MOŽNOSTI PORTÁLU KNIHOVNY.CZ NEJEN PRO KNIHOVNÍKY

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Jindřiška Pospíšilová
Advertisements

Support.ebsco.com EBSCO Discovery Service Tutoriál 3. ledna 2013.
Eva Filípková Co to vlastně JIB je portál umožňující vyhledávání v různých portál umožňující vyhledávání v různých českých i zahraničních.
Logo oborové brány Oborová brána MUS Václav Kapsa (NK ČR) České oborové brány – současný stav a výhled Národní technická knihovna,
OBOROVÁ BRÁNA PRÁVO Právnická fakulta UK Květa Hartmanová České oborové brány – současný stav a výhled, , NTK.
Oborová brána TECH, tech.jib.cztech.jib.cz specifika, silné a slabé stránky oborové brány: velké množství zapojených zdrojů – knihoven i databází s přístupem.
Dana Sigmundová Kde jinde hledat elektronické časopisy aneb práce s databázemi JSTOR, EZB, Oxford a Cambridge Journals ÚK FSS MU, Ústřední.
SCOPUS Mgr. Libuše Simandlová Centrum informačních a knihovnických služeb Odbor informační podpory studia a výzkumu
Oborová brána KIV Knihovnický institut Národní knihovna Knihovnictví a Informační věda.
Bibliotheca academica – Cíle a perspektivy vysokoškolských knihoven 2008 Referenční služby online: rozvoj služeb knihoven ČVUT Ilona TRTÍKOVÁ
/ /2003 – 10/2005 Dalším krokem je …. MetaLib verze 3 SFX verze 3 aplikace >>
Budování Digitální knihovny Vysokého učení technického v Brně Barbara Šímová /
EBSCO Knihovna FSS MU a Osnova EIZ – co, proč, kde EBSCO Vychytávky Procvičování.
Oborová informační brána KIV Jak ji využívat. Bránu KIV vytvořili Hlavní garant: Knihovnický institut NK ČR Technologie: Ústav výpočetní techniky UK v.
Studijní informační zdroje (a jak se k nim dostat) Pro předmět Jazykový projev (2014/15) připravila Eva Cerniňáková Jabok - Vyšší odborná škola sociálně.
BASE Bielefeld Academic Search Engine Vyhledávací program zaměřený na akademické a další odborné zdroje. Prohledává více než.
Jednotná informační brána (JIB) Umožňuje souběžné vyhledání v několika českých i zahraničních informačních zdrojích. Vyhledávací nástroje:
Oborová brána TECH tech.jib.cz Seminář „Okna oborů dokořán! Proč a jak využívat oborové brány & jak dál v CPK? “ Praha, NTK PhDr. Lenka Hvězdová.
ACM Digital Library PhDr. Ivana Reznerová Centrum informačních a knihovnických služeb Odbor informační podpory studia a výzkumu
Kam vede a jaké cesty nabízí oborová brána MUS? Václav Kapsa (NK ČR) Okna oborů dokořán! Proč a jak využívat oborové brány & jak dál v CPK? Národní technická.
Informační zdroje v jednotném prostředí: SEN VŠECH KNIHOVNÍKŮ Jan Pokorný, Ústav výpočetní techniky UK.
Systém dalšího vzdělávání pracovníků výzkumu a vývoje v MS kraji a jeho realizace Projekt A5 Nástroje informatiky pro získávání informací a jejich zpracování.
Dana Sigmundová Metalib aneb jak vyhledávat (skoro) ve všech (multi)oborových databázích současně? ÚK FSS MU, Ústřední knihovna FSS MU.
Dana Mazancová Metalib aneb jak vyhledávat (skoro) ve všech (multi)oborových databázích současně? ÚK FSS MU, 8. a Ústřední knihovna FSS MU.
Jednotná informační brána (JIB) Umožňuje souběžné vyhledání v několika českých i zahraničních informačních zdrojích. Vyhledávací nástroje:
Studijní IS a plagiáty Růžena Zemanová.
WorldWideScience.gov
EndNoteWeb a ResearcherID – užitečné nástroje Web Of Science
Základy práce s informačními zdroji pro bc. studenty SPSP Mgr. Dana Mazancová, DiS. Brno, 11. dubna 2013 Masarykova univerzita Fakulta sociálních studií.
Studijní informační zdroje (a jak se k nim dostat) Osnova Prezentace.
WorldCat Obsahuje bibliografické záznamy různých druhů dokumentů (knihy, články, CD, video, …) z více než knihoven z celého.
Databáze Bibliografie dějin českých zemí jako cesta k plným textům v domácích i zahraničních knihovnách Václava Horčáková Elektronické služby knihoven.
Jana Holá Informační zdroje Jana Holá
V oborové bráně Mgr. Jan Mrákota SUT – MG Brno
Nikola Dynybylová Úvod do elektronických informačních zdrojů FSS MU, Ústřední knihovna FSS MU.
Práce s informačními zdroji pro mgr. studenty FSS420 Mgr. Dana Mazancová, DiS. Brno, 10. října 2013 Masarykova univerzita Fakulta sociálních studií Ústřední.
Národní knihovna v Praze Národní knihovna – přehled bází.
Úvodní hodina do předmětu Knihovnické procesy a služby Martin Krčál VIKBB42 Knihovnické procesy a služby Brno, 19. února 2014.
Dana Sigmundová Jak najít a získat dokumenty (nejen) v knihovnách MU ÚK FSS MU, Ústřední knihovna FSS MU.
Dana Sigmundová Databáze ProQuest 5000 ÚK FSS MU, Ústřední knihovna FSS MU.
Dana Mazancová Databáze Anopress a ČTK ÚK FSS MU, Ústřední knihovna FSS MU.
Jak vyhledat kvalitní dokumenty a správně je citovat Bc. Radmila Kouřilová.
1 Martin Vojnar Bibliografie jako nezbytná součást jednotného vyhledávaní SNK v Martine, 7. listopadu 2011.
Základy práce s informačními zdroji SPR155 Mgr. Dana Mazancová, DiS. Brno, 25. listopadu 2015.
Seznamy digitálních knihoven
Vyhledávání informací Zdroj: pixabay.com. ÚVODEM  Seznámení  Cíl semináře  Zpětná vazba  Prezentace Vaše zkušenosti?
Centrální systémy v českém knihovnictví PhDr. Radka Římanová UISK FF UK
ACM Digital Library PhDr. Ivana Reznerová
Knihovna UTB ve Zlíně a její (nejen) elektronické služby PhDr
Ústřední knihovna FSS MU Úvod do elektronických informačních zdrojů
TIPY A RADY PRO PRÁCI S WEB OF SCIENCE – SLUŽBY DOSTUPNÉ PO REGISTRACI
Základy práce s informačními zdroji pro bc. studenty MVES
VIKBA20_Elektronické informační zdroje Klára Zemanová, UČO
WorldWideScience.gov Brána prohledává souběžně asi 95 národních a mezinárodních vědeckých databází a portálů ze 70 zemí. Buduje ji Office of Scientific.
Citační manažery Olomouc
Ústřední knihovna FSS MU Jak se dostat Wiley pod sukni
Jednotná informační brána
Základy práce s informačními zdroji pro bc. studenty ENS122
Ústřední knihovna FSS MU Úvod do elektronických informačních zdrojů
Informační zdroje pro vědu a výzkum na ČZU
Podpora Vědy a Výzkumu Služby Knihovny PhDr. Ondřej Fabián.
Ústřední knihovna FSS MU
Jednotná informační brána (JIB)
Discovery služby a souborný katalog
ÚVOD DO ELEKTRONICKÝCH INFORMAČNÍCH ZDROJŮ
Jednotná informační brána (JIB)
Základy práce s informačními zdroji pro bc. studenty MVZ221
Základy práce s informačními zdroji pro bc. studenty ZUR
OECD iLibrary Centrum informačních a knihovnických služeb
ACM Digital Library Centrum informačních a knihovnických služeb VŠE
Transkript prezentace:

MOŽNOSTI PORTÁLU KNIHOVNY.CZ NEJEN PRO KNIHOVNÍKY PhDr. Iva Zadražilová, Moravská zemská knihovna

ZÁKLADNÍ MYŠLENKA Umožnit přístup ke službám, fondům a informacím o českých knihovnách z jednoho místa KOMUKOLIV KDYKOLIV ODKUDKOLIV

13 dalších zapojených zdrojů AKTUÁLNÍ ČÍSLA NOVINKY 2019: Získej (MVS) Nové knihovny 38 zapojených knihoven 15 milionů dokumentů 13 dalších zapojených zdrojů 115 000 knih v online formě

DVA TYPY BÁZÍ Národní zdroje Zahraniční zdroje (index EDS) Fondy českých knihoven, české databáze a bibliografie. Obsahují i dokumenty zahraniční, pokud jsou v českých knihovnách dostupné. Velkou část dokumentů lze fyzicky objednat. Zahraniční zdroje (index EDS) Rozsáhlý index zahraničních licencovaných databází, vědeckých informací a recenzovaných publikací. Většina dokumentů je přístupná elektronicky. Některé zdarma, jinde je nezbytná registrace v určité knihovně. Jsou zde k dispozici i české dokumenty.

S ČÍM BOJUJEME Práce s metadaty různé kvality Zdokonalování deduplikace Rozdílné konfigurace knihovních systémů Nedostatek programátorů Rigidnější prostředí v českém knihovnictví Rychlost vyhledávání Legislativa (GDPR apod.)

JIB A KNIHOVNY.CZ Od 1.1. 2019 nahradil portál Knihovny.cz službu JIB Moderní technologie, uživatelsky přívětivé prostředí Jednotný přístup ke službám a zdrojům českých a moravských knihoven Discovery systém Portál nedisponuje záznamy kvalifikačních prací (Theses.cz) a nevyhledává v zahraničních knihovnách (Worldcat.org)

OBOROVÉ BRÁNY (ŘEZY) V souvislosti s ukončením provozu JIB byly spuštěny vyhledávače pro oborové brány IREL, TECH, KIV a MUS Nahradily vyhledávání prostřednictvím Metalibu Jedná se o “řez” portálem - vlastní pohled na vybranou část indexu dle daných kritérií (zdroje, fasety apod.) Řez má vlastní webové rozhraní, podobné portálu knihovny.cz (např. irel.knihovny.cz) Umožňuje prohledávat jak vybrané domácí zdroje, tak index zahraničních zdrojů

VYHLEDÁVÁNÍ V OBSAHU A PLNÉM TEXTU Na rozdíl od běžných OPACů prohledává portál obsahy a plné texty Doplnění vyhledávání přes názvy nebo klíčová slova – vhodné pro rešerše Ideální pro vyhledávání termínu, o kterém víme, že mu může být věnována celá kapitola nebo část textu, ale ne celá kniha Nebo pro vyhledávání pojmu, který je obsažen v určitém typu dokumentu (např. legislativním)

CITACE PŘES PORTÁL Generování citací všech dokumentů v Národních zdrojích – 15 milionů citací na jednom místě! Spolupráce s Citace.com a CitacePRO Výběr z několika citačních stylů s možností individuálního nastavení Export citací do různých citačních manažerů (CitacePRO, Refworks, EndNote)

AKTUÁLNĚ ŘEŠÍME Snaha o častější využívání portálu akademickým světem Větší důraz na informační kurátorství – inspirační seznamy Propagace portálu vůči knihovnám (vzdělávání) i vůči veřejnosti Příprava Newsletteru a Eduletteru – pravidelné informace Výňatek ze směrnice VŠ AMBIS

E-LEARNINGOVÝ KURZ Kurz byl vytvořen na míru portálu, je otevřený pro všechny, bezplatně, bez hesla, po celý rok a obsahuje: Základní informace o portálu Vyhledávání v Národních zdrojích Vyhledávání v Zahraničních zdrojích Uživatelský účet a další služby na portálu Tipy & triky, zajímavosti a další doplňující materiály Dostupné z: http://kurzy.knihovna.cz

PhDr. Iva Zadražilová, iva.zadrazilova@mzk.cz DĚKUJI ZA POZORNOST! Kontakt: PhDr. Iva Zadražilová, iva.zadrazilova@mzk.cz