VY_32_INOVACE_PŘZOO.10 Autor: Mgr. Jitka Žejdlíková

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Základní škola a mateřská škola Lázně Kynžvart
Advertisements

VY_32_INOVACE_Př-ž 6.,7.18 Anotace:
Předmět a očekávaný výstup
ZVÍŘATA AUSTRÁLIE (2) - PROCVIČUJEME SČÍTÁNÍ A ODČÍTÁNÍ DO 100
Předmět a očekávaný výstup
JEŽURY A PAJEŽURY.
Živorodí -VAČNATCI Říše: živočichové Kmen: strunatci
GEOBIOMY Geobiomy=typy krajiny Převládají 4 typy:
Vejcorodí – řád PTAKOŘITNÍ
Phascolarctos cinereus „Potravní specialista“
Řád: ptakořitní Řád: vačnatci
Vačnatci (Metatheria)
Autor výukového materiálu: Petra Majerčáková Datum vytvoření výukového materiálu: říjen 2012 Ročník, pro který je výukový materiál určen: VIII Vzdělávací.
ZÁKLADNÍ ŠKOLA OLOMOUC příspěvková organizace MOZARTOVA 48, OLOMOUC tel.: , ; fax:
AUSTRÁLIE ZOOSFÉRA ZITOSFÉRA.
Autor: Mgr. Miroslav Nešpořík Název: RISKUJ VY_inovace_32_PR89_15
PTAKOPYSK PODIVNÝ.
ZŠ a MŠ Olšovec, příspěvková organizace Vzdělávací materiál, šablona – Inovace a zkvalitnění výuky směřující k rozvoji čtenářské a informační gramotnosti.
Vypracovala Martina Šanderová
Autor výukového materiálu: Petra Majerčáková Datum vytvoření výukového materiálu: září 2012 Ročník, pro který je výukový materiál určen: VIII Vzdělávací.
KLOKÁNCI A KLOKANI.
INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ
Třída: Savci - Mammalia
Zjednodušený přehled třídění savců
Moje první prezentace. Téma : zvířata.
Zjednodušený přehled třídy savců
Název školy Základní škola Domažlice, Komenského 17 Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu „EU Peníze školám ZŠ Domažlice“ Číslo a název.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Veronika Kloučková Tento materiál byl vytvořen v rámci projektu Operačního programu.
Autor: Mgr. Eliška Nováková
Systém savců 2 Přírodopis VY_32_INOVACE_ sada, Př 5
Název školy Základní škola Domažlice, Komenského 17 Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu „EU Peníze školám ZŠ Domažlice“ Číslo a název.
KROKODÝLI.
Austrálie - rostlinstvo a živočišstvo
Tvůrce: Mgr. Alena Výborná
MALÍ DRAVÍ VAČNATATCI.
ZOO Austrálie Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Pavel Žižka. Dostupné z Metodického portálu ISSN: ,
Vačnatci Marie Fialová.
Adopce zvířátka Klokánek Klokan Rudý Žije v ZOO Praha Žije v ZOO Praha Třída: savci Třída: savci Řád: vačnatci Řád: vačnatci Čeleď: klokanovití Čeleď:
Tvůrce: Mgr. Alena Výborná
Elektronické učební materiály – II. stupeň Přírodopis 8 Autor: Mgr. Iveta Votápková Přehled hlavních skupin savců 1.část Brainstorming -napiš vše, co tě.
Savci 1 VEJCORODÍ A ŽIVORODÍ Základní škola Choltice, okres Pardubice - "Učíme se pro život" Šablona: č. III/2 Inovace a zkvalitnění výuky pomocí ICT.
Název školy: Základní škola a mateřská škola, Hlušice Autor: Mgr. Miloslav Cajska Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název: VY_52_INOVACE_1B_21_Fauna.
FAUNA A FLÓRA AUSTRÁLIE
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Dolní Benešov, příspěvková organizace AUTOR: Silvie Šimečková NÁZEV:VY_52_INOVACE_34_Přírodopis 8. ročník TÉMA: Vejcorodí, vačnatí ČÍSLO.
Šablona : V/2 Sada: 1/23 Ověření ve výuce: Třída: 7 Datum: Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Pořadové číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
Název školy: Základní škola a Mateřská škola při dětské léčebně, Janské Lázně, Horní promenáda 268 Autor: Mgr. Aranka Kopišová Datum: Název:
 AUTOR: Ing. Tereza Kovalská  NÁZEV: VY_32_INOVACE_03_Vejcorodí  ROČNÍK: 9. ročník ZŠ  VZDĚLÁVACÍ OBLAST:Člověk a příroda  VZDĚLÁVACÍ OBOR: Přírodopis.
VEJCORODÍ VY_32_INOVACE_BOHACOVA.BIOTER.05 © Sportovní gymnázium Dany a Emila Zátopkových Ostrava.
Základní škola a Mateřská škola Dobrá Voda u Českých Budějovic, Na Vyhlídce 6, Dobrá Voda u Českých Budějovic EU PENÍZE ŠKOLÁM Zlepšení podmínek.
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Mgr
Klokani.
VY_32_INOVACE_BOHACOVA.BIOTER.07
KOALA.
PTAKOŘITNÍ Základní škola a Mateřská škola Valašské Meziříčí, Poličná 276, okres Vsetín, příspěvková organizace projekt č. CZ.1.07/1.4.00/ Č. DUMu:
Tento materiál byl vytvořen rámci projektu EU peníze školám
Zoologie bezobratlých a obratlovců
Název školy: Základní škola a mateřská škola, Hlušice
Tento materiál byl vytvořen rámci projektu EU peníze školám
Zoologie bezobratlých a obratlovců
Název školy: Základní škola a mateřská škola, Hlušice
Tento materiál byl vytvořen rámci projektu EU peníze školám
Autor: Mgr. Aranka Kopišová Datum: Název: VY_32_INOVACE_02_PŘÍRODOPIS
Třída: Savci Autor: Zuzana Veselíková Vytvořeno: červen 2011
VY_32_INOVACE_PŘZOO.04 Autor: Mgr. Jitka Žejdlíková
VOMBATI.
Vejcorodí-řád PTAKOŘITNÍ
Základní škola a mateřská škola J.A.Komenského
Výukový materiál VY_52_INOVACE_20_ Poznavacka_vejcorodi_hmyzozravci
SAVANY A STEPI 35..
Živorodí savci Řád: Vačnatci.
Transkript prezentace:

VY_32_INOVACE_PŘZOO.10 Autor: Mgr. Jitka Žejdlíková Datum vytvoření: leden 2012 Ročník: 8. Vzdělávací oblast: Člověk a příroda Vzdělávací obor: Přírodopis Tematický okruh: Biologie živočichů Téma: Vejcorodí, vačnatci Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Jitka Žejdlíková

Vejcorodí nejprimitivnější savci kladou vejce mláďata olizují mateřské mléko z kůže na břiše samice (nesají) ježura australská ptakopysk podivný

Ptakopysk podivný žije na březích australských řek nemá zuby, má zobák jako kachna je dlouhý 60 cm velmi dobře plave mezi prsty má plovací blánu loví vodní živočichy 1.

Ježura australská žije v Austrálii a na jihu Nové Guineje má dlouhé ostny na hřbetě a bocích má mohutné nohy s drápy (hrabání) živí se mravenci a termity (chytá je lepkavým jazykem) 2. 7.

břišní strana vak kloaka 3.

Vačnatci žijí v Austrálii, Tasmánii, Nové Guineji Severní a Jižní Americe vakové kosti u obou pohlaví mláďata nedokonalá - vak - mléčné žlázy s bradavkami 200 druhů dříve neměli žádné nepřátele - po dovezení psa dinga jsou téměř vyhubeni

Klokan žijí ve stepích mají mohutné zadní nohy silný ocas slouží k udržování rovnováhy při skákání, v klidu se o něj opírají skoky mohou být dlouhé až 8 metrů živí se trávou

Novorozené mládě přisáté k mléčné bradavce 4. dospělý klokan 170 cm a až 60 kg mládě 2,5 cm a 800 mg Kolem 7. měsíce mládě vystrčí hlavu z vaku a ochutná trávu. V 1. roce se již pase s ostatními, neleze již zpět do vaku, ale zůstává v blízkosti matky do 2. roku.

Koala medvídkovitá velká 60 cm vak na zádech (mládě se samo přikrmuje listy blahovičníku voda v listech jim stačí, nepijí je pomalá - přes den spí v koruně stromů 5.

Vačice opossum je to všežravec žije v S. Americe 6. je to všežravec žije v S. Americe při nebezpečí předstírá, že je mrtvá vydává nepříjemný zápach

Jak se jmenuje tento vačnatec? žije jen v Andách, Chile a Argentině je to jediný druh této čeledi vačnatců 8.

Dopiš na tabuli nebo do připravené křížovky Čím je chráněno tělo ježury australské? Označení vyústění trávicí, vylučovací a rozmnožovací soustavy Jak se nazývá skupina živočichů, do které patří ježura? Čím se živí koala?

Rešení

KOLOKOLO 8.

Použité obrázky Obrázky bez označení: Použité obrázky jsou dostupné pod licencí Microsoft Office 1. [cit. 2012-01-16], autor John Gould. Dostupný pod licencí Creative Commons na www: http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Platypus-sketch.jpg 2. [cit. 2012-01-16], autor neuveden. Dostupný pod licencí Creative Commons na www: http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Ameisenigel.jpg 3. [cit. 2012-01-16], autor neuveden. Dostupný pod licencí Creative Commons na www: http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Ameisenigel_Unterseite-drawing.jpg 4. [cit. 2012-01-16], autor Geoff Shaw. Dostupný pod licencí Creative Commons na www: http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Joey_in_pouch.jpg 5. [cit. 2012-01-16], autor David Iliff. Dostupný pod licencí Creative Commons na www: http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Koala_climbing_tree.jpg 6. [cit. 2012-01-16], autor WolfmanSF. Dostupný pod licencí Creative Commons na www: http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Rabipelao2.jpg 7. [cit. 2012-01-16], autor piskle. Dostupný pod licencí Creative Commons na www: http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Tachyglossus_aculeatus_distribution.png 8. [cit. 2012-01-16], autor José Luis Bartheld. Dostupný pod licencí Creative Commons na www: http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Monito_del_Monte_ps6.jpg

Metodika Cílem prezentace je seznámit žáky se zástupci řádu Vejcorodí a Vačnatci, jejich charakteristickými znaky i odlišnostmi.