Intenzita elektrického pole

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Úroky ve slovních úlohách Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Zlín Tematická oblastMATEMATIKA - Finanční matematika a statistika.
Advertisements

F YZIKÁLNÍ VELIČINY - TEPLOTA Ing. Jan Havel. Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Materiál je určen pro bezplatné používání.
Hustota látky Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Zlín Tematická oblast Fyzika Datum vytvoření RočníkŠestý - prima Stručný.
Zobrazení kulovým zrcadlem Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Zlín Tematická oblast Fyzika Datum vytvoření Ročník4.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a Mateřská škola Nedvědice, okres Brno – venkov, příspěvková organizace AUTOR: Jiří Toman NÁZEV: VY_32_INOVACE_06_06 Magnetické.
P RÁCE A VÝKON Ing. Jan Havel. Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Materiál je určen pro bezplatné používání pro potřeby.
Zkvalitnění výuky na GSOŠ prostřednictvím inovace CZ.1.07/1.5.00/ Gymnázium a Střední odborná škola, Klášterec nad Ohří, Chomutovská 459, příspěvková.
Práce se spojnicovým diagramem Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Zlín Tematická oblastMATEMATIKA - Finanční matematika a statistika.
Závislost odporu kovového vodiče na teplotě Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Zlín Tematická oblastFYZIKA - Kmitání, vlnění a.
Užití složeného úrokování Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Zlín Tematická oblastMATEMATIKA - Finanční matematika a statistika.
Krok za krokem ke zlepšení výuky automobilních oborů CZ.1.07/1.1.26/ Švehlova střední škola polytechnická Prostějov.
Pravopisná hlídka Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Zlín Tematická oblastPravopis vesele i vážně Datum vytvoření
Aritmetický průměr Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Zlín Tematická oblastMATEMATIKA - Finanční matematika a statistika Datum.
Mnohočleny Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Zlín Tematická oblast Matematika – výrazy s proměnnými Datum vytvoření
Věty o shodnosti trojúhelníků
Průměrná rychlost Tematická oblast Fyzika Datum vytvoření Ročník
Úrok Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Zlín
Elektrický proud Tematická oblast Fyzika Datum vytvoření Ročník
Elektrický výkon Tematická oblast Fyzika Datum vytvoření Ročník
Skládání rovnoběžných a různoběžných sil-souhrnná cvičení
Složené úrokování Tematická oblast
VÁNOČNÍ OZDOBY – TROCHU JINAK
9.1 Magnetické pole ve vakuu 9.2 Zdroje magnetického pole
Digitální učební materiál zpracovaný v rámci projektu
Náš svět Tematická oblast
Člověk a vývoj civilizace
Nervová soustava vyšších obratlovců
Název vzdělávacího materiálu
Sčítání a odčítání mnohočlenů
Jednoduché úrokování Tematická oblast
Práce se sloupkovými diagramy
Pravopisné veršování Tematická oblast Pravopis vesele i vážně
Název vzdělávacího materiálu
Vlastnosti zvuku - test z teorie
Sloupkový diagram Tematická oblast
Elektrická energie Tematická oblast Fyzika Datum vytvoření Ročník
6. Elektrické pole - náboj, síla, intenzita, kapacita
Dělení mnohočlenů mnohočlenem
Rovnoměrný pohyb Tematická oblast Fyzika Datum vytvoření Ročník
Základní škola a Mateřská škola Bílá Třemešná, okres Trutnov
Název vzdělávacího materiálu
Poměr Co je poměr. Změna v daném poměru..
Rychlost a zrychlení kmitavého pohybu
Příčné zvětšení zrcadla
Fyzikální síly.
Ohyb světla na optické mřížce
Hustota-výpočet objemu
Konstrukce trojúhelníku podle věty sus
Konstrukce trojúhelníku podle věty Ssu
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
VĚC - POMNÍK Tematická oblast
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Francová Alena
Násobení lomených výrazů
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor: Mgr. Lubomíra Moravcová Název materiálu:
Elektrický náboj Ing. Jan Havel.
Opakování 3 Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Francová Alena
Coulombův zákon Tematická oblast FYZIKA - Kmitání, vlnění a elektřina
Dělení mnohočlenů jednočlenem
Život – pohledy na přírodu
Dělení lomených výrazů
Interference na tenké vrstvě
COULOMBŮV ZÁKON.
Hustota-výpočet objemu
Obvod a obsah rovnoběžníku
Konstrukce lichoběžníku
Zobrazení tenkou čočkou
Kontrolní práce – složené lomené výrazy
Pythagorova věta Tematická oblast Planimetrie Datum vytvoření Ročník
Skládání rovnoběžných a různoběžných sil-souhrnná cvičení
Transkript prezentace:

Intenzita elektrického pole Tematická oblast FYZIKA - Kmitání, vlnění a elektřina Datum vytvoření 9. 7. 2012 Ročník 2. ročník čtyřletého a 6. ročník osmiletého studia gymnázia Stručný obsah Definice daného pojmu a jeho užití při řešení úloh Způsob využití Postupným procházením stránek nejprve vysvětlíme daný pojem, vyřešíme vzorový příklad a další úlohy řeší žáci samostatně Autor Mgr. Petr Zezulka Kód VY_32_INOVACE_28_FZEZ03 Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Zlín

INTENZITA ELEKTRICKÉHO POLE Jde o vektorovou fyzikální veličinu, která je charakteristická pro dané místo v elektrickém poli. Je dána podílem síly, která v daném místě působí na náboj, a tohoto náboje. E = 𝑭 𝒆 𝑞 [E] = N . 𝐶 −1 Z Coulombova zákona platí pro velikost intenzity v elektrickém poli osamoceného bodového náboje vztah: E = k . |𝑄| 𝑟 2 , kde r je vzdálenost od osamoceného náboje.

V jaké vzdálenosti od bodového náboje 1,5 μC má intenzita elektrického pole velikost 9 . 10 4 N . 𝐶 −1 ? Jak by se řešení úlohy změnilo, kdyby měl náboj čtyřikrát větší velikost? Ze vztahu E = k . |𝑄| 𝑟 2 vyjádříme vzdálenost r. E . 𝑟 2 = k . |Q| r = 𝑘 . |𝑄| 𝐸 = 9 . 10 9 . 1,5 . 10 −6 9 . 10 4 m = 38,7 cm Protože r ̴ |𝑄| , vzdálenost od bodového náboje by se dvakrát zvětšila a byla by tedy přibližně r = 77,5 cm.

Dva bodové náboje o velikostech 2,4 μC a 3,6 μC jsou umístěny ve vakuu ve vzdálenosti 50 cm. Vypočítejte veli- kost intenzity elektrického pole v místě uprostřed spojnice obou nábojů. Protože se jedná o souhlasné náboje, určíme velikost výsledné intenzity E v daném místě: E = 𝐸 2 - 𝐸 1 E = k . 𝑄 2 𝑟 2 - k . 𝑄 1 𝑟 2 , kde r je vzdálenost středu úsečky spojující náboje od každého z nich, tedy r = 25 cm E = 𝑘 𝑟 2 ( 𝑄 2 - 𝑄 1 ) = 9 . 10 9 (25 . 10 −2 ) 2 (3,6 – 2,4) 10 −6 N . 𝐶 −1 E = 172 800 N . 𝐶 −1 = 172,8 kN . 𝐶 −1

Ve vzdálenosti 10 cm od středu nabité koule s průměrem 8 cm působí na zkušební náboj 10 nC síla o velikosti 0,3 mN. Určete intenzitu elektrického pole v místě zkušeb- ního náboje a v těsné blízkosti koule. V místě zkušebního náboje platí: 𝐸 1 = 𝐹 𝑒 𝑞 𝐸 1 = 3 . 10 −4 10 −8 N . 𝐶 −1 𝑬 𝟏 = 3 . 𝟏𝟎 𝟒 N . 𝑪 −𝟏 V těsné blízkosti koule platí: 𝐸 2 = 𝐸 1 . 𝑟 2 𝑅 2 , kde r je vzdálenost od středu koule a R je poloměr koule 𝐸 2 = 3 . 10 4 . ( 10 . 10 −2 4 . 10 −2 ) 2 = 187,5 kN . 𝑪 −𝟏

Vyberte vždy jednu správnou odpověď: Intenzita elektrického pole je: skalární fyzikální veličina s jednotkou C . 𝑁 −1 vektorová fyzikální veličina s jednotkou N . C definována jako podíl náboje a elektrické síly, která na tento náboj působí vektorová fyzikální veličina charakteristická pro dané místo 2. Elektrické pole osamoceného bodového náboje označujeme jako: homogenní d) vírové nehomogenní radiální

Správné řešení: 1d), 2c)