Veřejné setkání Hotel Energetic Rožnov pod Radhoštěm

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Hodnocení škol a ředitelů zřizovatelem – Zlínským krajem
Advertisements

Vzdělání a vzdělanost a podpora zaměstnanosti
BUDOUCNOST Úspěch pro každé dítě. Ve znamení inkluzivního vzdělávání.
Ostrava, Čavisov, Dolní Lhota, Horní Lhota, Klimkovice, Olbramice, Stará Ves nad Ondřejnicí, Šenov, Václavovice, Velká Polom, Vratimov, Vřesina, Zbyslavice.
Název kapitoly Název podkapitoly Text Operační program Výzkum, vývoj a vzdělávání Seminář pro žadatele IROP.
Šablony  Operační program Výzkum, vývoj a vzdělávání  Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy  Výzva č. 02_16_022 Podpora škol formou projektů.
SETKÁNÍ PRACOVNÍCH SKUPIN MAP vzdělávání ORP ŠUMPERK Mgr. Ivana Hanáková, Mgr. Martin Kuchtík.
„JAK NA SPOLEČNÉ VZDĚLÁVÁNÍ“ KONFERENCE „JAK NA SPOLEČNÉ VZDĚLÁVÁNÍ“ Karlovy Vary 8. Února 2016.
Místní akční plán rozvoje vzdělávání ORP Kladno MAP je místní akční plán vzdělávání, který bude prioritně zaměřen na rozvoj kvalitního a inkluzivního vzdělávání.
I. zasedání ŘV MAP Hlučínsko východ 25. Ledna 2016.
Místní akční plán rozvoje vzdělávání ve městě Brně Aktuální informace k realizaci projektu MAP 9. březen 2016.
1. Jednání řídícího výboru MAP ORP Prachatice , MěÚ Prachatice.
Místní akční plán vzdělávání ORP Svitavy. Název projektu: Místní akční plán vzdělávání ORP Svitavy Reg. číslo: CZ /0.0/0.0/15_005/ Realizátor.
MÍSTNÍ AKČNÍ PLÁN ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ ORP KLADNO Pracovní skupiny: Předškolní vzdělávání Čtenářská gramotnost Matematická gramotnost Inkluzivní vzdělávání.
Tvorba Místního akčního plánu rozvoje vzdělávání pro ORP Veselí nad Moravou Ustavující setkání Řídícího výboru MAP,
KRAJSKÝ AKČNÍ PLÁN ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ Martina Vojtěchová
Místní akční plán rozvoje vzdělávání ORP Trhové Sviny CZ /0.0/0.0/15_005/
Strategie komunitně vedeného místního rozvoje MAS Podřipsko Vzdělávání.
Místní akční plán rozvoje vzdělávání ORP Přeštice.
Projekt: „Aktualizace Střednědobého plánu rozvoje sociálních služeb na území ORP Veselí nad Moravou “ Bc. Gabriela Fellingerová 1. Veřejné setkání 1. října.
MAP rozvoje vzdělávání v ORP Kralupy nad Vltavou 2. Setkání Řídícího výboru 21. června 2016, MÚ Kralupy nad Vltavou.
SETKÁNÍ ŘÍDÍCÍHO VÝBORU MAP vzdělávání ORP ŠUMPERK Mgr. Ivana Hanáková, Mgr. Martin Kuchtík.
Krajský akční plán rozvoje vzdělávání Jihomoravského kraje Základní informace o spolupráci KAP a MAP Martin Majcík 1.
Projekt MAP Turnovsko. Cíl projektu  podpora a rozvoj spolupráce zřizovatelů, škol a ostatních aktérů ve vzdělávání v rámci ORP Turnov  vytváření Místního.
MÍSTNÍ AKČNÍ PLÁN ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ ORP KLADNO Místní akční skupina SVATOVÁCLAVSKO, z.s. Pracovní skupina MAP ORP Kladno Dům Kultury Stochov.
SWOT 3 analýza - MAP pro ORP Kladno Verze Název projektu: Místní akční plán rozvoje vzdělávání ORP Kladno Projekt je spolufinancován Evropskou.
1. SETKÁNÍ ŘÍDÍCÍHO VÝBORU MAP SO ORP KUTNÁ HORA 30. BŘEZNA 2016 DAČICKÉHO DŮM, KUTNÁ HORA.
Místní akční plány rozvoje vzdělávání. Přínosy akčních plánů rozvoje vzdělávání  Vytvoření dlouhodobého plánu rozvoje vzdělávání s ohledem na vzdělávací.
Kraslice, – Úvod – několik slov o projektu … – Naladíme se … – Nadané děti – Ing. Petr Čavojský / Mgr.
Ostrava, Čavisov, Dolní Lhota, Horní Lhota, Klimkovice, Olbramice, Stará Ves nad Ondřejnicí, Šenov, Václavovice, Velká Polom, Vratimov, Vřesina, Zbyslavice.
3. jednání řídícího výboru
Krajský akční plán vzdělávání Středočeského kraje
Jednání řídícího výboru MAP Český Krumlov
6. SETKÁNÍ ŘÍDÍCÍHO VÝBORU MAP SO ORP KUTNÁ HORA
III. zasedání ŘV MAP Hlučínsko východ
MAP – Místní akční plán ORP RK
Strategické řízení a plánování
VÍTÁME VÁS NA SPOLEČNÉM SETKÁNÍ PARTNERSTVÍ MAP ORP BEROUN
Místní Akční Plán rozvoje vzdělávání
Realizace vašich potřeb prostřednictvím OP VVV
Místní akční plán vzdělávání MAP rozvoje vzdělávání na území Prahy 8
Krajský akční plán rozvoje vzdělávání Regionální stálá konference
ÚVODNÍ SETKÁNÍ SE STAROSTY
5. zasedání Řídícího výboru projektu Místní akční plán rozvoje vzdělávání ORP Český Těšín, reg. č. CZ /0.0./0.0/15_005/ února 2017.
Krajský akční plán vzdělávání Středočeského kraje
Tvorba Místního akčního plánu rozvoje vzdělávání pro SO ORP Čáslav
Aktuální informace o stavu
Krajský akční plán rozvoje vzdělávání Libereckého kraje
Setkání členů Řídícího výboru MAP SO ORP Beroun
Místní akční plány rozvoje vzdělávání
2. jednání řídícího výboru
IMPLEMENTACE KRAJSKÉHO AKČNÍHO PLÁNU
Realizace potřeb regionálního školství pomocí šablon
Bc. Petra Karbanová Krajská metodička projektu APIV B
TRADICE UPLATNĚNÍ DOPRAVNÍ DOSTUPNOST ŠIROKÁ NABÍDKA TECHNICKÝCH OBORŮ
MAP rozvoje vzdělávání v ORP Kralupy nad Vltavou
4. zasedání Řídícího výboru projektu Místní akční plán rozvoje vzdělávání ORP Český Těšín, reg. č. CZ /0.0./0.0/15_005/ prosinec.
Ustavující setkání Řídícího výboru MAP,
Aktuální informace o projektu
Krajský akční plán rozvoje vzdělávání v JčK
Š A B L O N Y II.
Od MAP I k MAP II v Plzeňském kraji
Prezentace KAP Jihomoravského kraje
Datum konání: 5. února 2018 Místo konání: Velké Meziříčí, JUPITER club
Implementace Krajských akčních plánů rozvoje vzdělávání
Krajský akční plán rozvoje vzdělávání v JčK
7. setkání Řídícího výboru MAP rozvoje vzdělávání území SO ORP Stod
Řídicí výbor DDM Monet v Praze 12
Tým MAS Vladař, o. p. s. Řídící výbor MAP 2.
USTAVUJÍCÍ SETKÁNÍ PRACOVNÍCH SKUPIN
Transkript prezentace:

Veřejné setkání 11.2.2019 Hotel Energetic Rožnov pod Radhoštěm Místní akční plán rozvoje vzdělávání II. v ORP Rožnov p. R. Veřejné setkání 11.2.2019 Hotel Energetic Rožnov pod Radhoštěm

Program setkání Zahájení Úvodní slovo Základní informace o projektu MAPII Představení členů realizačního týmu Představení aktivit Implementace Přestávka Představení pracovních skupin a podskupin, včetně nominací Diskuze, ukončení setkání

Realizované aktivity v číslech DVPP v MŠ, ZŠ, SVČ - 31 Semináře pro ředitele - 6 Výjezdní semináře pro vedoucí pracovníky - 3 Vzdělávací semináře pro pedagogické pracovníky - 32 Odborné exkurze – 4 Kurzy První pomoci – 4 Přednášky pro rodiče - 5 Tematické workshopy - 5 Aktivity pro žáky - Revolution Train - 1 MŠ Den otevřených dveří – 17 CELKEM proškoleno 1756 osob!

CELKOVÉ ZHODNOCENÍ Podařilo ještě více prohloubit spolupráci mezi aktéry ve vzdělání v ORP RpR Vytvořily se nové platformy spolupráce a předávání zkušeností dobré praxe Podařilo se vtáhnout veřejnost Podařilo se do projektu zapojit všechny cílové skupiny – zřizovatele, ředitele škol, pedagogické i nepedagogické pracovníky, žáky i rodiče Řada navržených zlepšení a podnětů realizována nebo nachystána do MAP II

Průměrné hodnocení všech aktivit ROZHODNĚ ANO / VELMI DOBRÉ SPÍŠE ANO / DOBRÉ SPÍŠE NE / DOSTATEČNÉ ROZHODNĚ NE / NEDOSTATEČNÉ 86,16 % 12,16 % 1,08 % 0,14 % 98,32 % - POZITIVNÍ HODNOCENÍ

seminář s lektorkou Mgr. Lenkou Bínovou - citace "Vše bylo přínosné seminář s lektorkou Mgr. Lenkou Bínovou - citace "Vše bylo přínosné." "Těším se na další setkání a školení s lektorkou“, "Výborný seminář"

přednáška pro rodiče Herman - "Víc takových akcí."  "Naprosto perfektní."  "Skvělé. Škoda, že manžel nebyl se mnou." "Vůbec jsem nevěděla na co jdu a jsem nadšená, žasnu."

Úvodní slovo – vedoucí odboru školství Ing. Dušan Vrážel Návaznost na předcházející projekty a spolupráci: Společnou cestou ke zkvalitnění řízení škol Zvyšování kvality základního vzdělávání v ORP Rožnov pod Radhoštěm Místní akční plán rozvoje vzdělávání v ORP Rožnov pod Radhoštěm (MAP+) (28 škol a školských zařízení, 10 obcí a 7 ostatních organizací pracujících s mládeží)

Záměry MAP II - podpora osobnostní rozvoj dětí a žáků osvojení potřebných strategií učení, motivace k celoživotnímu učení komunikace a spolupráce tvořivé myšlení a řešení problémů ochrana fyzického a duševního zdraví ochrana vytvořených hodnot a životního prostředí ohleduplnost a tolerantnost k lidem a k odlišným kulturním a duchovním hodnotám poznávání schopností a reálných možností uplatnění osvojených vědomostí a dovedností Základní princip: aby veškeré navrhované aktivity vzešli tzv. „zespodu“, to znamená byly především iniciovány členy pracovních skupin a podskupin.

Podpora managmentu škol Zkvalitnění v oblastech: školské legislativy správní řízení financování škol – změny financování regionálního školství vztahu škol se zřizovatelem pracovně právní legislativy osobnostních vlastností a předpokladů

Základní informace o projektu MAP II Žadatel projektu: Sdružení Mikroregion Rožnovsko Datum: 1.1.2019 - 30.6.2022 Realizace: 42 měsíců Rozpočet projektu: 10 950 984,80,- Kč Spolufinancování: 5 % Přínosy realizace MAP II: Prohlubování a další rozšiřování udržitelného systému komunikace mezi aktéry ve vzdělávání. Zkvalitnění vzdělávání v místních MŠ, ZŠ a ZUŠ. Řízený rozvoj dalších služeb na podporu vzdělávání dětí a mládeže. Navazuje na úspěšnou realizaci projektu: Místní akční plán rozvoje vzdělávání v ORP Rožnov pod Radhoštěm, tzv. MAP+

Realizační tým Člen Pozice Ing. Martina Novosádová Hlavní manažer Projektový a finanční manažer Bc. Petra Šatánková Koordinátor aktivit Mgr. Gabriela Fellingerová Metodik/facilitátor Ing. Dušan Vrážel Odborný konzultant v oblasti školství Mgr. Lucie Vančurová Manažer implementace Ing. Ivana Mikulenková Mgr. Magda Štěpánková Odborný poradce v oblasti logopedie Bc. Lukáš Zmeškal Analytik

Organizační struktura MAP II

KLÍČOVÉ AKTIVITY KA01 – Řízení projektu KA02 – Rozvoj a aktualizace MAP KLÍČOVÉ AKTIVITY KA03 – Evaluace a monitoring MAP KA04 – Implementace

Implementace MAP Jedná se o realizaci těchto aktivit: Velké literární klání s knihovnou Odborný poradce v oblasti logopedie Odborný poradce v oblasti supervize Rozvoj kompetencí pedagogických pracovníků - DVPP Odborné skupiny pedagogů Prevence zdravotních rizik Vzdělávací a informační setkávání Analýza potřeb možností trávení volného času

Velké literární klání s knihovnou týmová soutěž pro žáky zapojených základních škol spolupráce týmů se zástupci místních knihoven v regionu bude probíhat v průběhu celého školního roku podpora čtenářské gramotnosti

Odborný poradce v oblasti logopedie aktivita již zahájena od ledna 2019 podpora pedagogům MŠ v oblasti logopedie zahrnuje: zjišťování speciálních vzdělávacích potřeb dětí s narušenou komunikační schopností individuální logopedická intervence metodická podpora osobní a telefonické konzultace a poradenství pro pedagogy informační, konzultační, poradenskou a metodickou podporu zákonným zástupcům dětí Mgr. Magda Štěpánková - kontakt tel. 603 181 813; e-mail: magda.stepankova@maproznovsko.cz

Odborný poradce v oblasti supervize podpora pedagogickým pracovníkům ZŠ a MŠ poskytování individuální a skupinové supervize dle požadavků a potřeb zapojených škol rozvoj a posilování profesních dovedností pedagogů a upevňování vztahů na pracovišti povedou dva kvalifikovaní odborníci - MUDr. PhDr. Miroslav Orel, Ph.D. a PaedDr. Mgr. Věra Facová 30.5.2019 - workshop pro ředitele MŠ a ZŠ OCHUTNÁVKA SUPERVIZE V MAP II

Rozvoj kompetencí pedagogických pracovníků vzdělávací akce zaměřené na rozvoj kompetencí pedagogických pracovníků organizace min. 10 akcí ročně - témata budou volena na základně dotazníků z MAP+ a dále dle podnětů z pracovní skupin a podskupin cílem je zajistit kvalitní seminář a kvalifikované odborníky v daném oboru Již zrealizován seminář Kritéria školní zralosti - Mgr. Lenka Bínová. Dále plánujeme semináře s MUDr. PhDr. Miroslavem Orlem, Ph.D. a PaedDr. Mgr. Věrou Facovou, Mgr. Lenkou Bínovou, Mgr. Květou Hrbkovou, PhDr. Markem Hermanem a další.

Odborné skupiny pedagogů rozvoj spolupráce mezi pedagogy zapojených škol setkání pedagogů v tzv. předmětových komisí proběhne min. 1x ročně setkání výchovných poradců a metodiků prevence proběhne min. 1x ročně pilotní ověření nového způsobu spolupráce a zjištění zájmu a příležitostí pro další setkávání

Prevence zdravotních rizik realizace akreditovaných seminářů v oblasti poskytování PRVNÍ POMOCI obsahem seminářů bude např. přehled norem zdravotnických znalostí, teoretické informace a praktické nácviky poskytování První pomoci nebo také nácvik vodní záchrany rozsah seminářů: 20 hodin a 40 hodin povede kvalifikovaná lektorka Bc. Jitka Proroková se svými asistenty bude realizován minimálně 1 seminář ročně

Vzdělávací a informační setkávání pravidelné setkávání aktérů vzdělávání (ředitelé ZŠ, MŠ, ZUŠ a další) v území se zástupci Odboru školství a sportu MěÚ Rožnov p.R. předávání a výměna informací z oblastí např. novinky v legislativě, správa škol, financování a další dle aktuálních potřeb setkání min. 4x ročně

Analýza potřeb možností trávení volného času zpracování analýzy potřeb možností trávení volného času dětí a žáků zapojených subjektů zahrnuje např.: zmapování organizací pracujících s volným časem dětí a žáků na Rožnovsku, jejich zaměření, dostupnost, podmínek účasti a počtech zapojených dětí a žáků a sběr dalších informací souvisejících s problematikou volného času dětí a žáků sběr bude probíhat formou dotazníků výstupem bude Analýza, která bude součástí aktualizace strategického dokumentu MAP

KA02 - Rozvoj a aktualizace MAP Řízení procesu rozvoje a aktualizace MAP vytvoření organizační struktury MAP - Řídící výbor, Realizační tým, Pracovní skupiny Zpracování komunikačního plánu zpracování a realizace konzultačního procesu - zajistit informovanost všech aktérů a široké veřejnosti o aktivitách a výstupech společného plánování (akční plány, aktualizovaný MAP) Vytvoření pracovních skupin (PS) celkem 7 PS - PS pro financování, PS pro rozvoj čtenářské gramotnosti a k rozvoji potenciálu každého žáka, PS pro rozvoj matematické gramotnosti a k rozvoji potenciálu každého žáka, PS pro rovné příležitosti, PS pro základní vzdělávání, PS pro předškolní vzdělávání a PS pro zájmové a neformální vzdělávání

KA02 - Rozvoj a aktualizace MAP Podpora škol v plánování cílem je posílit přenos reálných potřeb škol do MAP v ORP Rožnov p. R. zástupce školy je součástí realizačního týmu zpracování Popisu potřeb školy pro další rozvoj/ Strategického plánu rozvoje školy Místní akční plánování společné plánování rozvoje vzdělávání v ORP Rožnov p. R. zahrnující aktualizaci analytické části dokumentace MAP aktualizaci strategické části dokumentace MAP aktualizaci implementační části - Akční roční plány Spolupráce s individuálním projektem - Strategické řízení a plánování ve školách a v území (SRP) využívání metodické podpory poskytované zástupci projektu SRP

KA02 - Rozvoj a aktualizace MAP Podpora znalostních kapacit Řídícího výboru realizace min. 1 semináře pro členy ŘV zaměřeného na příčiny a formy nerovností ve vzdělávání a jejich důsledcích pro vzdělávací systém a možnostech řešení a vytváření podpůrného prostředí Podpora znalostních kapacit v oblasti rozvoje kvalitního inkluzivního vzdělávání - workshopy, kulaté stoly, panelové diskuze a další formy určeno pro pracovníky škol a školských zařízení, zřizovatele, pracovníky pracující s mládeží a rodiče; realizace minimálně 1 akce Podpora znalostních kapacit - workshopy s rodiči realizace min. 4 workshopů na téma rozvoje kvalitního a inkluzivního vzdělávání a nerovností ve vzdělávání

Přestávka

Pracovní skupiny (PS) a podskupiny (PDS)

Pracovní skupiny Pracovní podskupiny setkání min. 4x ročně - svolává koordinátor aktivit místo konání - Městský úřad Rožnov pod Radhoštěm každá skupina má svého garanta finanční odměna za práci ve skupině Pracovní podskupiny setkání dle domluvy členů podskupiny - svolává vedoucí podskupiny místo konání - dle dohody členů každá podskupina má svého vedoucího finanční odměna za práci v podskupině

PS1 pro financování navrhuje financování realizace aktivit navržených a zapracovaných do akčního plánu strategického dokumentu MAP; identifikuje a doporučuje finanční zdroje (strukturální fondy EU, státní rozpočet ČR, rozpočet kraje, obce či škol, atd.) zabývá se podporou škol v oblasti poradenství (právní, personální, finanční, atd.) a administrativně správního servisu s cílem snížit administrativní zátěž škol připravuje podklady pro rozhodování členům Řídícího výboru MAP; přenos výstupů předává garant členům ŘV MAP formou doporučení projednává a připomínkuje materiály relevantní pro ostatní pracovní skupiny spolupráce s ostatními skupinami

PS2 pro rozvoj čtenářské gramotnosti a k rozvoji potenciálu každého žáka zabývá se výměnou zkušeností a odborných znalostí o metodách, pomůckách a postupech v oblasti ČG zabývá se začleňováním digitální gramotnosti a užívání ICT s cílem podpořit rozvoj čtenářské gramotnosti a potenciálu žáka do činnosti skupiny zapojen minimálně jeden pedagog s minimálně pětiletou praxí na základní škole spolupracuje s PS1 pro financování

PS3 pro rozvoj matematické gramotnosti a k rozvoji potenciálu každého žáka zabývá se výměnou zkušeností a odborných znalostí o metodách, pomůckách a postupech v dané oblasti zabývá se začleňováním digitální gramotnosti a užívání ICT s cílem podpořit rozvoj matematické gramotnosti a potenciálu žáka do činnosti skupiny zapojen min. jeden pedagog dle zákona o pedagogických pracovníků s minimálně pětiletou praxí na ZŠ spolupracuje s PS1 pro financování

PS4 pro rovné příležitosti zabývá se vzájemným vzděláváním, přenosem zkušeností a informací o problematice nastavení rovných příležitostí ve vzdělávání a selektivností vzdělávacího systému a uvnitř škol probíhá odborná diskuze k problematice přechodů ve vzdělávání, sociálního znevýhodnění a předčasným odchodům ze vzdělávacího procesu zabývá se oblastí zahrnující práci s nadanými a talentovanými dětmi vytváří popis stávajícího stavu této problematiky v území ORP Rožnov pod Radhoštěm, popis důvodů a příčin; navrhuje aktivity ke snížení či eliminaci selektivity v souladu s Metodikou rovných příležitostí ve vzdělávání

PS5 pro základní vzdělávání zabývá se přenosem zkušeností a informací z oblasti základního vzdělávání; diskutuje nad problematikou základního vzdělávání v oblastech jako jsou např. rozvoj podnikavosti a iniciativy dětí a žáků, rozvoj kompetencí v polytechnickém vzdělávání, kariérové poradenství, přechody z MŠ na ZŠ a ZŠ na SŠ a další témata členové identifikují a zohledňují priority v oblasti základního vzdělávání na území regionu diskutují nad výstupy pracovních podskupin - PDS Společenské vědy PDS Přírodní vědy PDS Polytechnické vzdělávání

PS6 pro předškolní vzdělávání zabývá se přenosem zkušeností a informací z oblasti předškolního vzdělávání; diskutuje nad problematikou předškolního vzdělávání v oblastech jako jsou např. školní zralost, čtenářská a matematická pregramotnost, zdravý životní styl, polytechnické vzdělávání, přechod z MŠ na ZŠ a další témata identifikují a zohledňují priority v oblasti předškolního vzdělávání na území regionu diskutují nad výstupy pracovních podskupin (PDS) - PDS Společenské vědy PDS Přírodní vědy PDS Polytechnické vzdělávání

PS7 pro zájmové a neformální vzdělávání zabývá se přenosem zkušeností a informací z oblasti neformálního a zájmového vzdělávání; diskutuje nad problematikou v oblastech jako jsou např. nabídka a dostupnost kroužků a zájmových činností, spolupráce zájmových organizací se školami, možnosti trávení volného času a další témata identifikují a zohledňují priority v oblasti zájmového a neformálního vzdělávání na území regionu VŠECHNY PRACOVNÍ SKUPINY se podílí na procesu společného plánování vzdělávání v území v rámci aktivity projektu Místní akční plánování.

Zahájení nominací do pracovních skupin od 11.2.2019 do 28.2.2019 nominace zasílat na emailem koordinátorce aktivit: petra.satankova@maproznovsko.cz Pracovní skupina Termín 1. schůzky PS1 financování 27.3.2019 PS2 čtenářská gramotnost 15.4.2019 PS3 matematická gramotnost PS4 rovné příležitosti 1.4.2019 PS5 základní vzdělávání PS6 předškolní vzdělávání PS7 zájmové a neformální vzdělávání

Informace o projektu Webové stránky projektu: www.maproznovsko.cz Facebookový profil projektu: https://www.facebook.com/MAP2.Roznovsko/

Za realizační tým projektu: Ing. Martina Novosádová Děkujeme za pozornost! Za realizační tým projektu: „Místní akční plán rozvoje vzdělávání II. v ORP Rožnov p.R.“ Ing. Martina Novosádová Hlavní manažerka projektu