Gastronomické zvyklosti různých národů

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Menu – gastronomická pravidla
Advertisements

CHARAKTERISTIKA ·     je seznam nabízených pokrmů a příloh;   ·     svým vzhledem a obsahem reprezentuje provozovnu;       je reklamním a propagačním prostředkem.
Bc. Anna Hana Kučeráková zpracováno: ročník (obor)
Bc. Anna Hana Kučeráková zpracováno: ročník (obor)
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště Horky nad Jizerou 35 Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Předmět: Zeměpis cestovního ruchu.
Přednáška č. 6 Horák Jakub
- je pevná sestava pokrmů, doplněná vhodnými nápoji, používaná k určité příležitosti. Bc. Daniel Vančura.
VY_32_INOVACE_10_GAS_581_Mel
Zpracovala Karolíne AL-Eraidiová a Barbora Vodňanská
ZAHRANIČNÍ KUCHYNĚ.
Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk,
Základní škola a Mateřská škola Mírová 81, Mimoň, příspěvková organizace Oblast podpory Zlepšení podmínek pro vzdělávání na základních školách OP.
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště Horky nad Jizerou 35 Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Předmět: Zeměpis cestovního ruchu.
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště Horky nad Jizerou 35 Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Předmět: Zeměpis cestovního ruchu.
Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk,
STRAVOVACÍ ZVYKLOSTI CIZINCŮ
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště Horky nad Jizerou 35 Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Předmět: Zeměpis cestovního ruchu.
Grand restaurant pana Septima
Anotace: Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název DUM: Teplé omáčky Číslo DUM: VY_52_INOVACE_125_128 Vzdělávací předmět: Příprava pokrmů Tematická.
Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“
Makrobiotika, vegetariánství, dieta batolat a dětí předškolního věku
Technologie pokrmů 1.Ročník obor kuchař s maturitou 26.hodina
GASTRONOMIE V EVROPSKÉM KONTEXTU
Stravovací služby Realizace a formy rychlého občerstvení
BE soup 1 Hovězí vývar s rýží a hráškem 10,60 Kč / 16,- Kč BE soup 1 Dýňový krém 10,60 Kč / 16,- Kč Čtvrtek.
BE soup 1 Hovězí vývar se zeleninou a játrovou rýží 10,60 Kč / 16,- Kč BE soup 1 Fazolová s uzeninou 16,60 Kč / 21,- Kč Čtvrtek.
Nápoje a pokrmy Národní slovenské jídlo jsou halušky s brynzou.
BE soup 1 Zeleninový vývar s těstovinou 10,60 Kč / 16,- Kč BE soup 1 Dršťková z vepřových žaludků 16,60 Kč / 21,- Kč Pátek.
BE soup 1 Hovězí s rýží a kapustou 10,60 Kč / 16,- Kč BE soup 1 Dýňový krém 16,60 Kč / 21,- Kč Čtvrtek.
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
Úterý BE soup 1 Hovězí vývar se zeleninou a fridátovými nudlemi 10,60 Kč / 16,- Kč BE soup 2 Hráškový krém, krutony 16,60 Kč / 21,-Kč.
KVALITA STRAVOVÁNÍ VE ŠKOLNÍ JÍDELNĚ ZÁKLADNÍ ŠKOLY BUDKOV A JÍDELNĚ DĚTSKÉHO DOMOVA BUDKOV DAGMAR VEVERKOVÁ VEDOUCÍ PRÁCE – RNDR. JANA KREJSOVÁ
PONDĚLÍ Polévka Hovězí se zeleninou a rýží 20,- Kč Polévka Bramborová s paprikou 25,- Kč.
ČTVRTEK Polévka Kuřecí vývar se zeleninou a nudlemi 20,- Kč Polévka Dršťková polévka 25,- Kč.
ČTVRTEK Polévka Kuřecí vývar se zeleninou a nudlemi 20,- Kč Polévka Dršťková 25,- Kč.
Název školySŠHS Kroměříž Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Autor Andrea Mišurcová Název šablonyIII/2 – inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT.
Číslo projektu školy CZ.1.07/1.5.00/ Číslo a název šablony klíčové aktivity III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Číslo materiáluVY_32_INOVACE_OdP_S2_16.
STŘEDA Polévka Hovězí s těstovinami 20,- Kč Polévka Frankfurtská 25,- Kč.
PONDĚLÍ Polévka Hovězí po italsku 20,- Kč Polévka Houbový krém 25,- Kč.
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiáluVY_JAROSLAV_HRUZA_SPOLECENSKA_SETKANI_BANKETNI_MENU_PREZENTACE_12 Název školyStřední škola služeb,
ÚTERÝ Polévka Hovězí s těstovinou 20,- Kč Polévka Frankfurtská 25,- Kč.
ÚTERÝ Polévka Kuřecí vývar s drobením 20,- Kč Polévka Hrachová 25,- Kč.
Úterý BE soup 1 Krkonošská cibulačka 10,60 Kč / 16,- Kč BE soup 2 Gulášová 16,60 Kč / 21,-Kč.
ŠkolaSOU a ZŠ Planá Číslo projektuCZ.1.07/ / Název školySOU a ZŠ Planá, Kostelní 129, Planá PředmětTechnologie Tematický okruh Polévky a přílohy.
Hovězí vývar s nudlemi a zeleninou
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
20. – PONDĚLÍ ÚTERÝ STŘEDA ČTVRTEK PÁTEK
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Kuřecí vývar se zeleninou a rýží
PÁTEK Polévka Kuřecí vývar s nudlemi 20,- Kč Polévka Fazolová 25,- Kč.
Hovězí vývar s játrovou rýží Jemná zeleninová se smetanou
Zeleninový vývar s těstovinou
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL zpracovaný v rámci projektu
SOU a ZŠ Planá, Kostelní 129, Planá Předmět Technologie
Složitá obsluha fondue
Hovězí vývar s rýží a hráškem
Příprava drůbeže vařením, dušením
2. – PONDĚLÍ ÚTERÝ STŘEDA ČTVRTEK PÁTEK
7. – 11. listopadu 2016 PONDĚLÍ ÚTERÝ STŘEDA ČTVRTEK PÁTEK
Zeleninový vývar s kapáním Dršťková z vepřových žaludků
5.6. – PONDĚLÍ ÚTERÝ STŘEDA ČTVRTEK PÁTEK
5-denní jídelníček.
PŘÍPRAVA MENU SLAVNOSTNÍ HOSTINY
Změna jídelníčku vyhrazena Denní pitný režim na každé třídě
VY_32_INOVACE_07_EKO_374_Jan
Slepičí se zeleninou a fridátovými nudlemi
Moderní gastronomie Bio Food
Soutěžní hra RISKUJ Vlajka pro Tibet
10.6. – PONDĚLÍ ÚTERÝ STŘEDA ČTVRTEK PÁTEK
Transkript prezentace:

Gastronomické zvyklosti různých národů Lucie Bugalová 2016/2017 NS2

Gastronomie společenská věda zabývající se kuchařským uměním zkoumání vztahu mezi kulturou a jídlem věnuje se přípravě jídla a jeho konzumaci stravování a sestavování jídelních a nápojových lístků energetické a biologické hodnoty živin technologickými postupy pestrost a sezónnost pokrmů

Gastronomické zvyklostí Evropanů česká kuchyně slovenská kuchyně španělská kuchyně italská kuchyně

Česká kuchyně polévky vepřo-knedlo-zelo hlavní jídla Gastronomické zvyklosti Čechů Nejtypičtější jídla české kuchyně polévky hlavní jídla omáčky přílohy pivo vepřo-knedlo-zelo svíčková na smetaně vepřový řízek rajská omáčka kapr s bramborovým salátem ovocné knedlíky

Slovenská kuchyně polévky slovenské speciality žinčica tvrdý alkohol Gastronomické zvyklostí Slováků Typická slovenská jídla polévky slovenské speciality žinčica tvrdý alkohol nealkoholické nápoje halušky živanka oštěpok

Španělská kuchyně Stravovací zvyklosti se výrazně liší od naších. Gastronomické zvyklosti Španělů Španělské speciality Stravovací zvyklosti se výrazně liší od naších. polévky hlavní jídlo dne typické jídlo večeře Tapas Cocido madrileno Sobresada Paella Gazpacho jamon serrano

Italská kuchyně snídaně oběd (pranzo) večeře pizza těstoviny Gastronomické zvyklostí Italů Nejběžnější italská jídla snídaně oběd (pranzo) večeře pizza těstoviny

Gastronomické zvyklosti Asiatů Japonská kuchyně Korejská kuchyně Čínská kuchyně

Japonská kuchyně jídelní hůlky místo příboru Gastronomické zvyklosti Japonců Sushi jídelní hůlky místo příboru tradiční japonské stolování podávání jídla japonské víno saké nižší kvalita pojem sushi postup výroby sushi druhy sushi

Korejská kuchyně etiketa stolování zvyk rýže kimchi bibimbap Gastronomické zvyklosti Korejců Oblíbené jídla etiketa stolování zvyk rýže kimchi bibimbap

Čínská kuchyně Pekingská – severní Čína Kantonská – jižní Čína Regionální kuchyně Gastronomické zvyklosti Pekingská – severní Čína Kantonská – jižní Čína Anchujenská – horská oblast Šanghajská – východní Čína Sečuánská – jihozápadní Čína Chunanská – střední Čína Fuťienská – jihovýchodní Čína estetická úprava jídelní hůlky a lžíce servírovaní pokrmů podávaní nápojů

vepřové ve sladkokyselé omáčce Nejdůležitější přísady a suroviny čínské kuchyně Nejznámější čínské pokrmy bambusové výhonky čínské houby sečuánský pepř sójová omáčka zázvor tofu nudle pekingská polévka čínské knedlíky kantonské nudle pekingská kachna vepřové ve sladkokyselé omáčce

Průzkum oblíbenosti různých kuchyni Máte rádi českou kuchyni i přes to, že není zrovna nejzdravější?

Proč máte rádi českou kuchyni?

Jakou kuchyni upřednostňujete?

Dotazy k obhajobě: V kapitole Slovenská kuchyně (2.2) píšete, že populárními jídly jsou strapačky a halušky. Jaký je rozdíl v těchto jídlech? Kapitola 2.3 a 2.4 jsou věnovány španělské a italské kuchyni. Mají tyto národy nějaké speciální či známé nápoje? K čemu se používá pravá svíčková z hovězího masa. Jaká část hovězího se používá ke svíčkové omáčce?