Setkání krajské a národní úrovně RIS3 strategie

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Programové období , 20. mezinárodní sympozium INOVACE JUDr
Advertisements

Představení Generálních sekretářů a generálního zmocněnce Aktuální stav přípravy 2014 – 2020.
PRVNÍ ZASEDÁNÍ MONITOROVACÍHO VÝBORU RÁMCE PODPORY SPOLEČENSTVÍ 18. KVĚTNA 2004 PRVNÍ ZASEDÁNÍ MONITOROVACÍHO VÝBORU RÁMCE PODPORY SPOLEČENSTVÍ 18. KVĚTNA.
RIS3 MSK – stav přípravy, další postup klastrnet,
Aktivity Ústeckého kraje v rámci implementace RIS ÚK.
„Výzkum, vývoj a inovace ve statistikách a analýzách“ 20. dubna 2012 Aktuality z oblasti analýz pro politiku výzkumu, vývoje a inovací Michal Pazour.
Regionální politika v České republice a Evropské unii 5 Národní rozvojový plán ČR Evropský sociální fond Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti.
Technologické platformy a dopravní výzkum
Ing. Martin Kocourek ministr průmyslu a obchodu ZPĚT NA VRCHOL – INSTITUCE, INOVACE A INFRASTRUKTURA 7. prosince 2011, Praha Operační program Podnikání.
Příprava a realizace kroků k využití strukturálních fondů EU v období 2007 – 13 Jiří Čunek 1.místopředseda vlády a ministr pro místní rozvoj.
Národní inovační politika ČR na léta 2005–2010 F. Hronek, sekretariát Rady pro výzkum a vývoj Seminář „Inovační potenciál ČR a program EUREKA“
Oddělení Evaluační jednotky SF Předběžné hodnocení programových dokumentů: Ex-ante evaluace NRP/NSRF - zpracováno: –Ex-ante hodnocení NRP –Pracovní.
Mgr. Martin Turnovský, MBA Sekce rozvoje podnikatelského prostředí a konkurenceschopnosti © Ministerstvo průmyslu a obchodu Strategické záměry a.
Schválení OP OPS chvalovací proces Ministerstvo financíEvropská komise Certifikační orgán Auditní orgán Ministerstvo pro místní rozvoj Programování Metodiky.
Cíle regionální inovační strategie –Být impulsem pro rozvoj potřebných aktivit a iniciovat pilotní projekty v rámci akčního plánu –Zvýšit povědomí o důležitosti.
OEF/CSF Česká republika 2004>2006 Rámec podpory Společenství Ministerstvo pro Místní rozvoj ČR Odbor evropských fondů.
AKTUÁLNÍ SITUACE V PROJEKTU RIS – ČASOVÝ HARMONOGRAM červen 2005 – květen 2006červen 2007 – leden 2008 Fáze 0 – definice projektu Fáze 1 - analýza Fáze.
1 ASOCIACE INOVAČNÍHO PODNIKÁNÍ ČR RIS3 krajů ČR a RIS3 ČR včera, dnes a zítra Pavel Švejda Inovace a technologie v rozvoji regionů Brno, 24. dubna 2014.
Znalostní ekonomika Praha, 23. května 2006 Mgr. Tomáš Hruda Generální ředitel.
1. Zkvalitnění služeb státních organizací pomocí strukturálních fondů příklad Technologické agentury ČR Marie Stehlíková vedoucí Projektové kanceláře.
ministryně pro místní rozvoj
REGIONÁLNÍ AKČNÍ PLÁN PRO ÚZEMÍ KRAJE VYSOČINA (RAP)
Příprava programového období Ministerstvo pro místní rozvoj.
Tematické setkání externí skupiny MŠMT Prioritní osa 4 OP Výzkum, vývoj a vzdělávání Podpora celoživotního učení a rovného přístupu ke kvalitnímu.
Výzkum, vývoj a vysoké školy Mgr. et Mgr. Tomáš Hruda.
Program ESPON 2013 Témata aktuální výzvy Národní informační den Ministerstvo pro místní rozvoj ČR 21. února 2011.
Příprava na období 2014 – 2020 Cíl 2 „Evropská územní spolupráce“ Ostrava, 29. listopadu 2012.
Územní dimenze a nové nástroje v programovém období Mgr. Jelena Kriegelsteinová Ministerstvo pro místní rozvoj ČR.
Regionální akční plán Jihočeského kraje Ing. Jaromír Slíva, MBA.
STRATEGICKÉ PLÁNOVÁNÍ ROZVOJE VZDĚLÁVACÍ SOUSTAVY LIBERECKÉHO KRAJE (projekt KAP LK) ÚVODNÍ KONFERENCE.
Místní akční plán vzdělávání ORP Svitavy. Název projektu: Místní akční plán vzdělávání ORP Svitavy Reg. číslo: CZ /0.0/0.0/15_005/ Realizátor.
TŘINÁCTÉ ZASEDÁNÍ Pracovní skupiny pro udržitelný rozvoj regionů, obcí a území Barokní refektář Dominikánského kláštera u sv. Jiljí Jilská 7a, Praha 1.
Kohezní politika v ČR Kohezní politika v ČR JUDr. Olga Letáčková ředitelka úseku řízení kohezní politiky Poslanecká sněmovna PČR 24. dubna 2014, Praha.
JUDr. Olga Letáčková Aktuální stav a strategie pro období Roztoky u Prahy ROP Střední Čechy.
Sekce fondů Evropské unie (Sekce 8) Hlavní náplň Zajištění činností Řídicího orgánu operačních programů spolufinancovaných z ESF (OP LZZ a OPZ), Zprostředkujících.
Informační setkání k přípravě Olomouckého kraje na kohezní politiku EU , Jeseník.
Akční plán Strategie vzdělávání pro udržitelný rozvoj Materiál je připravován na základě usnesení vlády č. 851/2008, o Strategii vzdělávání pro udržitelný.
1 Aktuální otázky budoucnosti kohezní politiky EU Ing. arch. Daniela Grabmüllerová, MBA, Ph.D. ředitelka Odboru evropských záležitostí Ministerstvo pro.
Regionální interveční rámec pozice AK ČR pro programové období 2014+
Územní agenda Evropské unie Odbor rozvoje a strategie regionální politiky Ministerstvo pro místní rozvoj Staroměstské náměstí Praha 1.
Výroční zprávy Rady vlády pro udržitelný rozvoj 7. zasedání Pracovní skupiny pro udržitelný rozvoj regionů, obcí a území RVUR 31. březen 2010.
MINISTERSTVO PRO MÍSTNÍ ROZVOJ ČR RNDr. IVO RYŠLAVÝ STRATEGIE REGIONÁLNÍHO ROZVOJE ČR
Projekt KAP LK. Dohoda o partnerství Základní změny pro nové programové období 2014 – 2020 od podpory všeho ke koncentraci na priority od plošné podpory.
Ing. Jan Havránek vrchní ředitel sekce fondů EU Sekce fondů EU 10. dubna 2014.
Aktualizace Strategie udržitelného rozvoje ČR
Pracovní setkání 28. června 2007
ROP JV – informace o novém programovém období
Individuální projekt OP VVV
Místní akční plán vzdělávání MAP rozvoje vzdělávání na území Prahy 8
Aktivizace aktérů v oblasti výzkumu, vývoje a inovací v kontextu přípravy a realizace strategie inteligentní specializace ČR Ing. Marek Jetmar, Ph.D.,
5. zasedání Řídícího výboru projektu Místní akční plán rozvoje vzdělávání ORP Český Těšín, reg. č. CZ /0.0./0.0/15_005/ února 2017.
Starosti starostů s evropskými fondy, Praha
Krajský akční plán rozvoje vzdělávání Libereckého kraje
Aktuality z oblasti kohezní politiky
STRATEGII REGIONÁLNÍHO ROZVOJE ČR
Plán činnosti PS na rok 2009 Náměty na činnost PS
Projekt „CzechELib" – informace od realizátora IPs
Regionální akční plán Olomouckého kraje
Tvorba veřejných projektů – příklad Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost Mgr. Bc. David Póč Oddělení pro strategii a rozvoj/Katedra.
Výjezdní zasedání pracovní skupiny pro evaluaci a HP
Příprava operačních programů
Inovační potenciál České republiky Ing. Martin Štícha Sekce VaVaI
Ing. Luděk Sosna, Ph.D. Odbor Strategie Ministerstvo dopravy
Datum konání: 5. února 2018 Místo konání: Velké Meziříčí, JUPITER club
„Program RE:START a Platforma Uhelné regiony“
Úřad vlády České republiky Odbor Rady pro výzkum, vývoj a inovace
REGIONÁLNÍ STÁLÁ KONFERENCE LIBERECKÉHO KRAJE
REGIONÁLNÍ STÁLÁ KONFERENCE
Informace z 1. ustavujícího zasedání Národní stálé konference
Úřad vlády České republiky Odbor Rady pro výzkum, vývoj a inovace
Transkript prezentace:

Setkání krajské a národní úrovně RIS3 strategie 6.6.2018 Setkání krajské a národní úrovně RIS3 strategie 26. června 2018 10.00 - 15.00 (Ministerstvo průmyslu a obchodu, Na Františku 32) Ing. Martin Hronza – pověřený řízením Sekce technologií 4.0

Program jednání 10.00 – 12.00 Změny v gesci Zpráva o realizaci Národní RIS3 2017 a Plán implementace Národní RIS3 2018-2019 Smart strategy po roce 2020 Jednotný monitoring krajských RIS3 strategií Mid-term evaluace 2019 Výměna informací mezi národní a krajskou úrovní RIS3 – plán nejbližší spolupráce Různé (Smart Akcelerátor II., aktualizace RIS3 2018) 13.00 – 15.00 Příklady krajských nástrojů k implementaci RIS3 strategie; diskuse Jihočeský kraj – „Smart region jižní Čechy“ Olomoucký kraj – „Projekt Českého optického klastru“ Plzeňský kraj – „ Kontaktní centrum pro zahraniční kapacity VaV“; „Testbed pro I4.0“ Zlínský kraj – „ Webová prezentace www.platinn.cz“

1. Změny v gesci usnesení vlády ČR ze dne 14. března 2018 č. 168 k 1. dubnu 2018 schváleno převedení agendy Národní RIS3 strategie z ÚV ČR na MPO povinnosti uložené bývalému místopředsedovi vlády pro VVI tímto usnesením přecházejí na ministra průmyslu a obchodu Oddělení S3 strategie - útvar v rámci Sekce technologií 4.0 podřízený přímo náměstkovi na NM Sekce technologií 4.0 přechází předsednictví Řídicího výboru RIS3 strategie (kontinuálně navazuje také funkce národního RIS3 manažera, tj. vedoucí oddělení RIS3 strategie) přesun webu RIS3 strategie z www.vyzkum.cz na www.mpo.cz byl dokončen

1. Změny v gesci - Revize Statutu Řídicího výboru RIS3 Všechna práva a povinnosti náměstka pro VVaI ÚV ČR přecházejí na náměstka pro řízení sekce technologií 4.0 MPO: předseda ŘV RIS3 Předsednictvo ŘV RIS3: předseda + NM pro řízení sekce fondů EU a digitální ekonomiky MPO + NM pro řízení sekce operačních programů MŠMT Funkce tajemníka ŘV RIS3 a národního RIS3 manažera nezměněna – navázána na funkci vedoucího oddělení strategie S3 Nově členství pro zástupce RVVI a předsedu (ředitele) TA ČR Postavení a pojetí činnosti hlavních poradních orgánů ŘV RIS3 (tj. Národních inovačních platforem) ani nastavení vazeb na krajskou úroveň RIS3 nebyly změnou gesce formálně dotčeny.

2. Zpráva o realizaci Národní RIS3 strategie za rok 2017 ČR má aktuálně zmapovanou první ucelenější fázi implementace Národní RIS3 strategie, a to jak v oblasti zdrojů evropských, tak národních a soukromých (popř. regionálních). Podpora (tj. financování) aplikačních odvětví i klíčových oblastí změn Národní RIS3 strategie z evropských, veřejných ČR i soukromých ČR prostředků průběžně, byť místy s nerovnoměrnou intenzitou, narůstá.

2. bod jednání – Zpráva o realizaci 2017 Plnění finančního plánu RIS3 strategie v jednotlivých operačních programech

2. bod jednání – Zpráva o realizaci 2017 Plnění finančního plánu RIS3 strategie v národních programech podpory

2. bod jednání – Zpráva o realizaci 2017 Podpora / financování klíčových oblastí změn RIS3 strategie v operačních programech

2. bod jednání – Zpráva o realizaci 2017 Podpora / financování klíčových oblastí změn RIS3 strategie v národních programech podpory

2. bod jednání – Zpráva o realizaci 2017 Podpora Národních inovačních platforem v operačních programech

2. bod jednání – Zpráva o realizaci 2017 Podpora / financování Národních inovačních platforem v národních programech podpory

2. bod jednání – Zpráva o realizaci 2017 Podpora / financování aplikačních odvětví v jednotlivých krajích (operační programy)

2. bod jednání – Zpráva o realizaci 2017 Podpora / financování aplikačních odvětví v jednotlivých krajích (národní programy podpory)

2. bod jednání – Zpráva o realizaci 2017 Věcné plnění klíčové oblasti změn C Zvýšení ekonomických přínosů veřejného výzkumu C.1.1 Posílit spolupráci a interakci mezi VO a aplikační sférou C.1.2 Zvýšit komerční využití výsledků VaV a znalostí VO

Plán implementace Národní RIS3 strategie na období 2018-2019 Změny v gesci a řídicí struktuře Proces aktualizace Národní RIS3 strategie 2018 Implementace dle indikativních harmonogramů poskytovatelů a gestorů Zkvalitnění monitoringu (strategické cíle; analytický vzorek znalostních domén) Příprava mid-term evaluace – Hodnotící zpráva RIS3 strategie k 30. červnu 2019 Krajská dimenze – Smart Akcelerátor II. - koordinace; sjednocení a koordinace krajského monitoringu Příprava na nové programovací období po r. 2020 (plán jednání s Evropskou komisí a MMR)

3. RIS3 po roce 2020 návrh obecného nařízení Evropského parlamentu a Rady (EU) pod č. COM(2018)375 pro ERDF, ESF+, CF, EMFF, AMIF, ISF a BMVI pro programové období 2021-2027: předběžné podmínky - na tzv. „Enabling conditions“ (ENC) - ZPŘÍSNĚNÍ (pokud dle posouzení Evropské komise (EK) nebude příslušná podmínka splněna již v době schvalování programů (tedy cca na přelomu 2020-2021), nemohou být výdaje vztahující se k příslušnému specifickému cíli zahrnuty do žádostí o platbu; ENC budou posuzovány průběžně, tedy i v průběhu implementace po celé programové období, s tím souvisí nutnost jejich kontinuálního naplňování a monitorování) HLAVNÍM GESTOREM PLNĚNÍ ENC Smart specialisation strategy pro 2021-2027 BUDE MPO VE SPOLUPRÁCI S VYŠŠÍMI ÚZEMNĚ SPRÁVNÍMI CELKY Národní koncepce realizace politiky soudržnosti v ČR po roce 2020 (uložena MMR usnesením Vlády ČR č. 636/2017 ze dne 11. září 2017 o Východiscích pozice ČR k budoucnosti politiky soudržnosti po roce 2020 – tj. podklad pro budoucí Dohodu o partnerství) – 9 tematických oblastí oblast Výzkumný a inovační systém (Průmyslový výzkum a experimentální vývoj odpovídající doménám specializace RIS3 strategie; prostředí a kapacity pro výzkum v souladu s aktualizacemi RIS3; strategické řízení výzkumu a inovací na národní a regionální úrovni se zahrnutím RIS3) Přímé vyjádření zástupců Evropské komise „the ex ante conditionality on RIS3 will continue post 2020 and its impact will be broadened. .. The main point for defining national or regional needs in the area of research and innovation will be the assessment of progress in the design and implementation of the existing RIS3“

4. Jednotný monitoring krajských RIS3 strategií Krajské strategické projekty Indikativní přehled financování krajských RIS3 strategií s identifikací zdrojů Vazba na klíčové oblasti změn a krajsky specifické/národní aplikační odvětví Věcné plnění – sjednocení monitorovacích indikátorů krajských RIS3 strategií

5. Mid-term evaluace RIS3 2019 Kontext Hodnotící zpráva Národní RIS3 strategie k VI/2019 – usnesení vlády ČR 634/2016, resp. 168/2018; podklad pro Zprávu o pokroku (ZoP) – mid-term zhodnocení programového období 2014-2020 (vypracovává MMR-NOK pro EK - povinný dokument) Cíl evaluace Zhodnocení dosavadního pokroku při naplňování cílů RIS3 v jednotlivých klíčových oblastech změn Vymezení evaluace Interní provedení Formativní (s prvky předběžné sumativní evaluace) Non-experimentální design se smíšeným výzkumem (kombinace kvantitativního a kvalitativního výzkumu)

Naplňování krajských RIS3 strategií Evaluační design Evaluační okruhy Ověření aktuálnosti zacílení RIS3 ve vztahu k vývoji vnějšího prostředí Zhodnocení pokroku při naplňování RIS3 prostřednictvím ESIF programů a národních programů podpory Naplňování krajských RIS3 strategií Vyhodnocení fungování systému implementace RIS3

Součinnost krajů při evaluaci (evaluační okruh III a IV) Evaluační design Součinnost krajů při evaluaci (evaluační okruh III a IV) Poskytnutí zpracovaných analýz, studií a evaluací (pro metaevaluaci) Účast krajských RIS manažerů a dalších klíčových stakeholderů na evaluačních rozhovorech Součinnost při identifikování respondentů pro dotazníková šetření (členové KIP a další krajští stakeholdeři EDP)

Indikativní harmonogram Zahájení evaluace (přípravná fáze) 06/2018 Evaluační design Indikativní harmonogram Zahájení evaluace (přípravná fáze) 06/2018 Evaluační okruh I. 07-09/2018 Evaluační okruh III. 09-12/2018 Evaluační okruh IV. 09-12/ 2018 Evaluační okruh II. 01-03/2019 Návrh ZZ 03/2019 Připomínkové řízení 04-05/2019 Předložení vládě ČR 06/2019

6. Výměna informací mezi národní a krajskou úrovní RIS3 – plán nejbližší spolupráce Plnění kritérií a subkritérií EK pro ECN Smart specialisation strategy (funkční EDP, řídicí struktura, aktuální analýza překážek rozvoje vývoje a inovací ad.) – Akční plán bude vytvořen během 07-08/2019 Spolupráce na bázi dalšího propojení RIS3 a národní sítě poboček CzechInvest s cílem podpory podnikání s důrazem na VaVaI Podzim 2018 - Zhodnocení Národních inovačních platforem (eliminace paralelních uskupení; ustavující dokumentace; členství; mechanismy řízení; automatizovaný systém EDP; zapojení krajské úrovně RIS3) Aktivity spojené s mid-term evaluací RIS3 2019 Jednotný monitoring

7. Různé Finální práce na výzvě Smart Akcelerátor II. (OP VVV): zapojení národní úrovně RIS3 strategie do výzvy bylo schváleno Řídicím výborem RIS3 dne 17. 5. 2018 Závěrečná fáze aktualizace Národní RIS3 strategie 2018 (identifikace nového aplikačního odvětví pod NIP I. - Průmyslová chemie; úprava a revize textace karet aplikačních odvětví; aktualizace makroekonomických dat a částečná úprava východisek a dalších kapitol; od července očekáváme zasílání informací o aktualizacích krajských RIS3; schvalovací jednání NIP v září; říjen – prosinec: schvalovací proces; leden 2019 – aktualizovaná RIS3 včetně krajských annexů odeslání na EK)

Děkuji za pozornost