FYZIKA 2.B 4. hodina.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Magnetické vlastnosti látek
Advertisements

Tento Digitální učební materiál vznikl díky finanční podpoře EU- OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Není –li uvedeno jinak, je tento materiál zpracován.
Vodič a izolant v elektrickém poli
Stacionární magnetické pole
Elektrostatika III Mgr. Andrea Cahelová Hlučín 2013.
Zpracováno v rámci projektu FM – Education CZ.1.07/1.1.07/ Statutární město Frýdek-Místek Zpracovatel: Mgr. Lada Kročková Základní škola národního.
Magnetické pole.
32. Magnetické vlastnosti látek, částice s nábojem v elektrickém a magnetickém poli DOLEŽAL JAN, 8.A.
ELEKTRICKÝ NÁBOJ A JEHO VLASTNOSTI.
Fyzika Magnet.
VODIČ A IZOLANT V ELEKTRICKÉM POLI.
Magnetická indukce magnetování
Magnetizmus Co je to magnet Jaké vlastnosti má magnet
Magnetické vlastnosti látek
Magnetické vlastnosti látek
Tematická oblast Autor Ročník Obor Anotace.
Tato prezentace byla vytvořena
Proč se přitahují také nezelektrovaná tělesa
Magnetické pole Podmínky používání prezentace
Magnetické pole.
Magnetické vlastnosti látek
Magnetické vlastnosti látek
Výuková centra Projekt č. CZ.1.07/1.1.03/
Magnetismus.
magnetické pole druh silového pole vzniká kolem: vodiče s proudem
Elektrická energie.
Magnetické pole Stacionární magnetické pole
Elektroskop. Jednotka elektrického náboje
Výuková centra Projekt č. CZ.1.07/1.1.03/
INDUKČNÍ ČÁRY MAGNETICKÉHO POLE
Magnety – opakování. 1) Který minerál je přírodním magnetem a jaké má vlastnosti? 2) Z čeho se zhotovují umělé magnety? 3) Jak nazýváme látky, které jsou.
14. STACIONÁRNÍ MAGNETICKÉ POLE
Jak si vyrobit magnet? (Učebnice strana 55 – 56)
Magnetické pole Mgr. Andrea Cahelová
27.1 Elektrické vlastnosti látek Elektronická učebnice - II. stupeň Základní škola Děčín VI, Na Stráni 879/2 – příspěvková organizace Fyzika Autor: Markéta.
Elektrické vlastnosti II.
Magnetizace látky.
ELEKTRICKÉ POLE.
Magnetizace látky. To bych se trhal rekordy, kdybych byl magnetem. Ale jak se jím stát ?
Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: EU peníze středním školám Gymnázium a Střední odborná škola, Podbořany, příspěvková organizace.
MAGNETIZACE LÁTEK Dostupné z Metodického portálu ISSN:  , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem.
Magnetické vlastnosti látek. – Elektrony mohou vytvářet magnetické pole třemi způsoby: Volné: jako pohybující se náboje, tedy proud. Vázané: díky svému.
ELEKTŘINA A MAGNETISMUS 1. část Elektrické pole
Uvedení autoři, není-li uvedeno jinak, jsou autory tohoto výukového materiálu a všech jeho částí. Tento projekt je spolufinancován ESF a státním rozpočtem.
ELEKTRONIKA Vodivost polovodiče. Výukový materiál Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT.
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název školyGymnázium Česká a Olympijských nadějí, České Budějovice, Česká 64 Název materiáluStacionární magnetické.
Elektrický náboj, elektrické pole. Struktura prezentace úvod otázky na úvod výklad příklad/praktická aplikace otázky k zopakování shrnutí.
ELEKTROTECHNICKÉ MATERIÁLY. Název projektu: Nové ICT rozvíjí matematické a odborné kompetence Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název školy: Střední.
ELEKTROSTATICKÉ POLE Mgr. Kamil Kučera. Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Materiál je určen pro bezplatné používání.
 každý magnet má dva póly ◦ severní (ozn. N, červenou barvou) ◦ jižní (ozn. S)  uprostřed je netečné pásmo Jižní pól magnetu (S) Netečné pásmo Severní.
ELEKTROTECHNOLOGIE MAGNETICKÉ MATERIÁLY (MM) MAGNETOVÁNÍ FEROMAGNETICKÝCH MATERIÁLŮ.
Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Gymnázium, Havířov-Město, Komenského 2, p.o Tato prezentace.
Magnetické vlastnosti látek
Magnetická indukce a magnetování
Název výukového materiálu Identifikátor VY_32_INOVACE_PreJa17 Anotace
Magnetické pole.
Magnetické pole.
Název školy: Základní škola Městec Králové Autor: Mgr.Jiří Macháček
Indukční čáry magnetického pole.
Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název DUM: Magnetické pole a magnetizace Číslo DUM: III/2/FY/2/2/19 Vzdělávací předmět: Fyzika Tematická oblast:
10. Magnetismus - základní pojmy, magnetické látky a mag. pole
Proč se přitahují také nezelektrovaná tělesa
Stavba atomu.
Magnety přírodní a umělé
14. STACIONÁRNÍ MAGNETICKÉ POLE
Elektrický proud Elektrické pole Elektrické siločáry Elektrické napětí.
VODIČ A IZOLANT V ELEKTRICKÉM POLI.
Magnetická indukce magnetování
ČÁSTICE S NÁBOJEM V MAGNETICKÉM POLI.
Elektrické vlastnosti látek
Transkript prezentace:

FYZIKA 2.B 4. hodina

Magnety a magnetické pole Druhy magnetů podle použitého materiálu : • Přírodní - nerost Magnetit ( Magnetovec), ruda železa z magnetickými vlastnostmi. • Uměle vyrobené magnety z feromagnetických látek nebo neodymu.

Druhy látek podle magnetických vlastností : • Diamagnetické látky – mírně zeslabují magnetické pole ( zlato, měď, rtuť…….) • Paramagnetické látky – mírně zesilují magnetické pole ( sodík, draslík, hliník….) • Feromagnetické látky – zesilují magnetické pole, snadno dochází jejich magnetování a magnetické pole v nich zůstává.

Magneticky měkká ocel – dojde k zmagnetování látky, ale po oddálení magnetu magnetické vlastnosti opět zmizí. Magneticky tvrdá ocel – po zmagnetování si látka uchová magnetické vlastnosti i po oddálení vnějšího magnetického pole. Magnetizace látky – vnějším magnetickým polem lze uspořádat v látce oblastí ve směru magnetického pole.

POZOR Feromagnetismus se projevuje jen tehdy, když je látka v krystalickém stavu. Pro každou feromagnetickou látku existuje teplota, za kterou látka ztrácí svoje magnetické vlastnosti ( Curieova teplota). Například pro železo je tato teplota 768 °C , pro oxid železitý 622°C.

Magnetické pole znázorňujeme pomocí indukčních čar Magnetické pole znázorňujeme pomocí indukčních čar. Pokud vložíme do magnetického pole magnetku, potom směr indukční čáry je shodný se směrem magnetky od J k S.

Elektrické vlastnosti látek Elektrický náboj je kladný, nebo záporný. Jednotkou elektrického náboje je coulomb ( značíme C). Nositelem elektrických nábojů jsou elektrony a protony. Nejmenším elektrickým nábojem, který již nelze dále dělit je elementární náboj e. e přibližně 1,602 . 10-19 C

Vodič - obsahuje volné náboje Vodič - obsahuje volné náboje. Pokud takový to vodič vložíme do elektrického pole, dojde k pohybu volných elektronů ( pro kovový vodič). Jedna strana vodiče se tak nabíjí záporně a opačná kladně. – elektrostatická indukce. Izolant - nemá volné náboje. V izolantu vzniknou vzájemně vázané skupiny nábojů (+-). Ty jsou uspořádány podle směru elektrického pole. Na opačných koncích izolantu jsou rozdílné náboje – polarizace izolantu.