Běžná pravděpodobnostní rozdělení

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Sedm základních nástrojů řízení jakosti. Kontrolní tabulky Vývojové diagramy Histogramy Diagramy příčin a následků Paretovy diagramy Bodové diagramy Regulační.
Advertisements

Kuchařka na práci s mnohočleny Matematika pro ZŠ Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je David Salač. Dostupné z Metodického portálu.
Úhel Převody jednotek velikosti úhlů Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Radomír Macháň. Dostupné z Metodického portálu.
Strategické otázky výzkumníka 1.Jaký typ výzkumu zvolit? 2.Na jakém vzorku bude výzkum probíhat? 3.Jaké výzkumné metody a techniky uplatnit?
Ekonomicko-matematické metody č. 11 Prof. RNDr. Jaroslav Ramík, CSc.
Kapitola 1: Popisná statistika jednoho souboru2  Matematická statistika je věda, která se zabývá studiem dat vykazujících náhodná kolísání.  Je možno.
Mechanické kmitání Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Radim Frič. Slezské gymnázium, Opava, příspěvková organizace. Vzdělávací.
Testy hypotéz - shrnutí Testy parametrické Testy neparametrické.
Základy zpracování geologických dat Rozdělení pravděpodobnosti R. Čopjaková.
Význam diferenciálních rovnic převzato od Doc. Rapanta.
Náhodné signály Honza Černocký, ÚPGM. Signály ve škole a v reálném světě Deterministické Rovnice Obrázek Algoritmus Kus kódu 2 } Můžeme vypočítat Málo.
Volný pád a svislý vrh Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Radim Frič. Slezské gymnázium, Opava, příspěvková organizace.
Funkce Lineární funkce a její vlastnosti 2. Funkce − definice Funkce je předpis, který každému číslu z definičního oboru, který je podmnožinou množiny.
Induktivní statistika
POČET PRAVDĚPODOBNOSTI
Funkce Konstantní a Lineární
Náhodná veličina je veličina, která při opakování náhodného pokusu mění své hodnoty v závislosti na náhodě Náhodné veličiny označujeme X, Y, Z, ... hodnoty.
Interpolace funkčních závislostí
Matematika 3 – Statistika Kapitola 4: Diskrétní náhodná veličina
NÁZEV ŠKOLY: S0Š Net Office, spol. s r.o, Orlová Lutyně
ČÍSLO PROJEKTU CZ.1.07/1.5.00/ ČÍSLO MATERIÁLU 1 – Množiny – teorie
Statistické pojmy. Statistické pojmy Statistika - vědní obor zabývající se zkoumáním jevů, které mají hromadný charakter Pojem statistika slouží k.
„Svět se skládá z atomů“
Popisný (popis reality, jevu) Vztahový (vztah jevů, faktorů, činitelů)
8.1 Aritmetické vektory.
Výběrové metody (Výběrová šetření)
Název školy: ZŠ Bor, okres Tachov, příspěvková organizace
Jedno-indexový model a určení podílů cenných papírů v portfoliu
Vybraná rozdělení pravděpodobnosti
Poměr Co je poměr. Změna v daném poměru..
zpracovaný v rámci projektu
Poměr v základním tvaru.
Základy statistické indukce
Molekulová fyzika 3. prezentace.
* Zlomky a smíšená čísla Matematika – 7. ročník *
Základy zpracování geologických dat testování statistických hypotéz
Parametry polohy Modus Medián
ÚMRTNOSTNÍ TABULKY součást systému tabulek života, které charakterizují řád reprodukce populace logický systém statistických ukazatelů, které charakterizují.
GENEROVÁNÍ HODNOT NÁHODNÝCH VELICIN PSEUDONÁHODNÁ ČÍSLA
APLIKACE MATEMATIKY A FYZIKY A Matematická část 2
NOMINÁLNÍ VELIČINY Odhad hodnoty pravděpodobnosti určitého jevu v základním souboru Test hodnoty pravděpodobnosti určitého jevu v základním souboru Srovnání.
BIBS Informatika pro ekonomy přednáška 2
Rovnoměrný pohyb konstantní (stejná) rychlost
Spojité VELIČINY Vyšetřování normality dat
Rovnice základní pojmy.
11 DĚLENÍ ZLOMKŮ.
Střední hodnoty Udávají střed celé skupiny údajů, kolem kterého všechny hodnoty kolísají (analogie těžiště). Aritmetický průměr - vznikne součtem hodnot.
Pravděpodobnost a statistika
Jevy a náhodná veličina
Úvod do praktické fyziky
Teorie chyb a vyrovnávací počet 1
TŘÍDĚNÍ DAT je základní způsob zpracování dat.
Cauchyho rozdělení spojité náhodné veličiny
Náhodný proces Funkce f(t), kde f(t) je náhodná veličina.
VLASTNOSTI KAPALIN
Poměr v základním tvaru.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a Mateřská škola Nedvědice, okres Brno – venkov, příspěvková organizace AUTOR: Jiří Toman NÁZEV: VY_32_INOVACE_06_19 Fyzika,
KOMBINACE BEZ OPAKOVÁNÍ
Modely obnovy stárnoucího zařízení
Teorie chyb a vyrovnávací počet 1
Náhodný jev, náhodná proměnná
Centrální limitní věta
Lineární funkce a její vlastnosti
Teorie chyb a vyrovnávací počet 1
Více náhodných veličin
… jak přesně počítat s nepřesnými čísly
Grafy kvadratických funkcí
Průměr
Teorie chyb a vyrovnávací počet 2
V praxi je výhodné znát základní typy rozdělení náhodných veličin.
Transkript prezentace:

Běžná pravděpodobnostní rozdělení

Rovnoměrné rozdělení Toto rozdělení má spojitá náhodná veličina X, jejíž realizace vyplňují interval konečné délky a mají stejnou možnost výskytu (např. doba čekání na autobus, na výrobek u automatické linky, ...).

Rovnoměrné rozdělení Náhodná veličina X má rovnoměrné rozdělení R(a,b) právě tehdy, když je hustota pravděpodobnosti určena vztahem:

Graf hustoty pravděpodobnosti

Distribuční funkce

Graf distribuční funkce

Příklad Tramvajová linka číslo 8 odjíždí v dopoledních hodinách ze zastávky každých 10 minut. Vypočtěte pravděpodobnost, že na ni budete dopoledne čekat déle než 7 minut.

Řešení Doba čekání je náhodná veličina X, která má rovnoměrné rozdělení pravděpodobnosti - v našem případě R(0,10). Distribuční funkce má tedy tvar:

Exponenciální rozdělení Toto rozdělení má spojitá náhodná veličina X, která představuje dobu čekání do nastoupení (poissonovského) náhodného jevu, nebo délku intervalu (časového nebo délkového) mezi takovými dvěma jevy (např. doba čekání na obsluhu, vzdálenost mezi dvěma poškozenými místy na silnici). Závisí na parametru λ, což je převrácená hodnota střední hodnoty doby čekání do nastoupení sledovaného jevu.

Hustota pravděpodobnosti

Distribuční funkce

Vlatnosti Střední hodnota E(X) = 1/λ Rozptyl D(X)= 1/λ2

Příklad Doba čekání hosta na pivo je v restauraci U Lva průměrně 5 minut. Určete: a) hustotu pravděpodobnosti náhodné veličiny, která je dána dobou čekání na pivo b) pravděpodobnost, že budeme čekat na pivo déle než 12 minut c) dobu čekání, během které bude zákazník obsloužen s pravděpodobností 0,9

Řešení

Řešení

Řešení

Normální (Gaussovo) rozdělení Označováno též obecné normální rozdělení či Gaussovo rozdělení (v anglicky psané literatuře nazývané rozdělení zvonovitého tvaru - bell curve). nejčastěji se vyskytuje mnoho jiných rozdělení se mu blíží řada jiných rozdělení se jím dá nahradit Je výslednicí velkého počtu na sobě nezávislých náhodných jevů

Hustota pravděpodobnosti

Distribuční funkce

Příklad V rádiu hlásili, že zítřejší teplota bude přibližně 10 stupňů s rozptylem +-9. Jaká je pravděpodobnost, že teplota nabude hodnoty a) menší než 16, b) větší než 10, c) v mezích od 7 do 22?

Řešení Zjistit, čemu je rovna distribuční funkce pro hodnotu 16 můžeme několika způsoby. Máme-li k dispozici např. program Excel, můžeme hodnotu vypočíst pomocí předdefinované funkce NORMDIST: P(X < 16) = F{16) = NORMDIST(16;10;3;1) = 0,97725 První parametr v závorce je hodnota, jejíž distribuční funkci počítáme, druhý je střední hodnota daného normálního rozdělení, třetí parametr je směrodatná odchylka daného rozdělení a poslední parametr je pravdivostní hodnota 1, kterou zadáme vždy, když chceme vypočítat hodnotu distribuční funkce. b) P(X > 10) = P(10 < X < ∞) = 1 - F(10) =1 - NORMDIST(10;10;3;1) = 0,5 c) P(7 < X < 22) = NORMDIST(22;10;3;1) - NORMDIST(7;10;3;1) = 0,8413

Pearsonovo rozdělení χ2 (chí kvadrát) Hodnoty rozdělení chí kvadrát lze nalézt v tabulkách, či je počítat pomocí programů jako je MS Excel. K čemu je to dobré se dovíte v roce 2018.