Citace a návod jak citovat

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Název školy: ZŠ Varnsdorf, Edisonova 2821, okres Děčín, příspěvková organizace Člověk a jeho svět, Prvouka, Jaro Autor: Mgr. Vendula Janešová Název materiálu:
Advertisements

CITACE A AUTORSKÝ ZÁKON. PLAGIÁT  Norma ČSN ISO definuje plagiát jako „představení duševního díla jiného autora půjčeného nebo napodobeného.
Materiál je určen pro 2. ročník studijního oboru Provoz a ekonomika dopravy, předmětu Doprava a přeprava, inovuje výuku použitím multimediálních pomůcek.
Knihovny – zdroj informací OB21-VVP-HUM-CJL-BUJ-U
Elektronické učební materiály - II. stupeň Informatika 8 Autor: Bc. Pavel Šiktanc Vkládání hypertextových odkazů Co se všechno naučíme??? Co je to hypertextový.
Jméno autora Ing. Ladislav Novák Datum vytvoření prosinec2012 Ročník 6. Vzdělávací oblast obor tematický okruh Informační a komunikační technologie Informatika.
Psaní závěrečné práce Přednáška pro končící studenty.
Jak citovat informační zdroje Citace jsou nezbytnou součástí odborného textu. Hlavním smyslem citování je zachytit myšlenkové vazby mezi originálním textem.
Název školy: Základní škola a Mateřská škola, Hradec Králové, Úprkova 1 Autor: Mgr. Petr Nedbal Název: VY_32_INOVACE_9C_1_Pravěk II.-vznik zemědělství.
Hodnocení bakalářské práce. Formální náležitosti BP odevzdat ve 2 vyhotoveních a v elektronické podobě (PDF) Dodržet termín odevzdání Hodnotí vedoucí.
Praktická maturitní práce STRUČNÉ POKYNY PRO PSANÍ PMZ.
Inf Tabulkový procesor - funkce. Výukový materiál Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT.
E K O N O M I K A Spotřební daně Daň z piva. Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ OAJL - inovace výuky Příjemce: Obchodní akademie, odborná škola a praktická.
STŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA A STŘEDNÍ ODBORNÉ UČILIŠTĚ MĚSTEC KRÁLOVÉ, T. G. MASARYKA 4 Pracovní právo.
Název školy:ZŠ a MŠ Verneřice Autor výukového materiálu:Mgr. Jiří Benda Číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/ Název:VY_32_INOVACE_I.ICT3 Vytvořeno:3. 7.
Náhradní rodinná péče VY_32_INOVACE_19_36. Škola: Základní škola Trávníky Otrokovice, příspěvková organizace Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název.
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiáluVY_32_INOVACE_30-03 Název školy Střední průmyslová škola stavební, České Budějovice, Resslova 2 AutorRNDr.
Základní škola a Mateřská škola Bílá Třemešná, okres Trutnov Autor: Mgr. Petr Tomek Datum/období: podzim 2013 Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Téma.
Název školy: Základní škola a mateřská škola Domažlice, Msgre B. Staška 232, příspěvková organizace Autor: Mgr. Vendula Steidlová Název : VY_32_INOVACE_10_PSANÍ.
ŠKOLA: Gymnázium, Chomutov, Mostecká 3000, příspěvková organizace AUTOR:Mgr. Jiří Kolář NÁZEV:VY_32_INOVACE_08B_15_Sítě_internet2 TEMA:HARDWARE A SOFTWARE.
Ročníková Práce Webové stránky města Nová RoleWebové stránky města Nová Role.
NÁZEV ŠKOLY: Masarykova základní škola a mateřská škola Melč, okres Opava, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU:CZ.1.07/1.4.00/ AUTOR:Mgr. Vladimír.
Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název sady materiálů
Název projektu: ZŠ Háj ve Slezsku – Modernizujeme školu
Pravidla přístupnosti
Základní pojmy pro práci s OS Windows
NÁZEV ŠKOLY: Masarykova základní škola a mateřská škola Melč, okres Opava, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/ AUTOR: Mgr. Vladimír.
Citace a bibliografické odkazy
Vkládání obrázků a tabulek Práce s oddíly Najít a nahradit
Vypracovala: Mgr. Martina Belžíková
Portál knihoven
Grafické programy - opakování
Ročníkové práce Prezentace pro studenty třetích ročníků
Průběh výuky předmětu Fyzika
AUTOR: Eva Strnadová NÁZEV: VY_52_INOVACE_04_05_04_DÝCHACÍ SOUSTAVA
Způsoby zápisu algoritmů
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Mgr
Citační etika a základní pravidla citování informačních zdrojů
Název školy Základní škola Šumvald, okres Olomouc Číslo projektu
Kurz počítačové gramotnosti P0 – úvodní modul
ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Mgr. Aleš Čech Fyzika 6. ročník
Vytváření pracovního listu pro projekt
Násobení výrazů – 2 (odstranění závorky)
METODICKÝ LIST PRO ZŠ Pro zpracování vzdělávacích materiálů (VM)v rámci projektu EU peníze školám Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost   
Datum: 29. prosince 2012 Název školy: Základní škola Městec Králové
NÁZEV: VY_32_INOVACE_10_06_F9_Hanak TÉMA: Střídavý proud
Přírodní krajiny - test
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu VY_32_INOVACE_21-18
Název: VY_12_INOVACE_ČJ_08   Škola: ZŠ a MŠ Chraštice, Chraštice 44
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Brandýs n. L. – Stará Boleslav, Školní 291
Významné normy Bibliografické citace - obsah, forma, struktura ČSN ISO 690 Úprava písemností psaných strojem nebo zpracovávaných textovými editory ČSN.
Název školy: ZŠ a MŠ T. G. Masaryka Fulnek Autor:
Vodová ondulace - pomůcky a prostředky
Informační a komunikační technologie Informatika Operační systémy
Tato práce je šířena pod licencí CC BY-SA 3
Bibliografické odkazy a citace změny oproti starší verzi normy ISO ČSN 690 Mgr. Zdeňka Firstová Univerzitní knihovna ZČU v Plzni
Základní škola a Mateřská škola Bílá Třemešná, okres Trutnov
Název školy: Speciální základní škola, Louny Poděbradova640, příspěvková organizace Autor: Mgr. Erika Pospíšilová Název materiálu: VY__32_INOVACE_20_IV_Z6_Typy_Krajin.
Word Okraje WordArt Pozadí Vodoznak. Word Okraje WordArt Pozadí Vodoznak.
Základní škola a Mateřská škola Bílá Třemešná, okres Trutnov
ROČNÍKOVÁ PRÁCE pokyny ke zpracování
Bibliografické citace
Sčítání a odčítání racionálních čísel
Žákovské práce ZŠ ŠVERMOVA.
ZLEPŠENÍ PODMÍNEK PRO VZDĚLÁVÁNÍ NA EOA
Základní škola a mateřská škola Bohdalov
Informační a komunikační technologie Informatika
20.1 Malá násobilka - násobení
20 MNOHOČLENY.
Dělení racionálních čísel
Transkript prezentace:

Citace a návod jak citovat

Citace „Uvedení kratší části jiného textu či výroku, obvykle doslovně“ Porušení = plagiátorství Možno citovat max. jednu stranu A4 Povinnost citovat min. dvě věty

Možnost citací Z tištěného zdroje Z elektronického zdroje Kniha Článek Časopis Z elektronického zdroje Elektronická kniha Webová stránka

Citace z webové stránky 1. „ 2. Text v původním znění 3. znaménko končící větu: . ? ! 4. “ 5. hranatá závorka a číslo citace: [1] Pokud se jedná o například třetí citaci, tak v hranaté závorce bude číslo 3: [3] 6. Příklad: „Slovo plagiát je odvozeno od latinského plagiarius, kdo unesl svobodnou osobu do otroctví, což římské právo trestalo bičováním (plaga).“ [1] 7. V kapitole Seznam použité literatury uvést zdroj, který se získá ze stránky www.citace.com Příklad: [1] MÁCL, Jan. Plagiát. Wikipedie [online]. Praha: Mafra, 2018 [cit. 2019-01-09]. Dostupné z: https://cs.wikipedia.org/wiki/Plagiát

Citace z knížky 1. „ 2. Text v původním znění 3. znaménko končící větu: . ? ! 4. “ 5. kulatá závorka a v ní příjmení autora a rok vydání citované knihy (Mácl 2012) 6. Příklad: „Slovo plagiát je odvozeno od latinského plagiarius, kdo unesl svobodnou osobu do otroctví, což římské právo trestalo bičováním (plaga).“ (Mácl 2012) 7. V kapitole Seznam použité literatury uvést zdroj, který se získá ze stránky www.citace.com Příklad: MÁCL, Jan. Plagiát jako slovo. Praha: Mafra, 2018. ISBN 80-5235-1986-8547.

Citace obrázků Vždy uvést: Obrázek č. XY: popis Příklad: Obrázek č. 8: Tank T34 Citace obrázků v kapitole Seznam použité literatury Vlastní obrázek: stačí napsat vlastní tvorba Příklad: Obrázek č.4 – vlastní tvorba Obrázek z inetu: uvést odkaz Příklad: Obrázek č. 6 – https://www.lidovky.cz/domov/nechcete-mit-ve-svem-dome-kliniku-tak-si-dejte-pozor-varuje-pred-najezdy-aktivistu-policie.A190116_130523_ln_domov_jho/foto/PEV7898a8_104150_5901518.jpg

Citace grafů a tabulek U citace grafů a tabulek a postupuje stejně jako u obrázků Příklad: Graf č. 2: Závislost na kouření Příklad: Tabulka č.4: Práce na úřadech Citace grafů a tabulek v kapitole Seznam použité literatury Příklad: Graf č. 2 – vlastní tvorba Příklad: Tabulka č.4 – https://www.novinky.cz/krimi/494716-ja-jsem-tam-vubec-nebyl-kricel-u-soudu-podezrely-z-vrazdy-cerpadlarky.xlsx

Použité zdroje Veškeré dokumenty, texty a citace v tomto dokumentu jsou smyšlené a slouží pouze jako příklad pro žáky devátých ročníků.