Kmen: MĚKKÝŠI (Mollusca)

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Alexandra Hoňková. Slezské gymnázium, Opava, příspěvková organizace. Vzdělávací materiál.
Advertisements

Znáš všechny odpovědi?. 1. OTÁZKA Co nám zajišťuje pohyb celého těla?
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor:Mgr. Jiří Hajn Název DUM:VY_32_Inovace_ – Trávicí soustava II. (žaludek a dvanáctník) Název sady:Přírodopis.
OBOJŽIVELNÍCI ZNAKY, ANATOMIE. Název školy : Základní škola a mateřská škola, Svoboda nad Úpou, okres Trutnov Autor : Michal Krtička Datum :
Nervová soustava měkkýšů a kroužkovců Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Zlín Tematická oblast Biologie - biologie živočichů Datum.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Jana Dümlerová. Slezské gymnázium, Opava, příspěvková organizace. Vzdělávací materiál.
Základní škola Jindřicha Matiegky Mělník, příspěvková organizace Pražská 2817, Mělník tel.: EKOLOGICKÝ PŘÍRODOPIS Tématický.
KUDLANKY (MANTODEA)
AUTOR: Eva Strnadová NÁZEV: VY_52_INOVACE_04_05_05_CÉVNÍ SOUSTAVA
Ploštěnci – Plathelminthes 1
Přírodopis – 7.ročník Ryby - Anatomie VY_32_INOVACE_
Třída: Ptáci Autor: Zuzana Veselíková Vytvořeno: červen 2011
BIOLOGIE ČLOVĚKA TRÁVICÍ SOUSTAVA
Škola ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Autor
než začnete prohlížet prezentaci ...
Třída: Savci Autor: Zuzana Veselíková Vytvořeno: červen 2011
PŘÍRODOPIS 8. ROČNÍK VY_52_INOVACE_04_01_ žlázy s vnitřní sekrecí.
MĚKKÝŠI PLŽI, MLŽI, HLAVONOŽCI
Vytvořil: Mgr. Tomáš Kordula
Třída: OBOJŽIVELNÍCI Autor: Zuzana Veselíková Vytvořeno: červen 2011
Kmen kroužkovci.
Svalová soustava - ploštěnci až měkkýši
MLŽI 12. října 2013 VY_52_INOVACE_210215
AUTOR: Lenka Hrnčířová
Ploštěnci 16. února 2014 VY_52_INOVACE_210208
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Mgr
VY_32_INOVACE_36_Měkkýši - 2.část
MĚKKÝŠI - MLŽI žijí ve sladké i slané vodě
Výstup: VY_52_INOVACE_PŘ.7.01
Základní škola a Praktická škola Dvůr králové nad Labem
VY_32_INOVACE_09_28_Trávicí soustava
Přírodověda 5.tř. opakování
Základní škola Ústí nad Labem, Anežky České 702/17, příspěvková organizace   Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu: „Učíme lépe a moderněji“
Strunatci obratlovci.
Kmen: Ostnokožci jen mořští od prvohor různý tvar těla
NÁZEV ŠKOLY: Masarykova základní škola a mateřská škola Melč, okres Opava, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/ AUTOR: Mgr. Lumír.
MĚKKÝŠI 15. října 2013 VY_52_INOVACE_210213
Název školy: Gymnázium, Chomutov, Mostecká 3000, příspěvková organizace Autor: Datum tvorby: Mgr. Daniela Čapounová Název: VY_32_INOVACE_01A_11_Měkkýši.
Nezmar a ploštěnka – pracovní list.
AUTOR: Mgr. Alena Bartoňková
Kmen: MĚKKÝŠI ŽIVOČICHOVÉ S MĚKKÝM TĚLEM
Obojživelníci Anotace: Materiál je určen k výuce přírodopisu v 7. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky se stavbou a základním systémem obojživelníků. Materiál je.
EKOLOGICKÝ PŘÍRODOPIS Tématický celek: OBRATLOVCI
HMYZ STAVBA TĚLA.
OP VK Využívání ICT Sada č. 3 - Př - 8
AUTOR: Mgr. Radoušová Marcela
ZŠ Brána Nová Paka Přírodopis, 6. – 9. tř. Autor: Ing. Michal Koťátko
Přírodopis – 7.ročník Obojživelníci - žáby VY_32_INOVACE_
Název školy: Dětský domov, Základní škola praktická, Praktická škola a Školní jídelna, Dlažkovice 1, příspěvková organizace Třebívlice Autor: PhDr.
DIDAKTICKÁ HRA PRO 6. ROČNÍK
Základní škola Jindřicha Matiegky Mělník, příspěvková organizace
Ptáci.
4.Třída: Obojživelníci.
NÁZEV ŠKOLY : ZŠ a MŠ Blatnice pod Sv. Ant.
Třída: RYBY.
Trávicí soustava.
Třída: PTÁCI.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Dolní Benešov, přísp. organ.
Název školy Autor: Název: Téma: Číslo projektu: ZŠ a MŠ Březno
Výukový materiál ZŠ Kovářov
Základní škola, Hradec Králové
VY_52_INOVACE_57_Vodní mnohobuněčné organizmy- učební text
VY_52_INOVACE_19_01_trávicí soustava
Obojživelníci.
11 Kód materiálu: VY_32_INOVACE_15_KROUZKOVCI Název materiálu:
Název školy: Základní škola a mateřská škola, Hlušice
Nadtřída: ČELISTNATCI
NÁZEV ŠKOLY:ZŠ Dolní Benešov
KOSTRA.
Kmen: Členovci nejpočetnější skupina článkované tělo a končetiny
Transkript prezentace:

Kmen: MĚKKÝŠI (Mollusca)

Prvoústí, nečlánkovaní, coelomoví molluscus = měkký Vyvinuta pravá tělní dutina COELOM V těle jsou zachovány pouze 2 dutiny coelomu: (ostatní v průběhu evoluce zarostly tkáněmi) osrdečník (perikard) a dutiny pohlavních žláz (gonád)

Charakteristika Známo 100 000 žijících a 35 000 fosilních druhů obývají moře, sladké vody i souš tělo rozčleněno na: hlava, noha, útrobní vak hlava: smyslové centrum (u mlžů druhotně chybí) noha: svalnatá, je břišní částí těla, funkce pohybového orgánu útrobní vak: chráněn pláštěm, jehož vnější pokožka vylučuje vápenitou schránku (ulitu nebo lasturu), vzácněji kutikulu Vnitřní orgány jsou svalovou nohou zatlačeny do útrobního vaku

Pokryv těla Jednovrstevná pokožka (epidermis) se slizovými žlázami. U plžů je pokožka spodní strany nohy obrvená (umožňuje plazivý pohyb). Pokožka útrobního vaku se nazývá plášť – vylučuje schránky různých tvarů, vytváří plášťovou dutinu a její část slouží jako dýchací orgán. Schránka může být nepárová (zvaná ulita) nebo tvořená dvěma částmi (zvanými lastury). Schránka může i chybět, např. slimáci a plzáci

Pokryv těla - schránka Na povrchu PERIOSTRAKUM - barevná organická vrstva (konchiolinem – bílkovinná povaha) Střední (mohutná vrstva) OSTRAKUM je tvořena kalcitem (modifikace CaCO3) HYPOSTRAKUM – vnitřní vrstva, tvořená perletí (aragonit), u plžů obvykle chybí perleťová vrstva s leskem Ušeň (Haliotis sp.)

Opora těla a pohyb Opora těla: uvnitř není vyvinuta s výjimkou sepií Hlavní ochranu i výztuž těla tvoří vápenatá schránka Pohyb: zajišťuje mohutná svalovině v noze, u plžů je vyvinut i pohyb plazením díky obrvené pokožce.

Trávicí soustava je rozlišená na několik úseků: V ústním otvoru je většinou radula – drsná (chitinová) jazyková páska, která umožňuje strouhání potravy a také slinné žlázy

Trávicí soustava Za ústním otvorem následuje hltan, poté jícen (rychlá potrava do žaludku), žaludek (dočasné shromáždění přijaté potravy) a střevo. Do střeva ústí hepatopankreas – společná trávicí žláza (obdoba funkce pankreasu a jater u obratlovců). Řitní otvor ústí na okraji útrobního vaku.

Vylučovací soustava Vylučovacími orgány jsou metanefridie („pravé“ nefridie) jsou to obrvené nálevky, které nasávají hemolymfu z osrdečníku, v kanálcích se zpět do těla vstřebávají užitečné látky a ústí do plášťové dutiny (voda a odpad)

Rozvod látek - CS Cévní soustava je otevřená – tekutina se z tělních tkání nasává do cév a na jiném místě je z cév vypuzována volně mezi buňky. Hlavonožci – mají CS téměř uzavřenou  tedy i uzavřený systém cév, průtok krve žábrami zajišťuje pravidelně pulzující srdce

Rozvod látek - CS Jejím základem je srdce (rozděleno na 1 komoru a 1-4 předsíně) pumpuje tělní tekutinu jedním směrem V těle je jediná společná tekutina nazývaná hemolymfa (krvomíza) Kyslík se váže na krevní barvivo hemocyanin Součástí hemocyaninu je Cu a v okysličeném stavu má modrou barvu (neokysličený je narůžovělý)

Dýchací soustava Dýchacím orgánem je část pláště – prokrvená stěna plášťové dutiny Zde dochází k intenzivní difúzi dýchacích plynů (O2 do těla, CO2 z těla). U vodních měkkýšů je pokožka vychlípená z těla ven a je omývána vodou (uvnitř plášťové dutiny) – tento typ dýchacího orgánu se nazývá žábry. U suchozemských měkkýšů má dýchací orgán podobu dutiny vchlípené dovnitř – tento typ dýchacího orgánu se nazývá plicní vak (vyskytují se u plicnatých plžů).

Nervová soustava a smysly Nervová soustava je gangliová (uzlinová). Jejím základem jsou ohraničené skupiny nervových buněk zvané nervové uzliny – 5 párů Uzliny jsou navzájem propojeny svazky nervových vláken. Největší uzliny se nacházejí v hlavě – nadjícnová a podjícnová – propojené

Nervová soustava a smysly Smyslové orgány jsou hlavně na přední straně těla (na hlavě). Jedna nebo dvě statocysty (ústrojí rovnováhy) Jeden nebo dva páry hlavových tykadel s receptory (mechano-, chemo-, čicho- …) Oči - mohou být relativně primitivní (např. u plžů) i velmi dokonalé (například komorové oči hlavonožců)- viz. dál

Rozmnožování HERMAFRODITÉ (Plži) GONOCHORISTÉ (Plži, Mlži, Hlavonožci) Vyskytují se i živorodí měkkýši Vnitřní oplození

Vývoj parazitická larva, pomocí zvláštních drápků se je (podle druhu měkkýše) buď přímý (tzn. malý plž po vylíhnutí podobný dospělci a jenom roste) nebo nepřímý (přes larvu):  Primární larva = trochofora → veliger (larva u mořských plžů a mlžů) Plovací brvy jsou umístěny na plachetce (velum), což jí umožňuje lepší pohyb a podle této plachetky se larva nazývá veliger (plachtonoš) Larva glochidium u velkých sladkovodních mlžů – parazitická larva, pomocí zvláštních drápků se přichycuje na pokožku nebo žábry ryb