Doktorský studijní program Speciální pedagogika

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Sebehodnotící zpráva oboru speciální pedagogika na PdF MU
Advertisements

Doktorský studijní program Speciální pedagogika
Studijní program /obor Speciální pedagogika na Pedagogické fakultě MU
{ Inkluzivní vzdělávání z pohledu praktika Mgr. Jana Vrbicová „Sociologický monitoring vzdělanostních vstupů a výstupů dětí a žáků, včetně dětí a žáků.
Příprava MAP ORP Olomouc – 1. fáze přípravy doc. PhDr. Hana Marešová, Ph.D. Workshop , Pedagogická fakulta UP MAP VZDĚLÁVÁNÍ.
Pedagogika jako vědecká disciplína Mgr. Radek Pospíšil Katedra pedagogiky.
KATEDRA CHEMIE Fakulta pedagogická Západočeské univerzity v Plzni 2016.
Rozvoj a zdokonalení integrovaného diagnostického, informačního a poradenského systému v oblasti vzdělávání a volby povolání Priorita 3 Rozvoj celoživotního.
Nabízíme všem účastníkům projektu Posílení oborové zaměstnanosti absolventů Vytvoření poradenského servisu a aktivit pro stávající studenty, zájemce o.
„MEZIMO“ Podpora znevýhodněné mládeže k posílení pracovní integrace, dalšího vzdělávání či odborné přípravy prostřednictvím mezinárodní mobility Projekt.
Pomozme lidem učit se a uplatnit se PLUUS RNDr. Vladimír Krajčík, Ph.D. Vysoká škola podnikání, a.s. Tento projekt je spolufinancován Evropskou Unií a.
Výzva č. 29 – školení pro žadatele OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost Oblast podpory 2.2 Vysokoškolské vzdělávání Mgr. Zuzana Plecitá PhDr. Eva Chvalinová,
Praktické využití psů v zoorehabilitaci... se jmenuje předmět, který vznikl díky grantu z fondu OPPA a zdárně byl uveden do řádného studijního harmonogramu.
Úvod do speciální pedagogiky Mgr. Dana Brožová.  katedra SP, Poříčí 9 (1. patro, dveře č.104)  konzultační hodiny: úterý 14,30 – 15,30 hodin čtvrtek8.
Představení výzkumného projektu Lenka Hloušková Ústav pedagogických věd Filozofická fakulta MU Brno.
TENTO PROJEKT JE SPOLUFINANCOVÁN EVROPSKÝM SOCIÁLNÍM FONDEM A STÁTNÍM ROZPOČTEM ČESKÉ REPUBLIKY CENTRUM PRIMÁRNÍ PREVENCE SEMIRAMIS o.s. Mgr. Simona Krajíčková.
Pedagogické disciplíny II. Část Aplikované. Rozdělení aplikovaných pedagogických disciplín  Školské  Mimoškolské  Na hranici školských a mimoškolských.
11 Doktorské studium na FLD doc. Ing. Tomáš Kušta, Ph.D.
Projekt „Diagnostika stavu znalostí a dovedností žáků v česko–slovenské příhraniční oblasti se zaměřením na jejich rozvoj“ Fyzika pro 3. stupeň Autor:
Jihočeská univerzita V Českých Budějovicích Zdravotně sociální fakulta Katedra právních oborů, řízení a ekonomiky Kolegium děkana 2. června 2009.
Držitel certifikátu kvality ISO 9001 a ISO 14001
Inkluzivní vzdělávání pro Olomoucký kraj
Individuálně, ale společně a jinak
Informační a poradenské centrum ZČU
PRACOVNÍ SKUPINA KARDIOTECH
Ing. Kateřina Lichtenberková
Komplexní systém hodnocení
VÝZVA 2.2 – VYSOKOŠKOLSKÉ VZDĚLÁVÁNÍ
SPOLEČNÉ VZDĚLÁVÁNÍ V KONTEXTU OP VVV
Navazující magisterské studijní programy platnost od roku 2017/2018
Mgr. Karla Hrbáčková, Ph.D.
AKTION Česká republika - Rakousko
PREZENTACE K VĚDECKÉMU KOLOKVIU I, II, III
Mezinárodní vzdělávací projekt TESEUS
KATEDRA PREKLINICKÝCH OBORŮ
Mgr. Radek Pospíšil Katedra pedagogiky
PhDr. Dušan Bartůněk UK FTVS
Proč je důležité podpořit rozvoj KP ve škole
PhDr. Lenka Gajzlerová jaro 2013
Náměty pro činnost Národního fóra
DSP Speciální pedagogika Marie Vítková
8. Spolupráce MŠ se školskými poradenskými zařízeními
KAP, 25. září 2017, Krajský úřad SK
Název: VY_32_INOVACE_VVP_8A_14F Škola:
Inspirace pro přípravu projektů do Operačního programu
Kvalita-Inkluze-Poradenství-Rozvoj (KIPR)
Pedagogická psychologie
Program celoživotního učení Comenius
Informační a poradenské centrum ZČU Letní škola pro uchazeče a studenty se speciálními vzdělávacími potřebami Adresa: Univerzitní 20, Plzeň UI.
Specializace: L, S Logopedie 1
UK01-KA
Průběh tvorby Školních akčních plánů (ŠAP) v Libereckém kraji
Informace k přednášce a semináři k předškolní pedagogice Jarní semestr 2016 Zora Syslová.
VETERINÁRNÍ A FARMACEUTICKÁ UNIVERZITA BRNO
Vzdělávání v Praze Hlavní město Praha podporuje řadu projektů s cílem zvýšit kvalitu vzdělávání zaměření na instituce zřizované Hlavním městem Praha pomoc.
Žáci se speciálními vzdělávacími potřebami
Analýza komunikativních kompetencí žáků s narušenou komunikační schopností v systému běžných základních škol Mgr. Veronika Girglová.
Centralizované rozvojové projekty 2017
Kultura a problematika přístupnosti kulturního bohatství ve vzdělávání neslyšících žáků ZŠ Mgr. et MgA. Mariana Koutská katedra speciální pedagogiky, Pedagogická.
STRATEGIE AGE MANAGEMENTU V ČESKÉ REPUBLICE CZ.1.04/5.1.01/
Národní agentura pro evropské vzdělávací programy
2. setkání platformy: .d Tvorba Školské inkluzivní koncepce Libereckého kraje Manažer aktivit projektu: Bc. Jakub Lang
Podpora společného vzdělávání v pedagogické praxi
reg. číslo projektu: ​ CZ /0.0/0.0/17_052/
Život bez střeva , Praha.
Struktura pedagogiky.
Je kvantita zárukou kvality ? Vladimír Ort
Digitální učební materiál
Digitální učební materiál
Digitální učební materiál
Transkript prezentace:

Doktorský studijní program Speciální pedagogika Konference studentů DSP SP 2011/12

DSP Speciální pedagogika v ČR Pedagogická fakulta Masarykovy univerzity Předsedkyně oborové rady prof. PhDr. Marie Vítková, CSc. Pedagogická fakulta Karlovy univerzity v Praze Předsedkyně oborové rady doc. PhDr. Lea Květoňová, Ph.D. Pedagogická fakulta Palackého univerzity v Olomouci Předsedkyně oborové rady prof. PaedDr. Libuše Ludíková, Ph.D.

DSP Speciální pedagogika PdF MU Cílem DSP Speciální pedagogika je připravit vědecké pracovníky erudované pro výzkumnou a odbornou činnost v oboru speciální pedagogika Doktorský studijní program / obor Speciální pedagogika je akreditovaný do roku 2018 www.ped.muni.cz/wsedu (programy, DSP)

Koncepce a cíle Výzkumná a odborná činnost se realizuje v těchto oborech speciální pedagogiky: Logopedie (Klenková) Surdopedie (Klenková, Souralová) Psychopedie (Pipeková, Franiok) Somatopedie (Vítková) Oftalmopedie (Vítková, Květoňová) Etopedie (Mühlpachr, Vojtová) Specifické poruchy učení (Bartoňová)

Soubor předmětů DSP SP Filozofie výchovy a vzdělávání (Rybář, Mühlpachr) Integrativní speciální pedagogika (Vítková) Metodologie I. (Pančocha, Mühlpachr) Patopsychologie (Řehulka, Přinosilová) Specializace širšího vědního základu Specializace vědního oboru 1, 2, 3, 4 Metodologie II. (Pančocha, Mühlpachr) Odborná orientace v oboru 1, 2, 3, 4, 5, 6 Příprava disertační práce 1, 2, 3, 4, 5, 6 Cizí jazyk 1, 2 (volitelný)

Charakteristika DSP DSP Speciální pedagogika je pojímán interdisciplinárně a multidisciplinárně Spolupráce mezi katedrami PdF MU Mezioborová spolupráce v rámci MU (především s LF MU) Spolupráce s odbornou praxí u nás i v zahraničí (mobility studentů, mezinárodní projekty) Spolupráce s Oborovými radami speciální pedagogiky v ČR

Doktorandi jako členové vědeckých týmů Mezinárodní projekt Reintegrace žáků s chronickým onemocněním do ZŠ. Comenius 2.1 (Helena Vaďurová, 2005- 2007) Mezinárodní projekt EQUAL Integrované poradenství pro znevýhodněné osoby na trhu práce v kontextu národní a evropské spolupráce (Lucie Procházková, Petra Hamadová, Dana Zámečníková, Dita Slavíková, 2002-2005) GA ČR Kvalita života jako axiologická kategorie (Helena Vaďurová, Karel Pančocha, 2003-2006) ERASMUS EPS 1, Sokrates Programme – Philosophy with children (Petra Hamadová, Petr Hrouzek, Helena Vaďurová, 2004-2005) Výzkumný záměr Speciální potřeby žáků v kontextu RVP ZV (všichni interní doktorandi, 2007-2013)

Internacionalizace doktorského studia DSP Speciální pedagogika je akreditován v jazyce anglickém Special Education Mgr. Amal Salah (2004-2008) v jazyce německém Sonderpädagogik Mgr. Günter Osterer, Ph.D. (2004-2006) Dipl. Pad. Eva Dobrovits, M. Sc. Rakousko 2011- 2015)

Počty studentů v DSP Speciální pedagogika V akademickém roce 2011/12 studuje v DSP Speciální pedagogika v 1.- 7. ročníku 29 studentů, z toho 20 studentů v prezenční formě 9 studentů v kombinované formě

Úspěšné ukončení DSP Speciální pedagogika 2002/03 – 3 absolventi 2003/04 – 5 absolventů 2004/05 – 2 absolventi 2005/06 – 2 absolventi 2006/07 – 5 absolventi 2007/08 – 4 absolventi 2008/09 – 5 absolventů 2009/10 – 2 absolventi 2010/11 - 2 absolventi celkem 30 úspěšných absolventů DSP Speciální pedagogika

Disertační práce 2008-09 HANÁK, P. Analýza současných úkolů speciálně pedagogických center podle druhu postižení v České republice. Brno: MU, 2008. SLAVÍKOVÁ, D.  Projekt integrace ve škole pro žáky s tělesným postižením - Stephen-Hawking-Schule v Neckargemünd v Německu. Brno: MU, 2008. NAVRÁTILOVÁ, D. Komparace systémů vzdělávání jedinců se specifickými poruchami učení v České republice a v Itálii. Brno: MU, 2008.

Disertační práce 2008-09 PROCHÁZKOVÁ, L. Podpora osob se zdravotním postižením při integraci na trh práce v Rakousku. Brno: MU, 2009. BOČKOVÁ, B. Přístupy speciálních pedagogů k podpoře žáků se specificky narušeným vývojem řeči. Brno: MU, 2009. FIALOVÁ, I. Analýza a komparace faktorů determinujících profesní orientaci žáků s tělesným postižením a zdravotním znevýhodněním. Brno: MU, 2009.

Disertační práce 2008-09 DOLEŽALOVÁ, L. Analýza postojů vysokoškolských učitelů k terciárnímu vzdělávání studentů se sluchovým postižením. Brno: MU, 2009.

Disertační práce 2009-10 KALEJA, M. Analýza postojů rodičů romských dětí ke vzdělávání. Brno: MU, 2010. SAYOUD SOLÁROVÁ, K. Analýza speciálně pedagogických a speciálně andragogických přístupů k terapii osob s neurologickým onemocněním v seniorském věku. Brno: MU, 2010.

Disertační práce 2010-11 BROŽOVÁ, D. Analýza poradenské podpory a možností intervence u žáků s poruchami učení v širším smyslu. Brno: MU, 2010. PITNEROVÁ, P. Determinanty integračního procesu žáků se sluchovým postižením. Brno: MU, 2010.

Disertační práce 2010-11 HRICOVÁ, L. Komunikační kompetence žáků a učitelů na základních školách pro sluchově postižené BĚHOUNKOVÁ, L. Rozvoj sociálních dovedností ohrožených

Sborníky doktorandů PANČOCHA, K., VAĎUROVÁ, H. Aktuální směry ve výzkumu ve speciální pedagogice. Brno: MSD, 2007. ISBN 978-80-866-33- 92-3. MÜHLPACHR, P. Dilemata speciální pedagogiky. Brno: MSD, 2007. ISBN 978-80-7392-01. MÜHLPACHR, P. Speciální pedagogika v interdisciplinárních a multidisciplinárních souvislostech. Brno: MU, 2008. ISBN 978-80-210-4762-4. MÜHLPACHR, P. Sociální práce ve speciální pedagogice. Brno: MU, 2009. ISBN 978-80-210-4951-2. PANČOCHA, K. Životní dráha jedince v inkluzivním prostředí. Brno: MU, 2010. ISBN 978-80-210-5340-3.