Predikátová logika.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Přednáška 10 Určitý integrál
Advertisements

Deduktivní soustava výrokové logiky
DOTAZOVACÍ JAZYKY slajdy přednášce DBI006
J. Pokorný 1 DOTAZOVACÍ JAZYKY slajdy přednášce DBI006 J. Pokorný MFF UK
Predikátová logika 1. řádu
Predikátová logika1 Predikátová logika 1. řádu Teď „logika naostro“ !
Programovací jazyk Prolog
Algebra.
Teorie čísel Nekonečno
Úvod do Teorie množin.
Databáze Jiří Kalousek.
Základní číselné množiny
Teorie ICT.
Evropský sociální fond Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti
Fakulta životního prostředí Katedra informatiky a geoinformatiky
Výroková logika.
Fakulta životního prostředí Katedra informatiky a geoinformatiky
Přednáška 2: Formalizace v jazyce logiky.
F U N K C E.
MATEMATIKA I.
Abeceda a formální jazyk
Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.
TENTO PROJEKT JE SPOLUFINANCOVÁN EVROPSKÝM SOCIÁLNÍM FONDEM
Funkce Funkce f reálné proměnné x je předpis, který každému x e R přiřadí nejvíc jedno y e R tak, že y = f(x) Definiční obor funkce D je množina všech.
Úvod do databázových systémů
Predikátová logika.
Pre-algebra Antonín Jančařík.
Predikátová logika.
V matematice existují i seskupení objektů, které nejsou množinami.
Výroky, negace, logické spojky
Pre-algebra Antonín Jančařík.
Netradiční varianty výrokové logiky
Výroková logika.
Funkce více proměnných.
Lineární zobrazení.
Zpracování neurčitosti Fuzzy přístupy RNDr. Jiří Dvořák, CSc.
Relace, operace, struktury
Úvod do logiky 5. přednáška
ÚVOD DO MATEMATICKÉ LOGIKY
Množiny.
MATEMATIKA Obsah přednášky Funkce. 3. Limita funkce
MATEMATIKA Obsah přednášky. Opakování, motivační příklady Funkce.
ZÁKLADNÍ POJMY VÝROKOVÉ LOGIKY
Úvod do logiky (presentace 2) Naivní teorie množin, relace a funkce
Marie Duží vyučující: Marek Menšík Logika: systémový rámec rozvoje oboru v ČR a koncepce logických propedeutik pro mezioborová studia.
Rezoluční metoda 3. přednáška
Výroková logika.
Predikátová logika1 Predikátová logika 1. řádu Teď „logika naostro“ !
Pre-algebra Antonín Jančařík.
Reprezentace znalostí
P114_51 P114 Konstrukce užití - kalkulu 5. P114_52 Témata TIL s jednoduchou teorií typů atomické konstrukce konstrukce aplikace konstrukce abstrakce konstrukce.
METODOLOGIE A LOGIKA. Co je metodologie? teorie metod (poznání, vědeckého poznání) nikoliv: popis metody teorie „jedné˝ metody.
Kombinační logické funkce
Množiny Matematika Autor: Mgr. Karla Bumbálková
MNOŽINY RNDr. Jiří Kocourek. Množina: skupina (souhrn, soubor) nějakých objektů.
Funkce Funkce je zobrazení z jedné číselné množiny do druhé, nejčastěji Buď A a B množiny, f zobrazení. Potom definiční obor a obor hodnot nazveme množiny:
Gymnázium, Žamberk, Nádražní 48 Projekt: CZ / /34
Definiční obor a obor hodnot
MATEMATIKA Obsah přednášky. Opakování, motivační příklady Funkce.
MATEMATIKA Obsah přednášky. Opakování, motivační příklady Funkce.
Matematická logika 5. přednáška
Predikátová logika (1. řádu).
Příklady výroková logika
Matematická logika 5. přednáška
Výroková logika Analyzuje způsoby skládání jednoduchých výroků do výroků složených pomocí logických spojek. 1.
Gödelova(y) věta(y).
MNOŽINY RNDr. Jiří Kocourek.
Sémantika PL1 Interpretace, modely
Rozoluiční princip.
Definiční obory. Množiny řešení. Intervaly.
Transkript prezentace:

Predikátová logika

Přesněji predikátová logika prvého řádu. Formalizuje výroky o vlastnostech předmětů (entit) a vztazích mezi předměty, které patří do dané předmětné oblasti – univerza.

Příklad: Následovník každého lichého přirozeného čísla je sudé číslo. Číslo 7 je liché. ⇒ Číslo 8 je sudé. Predikátové logiky vyšších řádů formalizují vztahy mezi vlastnostmi a vztahy, vztahy mezi vztahy vlastnostmi vztahů a vlastností … . Výrokovou logiku lze považovat za predikátovou logiku nultého řádu. Formalizuje pouze výroky o entitách.

S výrokovou logikou vědecké disciplíny nevystačí. S predikátovou logikou prvého řádu se zpravidla vystačí v matematice i informatice.

1. Konečnou nebo nekonečnou spočetnou množinu proměnných Jazyk predikátové logiky obsahuje tuto abecedu: Logické symboly: 1. Konečnou nebo nekonečnou spočetnou množinu proměnných (značíme x, y, z, u, v, x11, x2, ... ). 2. Logické spojky ¬, ∧, ∨, ⇒, (⇔). 3. Univerzální kvantifikátor ∀ (čti „pro všechna“). 4. Existenční kvantifikátor ∃ (čti existuje).

Speciální symboly: 1. Neprázdnou množinu predikátových symbolů P. – Různé arity. Vyjadřují vlastnosti a vztahy. 2. Množinu funkčních symbolů F. - Různé arity. Konečnou nebo spočetnou. 3. Množinu konstantních symbolů K. Konečnou nebo spočetnou. Ty lze považovat za funkce arity 0 (nemají žádné proměnné a tedy mají vždy stejnou hodnotu). Značíme a, b, c, a1, a2, ... . Pomocné symboly: závorky „(“, „)“, čárku „,“.

Poznámka: Univerzální kvantifikátor ∀ lze chápat jako zobecnění konjunkce ∧ , Existenční kvantifikátor ∃ jako zobecnění disjunkce, na množiny, které mohou být i nekonečné.

Gramatika predikátové logiky udává jak vytvářet formule Term (rekurzivní definice) 1. Každý symbol proměnné je term. 2. Každá konstanta je term. 3. Jsou-li t1, …, tm termy a f je funkční symbol arity m, potom je i f(t1, …, tm) term. 4. Nic jiného než to, co vznikne aplikací pravidel 1., 2. a 3. již term není.

Atomická formule Je predikátový symbol aplikovaný na m termů, kde m je arita predikátového symbolu. p(t1, …, tm).

Formule (rekurzivní definice) 1. Každá atomická formule je formule. 2. Jsou-li ϕ a ψ formule, pak také (¬ϕ), (ϕ ∧ ψ), (ϕ ∨ ψ), (ϕ ⇒ ψ), (ϕ ⇔ ψ) jsou formule. 3. Je-li ϕ formule, potom i (∀ϕ) a (∃ϕ) jsou formule. 4. Nic jiného než to, co vznikne aplikací pravidel 1., 2. a 3. již formule není. Závorky lze vynechat, pokud jsou zbytečné vzhledem k obvyklým preferenčním pravidlům pro logické spojky. Vnější závorky se též vynechávají.

Výskyt proměnné x ve formuli A je vázaný, jestliže je součástí nějaké podformule ∀x B(x) nebo ∃x B(x) formule A. Proměnná x je vázaná ve formuli A, má-li v A vázaný výskyt. Výskyt proměnné x ve formuli A, který není vázaný, nazýváme volný. Proměnná x je volná ve formuli A, má-li v A volný výskyt. Formule, v níž každá proměnná má buď všechny výskyty volné nebo všechny výskyty vázané, se nazývá formulí s čistými proměnnými. Formule se nazývá uzavřenou, neobsahuje-li žádnou volnou proměnnou. Formule, která obsahuje aspoň jednu volnou proměnnou se nazývá otevřenou. Uzavřená formule se nazývá větou [sentence].

Interpretace Pro to, abychom rozhodli zda je daná formule pravdivá či ne (má hodnotu TRUE či FALSE), je třeba mít vymezeno univerzum a vědět co znamenají všechny v ní užité predikáty, funkční symboly a konstanty. Takovému přiřazení říkáme interpretace. Formálně je interpretace dvojice (U, I),

kde U je neprázdná množina zvaná univerzum, I je zobrazení které: • Každé konstantě přiřazuje prvek univerza. • Každému n-árnímu funkčnímu symbolu přiřazuje funkci n proměnných na univerzu s hodnotami z univerza. • Každému n-árnímu predikátu přiřazuje n-ární relaci na univerzu, tvořenou všemi n-ticemi prvků univerza, pro které je daný predikát pravdivý.

interpretace a daného ohodnocení (valuace) všech volných proměnných. Přitom: Pro stanovení pravdivostních hodnot složených formulí platí stejná pravidla jako u výrokové logiky. Výrok ∀x ϕ(x) je pravdivý právě když I(ϕ) je celé univerzum U (výrok platí pro všechny prvky univerza) . Výrok ∃x ϕ(x) je pravdivý právě když I(ϕ) je neprázdná podmnožina univerza (výrok platí aspoň pro jeden prvek univerza).

Formule A je splnitelná v interpretaci I, jestliže existuje aspoň jedno ohodnocení e volných proměnných takové, že vznikne pravdivý výrok. Formule A je pravdivá v interpretaci I, , jestliže pro všechna možná ohodnocení e volných proměnných vznikne pravdivý výrok. Formule A je splnitelná, jestliže existuje interpretace I, ve které je splnitelná, tj. jestliže existuje interpretace I a ohodnocení volných proměnných e takové, že vznikne pravdivý výrok. Taková dvojice (I, e) interpretace I a valuace e se nazývá model formule. Formule A je tautologií je-li pravdivá v každé interpretaci. Formule A je kontradikcí, jestliže nemá model, tedy neexistuje interpretace I, v která by formule A byla splnitelná. Pozn.: Zjevně platí, že A je kontradikce, právě když negace A je tautologie. Model množiny formulí {A1,…, An} je taková interpretace I v kterém jsou všechny formule splnitelné, tedy interpretace I a ohodnocení e volných v kterém jsou všechny formule volných proměnných), která splňuje všechny formule A1,…, An pravdivé.