VY_52_INOVACE_65_Doprava v ČR

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Gymnázium a obchodní akademie Chodov
Advertisements

Dopravní služby v CR doprava = jeden z hlavních předpokladů rozvoje CR nové prostředky = nové činnosti ( lanovky, horská kola, skútry,…) -rozvoj regionů.
ZÁKLADNÍ POJMY DRUHY DOPRAVY ZPŮSOBY VEDENÍ TRASY V ÚZEMÍ
Slouží k přemísťování lidí, zboží, surovin a informací
ZÁKLADNÍ POJMY DRUHY DOPRAVY ZPŮSOBY VEDENÍ TRASY V ÚZEMÍ
HOSPODÁŘSTVÍ U: s. 52 – 53 Použitá literatura: Chalupa, P.: Světový oceán. Evropa. Práce, Praha 1999.ISBN INDUSTRIALIZACE = přeměna země.
DOPRAVA.
Doprava.
Název Doprava – rozdělení a charakteristiky Předmět, ročník
Vliv dopravy na životní prostředí
ČESKÁ REPUBLIKA – DOPRAVA
Dopravní síť světa 1 B. Fendrych 8.K.
Označení vzdělávacího materiálu (kód): práceVY_52_INOVACE_ZE.8.72 Název školy: Základní škola a Mateřská škola Byšice, okres Mělník Název programu: Operační.
Společenské a hospodářské prostředí
Dopravní služby v CR doprava = jeden z hlavních předpokladů rozvoje CR nové prostředky = nové činnosti ( lanovky, horská kola, skútry,…) -rozvoj regionů.
Doprava 25. listopadu 2005.
Komunikační předpoklady rozvoje cestovního ruchu
 nejhustší v “ Modrém banánu“  silniční  ½ přepravy zboží a lidí  1924 – první dálnice mezi Milánem a Benátkami  letecká  Airbus - Francie  železniční.
Registrační číslo projektu
Název školy: Gymnázium, Zábřeh, náměstí Osvobození 20 Číslo projektu:
DOPRAVA U: s. 101 – 102 Použitá literatura: Voženílek, V.: Zeměpis České republiky. Prodos, Olomouc ISBN
IDENTIFIKÁTOR MATERIÁLU: EU - 6 – 29 -DopravaAnotace Prezentace se zabývá světovou dopravou a jejími druhy Autor Mgr. Kamila Bočková JazykČeština Očekávaný.
Doprava.
Terciální sektor Služby Zahraniční obchod Školství Doprava
ČLOVĚK A PŘÍRODA Zeměpis
y.cz Název školyStřední odborná škola a Gymnázium Staré Město Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ AutorMgr. Marcela Chovancová Název šablonyIII/2.
Nové modulové výukové a inovativní programy - zvýšení kvality ve vzdělávání Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem.
GEOGRAFIE DOPRAVY II. Martin VRZALA.
DOPRAVA Nenahraditelná složka hospodářství každé země – brzdí nebo urychluje ekonomický rozvoj. Poloha uprostřed Evropy – ČR je křižovatkou transevropských.
Dopravní síť České Republiky
Slouží k přemísťování lidí, zboží, surovin a informací
Filip Zelenka. Základy dopravní politiky jsou obsaženy již v Římských smlouvách, které zavádějí společná pravidla mezinárodní dopravy, volný přístup k.
Nové modulové výukové a inovativní programy - zvýšení kvality ve vzdělávání Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem.
Doprava a spoje Skončíme také tak? také tak? Pro automobilovou dopravu je důležité dobře zaparkovat.
Společenské a hospodářské prostředí
Krajina a životní prostředí
Autor: Mgr. Helena Nováková
Přírodní vědy moderně a interaktivně ©Gymnázium Hranice, Zborovská 293 DOPRAVA „ KREV HOSPOD Á ŘSTV Í“ 1.
Společenské a hospodářské prostředí. Doprava Obsah 1. Význam a postavení dopravy 2. Dopravní cesty 3. Osobní a nákladní přeprava.
DOPRAVA.
Úloha dopravy v hospodářství
Dopravní síť světa 2 Jan Spousta.
GEOGRAFIE DOPRAVY III. Martin VRZALA.
1 Doprava Ekonomika ŽP a TI Ing. Jakub Dostál
D OPRAVA Martin Horák, 3.C4. D OPRAVA Rozdělení: pozemní a) silniční+ MHD b) železniční letecká vodní potrubní a) ropovody b) plynovody.
Životní prostředí a doprava Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích Institute of Technology And Business In České Budějovice.
Elektronická učebnice - II
Doprava. Dělení dopravy 1.Pozemní – silniční, železniční, potrubní 2.Vodní - říční, námořní 3.Letecká 4.Speciální – přenos dat, zpráv, energie.
Název školy: Dětský domov, Základní škola praktická, Praktická škola a Školní jídelna, Dlažkovice 1, příspěvková organizace Třebívlice Autor: PhDr.
Doprava Č R. HISTORIE hlavní cesty v době římské 1. až 4. století Jantarová cesta.
Název projektu: Moderní škola Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Škola: Základní škola, Česká Lípa, Školní 2520, p.o. Číslo klíčové aktivity:
Česká republika ZŠ Hejnice 2010 Doprava a spoje Mgr. Jan Kašpar.
DOPRAVA VY_32_INOVACE_1C_13 Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Sada 3 Rodinná a Občanská výchova Mateřská škola, Základní škola a Praktická škola Trhové.
Doprava Slouží k přemísťování lidí, zboží, surovin a informací.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Petr Sedláček. Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného.
NÁZEV ŠKOLY:Základní škola T. G. Masaryka, Bojkovice, okres Uherské Hradiště AUTOR:Mgr. Diana Jančářová NÁZEV:DOPRAVA TÉMATICKÝ CELEK:Společenské a hos.
ŠkolaKatolické gymnázium Třebíč, Otmarova 22, Třebíč Název projektuModerní škola Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ ŠablonaIII/2 Inovace a zkvalitnění.
VY_52_INOVACE_70_Praha Základní škola a Mateřská škola Choustník, okres Tábor.
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Registrační číslo projektu: CZ 1.07/1.4.00/ Šablona: Z 8/19 Předmět: Zeměpis Ročník: 8. ročník Jméno.
Autor: Mgr. Michaela Čapková Datum: Název: VY_52_INOVACE_33_ZEMĚPIS
AUTOR: Mgr. Ladislava Kobzová NÁZEV: VY_32_INOVACE_22_14_20 Doprava
AUTOR: Mgr. Svobodová Alena
VY_52_INOVACE_64_Lesní a vodní hospodářství
DOPRAVNÍ PROSTŘEDKY Základní škola a mateřská škola Nesovice, příspěvková organizace; CZ.1.07/1.4.00/ III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím.
Název školy : Základní škola a mateřská škola,
AUTOR: Mgr. Ladislava Kobzová
VY_52_INOVACE_54_Životní prostředí ČR
VY_52_INOVACE_57_Průmysl ČR 1
Systém vodních staveb v Evropě
Autor: Mgr. Helena Nováková
Transkript prezentace:

VY_52_INOVACE_65_Doprava v ČR Základní škola a Mateřská škola Choustník, okres Tábor VY_52_INOVACE_65_Doprava v ČR

Anotace: Základní škola, 2. stupeň. Žáci se seznámí s nejdůležitějšími pojmy v oblasti dopravy v ČR, poznají výhody i nevýhody jednotlivých druhů dopravy. Pomůcky: Školní atlas ČR

Doprava v ČR Doprava využívá dopravní cesty ( silnice, železnice, vodní cesty ), dopravní zařízení ( mosty, tunely, nádraží…) a dopravní prostředky ( automobily, vlaky, lodě……) Podle využívaných cest, zařízení a prostředků dělíme dopravu na :

Vnitrozemská a mezinárodní Doprava pozemní železniční silniční vodní říční letecká Vnitrozemská a mezinárodní ostatní Plynovody a ropovody Vodovody, kanalizace Rozvod energie a tepla lanovky

Srovnání jednotlivých druhů dopravy Železniční: menší hustota dopravních cest, jejich zastaralost, nízká kultura cestování, je pomalejší než ostatní druhy, ale je cenově dostupná, může přepravovat velké objemy zboží i osob, po elektrifikaci je i ekologická Využívá se pro přepravu osob a nákladů na větší vzdálenosti 1

Zvláštní kategorií je MHD – odlehčuje dopravní přetíženost ve Silniční :hustá dopravní síť, díky zastaralosti a přetěžování ve špatném stavu, v současnosti probíhá dobudování dálničního systému a jeho propojení se sousedními státy. Využívá se pro přepravu osob a nákladů na kratší vzdálenost. Je dražší, přepravuje menší objemy zboží, je velmi neekologická. Zvláštní kategorií je MHD – odlehčuje dopravní přetíženost ve větších městech. 2

Přeprava osob většinou rekreační. Vodní: málo splavných úseků řek, doprava pomalá, levná, může přepravovat velké náklady – suroviny, paliva…. Přeprava osob většinou rekreační. 3 4

Lanovky – v horských oblastech, v Praze v těžebních lokalitách Plynovody a ropovody – doprava surovin z Ruska (Družba) a z italských přístavů přes Německo (Ingolstadt). Lanovky – v horských oblastech, v Praze v těžebních lokalitách 6 5

Spoje Přeprava informací Podle vzniku: pošta, telegraf, telekomunikace, rozhlas a televize, internet 8 9 7

Zdroje použitých obrázků 1 http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Pendolino_v_Brn%C4%9B_2.jpg [ citováno 14.1. 2011 ] 2 http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Tschechien_Schnellstrassennetz.jpg [ citováno 14.1. 2011 ] 3 http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Cargoshipelbecz01.jpg [ citováno 14.1. 2011 ] 4 http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Praha,_Letn%C3%A1,_lo%C4%8F_na_Vltav%C4%9B.JPG [ citováno 14.1. 2011 ] 5 http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:LanovkaNaPetrin.jpg [ citováno 14.1. 2011 ] 6 http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Pustevny,_lanovka_(3).JPG [ citováno 14.1. 2011 ] 7 http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Telegraf.jpg [ citováno 14.1. 2011 ] 8 http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Volksempfaenger_01_KMJ.jpg [ citováno 14.1. 2011 ] 9 http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:H%C3%B6ritz_Museum_-_Fernseher_Tesla_40001A.jpg [ citováno 14.1. 2011 ]