Podpora polytechnického vzdělávání v Centrech celoživotního učení škol

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Strategie CŽU ČR a její implementace
Advertisements

Zákon č. 179/2006 Sb. a právní úpravy systému uznávání výsledků dalšího vzdělávání MŠMT Odbor vyššího odborného a další vzdělávání Mgr. Monika Měšťanová.
Martin Sycha Konference UNIV 2 KRAJE Ostrava Další vzdělávání v ČR.
Společným postupem sociálních partnerů k přípravě odvětví na změny důchodového systému Knihovnické profese v NSP Havlíčkův Brod, Zlata Houšková.
1 PROJEKT UNIV 2 KRAJE Školy jako centra celoživotního učení IPn SETKÁNÍ ŘEDITELŮ STŘEDOČESKÉHO KRAJE
Další vzdělávání v terciárním vzdělávacím sektoru Současnost a výhled do budoucna MŠMT Odbor vyššího odborného a další vzdělávání Mgr. Monika Měšťanová.
Neformální vzdělávání jako součást Strategie celoživotního učení ČR Martin Sycha
1 Školy jako centra celoživotního učení a uznávání Jana Bydžovská KONFERENCE MŠMT K VYUŽÍVÁNÍ ESF VE VZDĚLÁVÁNÍ
Podpora poskytování dalšího vzdělávání v Pardubickém kraji reg.č.: CZ.1.07/3.2.13/ Představení projektu Ing. Petra Semeráková, manažerka projektu.
Create think tank! Doc. PhDr. Jaroslav Mužík DrSc. Další vzdělávání v ČR.
Podpora poskytování dalšího vzdělávání v Pardubickém kraji - Klíčové aktivity projektu a jeho úloha v rámci současného vzdělávacího systému ČR přednáší.
Národní soustava kvalifikací. N á rodn í soustava kvalifikac í –  Hlavní cíl: umožnit občanům,
Jan Brůha Konference UNIV 2 KRAJE Seč 2012 Další vzdělávání v ČR.
Další vzdělávání v ČR Konference UNIV 2 KRAJE , Liblice.
Další vzdělávání v ČR Konference UNIV 2 Kraje
Rozvoj dalšího vzdělávání jako jedna ze strategických priorit MŠMT Celostátní seminář, Celoživotní učení 12. května 2010 Kroměříž, Dům Kultury Kroměříž.
1 PODPORA DALŠÍHO VZDĚLÁVÁNÍ v Ústeckém kraji Ústí nad Labem Současnost a budoucnost dalšího vzdělávání.
OSTRAVA 26. – 27. DUBNA 2012 ŘEŠENÍ PROJEKTU UNIV 2 KRAJE V MORAVSKOSLEZSKÉM KRAJI 10. KRAJSKÁ KONFERENCE PROJEKTU Jana Bydžovská.
Konference projektu UNIV 2 KRAJE ve Zlínském kraji PhDr. Helena Marinková, Ph.D.
Další vzdělávání v ČR Konference UNIV 2 Kraje , Otrokovice.
Ing. Eva Bartoňová, náměstkyně ministra, skupina finanční, právní a správy úřadu, MŠMT.
Aktuální situace v oblasti DV Procesy uznávání a rekvalifikace
PŘISPÍVÁME K ROZŠÍŘENÍ NABÍDKY DALŠÍHO VZDĚLÁVÁNÍ, PODPORUJEME UZNÁVÁNÍ JEHO VÝSLEDKŮ CELOSTÁTNÍ SEMINÁŘ CELOŽIVOTNÍ UČENÍ – KROMĚŘÍŽ 2010 KROMĚŘÍŽ 12.
KRAJSKÝ AKČNÍ PLÁN ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ (KAP)
MU Brno Od Memoranda k Helsinskému komuniké Moravská zemská knihovna Mgr. Jana Nejezchlebová.
Celoživotní vzdělávání
PODPORA DALŠÍHO VZDĚLÁVÁNÍ V ÚSTECKÉM KRAJI CZ.1.07/3.2.06/ Možnosti dalšího vzdělávání Zdroj: MŠMT, NSK, CUCU ÚK o.p.s.
PRACOVNÍ SKUPINA VZDĚLÁVÁNÍ A ZAMĚSTNANOST 11. září 2015.
„JAK NA SPOLEČNÉ VZDĚLÁVÁNÍ“ KONFERENCE „JAK NA SPOLEČNÉ VZDĚLÁVÁNÍ“ Karlovy Vary 8. Února 2016.
1 Podpora odborného vzdělávání Petr BANNERT ředitel odboru středního a vyššího odborného vzdělávání a institucionální výchovy Ministerstvo školství, mládeže.
Setkání expertní skupiny v rámci partnerské sítě TTnet Téma - polytechnické vzdělávání Ing. Tomáš CIMBÁLNÍK Mgr. Petr Paníček Praha,
Škola jako poskytovatel DV Seminář propojování počátečního a dalšího vzdělávání v ČR 24. března 2011 Ústí nad Labem.
Aktuální vývoj v oblasti vzdělávání dospělých Konference k 10. výročí evropského programu Grundtvig 9. září 2010 Praha, Hotel President.
PaedDr. Věra Kolmerová vedoucí oddělení vyššího odborného a dalšího vzdělávání MŠMT konference projektu UNIV 3 Nesuchyně, Aktuální situace.
Druhy DV a strategické směry Seminář propojování počátečního a dalšího vzdělávání v ČR 24. března 2011 Ústí nad Labem.
Krajský akční plán rozvoje vzdělávání Olomouckého kraje Analýzy potřeb pro KAP Olomouc, RNDr. Bronislava Vláčilová Věcná manažerka KAP Krajský.
1 Výsledky učení a novela zákona o VŠ seminář Impuls , AVU Tomáš Fliegl odbor vysokých škol, MŠMT.
Aktuální stav dalšího vzdělávání a vize do budoucna Rekvalifikace a dílčí kvalifikace ; Monika Pokorná.
Krajský akční plán rozvoje vzdělávání Jihomoravského kraje Základní informace o spolupráci KAP a MAP Martin Majcík 1.
3. BLOK Aktuality v DV Seminář propojování počátečního a dalšího vzdělávání v ČR 20. prosince 2010 CVLK - Liberec.
Uznávání výsledků neformálního vzdělávání a informálního učení v sítích škol poskytujících vzdělávací služby pro dospělé Projekt je financován Evropským.
Uznávání výsledků neformálního vzdělávání a informálního učení v sítích škol poskytujících vzdělávací služby pro dospělé Projekt je financován Evropským.
1 PROJEKT UNIV 2 KRAJE Školy jako centra celoživotního učení Jana Bydžovská KULATÝ STŮL MŠMT – PŘEDSTAVENÍ INDIVIDUÁLNÍHO NÁRODNÍHO PROJEKTU
Národní ústav odborného vzdělávání Aktuální úkoly v příštím období Jitka Pohanková Celostátní seminář ředitelů středních průmyslových škol Špindlerův Mlýn,
European Qualifications Framework Evropský rámec kvalifikací Národní ústav pro vzdělávání :
AKTUÁLNÍ VÝZVY V OPERAČNÍM PROGRAMU VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST.
UPLATNITELNOST A PODPORA TECHNICKÉHO VZDĚLÁVÁNÍ INOVATIVNÍMI METODAMI Projekty Národního ústavu pro vzdělávání Jana Bydžovská KONFERENCE SOŠ TŘINECKÝCH.
ANALÝZA POTŘEB V ÚZEMÍ Návrh struktury. ANALÝZA POTŘEB V ÚZEMÍ „Analýza vývoje trhu práce a vzdělávacího systému Plzeňského kraje pro potřeby KAP“  Povinná.
1 PODPORA DALŠÍHO VZDĚLÁVÁNÍ v Ústeckém kraji Most Role a zapojení sociálních partnerů do tvorby programů DV.
Evropské strukturální a investiční fondy Operační program Výzkum, vývoj a vzdělávání P-KAP: Kariérové poradenství prezentace pro Olomoucký kraj Mgr. Miroslav.
Krajský akční plán rozvoje vzdělávání Olomouckého kraje
Projekt: Podpora dalšího vzdělávání v Libereckém kraji
Školy jako centra celoživotního učení KAP MSK
Metodická podpora projektu P-KAP krajskému akčnímu plánování
Aktivity projektu Co máme hotovo a co nás čeká
Podpora škol v rámci realizace dalšího vzdělávání v JMK
Úvodní konference projektu UNIV 2 KRAJE, PRAHA
Konference „Krajský akční plán vzdělávání v Ústeckém kraji 1“
KRAJSKÝ AKČNÍ PLÁN ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ MORAVSKOSLEZSKÉHO KRAJE CZ /0
Krajský akční plán vzdělávání ÚK
  Další vzdělávání v ČR Konference UNIV 2 Kraje , Liberec.
Polytechnické vzdělávání v praxi
CENTRUM UZNÁVÁNÍ A CELOŽIVOTNÍHO UČENÍ OLOMOUCKÉHO KRAJE __________________________________________ Olomouc, Rooseveltova 79 Česká republika.
Akční plánování v Ústeckém kraji z pohledu projektu P-KAP
Další vzdělávání Petr Paníček NÚV, P-KAP Praha, 13. listopadu 2018.
Kvalita a akční plánování rozvoje vzdělávání. kvalita a akční plánování rozvoje vzdělávání.
Podpora procesů uznávání
  Další vzdělávání v ČR Konference UNIV 2 Kraje Karlovy Vary.
Tematické setkání KAP Olomouckého kraje
Cíle, obsah a prostředky polytechnického vzdělávání
Transkript prezentace:

Podpora polytechnického vzdělávání v Centrech celoživotního učení škol KAP OK 6. června 2018

Cíl prezentace Intervence CŽU a PV Kategorie CŽU Strategie a legislativa Co ukázala analýza P-KAP v DV Jaké DV mohou poskytovat školy jako centra CŽU

Intervence polytechnické vzdělávání v počátečním vzdělávání sleduje pojetí a obsah kurikula odborného vzdělávání; sleduje všeobecně vzdělávací složky společné pro všechny a odborné složky podle oborového zaměření; sleduje střední všeobecné vzdělání včetně polytechnického principu výuky.

Intervence školy jako centra CŽU v DV není polytechnické vzdělávání jako samostatné téma; jeho dílčí složky jsou součástí občanského vzdělávání, v oblasti gramotnosti občanů: matematická, kompetence v oblasti vědy a technologií, informační a digitální gramotnosti; navazuje na pojetí a obsah přírodovědného a technického vzdělávání, které vedou ke kvalifikaci a jeho realizaci školami.

Intervence polytechnického vzdělávání a školy jako centra CŽU Společné – uvnitř školy: uskutečňování vzdělávacího paradigmatu – polytechnický princip výuky: matematických, přírodovědných, technických vzdělávacích obsahů včetně enviromentálního polytechnický princip počáteční vzdělávání další vzdělávání

Základní kategorie CŽU formální vzdělávání; nonformální vzdělávání; informální učení proces uznávání občanské vzdělávání

Strategie CŽU Strategie ČR 2020 Dlouhodobý záměr MŠMT 2015 - 2020 Dlouhodobé záměry krajů

Strategie ČR 2020 „…podporovat a rozvíjet práci škol jako center CŽU, které poskytují nejen počáteční vzdělávání pro žáky a studenty, ale i širokou nabídku dalšího vzdělávání (profesního, zájmového, občanského, rekvalifikací) zaměřeného na dospělou populaci, včetně seniorů a podílejí se na systému uznávání založeném na NSK pro nejrůznější skupiny dospělých“

Legislativa CŽU Kompetenční zákon č. 2/1969 Sb. Školský zákon č. 561/2004 Sb., kapitola 9, § 113, 113a, 113b, 113c, 113d, 114 Zákon o ověřování a uznávání výsledků DV č. 179/2006 Sb. Vyhláška č. 208/2007 Sb., o podrobnostech stanovených k provedení zákona o uznávání výsledků dalšího vzdělávání Vyhláška č. 176/2009 Sb., o akreditaci vzdělávacího programu

Analýza P-KAP o poskytování DV školami 60 % SŠ a VOŠ poskytuje v ČR další vzdělávání 41 % škol se nejvíce věnuje DV PP 34 % škol poskytuje občanům zájmové další vzdělávání 31 % škol poskytuje občanům rekvalifikace 30 % škol realizuje firemní vzdělávání 28 % škol realizuje DV v oblasti ICT 21 % škol poskytuje DV před vykonáním zkoušky podle NSK 18 % škol poskytuje autorizace podle z. č. 179/2006 Sb., 13 % škol se věnuje DV seniorů

Nejvyšší úroveň školy v poskytování DV Další vzdělávání: je plnohodnotnou součástí práce školy, je systematicky rozvíjeno, škola spolupracuje s  úřady práce a zaměstnavateli, realizuje kurzy pro samoplátce, pro seniory, připravuje programy dalšího vzdělávání, je autorizovanou osobou pro některou z profesních kvalifikací podle zákona č. 179/2006 Sb. a realizuje kurzy, za realizaci dalšího vzdělávání odpovídá pověřený pracovník školy, většina lektorů prošla vzděláváním v oblasti lektorských dovedností, realizuje zájmové, občanské vzdělávání a DV PP.

Současná úroveň rozvoje školy jako centra celoživotního učení a předpokládaný posun

Co všechno mohou poskytovat školy jako centra CŽU profesní vzdělávání DV PP občanské vzdělávání zájmové vzdělávání vzdělávání starší generace

Intervence KAP + P-KAP Celoživotní učení Polytechnické vzdělávání široký model počáteční a další vzdělávání vzdělávání žáků a potřeby občanů obsahuje dílčí složky PV Polytechnické vzdělávání široký model počáteční vzdělávání sleduje pojetí a obsah kurikula sleduje všeobecně vzdělávací složky společné pro všechny a odborné s složky podle oborového zaměření

Děkuji za pozornost jana.bydzovska@nuv.cz

DISKUSE