorových paliv. 3.
Identifikace modelu Tvorba matematického modelu Kateřina Růžičková.
Tepelné stroje z pohledu základního kursu fyziky 3. Poznámky k přednášce.
ESZS Přednáška č.12.
Základy elektrotechniky Kompenzace
ESZS Regulace TE.
Tepelné čerpadlo 2.
Spalovací motory Témata cvičení
ESZS Přednáška č.2.
Spalovací motory Témata cvičení
Energetický výpočet parogenerátorů
ESZS cvičení Výpočet tepelného schématu RC oběhu s regenerativním ohřevem napájecí vody.
Výpočet tepelného schématu RC oběhu s přihříváním páry.
Elektrárny 1 Přednáška č.2 Výpočet účinnosti TE
E SZS Přednáška č.5 Carnotizace RC
ESZS cvičení Výpočet tepelného schématu RC oběhu s využitím tepla odváděného z oběhu (užitečně využívané teplo) a dodávkou tepla KVET (kombinovaná výroba.
ESZS cvičení Výpočet tepelného schématu RC oběhu s využitím tepla odváděného z oběhu – užitečně využívané teplo.
ESZS cvičení Výpočet tepelného schématu paroplynového oběhu – (CC) , paralelní propojení.
Výpočet tepelného schématu RC oběhu s přihříváním páry.
ESZS Přednáška č.4 Tepelný výpočet RC oběhu
ESZS Přednáška č.3 Stanovení účinnosti TE (TO) a maximální účinosti
E1 Regulace TE.
E1 Přednáška č.7.
Základy elektrotechniky Kompenzace
Možnosti zvýšení účinnosti záchytu SO2 v rozprašovacím
NÁZEV PROJEKTU: INVESTICE DO VZDĚLÁNÍ NESOU NEJVYŠŠÍ ÚROK
Elektrárny 1 Přednáška č.3 Pracovní látka TE (TO)
CHLADÍCÍ STROJ.
E1 cvičení – KVET Výpočet tepelného schématu RC oběhu s využitím tepla odváděného z oběhu – užitečně využívané teplo.
Elektrárny 1 Přednáška č. KVE
E1 Přednáška č.5.
Elektrárny 1 Přednáška č.3
Elektrárny 1 Přednáška č.3
E1 Přednáška č.5.
E1 Přednáška č.4 Tepelný výpočet RC oběhu
E1 Přednáška č. 7 Kombinovaná výroba
E1 Přednáška č.5 Výpočet RC s regenerativním ohřevem
E1 Přednáška č.7 Výpočet RC s regenerativním ohřevem
E1 Přednáška č.7.
Transkript prezentace:

EI cvičení Výpočet tepelného schématu RC oběhu s regenerativním ohřevem napájecí vody

Zadání příkladu Pro kondenzační turbosoustrojí o elektrickém výkonu Pe = 6 MW navrhněte tepelné schéma s RO a spočtěte tepelnou účinnost a tepelné schéma.. Parametry bloku jsou : p4 = pa = 3,5 MPa , p5 = pe = 5 kPa Qpal = 12 220 kJ.kg-1 t4 = ta = 435 oC, t1 = tk = 35 oC, Jednotlivé ztráty systému jsou definovány účinnostmi: hTZ = 0,85, hpot = 0,99, htd = 0,8, hm = 0,96, hg = 0,97

Carnotizační úprava Z rozboru Rankin-Clausiova oběhu vyplynulo, že nejnižší tepelnou účinnost má ohřev vody na bod varu. Aby se snížil tento nepříznivý jev, provádí se částečně ohřev mimo parogenerátor - v tepelném výměníku, parou odebranou turbíně - odběrovou parou. Tento ohřev se nazývá regenerace. Na vstupu do turbíny je hmotnostní průtok páry Mp [kg/s]. Tento hmotnostní proud expanduje v turbíně až do místa odběru o. Pára má v tomto místě stav daný bodem o. V tomto bodě se část páry Mo odvádí do regeneračního ohříváku RO. V RO předá topná pára svoje teplo (přehřívací, kondenzační, kapalinné) napájecí vodě a její kondenzát je zaveden do kondenzátoru; takže přes RO prochází opět množství napájecí vody o hodnotě Mp. Kondenzát před vstupem do RO má stav 1 a na výstupu 1'. Teplota napájecí vody a teplota kondenzátu topné páry se přibližně vyrovnají. Protože hodnota kondenzačního (výparného) tepla je výrazně vyšší než hodnota měrného tepla vody, není třeba, aby odběrový hmotnostní tok Mp potřebný k dosažení požadovaného ohřátí v RO byl velký. Za regeneračním odběrem v turbíně probíhá expanze zbylého množství páry Mp – Mo, do stavu 5.

Změna tepelného schématu při použití regenerativního ohřevu Oproti základnímu příkladu výpočtu RC oběhu se vlivem použití RO páry tepelné schéma změní, protože je část tepla o poměrném množství ao odebráno při tlaku po z TM a už dále nekoná práci v TM (io – i5), ale předá toto teplo napájecí vodě před vstupem do TZ, tím se sníží potřeba tepla v TZ o hodnotu i1´ – i1. Zisk práce oproti základnímu schématu poklesne, ale rovněž zisk přivedeného teplo do TO také poklesne. Bude tedy záležet na změně jejich hodnot oproti základnímu schématu (účinnosti) Tepelná účinnost: ht = at /qp=(i4-i5)/(i4-i1) po o 1´ Tepelná účinnost: ht = a´t /q´p=[(i4-io) + (1-ao)(io-i5)]/(i4-i1´)

Určení parametrů odběru (po) io Parametry odběru o jsou dány hodnotou teploty t1´, které chceme docílit RO. Po určení parametrů z i-s diagramu je celý případ řešitelný klasickým postupem energetických bilancí.

Hodnoty potřebné pro realizaci výpočtu Aby bylo možné provést výpočet musíme znát jednotlivé hodnoty do vztahu pro výpočtů účinnosti, tj. stavové veličiny pracovní látky v jednotlivých místech TO. Dále pak musíme znát hodnotu ztrát, pokud nebudeme počítat pouze ideální RC oběh, a hodnotu požadovaného PE. Stavové veličiny v průběhu oběhu pracovní látky dokážeme určit na základě znalosti parametrů v jednotlivých místech oběhu. Zbývá nám stanovit teplotu t1´. Ta se na základě rozboru účinnosti a exergických ztrát stanovuje podle počtu RO. V jednom RO by neměl být proveden ohřev větší než 50 oC a tepota t1´ je pak dána počtem RO – z.

Určení teploty a počtu ohříváků Teplota bodu varu pro 3,5 MPa. t2 = 243 oC Zvolíme z = 3 ohříváky. Teplota napájecí vody t1´: t1´= [z/(z+1)].t2 =[3/4].243= 182 oC Teplotní rozdíl potřebný k ohřátí na bod t1´ (rozdíl mezi body 1´ – 1): DtRO = t1´ – t1 = 182 – 35= 147 oC Teploty za jednotlivými RO: t1´´´ = t1 + 49 = 35 + 49 = 84 oC, t1´´´ = t1´´´ + 49 = 84 + 49 = 143 oC

Schéma s použitím RO

Určení parametru v jednotlivých odběrech Parametry v jednotlivých odběrech určíme na základě stanovených teplot t1´, t1´´, t1´´´viz snímek 5 Získané hodnoty entalpií budeme dosazovat do energetických bilancí.

Bilanční rovnice RO 1RO: ao1Mp.(io1 –io1´)=Mp(i1´ - i1´´) ao1= ……. ao2Mp.(io2 –io1´´)=Mp(i1´´ - i1´´´)+ ao1(io2´-io2) ao2= …….

Bilanční rovnice Vypočtené hodnoty poměrných odběrů nám dodají zbývající hodnoty do energetické bilance TM Výpočet se pak provádí úplně stejně jako při výpočtu základního RC oběhu a oběhu s přihříváním.