Tepelné motory.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
SPALOVACÍ MOTORY (TEORIE)
Advertisements

VYUŽITÍ TEPELNÉ ENERGIE V PRAXI
Tepelné motory.
Tepelné stroje -motory
Pístové spalovací motory
SPALOVACÍ MOTORY.
Spalovací motory s pístem
Tepelné motory.
SPALOVACÍ MOTORY (TEORIE)
Filip Leden. Historie využití vodní páry v parním stroji Základem parního stroje byl pohyb pístu v uzavřeném válci způsobený přiváděnou párou z parního¨kotle.Vylepšení.
Název školy: Základní škola Městec Králové Autor: Ing. Hana Zmrhalová Název: VY_32_INOVACE_06_CH9 Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Téma: PALIVA Anotace:
Střední průmyslová škola a Střední odborné učiliště Uničov, Školní 164.
Tepelné motory. Struktura prezentace úvod pokus otázky na úvod výklad příklad/praktická aplikace otázky k zopakování shrnutí.
Stroje a zařízení pro výrobu a přenos energií 3.Přednáška BW06/56 – STAVEBNÍ STROJEIng. Svatava Henková, CSc.
 Anotace: Materiál je určen pro žáky 8. ročníku. Slouží k naučení nového učiva. Charakteristika pístového spalovacího motoru. Žák se seznámí s čtyřdobým.
Pořadové číslo projektu CZ.1.07/1.1.18/ „Řemesla s techniky začneme od píky“ Datum vytvoření: Datum ověření ve výuce: Ročník:
Odborný výcvik ve 3. tisíciletí Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu.
Spalovací motory čtyřdobé (mění tepelnou energii na mechanickou) Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Alena Tučímová. Dostupné.
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu CZ.1.07/1.4.00/ Šablona: III / 2 Sada : 4 Ověření ve výuce: (nutno poznamenat v TK) Třída:
SPALOVACÝ MOTORY – DIESELOVÉ. OBSAH Úvod Vynález dieselového motoru
Vytápění Teplárny. Výukový materiál Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Číslo materiálu:
VY_32_INOVACE_05-53 Ročník: VIII. r. IX. r. Vzdělávací oblast:Člověk a příroda Vzdělávací obor:Fyzika Tematický okruh:Termika Téma:Teplo koná práci II.
Uvedení autoři, není-li uvedeno jinak, jsou autory tohoto výukového materiálu a všech jeho částí. Tento projekt je spolufinancován ESF a státním rozpočtem.
ZÁKLADNÍ ŠKOLA SLOVAN, KROMĚŘÍŽ, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE ZEYEROVA 3354, KROMĚŘÍŽ projekt v rámci vzdělávacího programu VZDĚLÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST.
TEPLO A TEPELNÉ STROJE. Energie - z řeckého energia: aktivita, činnost. Ve strojírenské praxi se projevuje jako dominantní energie mechanická. Často dochází.
Projekt MŠMTEU peníze středním školám Název projektu školyICT do života školy Registrační číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ ŠablonaIII/2 Sada21 AnotaceCharakteristika,
Vynalezl ho německý vynálezce Felix Wankel r Patří do skupiny spalovacích motorů Je založen na principu rozpínání plynu Do motoru je vháněna směs.
Uvedení autoři, není-li uvedeno jinak, jsou autory tohoto výukového materiálu a všech jeho částí. Tento projekt je spolufinancován ESF a státním rozpočtem.
SPALOVACÍ MOTORY. Jsou to stroje (tepelné motory), ve kterých se přeměňuje tepelná energie vzniklá hořením paliva na energii pohybovou. Palivo spalují.
 Anotace: Materiál je určen pro žáky 8. ročníku, slouží k naučení nového učiva. Teplo Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Francová Alena Vzdělávací.
ZÁKLADNÍ ROZDĚLENÍ MOTORU A JEHO FUNKCE Předmět: Komunikační technologie vyučující:PaedDr. Pavel Konupčík Seminární práce: Základní rozdělení motoru a.
Účinnost různých systémů ukládání elektrické energie
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Výroba elektrické energie
Název školy: ZŠ Bor, okres Tachov, příspěvková organizace
Pístové spalovací motory
Tepelné motory.
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor: Mgr. Zdeněk Šmíd Název materiálu: VY_32_INOVACE_2_FYZIKA_12.
TEPELNÉ MOTORY.
Fyzika – Tepelná elektrárna
Práce vykonaná pomocí jednoduchých strojů
Změny skupenství látky
Historie motorŮ.
Ropa.
Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Francová Alena
Vzduch VY_32_INOVACE_1A_15 Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
SPALOVACÍ MOTORY (HISTORIE)
Pístové kompresory VY_32_INOVACE_21_416
Pístové spalovací motory
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Školní Stará Boleslav
Znečištění ovzduší Obr. 1
Pracovní list k procvičení znalostí o tepelných motorech Autor
Průvodní list Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT   Vzdělávací materiál: Prezentace Určen pro: 4. ročník oboru strojírenství.
Teplo Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Francová Alena
Spalovací motor Název školy: Základní škola Brána Nová Paka
Tepelné motory Autor: Mgr. Alena Víchová
Tepelné stroje.
TEPELNÉ MOTORY.
Motor je stroj, který mění jiné druhy energie na mechanickou práci.
Mgr. Jan Ptáčník – Fyzika - Tercie
Tepelné motory Motory s vnějším spalováním parní stroj parní turbína
Spalovací motory čtyřdobé (mění tepelnou energii na mechanickou)
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a Mateřská škola Nedvědice, okres Brno – venkov, příspěvková organizace AUTOR: Jiří Toman NÁZEV: VY_32_INOVACE_24_18 Fyzika,
Člověk a technika – TEPELNÉ STROJE
Člověk a technika – TEPELNÉ STROJE
Člověk a technika – TEPELNÉ STROJE
Vlastnosti alkanů.
Základní škola Zlín, Nová cesta 268, příspěvková organizace
Člověk a voda – VODNÍ STROJE
Název SŠ: VOŠ, SPŠ automobilní a technická
Transkript prezentace:

Tepelné motory

Motor = stroj, ve kterém se přijatá energie mění na pohybovou Tepelný motor – koná práci působením tepla Tepelné motory: Parní stroj Parní turbína Spalovací motory Reaktivní motory

1) Parní stroj nejstarší, velmi těžký zdokonalil ho James Watt (1784) účinnost asi 15% využití dříve: parní lokomotivy, průmysl

2) Parní turbína horká pára dopadá velkou rychlostí na turbínu a uvádí ji do pohybu účinnost asi 35% tepelné, jaderné elektrárny

3) Pístové spalovací motory zážehový vznětový - čtyřdobý čtyřdobý dvoudobý

a) Zážehový čtyřdobý motor Pracuje v cyklech Každý cyklus má 4 doby Palivo: směs benzínu a vzduchu (karburátor) Účinnost 30%

1. doba - sání -píst dolů -otevření sacího ventilu -nasání paliva 2. doba – stlačení (komprese) -píst nahoru -ventily zavřeny -stlačení směsi (vysoký tlak a teplota)

3. doba – výbuch (exploze) -zapálení plynu el. jiskrou -rozpínání = pracovní doba motoru www.keveney.com 4. doba – výfuk -píst nahoru -otevřen výfukový ventil -vytlačení spálených plynů (motor 4 válce – plynulý chod)

b) Zážehový dvoudobý motor 2 doby - pracovní a nepracovní Účinnost 20% Výhody: jednodušší konstrukce menší hmotnost Nevýhody: nedokonalé spalování více znečišťuje ovzduší větší spotřeba paliva + oleje větší hlučnost

-palivová směs do prostoru pod pístem -stlačování směsi nad pístem 1. doba – sání a stlačení -píst nahoru -palivová směs do prostoru pod pístem -stlačování směsi nad pístem www.keveney.com 2. doba – rozpínání a výfuk -zapálení el. jiskrou -rozpínání - konání práce -pracovní doba motoru -výfuk spálených plynů

c) Vznětový čtyřdobý motor (Dieselův) 4 doby jako u zážehového motoru nepotřebuje el. zapalování směsi do stlačeného horkého vzduchu se vstřikuje palivo (nafta) dojde k samovznícení účinnost 40%

Chlazení motorů vodou vzduchem ekonomický provoz, bezpečnost

Zopakuj www.zaskolou.cz Pístové spalovací motory

Použitá literatura: PaedDr. Jiří Bohuněk, doc. RNDr. Růžena Kolářová, CSc. Fyzika pro základní školu (6. až 9. ročník)