Češi v době Velké války Život v zázemí.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
České země v Rakousku - Uhersku
Advertisements

Protektorát Čechy a Morava
Situace po osvobození ČSR
Vytvořil: Michal Mikula
Krajská pobočka Úřadu práce ČR ve Zlíně
Světová hospodářská krize
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona:III/2Č. materiáluVY_32_INOVACE_137.
MUDr. Martin Kuba ministr průmyslu a obchodu AKTUALIZACE STÁTNÍ ENERGETICKÉ POLITIKY STABILNÍ ELEKTŘINA ZA PŘIJATELNOU CENU AKTUALIZACE STÁTNÍ ENERGETICKÉ.
Česká národní banka – historie a současnost VY_32_INOVACE_2B6
Co se mohlo změnit v životě Čechů po obsazení Německem?
Jméno autora VMPavlína Gärtnerová Datum vytvoření VM září 2011 Ročník použití VM 9. ročník Vzdělávací oblast/obordějepis Anotace VM Opakování - Powerpoint.
Světová hospodářská krize
Velká hospodářská krize
Atentát na Františka Ferdinanda d Este, vypuknutí 1.světové války
 EU je jedinečné hospodářské a politické partnerství 27 demokratických evropských zemí  jejím cílem je mír, prosperita a svoboda pro 498 milionů občanů.
Cyklické krize z nadvýroby Dějepis a občanská výchova Milan Šimek.
Makroekonomické ukazatele
HOSPODÁŘSKÉ PROBLÉMY SOUČASNÉHO SVĚTA
Život v protektorátu.
Petr Musil Blok č. 4 – SR a LR rovnováha ekonomiky
Hospodářská politika. Hospodářská politika (HP) je souhrn cílů, nástrojů, rozhodovacích procesů a opatření státu v jednotlivých oblastech ekonomické reality.
SVĚTOVÁ HOSPODÁŘSK Á KRIZE SVĚTOVÁ.
III/2 XVI.1 9. C
Bachovský absolutismus Habsburská monarchie před rakousko–uherským vyrovnáním.
Ruské revoluce Lenka Ertlová.
 USA  SSSR  Německo Cesty k překonání krize.  V roce 1932 zvítězil v prezidentských volbách Franklin Delano Roosewelt s programem k překonání hospodářské.
Tento digitální učební materiál (DUM) vznikl na základě řešení projektu OPVK, registrační číslo CZ.1.07/1.5.00/ s názvem „Výuka na gymnáziu podporovaná.
1. SVĚTOVÁ VÁLKA Tereza Hozová třída 5.A..
Národohospodářské soustavy a hospodářská politika Ing. Vojtěch Jindra.
Světová hospodářská krize
POVALEČNÉ ČESKOSLOVENSKO
ŠkolaZŠ Třeboň, Sokolská 296, Třeboň AutorMgr. Anna Zabranská ČísloVY_62_INOVACE_6021 NázevSvětová hospodářská krize Téma hodinyHospodářství mezi.
Život v protektorátu.
PRŮMYSL V ČESKÝCH ZEMÍCH U: s foto autor, technické muzeum Kopřivnice.
Název školyStřední odborná škola a Gymnázium Staré Město Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ AutorMgr. Soňa Patočková Název šablonyIII/2.
Studená válka.
Hospodaření, ekonomika. hospodaření ekonomická činnost : výroba spotřeba obchod, směna vlastnosti dobrého hospodaření hospodárnost – promýšlení všech.
Nacismus Michal Kolář.
Stát a národní hospodářství
1 Aktualizovaná SEK a prosazení zásad SEK do energetické legislativy ČR Česká energetika v kontextu energetiky Evropské unie Konference AEM – Poděbrady.
USA, hospodářská krize Petr Machala.
Trh práce a politika zaměstnanosti
1.Světová válka 28. července 1914 až 11. listopadu 1918.
Protektorát Čechy a Morava
Protektorát Čechy a Morava. Vyhlášen Prezident a vláda (bez parlamentu) Německá okupační správa.
Poúnorové ČSR a padesátá léta 20. století
Služby obyvatelstvu Klára Čermáková 3.C. Dělení podle: - oblasti spotřeby: - pro potřeby celé společnosti = kolektivní (státní správa, obrana, bezpečnost)
Základní škola a Mateřská škola, Šumná, okres Znojmo OP VK 1
ŠkolaZŠ Třeboň, Sokolská 296, Třeboň AutorMgr. Anna Zabranská ČísloVY_62_INOVACE_6021 NázevSvětová hospodářská krize Téma hodinyHospodářství mezi.
ROZPOČET Mgr. Michal Oblouk. ROZPOČET seznam veškerých plánovaných výdajů a příjmů porovnání pravidelných příjmů a výdajů, rozdělování a užití peněz druhy:
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Mgr. Blanka Žánová Název DUM: VY_32_Inovace_ Vznik Československé republiky Téma: Člověk a jeho svět -
Kód materiálu: VY_32_INOVACE_01_PRVNI_SVETOVA_VALKA Název materiálu:První světová válka Předmět:Člověk a jeho světRočník: 5. Časová dotace:45 minutDatum.
Východní blok Hlavní stát východního bloku byl SSSR. Skládal se z 15 svazových republik. Byl to největší stát světa. Měl vliv ve střední a jihovýchodní.
Politika a společnost „První republiky“. Armáda Byla rychle vytvořena zejména z bývalých legií V roce 1919 musela vytlačit maďarské vojsko, které obsadilo.
Protektorát Čechy a Morava
Protektorát Čechy a Morava.
Důsledky druhé světové války
AUTOR: Bc. Leona Vejrostová
Škola: ZŠ Hýskov, Školní 112, Hýskov
Tento materiál byl vytvořen rámci projektu EU peníze školám
Válka u nás 1. část.
SITUACE V PROTEKTORÁTU
První republika – Zajistit hranice republiky
Východní blok Hlavní stát východního bloku byl SSSR. Skládal se z 15 svazových republik. Byl to největší stát světa. Měl vliv ve střední a jihovýchodní.
TOTALITNÍ REŽIMY Vytvořeno v rámci v projektu „EU peníze školám“
Velká hospodářská krize
ČESKOSLOVENSKO ZA 2. SVĚTOVÉ VÁLKY
Světová hospodářská krize
Základní škola a Mateřská škola, Šumná, okres Znojmo OP VK 1
ČESKOSLOVENSKÁ REPUBLIKA MEZI VÁLKAMI
Transkript prezentace:

Češi v době Velké války Život v zázemí

28. 7. 1914 vyhlášení války

Válečný absolutismus Uzavření říšské rady Civilní správa podřízena vojenské Omezení některých práv a svobod (tisk, projev, spolčování, listovní tajemství, styk s cizinou…) Vznik úřadů pro cenzuru a propagandu („došlo k novému seskupení vojsk“; „na západní frontě nic nového“) Zákaz některých novin a spolků, zatčení odbojných politiků

Cenzura tisku

Válečné hospodářství Státní řízení ekonomiky Využití průmyslového potenciálu českých zemí (plzeňská Škodovka, Baťovy závody…) Práce žen, dětí, starců a válečných zajatců Výdaje na péči o válečné uprchlíky a přesídlence (z Haliče, mj. Židé), vznik lazaretů (v sokolovnách) Sběrové akce, zabavování kostelních zvonů Pokles mezd a životní úrovně, růst cen zboží Zemědělská krize a problém zásobování – 1915 zaveden přídělový systém (nejprve na chléb a mouku), 1916 veřejné vývařovny

Rabování obchodů

Fronty žen na příděly potravin

Fronty dětí na příděly potravin

Dětská práce

Zabavení zvonů

Každodenní život Žena hlavou domácnosti – emancipace Narušení školní docházky dětí (práce pro armádu) Fronty na příděly a hladové demonstrace (ženy – „frontové bojovnice“) Potravinové náhražky – bramborová a kukuřičná mouka, řepná marmeláda, ovesné vločky, tuřín… Rozvoj černého trhu a keťasení (něm. Kettenhandel = řetězový obchod), utajování zásob a výhodný prodej

Každodenní život Podvýživa, infekční choroby (TBC, záškrt, španělská chřipka) Pokles těžby uhlí – nedostatek tepla, elektřiny (omezení veřejného osvětlení i otevírací doby kaváren a hostinců) Nárůst kriminality (žen, dezertérů), cizoložství, pohlavních chorob, nemanželských dětí Kultura nadále funguje (divadla, kina, kavárny…)