M. Skovajsa, PRVOUK 19, leden 2016

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
OA aneb Open your mind 2013 Zlatá cesta otevřeného přístupu - Není všechno zlato, co se třpytí Mgr. Pavla Rygelová Ústřední knihovna VŠB-TUO.
Advertisements

Dana Sigmundová Kde jinde hledat elektronické časopisy aneb práce s databázemi JSTOR, EZB, Oxford a Cambridge Journals ÚK FSS MU, Ústřední.
Web of Science – Journal Citation Reports Mgr. Libuše Simandlová Centrum informačních a knihovnických služeb Odbor informační podpory studia a výzkumu.
Bibliografická a citační databáze Scopus. Krátce o databázi Scopus Je to světově největší placená abstraktová, citační a referenční databáze. Na vzniku.
3.1. Typy vědeckých sdělení a periodik ústní forma - víceméně nezávazná forma sdělení, nezakládá prioritu sdělení formou semináře či přednášky na konferenci.
Připraveno v rámci projektu „Projektové financování vysokých škol“ podpořeného FRVŠ pod číslem 72/2011
Principy open access Když máte jedno jablko a já mám jedno jablko a ta jablka si vyměníme, tak stále budeme mít každý jedno jablko. Ale pokud máte myšlenku.
Open Access Week 24. – 30. října 2011 ciks.vse.cz/oa Open Access: podporujeme citační ohlasy 24. – 30. října 2011 Mezinárodní akce na.
Vyhledávání a orientace ve vědeckých informacích z pohledu citační analýzy Mgr. Jakub Szarzec Národní technická knihovna.
Metodika hodnocení výsledků výzkumných organizací a hodnocení výsledků ukončených programů (platná pro léta 2013 až 2015) návrh od Rady vlády pro výzkum,
Vkládání záznamů do databáze OBD
Studijní informační zdroje (a jak se k nim dostat) Pro předmět Jazykový projev (2014/15) připravila Eva Cerniňáková Jabok - Vyšší odborná škola sociálně.
Konsorcia a přístupy po skončení licencí Nina Suškevičová, Plzeň Suweco CZ.
Evaluation of Performance Based on Information in Documents‘ Databases Hana Pessrová Tomáš Cahlík.
Akademické publikování praktické zkušenosti Moderní způsoby publikování a hodnocení výsledků VaV RNDr. Dalibor Ciprian, Ph.D. Institut fyziky,
Elektronické informační zdroje na Mendelově univerzitě Obor management 30. září 2013.
B130P16: Praktické základy vědecké práce Katedra fyziologie rostlin, PřF UK RNDr. Jan Petrášek, Ph.D. Základní dělení 3.1.
Publikace a hodnocení Publikace a vládní hodnocení vědy 2007.
Informační zdroje pro odbornou práci Kuchařka pro vědecký fast food.
Dana Sigmundová Jak najít plný text článku nebo kompletní číslo odborného časopisu aneb článkové databáze a jak v nich vyhledávat ÚK FSS MU,
Návod pro vkládání výsledků vědy a výzkumu do IS.MUNI Mgr. Michal Petr Oddělení pro výzkum, rozvoj a projektovou podporu LF MU Platné pro rok 2011.
EndNoteWeb a ResearcherID – užitečné nástroje Web Of Science
Název akce: Seminář softskills pro oblast VaV a spolupráce (inovační management) Datum a místo konání: Prezentující: Daniela Tkačíková
EZB – Elektronická knihovna časopisů Volně přístupné časopisy: Lze zde hledat pouze časopisy jako celek, nikoliv.
210 mm Národní technická knihovna podporuje.... OPEN ACCESS WEEK
Rejstřík informací o výsledcích výzkumu a vývoje RIV
ISI Web of Knowledge Produkt a platforma firmy Thomson Reuters. Zahrnuje báze: - Web of Science (převážně bibliografické záznamy odborných článků, lze.
3. Odborná literatura, její zdroje na Internetu a PřFUK
Ingenta Connect Obsahuje asi 4,5 mil. bibliografických záznamů odborných článků, statí a zpráv. Vyhledávací možnosti: -Lze.
FP7 post-grant Gold Open Access Pilot Představení Pilotního projektu zlatého otevřeného přístupu Evropské komise a projektu OpenAIRE Mgr. Pavla Rygelová.
Práce s informačními zdroji pro mgr. studenty FSS420 Mgr. Dana Mazancová, DiS. Brno, 10. října 2013 Masarykova univerzita Fakulta sociálních studií Ústřední.
RIV11 a sběr publikačních aktivit 1. LF UK a VFN Ústav vědeckých informací 1.LF UK a VFN Pracovní seminář 1. a
Jak vyhledat kvalitní dokumenty a správně je citovat Bc. Radmila Kouřilová.
Informační zdroje nejen pro vědu a výzkum FSS420 Mgr. Dana Mazancová, DiS. Brno, 14. října 2014 Masarykova univerzita Fakulta sociálních studií Ústřední.
Hodnocení efektivity výzkumu na LF UP Martin Modrianský.
Výstupy společenských a humanitních věd v evropském a českém kontextu DANIEL MÜNICH Mezinárodní publikační praxe v oborech společenských a humanitních.
Metodika hodnocení výsledků výzkumných organizací a hodnocení výsledků ukončených programů K. Durecová
Predátorské, ukradené, podvodné, podezřelé, zkrátka nekvalitní publikace a konference M. Skovajsa, PRVOUK 19, leden 2016.
Predátorské časopisy: odvrácená strana Open Access Václav Štětka Institut komunikačních studií a žurnalistiky FSV UK Predátoři, lovci a sběrači: jak smysluplně.
Základní pravidla pro hodnocení vědeckých výsledků 2015 Marek Skovajsa OVV, FHS UK.
Reg. č. projektu: CZ.1.07/2.3.00/ Název projektu: Měření výkonnosti Rozvoj lidských zdrojů v oblasti výzkumu měření a řízení výkonnosti podniků,
Články uznávané do RIVu (rejstřík informací o výsledcích)
3. Odborná literatura, její zdroje na internetu a PřFUK
KNIHOVNA KTF UK Magdalena Hornová.
Oddělení pro vědu a výzkum, FHS UK Praha
Bibliometrie v praxi Lucie Vavříková
Predátorské praktiky vydavatelů
JOINME (Journal of Interactive Media)
Informační zdroje pro vědu a výzkum na ČZU
Bc. Lenka Votýpková Ústřední knihovna VŠB-TUO
Citační a bibliografické databáze:
Podpora Vědy a Výzkumu Služby Knihovny PhDr. Ondřej Fabián.
Doktorské studium na FLD
Informační zdroje v zoologii Zoological resources of information
Ingenta Connect Obsahuje asi 4,5 mil. bibliografických záznamů odborných článků, statí a zpráv.
JOINME (Journal of Interactive Media)
Elektronické informační zdroje
Elektronické informační zdroje (VIKBA25)
ISI Web of Knowledge ISI Web of Knowledge
„Predátoři“ v publikování
Web of Science – Journal Citation Reports
3. Odborná literatura, její zdroje na internetu a PřFUK
OBD a open access Ukládání publikačních výsledků, druh výsledku J - recenzovaný odborný článek a druh výsledku D – stať (článek) ve sborníku z OBD do Digitální.
3. Odborná literatura, její zdroje na internetu a PřFUK
Predátorské časopisy a jak jim čelit PhDr. Ondřej Fabián
Praktické dovednosti při psaní bakalářské práce
ISI Web of Knowledge ISI Web of Knowledge
EZB – Elektronická knihovna časopisů Volně přístupné časopisy:
ISI Web of Knowledge ISI Web of Knowledge
3. Odborná literatura, její zdroje na internetu a PřFUK
Transkript prezentace:

M. Skovajsa, PRVOUK 19, leden 2016 Predátorské, ukradené, podvodné, podezřelé, zkrátka nekvalitní publikace a konference M. Skovajsa, PRVOUK 19, leden 2016

Metodika hodnocení 2013-2015 … Pilíř I. Pilíř II. Pilíř III. 1/9 I+III 17,5 % publikace: body bonifikace výsledky podle tabulky za ERC – 2000 b. aplikovaného výzkumu Podpilíř I.: Expertní panely Peer review 1 výsledek za každ.10 mil. Hodnotící a max. 20 % A patent verifikační panely ostatní B plemeno odrůda

Bodové hodnocení publikací Metodika 2013-15 … Druh výsledku SHVa, SHVb ostatní Jimp článek v databázi Web of Science 10-305 Jsc článek v databázi Scopus Jneimp článek v databázi ERIH INT 1 30 12 INT 2 20 11 NAT 10 Jrec článek v českém recenzovaném časopise (seznam) 4 B odborná kniha nebo kapitola v odb. knize 4-120 D článek ve sborníku 8-60

Smutný stav hodnocení vědy v ČR Databáze Scopus: diskreditovaná přítomností řady predátorských časopisů, částečně se týká i některých časopisů Elsevier. Databáze Web of Science: vcelku spolehlivá, ale také do ní pronikly nekvalitní časopisy (pobaltská citační bratrstva, rumunské aj.). Problematická je nová databáze Emerging sources citation index. ERIH: v roce 2015 přechod na novou verzi ERIH Plus. Nepoužitelná pro hodnocení kvality. Knihy: neexistuje spolehlivá kategorizace podle kvality. Hodnotí se metodou peer-review.

Predátorské a podezřelé časopisy Poměrně nový fenomén – strmý nárůst od roku 2012 Souvisí s rozvojem publikačního modelu open access (volně přístupné publikace, jejichž nakladatelé žijí z poplatků od autorů) Celosvětově rozšířené, velmi často v Číně, Indii, Jihovýchodní Asii - sídla často mají v USA nebo západní Evropě!! zavádějící názvy připomínající názvy známých časopisů neznámí editoři a členové redakčních rad, členové fiktivní nebo bez jejich vědomí žádné, fiktivní nebo nenáročné recenzní řízení poplatky (při nabídnutí, po přijetí, nebo povinný nákup čísel) kolem 100 – 300 USD /Euro řada těchto časopisů byla zařazena do databáze Scopus, někdy i Thomson Reuters (zejména Emerging Sources Citation Index)

Predátorská a podezřelá nakladatelství podobné znaky jako u predátorských časopisů obvykle model print-on-demand žádné nebo nedostatečné korektury nekvalitní grafické provedení, sazba, obálka. Existují nakladatelství prestižní: Cambridge Univ. Press, Duke Univ. Press, Routledge … méně prestižní: Lexington, Peter Lang, LIT Verlag problematická, ale přijatelná: Cambridge Scholars, Nova Publishing a nepřijatelná: Lambert … viz Beallův seznam.

Jak se vyhnout publikování v predátorech? Nevěnovat pozornost spamovým nabídkám k publikacím, účastem na konferenci atd. Publikovat tam, kde vycházejí texty, které jsou ve vědecké komunitě hodnoceny jako špičkové nebo aspoň dobré. V každé disciplíně a specializaci „se ví“, kteří vydavatelé jsou výborní, dobří, ucházející a co je „odpad“. Publikovat u známých a uznávaných nakladatelství (Sage, Wiley, Springer, Taylor and Francis - Routledge, Palgrave, Elsevier, nakladatelství prestižních univerzit …).

Jak se vyhnout publikování v predátorech? 2 Příliš neexperimentovat při výběru neznámých časopisů/ nakladatelství. Dávat zvýšený pozor u nakladatelství ze zemí mimo severozápadní Evropu a USA nebo u časopisů s jiho- a východoevropskými nebo asijskými editory. Získat co nejvíce informací o časopisu / nakladatelství na internetu, seznámit se s jeho obsahem, prohlédnout si jeho webové stránky. Sledovat varovné signály v průběhu recenzního řízení - krátké a nenáročné řízení, důraz jen na poplatky, nedostatky v editaci textů, neetické požadavky. Nepublikovat v časopisech / nakladatelstvích na tzv. Beallově seznamu.

Užitečné internetové odkazy Beallův seznam: http://scholarlyoa.com/ Directory of Open Access Journals (DOAJ): https://doaj.org/ Quality Open Access Market: http://www.qoam.eu/ Who does peer-review? http://scicomm.scimagdev.org/#

Příklady podvodných nabídek konferencí a publikací

Příklady (pravděpodobně) přijatelných nabídek k publikaci