Sériový port (1) Určen k připojení:

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Orbis pictus 21. století Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu.
Advertisements

HW – Kabely a konektory Název školy
Periferní zařízení počítače
Informatika a výpočetní technika
PERIFERIE Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Světlana Filipová. Materiál zpracován v rámci projektu Implementace ICT techniky.
PROGRAMOVATELNÉ AUTOMATY SÉRIOVÝ PŘENOS13 Ing. Jana Horáková Elektrotechnika
Sběrnice vývoj a charakteristika. Motherboard (základní deska)
Sběrnice.
HARDWARE 4. část.
Systémové sběrnice PC Kateřina Pásková 4.Z1.
Základy informatiky.
ActuatorSsensorInterface
Rozhraní PC.
Gymnázium, Obchodní akademie a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Hodonín Porty a konektory PC.
Informatika 1_6 6. Týden 11. A 12. hodina.
USB porty a jejich využití
ZÁKLADNÍ DESKA MOTHERBOARD
Sběrnice I. Sběrnice v počítačích. Sběrnice I. Sběrnice v počítačích.
Opáčko Jak pracuje modem, jaké jsou typy modemů?
Sběrnice = soustava vodičů, která umožňuje přenos signálů mezi jednotlivými částmi počítače. Přenáší data a zajišťuje komunikaci.
Periferní zařízení počítače
USB rozhraní aneb Jak to funguje Vypracoval: Vladimír Paločko Pro předmět: Periferní zařízení (X36PZA)
Základy informatiky.
Universal Serial Bus Petr ChlumskýPZA 2007/2008. USB univerzální sériová sběrnice Plug&Play (bez restartu a instalace ovladačů) rychlost 1,5 a 12 až 480.
 vytváření signálů a jejich interpretace ve formě bitů  přenos bitů po přenosové cestě  definice rozhraní (pro připojení k přenosové cestě)  technická.
Vestavné mikropočítačové systémy
Výrok "Věřím, že OS/2 je předurčen stát se navždy nejdůležitějším operačním systémem." (Bill Gates, Microsoft, 1982)
Rozhraní a porty Jsou to prvky, které vytvářejí rozhraní mezi počítačem a periférním zařízením.
Vestavné mikropočítačové systémy
Jak pracuje počítač vstupní a výstupní zařízení počítače
HARDWARE II Periferie.
Připojení k internetu (GPRS-EDGE-CDMA a Wi-Fi)
Výrok „Já bych všechny ty internety a počítače zakázala.“
Pavel Dvořák Gymnázium Velké Meziříčí Počítačová sestava – porty
Sběrnice. Sběrnice Sběrnici si můžeme obecně představit jako skupinu elektrických vodičů spojujících jednotlivě součásti počítače. Sběrnici si můžeme.
Vestavné mikropočítačové systémy
Orbis pictus 21. století Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu.
Infračervený přenos.
PCI Express Pavel Stianko. 2 Požadavky doby Vysoká přenosová rychlost Quality of service – data musí být v určitý čas přístupná pro zpracování Zvyšování.
Sběrnice II. Sběrnice v automatizační a měřicí technice.
Počítačové sítě Informatika – 7. ročník
SCI Serial Communication Interface
Informatika Počítačová sestava Obrázek:
Zvuková karta rozšiřující karta (v provedení ISA nebo PCI) do sběrnice základní desky zajišťující zvukový vstup a výstup někdy bývá přímo integrována na.
Lecture 6 Ing. Martin Molhanec, CSc.
skupina signálových vodičů - Paralerní - skupiny řídicích, adresových a datových vodičů - Sériové - sdílení dat a řízení na společném vodiči Má za účel.
PROGRAMOVATELNÉ AUTOMATY RS232 Ing. Jana Horáková Elektrotechnika
Grafická karta SVGA (1) Grafická karta SVGA (Super Video Graphics Array) je dnes nejpoužívanější typ grafické karty Skládá se z následujících částí: procesor.
USB Universal Serial Bus. Firmy, které jej vyrobily Compaq Hewlett-Packard Intel Lucent NEC Microsoft Philips.
INFORMATIKA 9 USB port III2 – I9- 12.
Komunikace v PC.
Připojení k rozlehlých sítím Základy počítačových sítí Lekce 12 Ing. Jiří ledvina, CSc.
Rozhraní počítače 1 Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Jiří Šperl. Dostupné z Metodického portálu ISSN: ,
Wifi, LAN a internet v elekt. drátech Počítačové sítě naší školy.
Vrstvy ISO/OSI  Dvě skupiny vrstev  orientované na přenos  fyzická vrstva  linková vrstva  síťová  orientované na aplikace  relační vrstva  prezentační.
Periferie je souhrnný název pro jednotky, které umožňují komunikaci počítače s okolím. K základní jed-notce se připojují kabely. Z hlediska způsobu přenosu.
Historie počítačových sítí Co je to síť Důvody vzájemného sdílení zařízení Co je to rozhraní (interface) a protokol Historicky standardní rozhraní PC.
EU peníze školám Registrační číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu Inovace školství Šablona - název Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím.
1.5 Porty. porty  slouží k připojení externích zařízení  existuje řada typů portů seriový paralelní PS/2 USB FireWire grafické, zvukové, síťové …
Fyzická vrstva (PL) Techniky sériové komunikace (syn/asyn, sym/asym ) Analogový okruh (serial line) Přenos v přeneseném pásmu (modem) Digitální okruh.
Datové komunikace Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem, státním rozpočtem České republiky a rozpočtem Hlavního města Prahy.
PC sestava. Základní deska (MB) Chipset Je skupina integrovaných obvodů (čipů), které jsou navrženy ke vzájemné spolupráci a jsou obvykle prodávány.
Porty a rozhraní Markéta Koubíková.
Počítačové systémy 4. Sběrnice
Název školy: Základní škola Městec Králové
Sběrnice v automatizační a měřicí technice
Jednočipové počítače – I2C sběrnice
Kroucená dvojlinka (1) 27/12/2018.
Grafická karta SVGA (1) Grafická karta SVGA (Super Video Graphics Array) je dnes nejpoužívanější typ grafické karty Skládá se z následujících částí: procesor:
PCMCIA (1) PCMCIA (Personal Computer Memory Card International Association) - sdružení založe-né v roce 1989 Úkolem PCMCIA bylo zavést standard pro rozšiřující.
Transkript prezentace:

Sériový port (1) Určen k připojení: tiskárny (zejména pro starší jehličkové) druhého počítače (propojení dvou počítačů bez použití modemu) modemu počítačové myší dalších zařízení Data se přenášejí po jednom vodiči (v jeden okamžik se přenáší vždy jeden bit) 25/02/2019

Sériový port (2) Data se přenášejí v následujícím formátu: Start bit Paritní bit TxD 1 1 1 1 t Klidový stav Datové bity Stop bit V klidovém stavu je vždy na lince hodnota 1 Komunikace začíná Start bitem, který je vždy 0 25/02/2019

Sériový port (3) Potom následují datové bity (např. 8) Na jejich konci může (ale nemusí) být pře-nášen paritní bit, dovolující přenos zebezpe-čit sudou nebo lichou paritou Na závěr je přenesen Stop bit (vždy 1), jehož délka může být 1, 1.5 nebo 2 délky bitového intervalu Počet datových bitů bitů nesmí být příliš vy-soký, aby nedošlo ke ztrátě synchronizace mezi vysílající a přijímající stranou 25/02/2019

Paralelní port (1) Paralelní port měl původně sloužit jako alter-nativa k pomalejšímu sériovému portu pro připojování tehdejších výkonných jehličko-vých tiskáren Paralelní port používá: 17 signálových vodičů: 4 ovládací (control): přenáší signály z počítače do tis-kárny (periferie): Strobe: indikuje platnost dat na datových vodičích AutoFeed: dává instrukci tiskárně, aby automaticky vkládala LF za každý CR SelectIn: indikuje, že tiskárna byla zvolena Init: používá se pro RESET (inicializaci) tiskárny 25/02/2019

Paralelní port (2) 5 stavových (status): přenáší signály z tiskárny (perife-rie) do počítače: Ack (Acknowledge): indikuje přijetí znaku (konec jeho tisku) Busy: indikuje, že tiskárna je zaneprázdněna a že nemůže přijímat data PE (Paper Empty): indikuje, že tiskárna nemá papír Select: indikuje, že tiskárna je připravena k činnosti (on-line) Error: indikuje vznik chyby 8 datových (data): přenáší data z počítače do tiskárny 8 zemnících vodičů Paralelní port byl takto původně určen pro pře-nos dat pouze v jednom směru (počítač  tis-kárna) 25/02/2019

Paralelní port (3) Komunikace mezi počítačem a tiskárnou pak probíhá podle následujícího diagramu: Platná data Data Strobe Busy Ack t1 t2 t3 t4 25/02/2019

Paralelní port (4) Tento režim paralelního portu bývá označován jako Centronics (Compatibility mode, SPP - Standard Parallel Port) Přenosová rychlost paralelního portu v režimu SPP je cca 150 kB/s Později se objevují požadavky pro připojování i jiných periferií (HDD, CD-ROM, scanner atd.) prostřednictvím paralelního portu, které vyžadují přenos dat i opačným směrem 25/02/2019

Paralelní port (5) Přenos dat opačným směrem (periferie  počí-tač) je možné realizovat: přidáním reverzního režimu: Nibble Mode: pro přenos dat z periferie do počítače využívá stavové signály jeden byte přenáší po čtveřicích bitů (nibble) je realizovatelný prakticky na všech standardních paralelních portech dovoluje přenos rychlostí zhruba 50 kB/s Byte Mode (Enhanced Bi-directional Port): pro přenos dat využívá datových vodičů realizovatelný asi na 25 % dřívějších paralelních portů, které dovolují využít datové vodiče i pro opačný přenos dat 25/02/2019

Paralelní port (6) použitím obousměrných portů: EPP (Enhanced Parllel Port): navržen firmami Intel, Xircom a Zenith všechny datové přenosy probíhají během jednoho ISA cyklu dosahuje přenosových rychlostí (500 KB/s - 2 MB/s) připojené zařízení tak může pracovat na podobné úrovni jako zařízení připojené k ISA sběrnici určen k připojování zejména zařízení jako jsou HDD, CD-ROM, ZIP disky atd. ECP (Extended Capability Port): navržen firmami Hewlett Packard a Microsoft určen k připojování scannerů a výkonných (laserových) tiskáren poskytuje přenosovou rychlost nad 1MB/s 25/02/2019