ZAL – 4. cvičení 2016.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Orbis pictus 21. století Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu.
Advertisements

Pascal - příklady.
Programování numerických výpočtů - návrh písemky.
PA081 Programování numerických výpočtů Přednáška 2.
Algoritmy I Cvičení č. 5.
Algoritmy I Cvičení č. 2. Cíl hodiny Datové typy a přetypování (int, float, double, bool, char, long, short) Konstanty – Celočíselné Desítkové – 15, 0,
Databázové systémy 1 Cvičení č. 4 Fakulta elektrotechniky a informatiky Univerzita Pardubice.
Algoritmy I Cvičení č. 4.
Algoritmy I Cvičení č. 3.
Algoritmizace 9. Ročník.
Vývojové diagramy a základy algoritmizace
ALGORITMIZACE ÚVODNÍ PŘEDNÁŠKA 2 SLOVO ALGORITMUS VZNIKLO ZE JMÉNA ARABSKÉHO MATEMATIKA AL-KHWARIZMIHO, KTERÝ V DEVÁTÉM STOLETÍ SEPSAL ROZSÁHLOU KOLEKCI.
Informatika I 2. přednáška
Gymnázium Vincence Makovského se sportovními třídami Nové Město na Moravě VY_32_INOVACE_INF_RO_18 Digitální učební materiál Sada: Úvod do programování.
TI 7.1 NEJKRATŠÍ CESTY Nejkratší cesty - kap. 6. TI 7.2 Nejkratší cesty z jednoho uzlu Seznámíme se s následujícími pojmy: w-vzdálenost (vzdálenost na.
ALGO – Algoritmizace 2. cvičení
Název firmy/nápadu Jméno a příjmení všech spolumajitelů firmy/nápadu
Jazyk vývojových diagramů
Časová složitost algoritmů
Jakou máme spotřebu elektrické energie? (zadání projektu)
Speciální vzdělávací potřeby - žádné - Klíčová slova
Gymnázium Vincence Makovského se sportovními třídami Nové Město na Moravě VY_32_INOVACE_INF_RO_20 Digitální učební materiál Sada: Úvod do programování.
doc. RNDr. Zdeněk Botek, CSc.
Vzdělávací oblast: Matematika Autor: Vlasta Lindovská Jazyk: Český
Gymnázium Vincence Makovského se sportovními třídami Nové Město na Moravě VY_32_INOVACE_INF_RO_02 Digitální učební materiál Sada: Úvod do programování.
Derivace funkce. Velikost populace v čase t 0 je N (t 0 ). Velikost populace v čase t  t 0 je N ( t ). Přírůstek populace za jednotku času je [N(t) –
53.1 Písemné odčítání v oboru přirozených čísel do
Grafický zápis algoritmů (vývojové diagramy) Lineární rovnice Zobrazení 10 sudých čísel – CYKLUS Suma 10 čísel JK, 2015.
Základy ALgoritmizace 6. cvičení. Program cvičení Kontrolní bod 1 zakončení grafického zápisu algoritmů - vývojových diagramů –identifikátory a proměnné.
1 Mechanika s Inventorem 7. Cvičení – využití symetrie Petr SCHILLING, autor přednášky Ing. Kateřina VLČKOVÁ, obsahová korekce Tomáš MATOVIČ, publikace.
Gymnázium Vincence Makovského se sportovními třídami Nové Město na Moravě VY_32_INOVACE_INF_RO_07 Digitální učební materiál Sada: Úvod do programování.
Grafický zápis algoritmů (vývojové diagramy) Eratosthenovo síto
Fakulta životního prostředí Katedra informatiky a geoinformatiky
PŘÍKAZ CYKLU S PODMÍNKOU NA ZAČÁTKU
Přímá úměrnost Slovní úlohy.
Aritmetická posloupnost (3.část)
CYKLUS S PODMÍNKOU NA ZAČÁTKU Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Pavlína Mihačová. Obchodní akademie a Střední odborná.
Příkazy cyklů. Co je to cyklus Jako cyklus označujeme opakované vykonávání určitého bloku příkazů Jako cyklus označujeme opakované vykonávání určitého.
ALGORITMIZACE A ZÁKLADY PROGRAMOVÁNÍ
Sylabus V rámci PNV budeme řešit konkrétní úlohy a to z následujících oblastí: Nelineární úlohy Řešení nelineárních rovnic Numerická integrace Lineární.
Základní škola Děčín VI, Na Stráni 879/2 – příspěvková organizace
RSA – poznámky k algoritmu
ALGORITMIZACE A ZÁKLADY PROGRAMOVÁNÍ
Pascal – cyklus while Mgr. Lenka Švancarová.
Úvod do UNIXu (6 th round) David Hoksza
MS Excel, 5. AG, Funkce datum a čas Tvůrce : Mgr. Jan Vavřík Základní škola a městské osmileté gymnázium, Bruntál, Školní 2.
Úvod do programování Vyučující: Mgr. Vítězslav Jersák
ZAL – 5. cvičení Martin Tomášek Pole - opakování Základní datový typ. V poli držíme více elementů (jednoho typu) S elementy v poli můžeme manipulovat.
MATEMATIKA PRO CHEMIKY II. SYLABUS PŘEDMĚTU Opakování a rozšíření znalostí Reálné funkce a vlastnosti funkcí jedné a dvou proměnných Spojitost a limita.
Složitost algoritmu Vybrané problémy: Při analýze složitosti jednotlivých algoritmů často narazíme na problém, jakým způsobem vzít v úvahu velikost vstupu.
NEJKRATŠÍ CESTY Nejkratší cesty - kap. 6.
Základní pojmy v automatizační technice
Elektronické učební materiály - II. stupeň Matematika Odmocniny
Petr Fodor.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu
ZAL – 6. cvičení 2016.
ZAL – 3. cvičení 2016.
MOCNINY.
Algoritmizace a programování
Vytváření dokumentace algoritmů
Příkazy cyklu (1) Umožňují vícekrát (nebo ani jednou) pro-vést určitý příkaz Jazyk C rozlišuje příkaz cyklu: s podmínkou na začátku: obecný tvar: while.
Struktura a plán semestru
Algoritmus pro výpočet druhé odmocniny
Podprogramy.
Rovinné nosníkové soustavy II
Slovní úlohy o pohybu Varianta 1: Pohyby proti sobě (1. část)
ZAL – 7. cvičení 2016.
Opakování ze 4. cvičení int a; printf("Zadej číslo: ");
Algoritmizace a datové struktury (14ASD)
Algoritmizace a datové struktury (14ASD)
Transkript prezentace:

ZAL – 4. cvičení 2016

Cykly - opakování Cyklus je spolu s řízením programu základní stavební jednotka. Rozeznáváme typy cyklů (for, while) Cyklus by měl vždy skončit – pozor na nekonečný cyklus. Konečnost je jednou z podmínek důkazu správnosti algoritmu.

Cyklus syntaxe Všichni byli na přednášce, takže ví jak vypadá cyklus.

Součet čísel Vytvořte algoritmus, který vytiskne součet čísel v zadaném rozsahu. Implementujte pomocí for cyklu. Lze tuto úlohu řešit i bez znalosti cyklů?

Součet čísel pomocí rovnice Vytvořte algoritmus, který vrátí součet čísel v zadaném intervalu, bez použití cyklu.

Faktoriál Víte co je faktoriál a kde se používá? Víte jak se vypočítá? Odhadněte výsledky: 2! 3! 4! 10! 12! 30! 120!

Faktoriál - ukázka Naimplementujte funkci factorial, která přijme číslo, k němuž chceme dopočítat hodnotu faktoriálu. Funkce spočte hodnotu faktoriálu z tohoto čísla vrátí ji jako výsledek. Vidíte nějakou vazbu mezi výpočtem těchto faktoriálů: 10! 12! 20! ? Co se dá očekávat od výpočtu factorial(192)? Jak dlouho poběží a nedá se výpočet urychlit?

Číslo e Kolik je přibližně číslo e? Jak ho vypočítat? Algoritmem! Napište tedy algoritmus, který vypočte hodnotu čísla e pomocí řady. TIP: využijte faktoriálu 

Druhá odmocnina Výpočet druhé odmocniny je základní operací každé kalkulačky. Napište algoritmus, který na vstupu přijme číslo, které odmocní. Porovnejte výsledek vašeho algoritmu s výsledkem, který produkuje funkce sqrt v knihovně math.

Test prvočíselnosti Na prvočíslech je postaveno spoustu algoritmů – zejména těch v oblasti bezpečnosti. Jak efektivně zjistit zdali je zadané číslo prvočíslo? Opět algoritmem! Napište algoritmus, který na vstupu přijme kladné přirozené číslo a vrátí True – pokud je číslo prvočíslo a False – pokud číslo není prvočíslo.

Zadání čtvrtého domácího úkolu Celé detailní zadání je zde: https://cw.fel.cvut.cz/wiki/courses/b6b36zal/zadani/4_pi Body: 3 Termín do dalšího cvičení – po termínu -2b za každý započatý týden.