Chemické látky v ekosystémech

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
TEORIE KYSELIN A ZÁSAD NEUTRALIZACE, pH.
Advertisements

Koloběh uhlíku.
Chemická kinetika Doposud jsme se zabývali pouze polohou rovnováhy a nezabývali jsme se rychlostí chemických dějů – reakční kinetikou. Pojem aktivační.
Abiotické podmínky života
Fotosyntéza Vznik glukózy Autor: Ing. Jiřina Ovčarová.
A B Rychlost chemické reakce time D[A] Dt rychlost = - D[B] Dt
Fugacitní modely distribuce látek v životním prostředí
Lipidy estery alkoholů a vyšších mastných kyselin.
PEDOSFÉRA PŮDA NA ZEMI.
Chemie technické lyceum 1. ročník
Test akutní toxicity na rybách
Nekovy ve vodách - sloučeniny chloru
Humus Odumřelé org.l. v různém stupni rozkladu a resyntézy, jejichž část je vázána na minerální podíl.
X. Chemická ROVNOVÁHA Pozor: tato kapitola se velmi plete s chemickou kinetikou (kapitola VIII) !! Pozn.: Jen stručně, podrobnosti jsou v učebnicích.
RNDr. Ladislav Pospíšil, CSc.
Redoxní reakce Reakce, při kterých probíhá současně REDukce a OXidace chemických látek.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: III/2VY_32_inovace_109.
Reakční kinetika předmět studia reakční kinetiky
Světlo.
Krajina a životní prostředí
Roztoky roztoky jsou homogenní, nejméně dvousložkové soustavy
Praktická analytická chemie
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
Chemická rovnováha Pojem chemické rovnováhy jako dynamické rovnováhy.
Fugacitní modely 2. úrovně (Level II)
I. ZÁKLADNÍ POJMY.
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
Schéma rovnovážného modelu Environmental Compartments
Simultánní reakce – následné reakce. Použitím substituce c B ≡ u.v dostáváme pro c B = f(t) výslednou funkci:
Střední odborné učiliště Liběchov Boží Voda Liběchov
Látkové množství, molární hmotnost
Látkové množství, molární hmotnost
Nekovy ve vodách - sloučeniny dusíku
Pohyb kontaminantů v půdách
Drtič.
Poločas rozpadu © Petr Špína 2012 VY_32_INOVACE_C
Chemická rovnováha Pojem chemické rovnováhy jako dynamické rovnováhy.
Krajina a životní prostředí
Roztoky roztoky jsou homogenní, nejméně dvousložkové soustavy jsou tvořeny částicemi (molekulami, ionty) prostoupenými na molekulární úrovni částice jsou.
AUTOR: Ing. Ladislava Semerádová ANOTACE: Výukový materiál je určen pro studenty 1.ročníku SŠ. Může být použit při výkladu významu látkového množství,
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu
VODNÍ EKOSYSTÉM, VZORKOVÁNÍ VOD JAN TŘÍSKA ÚSBE AV ČR, ČESKÉ BUDĚJOVICE (PŘEHLED LITERATURY)
Produkční biologie přednáška č. 1 Produkce a produktivita
KOLOBĚH LÁTEK A TOK ENERGIE
Cizorodé látky v potravním řetězci
* © Biochemický ústav LF MU (V.P.) * © Biochemický ústav LF MU (V.P.) 2010.
3.1. Štěpení jader Proces štěpení spočívá v rozdělení jádra, např. 235U, na dva nebo více odštěpků s hmotnostmi i atomovými čísly podstatně menšími než.
BioTech 2011, Strážná. O čem to bude? Stochastické simulace Diferenciální rovnice (ODR) Automaty.
Základy chemické kinetiky
ABIOTICKÉ PODMÍNKY ŽIVOTA
Životní prostředí a doprava Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích Institute of Technology And Business In České Budějovice.
Josef Zeman1 Atmosféra Interakce záření se hmotou Energie Translační Rotační Vibrační Elektronů Sluneční záření:1, W/m 2 Průměrná teplota:15 °C.
Chemické látky v ekosystémech
Mikroorganismy v životním prostředí
PŘÍRODNÍ POLYMERY PŘF MU dodatek II k lekci PŘÍRODNÍ POLYMERY Vysýchavé oleje oxidace, degradace, tepelné úpravy, FERMEŽE RNDr. Ladislav Pospíšil,
Čistota vody je obecný pojem, vyjadřující obsah cizích látek ve vodě Skutečně chemicky čistou vodu H 2 O lze připravit pouze laboratorně!H 2 O.
Chemické vlastnosti vod Anotace: Prezentace slouží k přehledu tématu chemické vlastnosti vod Je určena pro výuku ekologie a monitorování životního prostředí.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je ing. Marcela Koubová. Dostupné z Metodického portálu ISSN Provozuje.
Projekt MŠMTEU peníze středním školám Název projektu školyICT do života školy Registrační číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ ŠablonaIII/2 Sada 29 Anotace.
METABOLISMUS ROSTLIN OD MARTINA JAROŠE. FOTOSYNTÉZA Zachycuje sluneční energii a z oxidu uhličitého vyrábí organickou sloučeninu (sacharid) a jako vedlejší.
Základy organické chemie
Vztah mezi atmosférou, vodou, horninovým prostředím a člověkem
Příklad k řešení CHEMICKÁ RECYKLACE PET
Lékařská chemie Podzimní semestr 2012/2013.
Střední uměleckoprůmyslová škola sklářská, Železný Brod,
Jiří Jan Jakub Borovec Daniel Petráš Nana O-A. Osafo Iva Tomková
Roztoky - elektrolyty.
Fyzická geografie Zdeněk Máčka
Karsologie Jiří Faimon
Pohyb kontaminantů v půdách
Transkript prezentace:

Chemické látky v ekosystémech - Část 2: transformace - Luděk Bláha, PřF MU

Co by si student(ka) měl(a) odnést ? Vysvětlit hlavní transformační procesy, které látky prodělávají v prostředí Vysvětlit co je persistence, jak se měří a jak se vyjadřuje

CHEMICKÁ TRANSFORMACE A DEGRADACE Typy transformací organických látek: - částečná změna struktury (např. vstup OH do neutrální mk) - degradace na menší organické molekuly - úplná degradace org. látky (CO2, H2O) Hlavní procesy - chemická (fotochemie, hydrolýza) - biotická (enzymatická) Výsledek transformace  produkce netoxických produktů  tvorba ještě toxičtějších produktů (! př. Hg -> Me-Hg)

CHEMICKÁ TRANSFORMACE A DEGRADACE Hlavní procesy (záleží na prostředí) atmosféra: fotochemické transformace, oxidace (kyslík!) voda: reakce kyslíkem (v prostředí i v těle!), hydrolýza (hydroxyl, carbonyl ... -> vyšší polarita a rozpustnost) anoxické prostředí (sedimenty, hluboké vrstvy v podzemí) - redukční reakce Členění biotransformace (zjednodušeně) Úplná biotransformace („Ready biodegradability“ ) - látka je využívána mikroorganismy jako zdroj uhlíku  produkce CO2 Kometabolizace - mikroorganismy potřebují jiný (hlavní) zdroj C - transformace látky v rámci „vedlejších“ procesů

CHEMICKÁ TRANSFORMACE A DEGRADACE Kinetika transformace - důležitá pro environmentální osud Kinetika prvního řádu Ct = C0 . e-kt Ct - koncentrace v čase t C0 - počáteční koncentrace k - konstanta (rychlost degradace) t - čas k - odvození ze závislosti ln (C0/Ct) vs. t Po odvození: t1/2 = ln2 / k = 0.693 / k (= poločas života half-life)

CHEMICKÁ TRANSFORMACE A DEGRADACE Time (days)

Poločas života vybraných pesticidů v půdě Poločas života v půdě (roky) Příklady Látka Poločas života v půdě (roky) (t1/2, resp. DT50 – disappearance time 50%) Chlorované látky DDT 3-10 Dieldrin 1-7 Toxafen 10 Organofosfát – chlorfenos 0,2 Karbamát – carbofuran 0,05 – 1

Aerobic and Anaerobic Transformation in Soil Stanovení degradace v praxi (standardy) Doporučení OECD – guideline 307 Aerobic and Anaerobic Transformation in Soil Přidání studované látky (může být radioaktivně značená) Inkubace v čase extrakce půdy (volatilní frakce) stanovení úbytku původní látky vznik produktů transformace Chemické metody (GC, LC apod) Domácí úkol (1) Experimentální test anaerobní degradace viz YOUTUBE http://www.youtube.com/watch?v=Y_zFPkbrwSY

Kde najít informace o vlastnostech látek ? CAS – Chemical Abstract Services Provozuje Americká Chemická Společnost (ACS) CAS Number - Unikátní identifikátor eChemPortal.org

 Údaje do odpovědníku DU02b Domácí úkol (2) Pro jednu z chemických „látek“, které jste našli v koupelně vyhledejte tyto údaje: CAS Number Biodegradabilita  Údaje do odpovědníku DU02b

SHRNUTÍ – otázky Který prvek hraje nejvýznamnější roli v transformacích chemických látek v prostředí země? Které hlavní transformační procesy prodělávají látky v různých matricích v prostředí (vzduch, půda, voda, sedimenty) Co je to poločas života látky? Uveďte příklad látky s krátkým a dlouhým poločasem života? Jak dlouhé jsou u takových látek jejich poločasy života? Jak se v praxi stanovuje biodegradovatelnost chemické látky? Jak se bude lišit poločas života benz[a]pyrenu (BaP) v těchto rozdílných situacích? BaP je vázán na částice aerosolu ve vzduchu, BaP vázán v sedimentu na dně vodní nádrže. V půdě je triazin v koncentraci 120 mg/kg a jeho DT50 je 180 dní. Za jak dlouho lze očekávat snížení koncentrace pod 10 mg/kg?