BAROKO V EVROPSKÉ LITERATUŘE

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Střední škola Oselce Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk, Projekt: Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/ Název: Modernizace.
Advertisements

ZŠ Dr. Miroslava Tyrše, příspěvková organizace
Rozbor uměleckého textu
Identifikátor materiálu: EU – Anotace Žák se seznámí s životem a tvorbou J. Skácela…. Autor Tomáš Krsek Jazyk Čeština Očekávaný výstup Seznámí.
Doba Charakteristika Znaky
Identifikátor materiálu: EU – Anotace Žák se seznámí s životem a tvorbou B. Brechta…. Autor Tomáš Krsek Jazyk Čeština Očekávaný výstup Seznámí.
¨-4-.
PŘEHLED ČESKÉ LITERATURY OD 11. DO 14. STOLETÍ
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. et Mgr. Gabriel Juchelka. Obchodní akademie a Střední odborná škola logistická, Opava,
Anotace Žák se seznámí s obsahem Bible …. Autor Tomáš Krsek Jazyk Čeština Očekávaný výstup Pojmenuje význam bible. Je schopen správně přiřadit významné.
Dějiny umění Charakteristika uměleckého stylu
Identifikátor materiálu: EU – Anotace Žák se seznámí s životem a tvorbou V. Holana…. Autor Tomáš Krsek Jazyk Čeština Očekávaný výstup Seznámí.
Baroko umělecký sloh konce 16. století z Itálie spojen s protireformací po Evropě se baroko rozšířilo v 17. a 18. století dělí se na umírněné (v protestantských.
Identifikátor materiálu: EU – Anotace Žák se seznámí s životem a tvorbou F. Gellnera…. Autor Tomáš Krsek Jazyk Čeština Očekávaný výstup Seznámí.
Anotace Žák se seznámí s ukázkou tvorby Pavla Kohouta …. Autor Tomáš Krsek Jazyk Čeština Očekávaný výstupJe schopen orientovat se v zásadních ukázkách.
Identifikátor materiálu: EU –
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. et Mgr. Gabriel Juchelka. Obchodní akademie a Střední odborná škola logistická, Opava,
Barokní literatura v Evropě a v Čechách
Tento výukový materiál vznikl v rámci Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost 1. KŠPA Kladno, s. r. o., Holandská 2531, Kladno,
Tento výukový materiál vznikl v rámci Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost 1. KŠPA Kladno, s. r. o., Holandská 2531, Kladno,
Název: LIDOVÁ SLOVESNOST Autor: Mgr. Lenka Jelínková
Identifikátor materiálu: EU – Anotace Žák se seznámí s životem a tvorbou J. Haška…. Autor Tomáš Krsek Jazyk Čeština Očekávaný výstup Seznámí se.
Baroko v Evropě Itálie Torquoto Tasso/ /, dvorský básník /inspiroval J.W.Goetha-drama:T.Tasso/ Nábožensko-hrdinský epos:Osvobozený Jeruzalém/25.
BAROKO - umělecký směr 16. – 18. století
Identifikátor materiálu: EU – Anotace Žák se seznámí s životem a tvorbou V. Hraběte…. Autor Tomáš Krsek Jazyk Čeština Očekávaný výstup Seznámí.
DUM - Digitální Učební Materiál Název školy:Broumovská Liberec 6 IČO: REDIZO: ______________________________________________________________________________________________.
Anotace Žák se seznámí s dílem Karla Čapka …. Autor Tomáš Krsek Jazyk Čeština Očekávaný výstupÚstně interpretuje dílo K. Čapka, písemně správně přiřazuje.
Střední průmyslová škola strojnická Olomouc, tř.17. listopadu 49
EU projekt na ZŠ Horymírova CZ.1.07/1.4.00/
Národní obrození - úvod Mgr. Ludmila Růžičková
Slovesná tvorba v době baroka 6. Divadlo svět J. S. Bach: Matoušovy pašije, Ježíš Nazaretský.
Syropalestina.
Střední průmyslová škola, Mladá Boleslav, Havlíčkova 456 CZ.1.07/1.5.00/ MODERNIZACE VÝUKY Literatura doby pobělohorské Mgr. Ludmila Růžičková.
Tento digitální učební materiál (DUM) vznikl na základě řešení projektu OPVK, registrační číslo CZ.1.07/1.5.00/ s názvem „Výuka na gymnáziu podporovaná.
Identifikátor materiálu: EU – Anotace Žák se seznámí s životem a tvorbou Z. Svěráka a L. Smoljaka Autor Tomáš Krsek Jazyk Čeština Očekávaný výstup.
Vrcholné baroko Mgr. Jakub Tomala.
Téma: Světová próza 1. poloviny 20. století VY_32_INOVACE_142.
Projekt SOŠ a SOU Trhové Sviny Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ SOŠ a SOU Trhové Sviny, Školní 709.
Vypracovala: Mgr. V. Sýkorová Použitá literatura: A. Bauer: Čeština na dlani – přehled světové a české literatury/ český jazyk, nakladatelství Rubico,
Projekt SOŠ a SOU Trhové Sviny Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ SOŠ a SOU Trhové Sviny, Školní 709.
8. ročník Vypracovala: Mgr. V. Sýkorová Použitá literatura: A. Bauer: Čeština na dlani – přehled světové a české literatury/ český jazyk, nakladatelství.
ROKOKO Název sady materiálů: Dějepis pro 8. ročník Název materiálu: VY_32_INOVACE_D_8_3618 _Rokoko Autor: Mgr. Kočíř Petr Základní škola UNESCO Uherské.
Barokní kultura Název sady materiálů: Dějepis pro 8. ročník Název materiálu: VY_32_INOVACE_D_8_3611_Barokní_kultura Autor: Mgr. Kočíř Petr Základní škola.
Název SŠ: SOU Uherský Brod Autor: Mgr. Dana Zajíčková Název prezentace (DUMu): Baroko v evropské literatuře Tematická oblast: Český jazyk a literatura.
NOVOVĚK Kapitola VIII. BAROKNÍ UMĚNÍ Pavel Josef Vejvanovský.
Středověká literatura - úvod
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Hostouň, okres Domažlice,
Test k ověření znalostí z HV
Mgr. Marie Havránková PROLETÁŘSKÁ POEZIE Literatura 1. pol. 20. stol.
BAROKO sochařství, malířství, literatura
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
BAROKO konec 16. století – začátek 18. století
Základní škola a Mateřská škola, Liberec, Barvířská 38/6, příspěvková organizace Karel Toman - Měsíce Název : VY_32_inovace_03 Český jazyk a literatura.
VY_32_INOVACE_59_romantismus Autor projektu: Mgr. Renata Holanová
Klasicismus Název školy Základní škola a mateřská škola Libchavy
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště, Vocelova 1338
BAROKO sochařství, malířství, literatura
Literatura 2. poloviny 14. století Mgr. Ludmila Růžičková
NÁRODNÍ OBROZENÍ PRVNÍ FÁZE
RENESANCE A HUMANISMUS V ČECHÁCH
STAROVĚKÁ ORIENTÁLNÍ LITERATURA
NÁRODNÍ OBROZENÍ TŘETÍ FÁZE
STAROVĚKÁ EVROPSKÁ LITERATURA (ANTICKÁ)
NÁRODNÍ OBROZENÍ DRUHÁ FÁZE
ČESKÁ LITERATURA STŘEDOVĚKU
SVĚTOVÁ LITERATURA PŘELOMU 19. A 20. STOLETÍ
POEZIE V ČESKÉ LITERATUŘE PRVNÍ POLOVINY 20. STOLETÍ
STŘEDOVĚKÁ EVROPSKÁ LITERATURA
RENESANCE A HUMANISMUS V EVROPSKÉ LITERATUŘE
NÁRODNÍ OBROZENÍ ČTVRTÁ FÁZE
Transkript prezentace:

BAROKO V EVROPSKÉ LITERATUŘE polovina 16.století 17.století

HISTORICKÝ KONTEXT UDÁLOSTI – FAKTA ÚKOLY: vznik koloniálních panství mimo Evropu (bohatnutí některých velmocí zejména Španělska) Evropa ohrožována Turky inkviziční soudnictví třicetiletá válka ÚKOLY: Navzdory obtížné a napjaté politické situaci je baroko jedním z nejvýznamnějších uměleckých epoch, a to zejména v architektuře, malířství a hudbě. Vyhledejte fotografie významných barokních architektonických skvostů vysvětlete hlavní znaky baroka. Jmenujte významné barokní stavitele. Vyhledejte fotografie významných barokních obrazů a charakterizujte, co je pro tento směr typické. Jmenujte významné barokní malíře.

FILOSOFICKÝ ZÁKLAD ÚKOLY: rozpor mezi katolíky a protestanty – protireformace 1540 jezuitský řád (Ignác z Loyoly) Tridentský koncil 1545-1563 – upevnění autority katolické církve obrácení k duchovním hodnotám ÚKOLY: S protireformací došlo k rozvoji katolické bohoslužby (liturgie), což úzce souviselo s mohutným rozvojem duchovní a později i jiné klasické hudby. Vysvětlete pojmy: ORATORIUM, FUGA, SONÁTA, KANTÁTA, OPERA Jmenujte významné barokní hudební skladatele.

ZNAKY LITERATURY ÚKOLY: nedůvěra v rozum, návrat k víře mysticismus – tajemnost citovost – vnitřní napětí monumentálnost – velkolepost dramatičnost – založená na kontrastu (dobro x zlo, pozemský x věčný život) konkrétnost (zejména věroučných příběhů) návrat k tradičním žánrům alegorie a symbolika častá metaforická zobrazení biblická témata a motivy ÚKOLY: V této době se výrazně uplatňují dvě samostatné literární linie. Duchovní a lidová. Pro lidovou tvorbu je typický rozvoj dramatu. V této době se ustálily základní rysy po dlouhou dobu oblíbené „comedie dell´ arte“ . Vysvětlete, o co se jedná.

ŽÁNRY A FORMY Duchovní literatura: epos legenda duchovní píseň teologické spisy pašijové hry Lidová literatura: komedie, fraška satirická a milostná poezie kramářská píseň povídka, pohádka, pověst ÚKOLY: Základem duchovní literatury a hudby byly mimo jiné latinské modlitby a duchovní liturgické texty. Přeložte následující latinské texty (většinou začátky textů modliteb) a pokuste se zjistit, o jaké texty jde. Pater noster Ave Maria Gloria in excelsis Deo Credo in unum Deum Sanctus Agnus Dei Deo gratias Stabat mater

PŘEHLED ZEMÍ / SMĚRŮ / AUTORŮ /DĚL ŠPANĚLSKO Pedro Calderón de la Barca - dramatik Život je sen Soudce zalamejský Terezie z Avily - karmelitánka (řádová sestra) Hrad nitra čili Komnaty – náboženská lyrika ITÁLIE Torquato Tasso - básník a dramatik Osvobozený Jeruzalém - epopej o křížových výpravách Giovanni Giacomo Casanova - dobrodruh Paměti – milostné příběhy (psal francouzsky)

PŘEHLED ZEMÍ / SMĚRŮ / AUTORŮ /DĚL ANGLIE John Done - básník, anglikánský kazatel Písně a sonety – milostná lyrika Svaté sonety – duchovní lyrika John Milton - básník, prozaik, revolucionář Ztracený ráj – duchovně filozofický epos (inspirovaný Biblí) NĚMECKO Hans Jacob Christoffel von Grimmelshausen Dobrodružný Simplicius Simplicissimus - satirický román (hrůzy třicetileté války) Andreas Gryphius - protestantský básník a dramatik Sonety

SEZNÁMENÍ S VYBRANÝM DÍLEM Ave Maria, gratia plena, Dominus tecum. Benedicta tu in mulieribus, et benedictus fructus ventris tui, Jesus. Sancta Maria, Mater Dei, ora pro nobis peccatoribus, nunc et in hora mortis nostrae. Amen. Zdrávas Maria, milosti plná, Pán s tebou; požehnaná ty mezi ženami a požehnaný plod života tvého, Ježíš. Svatá Maria, Matko Boží, pros za nás hříšné, nyní i v hodinu smrti naší. Amen. ÚKOLY: Tento text je jednou ze základních křesťanských modliteb. Skládá se ze dvou částí. První část modlitby je spojením dvou úryvků z Lukášova evangelia, oslovení Panny Marie archandělem Gabrielem (L 1,28) a požehnání (L 1,42). Až v 15. století byla k modlitbě připojena druhá část. V roce 1566 byla oficiálně schválena tridentským koncilem tím, že byla modlitba v této podobě připojena do Katechismu tridentského koncilu. Uveďte alespoň tři hudební skladatele, kteří tuto modlitbu zhudebnili. Poslechněte si nahrávku jednoho z nich.

SEZNAM DOPORUČENÝCH POMŮCEK K VYPACOVÁNÍ ÚKOLŮ: POLÁŠKOVÁ, Taťána, MILOTOVÁ, Dagmar, DVOŘÁKOVÁ, Zuzana. Literatura: přehled středoškolského učiva : [včetně současné literatury. 2. vyd. Třebíč: Petra Velanová, 2006, 207 s. Maturita. ISBN 80-902- 5716-X. SOCHROVÁ, Marie. Kompletní přehled české a světové literatury: přehled středoškolského učiva : [včetně současné literatury. 1. vyd. Havlíčkův Brod: Fragment, 2007, 356 s. Maturita. ISBN 978-802-5303- 115. Internet – vyhledané údaje ověřovat z několika zdrojů Další knižní publikace – encyklopedie, slovníky, literární přehledy Konkrétní literární díla (školní knihovna, městská knihovna, úryvky v čítankách)

Seznam použité literatury POLÁŠKOVÁ, Taťána, MILOTOVÁ, Dagmar, DVOŘÁKOVÁ, Zuzana. Literatura: přehled středoškolského učiva : [včetně současné literatury. 2. vyd. Třebíč: Petra Velanová, 2006, 207 s. Maturita. ISBN 80-902- 5716-X. SOCHROVÁ, Marie. Kompletní přehled české a světové literatury: přehled středoškolského učiva : [včetně současné literatury. 1. vyd. Havlíčkův Brod: Fragment, 2007, 356 s. Maturita. ISBN 978-802-5303- 115. BALAJKA, Bohuš. Přehledné dějiny literatury 1. 3. vyd. Praha: Fortuna, 1995, 239 s. ISBN 80-716-8198-9.