Přednášky z distribuovaných systémů

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Úvod do počítačových sítí Úvod. Úvod do počítačových sítí •Úvod, síťové protokoly, architektury,standardy •Fyzická úroveň •Linková úroveň •Lokální počítačové.
Advertisements

Zpracování SQL Lubomír Andrle 5. přednáška
Základy databázových systémů
Přednáška č. 3 Normalizace dat, Datová a funkční analýza
eGovernment – aplikace principů v ISKN
 Informací se data a vztahy mezi nimi stávají vhodnou interpretací pro uživatele, která odhaluje uspořádání, vztahy, tendence a trendy  Existuje celá.
Databázové systémy Přednáška č. 2 Proces návrhu databáze.
Přednáška č. 5 Proces návrhu databáze
Operační systémy. OPERAČNÍ SYSTÉMY pomoc operátorovi, podpora vlastností reálného času, víceuživatelských a více úlohových systémů.
Architektury a techniky DS Tvorba efektivních příkazů I Přednáška č. 3 RNDr. David Žák, Ph.D. Fakulta elektrotechniky a informatiky
Principy překladačů Běhová podpora Jakub Yaghob. Běhová podpora Statická podpora jazyka Překladač Interface na knihovny Hlavičkové soubory Dynamická podpora.
Komunikace v DS Přednášky z distribuovaných systémů Ing. Jiří Ledvina, CSc.
Úvod Přednášky z Distribuovaných systémů Ing. Jiří Ledvina, CSc.
MATLAB® ( Funkce v Matlabu ).
Úvod do databází Databáze.
Technologická centra a hostování Jihlava
Procedury a funkce Základní charakteristika a použití v programu.
Vyučovací hodina 1 vyučovací hodina: Opakování z minulé hodiny 5 min Nová látka 20 min Procvičení nové látky 15 min Shrnutí 5 min 2 vyučovací hodiny: Opakování.
Databázové systémy Mgr. Lenka Švancarová. Úvod Doposud jsme uvažovali jen o modelu databázového systému, kde jsou veškerá data a systém řízení báze dat.
D ATOVÉ MODELY Ing. Jiří Šilhán. D ATABÁZOVÉ SYSTÉMY Patří vedle textových editorů a tabulkových kalkulátorů k nejrozšířenějším představitelům programového.
VLAN Projektování distribuovaných systémů Lekce 2 Ing. Jiří ledvina, CSc.
1 Přehled novinek v serveru Exchange 2007 Marian Henč Technology Specialist – AD & Messaging
Architektura databází Ing. Dagmar Vítková. Centrální architektura V této architektuře jsou data i SŘBD v centrálním počítači. Tato architektura je typická.
Modely konzistentnosti Ladislav Kotal PDS 2008Ladislav Kotal2 Konzistentnost Konzistentní = soudržný, neporušený, pevný Konzistenční model = dohoda.
PROINCOR – Inovační audit. ProIncor Inovační audit ProIncor Inovační audit analyzuje, hodnotí a stimuluje inovační proces a inovační prostředí v malých.
Relační databáze.
Databázové systémy. Práce s daty Ukládání dat Aktualizace dat Vyhledávání dat Třídění dat Výpočty a agregace.
Databázové systémy Architektury DBS.
Základní pojmy Systém je abstrakce, kterou si lidé vytvářejí v procesu poznávání jako nástroj zkoumání reálných objektů.
Migrace kódu a procesů Přednášky z distribuovaných systémů Ing. Jiří Ledvina, CSc.
Databázové systémy Přednáška č. 7 Uživatelské rozhraní.
Informatika pro ekonomy II přednáška 10
ALGORITMIZACE A ZÁKLADY PROGRAMOVÁNÍ ŘAZENÍ PRVKŮ – PŘÍMOU VÝMĚNOU (BUBBLESORT) Vytvořila: RNDr. Ivanka Dvořáčková Gymnázium K. V. Raise, Hlinsko, Adámkova.
Simulační modely a programové vybavení. Vývoj simulačních programů  Původně pouze strojový kód –Příliš dlouhé, náročné na programátora, obtížné hledání.
Představujeme Ensemble Michal Tomek. Na tomto obrázku vidíte, co systému Ensemble chybí:
5. Procedury a funkce Procedura je samostatně odladěný algoritmus, v programu může být volána vícekrát. Dvojí terminologie - rozlišujeme procedury a funkce.
Komponent 3 Situační analýza 3.1 Komunikační strategie 3.2 Zlepšování přístupnosti a obsahu informací na Internetu 3.3 Model vzdělávání Podpůrné dokumenty.
13AMP 3. přednáška Ing. Martin Molhanec, CSc.. Co jsme se naučili naposled I. Co je to kontext úlohy Co je to kontext úlohy Task switching (přepnutí úlohy)
Transakce Roman Špánek TU v Liberci Transakce Transakce = série příkazů čtení a zápisu do databáze A Atomic C Consistency I Isolation D Durability.
Databáze.
Dokumentace informačního systému
Copyright (C) 2000 Vema, a. s.1 V3 klient Michal Máčel Provozní integrace G2, HR/Win a internetu.
7. Typ soubor Souborem dat běžně rozumíme uspořádanou množinu dat, uloženou mimo operační paměť počítače (na disku). Pascalský soubor je abstrakcí skutečného.
DATABÁZOVÉ SYSTÉMY. 2 DATABÁZOVÝ SYSTÉM SYSTÉM ŘÍZENÍ BÁZE DAT (SŘBD) PROGRAM KTERÝ ORGANIZUJE A UDRŽUJE NASHROMÁŽDĚNÉ INFORMACE DATABÁZOVÁ APLIKACE PROGRAM.
Informační podpora při krizovém řízení
Synchronizace Přednášky z distribuovaných systémů Ing. Jiří Ledvina, CSc.
Microsoft Dynamics CRM
Distribuované systémy cvičení 3
Distribuovaná sdílená paměť Přednášky z Distribuovaných systémů Ing. Jiří Ledvina, CSc.
Klomfar Petr.  Adresářová služba  specializovaná databáze optimalizovaná pro čtení a vyhledávání.  popisující objekt pomocí atributů. Na rozdíl od.
Přístup do IS z mobilních zařízení Tomáš Tureček Katedra Informatiky FEI VŠB-TU Ostrava.
FEL Komunikátor. Memory Leak program konsumuje operační paměť, kterou neumožňuje uvolnit o uvolnění paměti stará Garbage Collector ▫plně v režii Java.
Global network of innovation Identity a Access Management v heterogenním prostředí Marta Vohnoutová 19. dubna 2015.
1/28 PB153 OPERAČNÍ SYSTÉMY A JEJICH ROZHRANÍ Vlákna 06.
Směrování -RIP. 2 Základy směrování  Předpoklady:  Mějme směrovač X  Směrovač nemůže znát topologii celé sítě  X potřebuje určit směrovač pro přístup.
Komunikace v DS Přednášky z distribuovaných systémů Ing. Jiří Ledvina, CSc.
Velké databáze High Performance Databases Miroslav Křipač Vývojový tým IS MU Služby počítačových sítí,
Architektura databází DBS=SŘBD+DB
MASSIV Middleware pro tvorbu online her. Obsah prezentace Úvod Prostřeky poskytované Massivem Využití jádra Massivu v Demu Zhodnocení projektu Prezentace.
B2B Systémová integrace Jiří Macháček. Osnova ► Úvod ► Terminologie ► Parametry – požadavky ► Způsoby integrace ► Web-Services ► Příklady.
PROGRAMOVÁNÍ 3ITA,3ITB Jaroslav Burdys Hlavní zdroj:
Sdílená katalogizace z pohledu manažera
Výukový materiál zpracován v rámci projektu
Reporting as a Part of DSS
Informatika pro ekonomy přednáška 8
Distribuovaný systém souborů
Přednášky z distribuovaných systémů
Přednášky z Distribuovaných systémů
Přednášky z distribuovaných systémů
Monitor Object 1.
Transkript prezentace:

Přednášky z distribuovaných systémů Replikace Přednášky z distribuovaných systémů

DS - Konzistentnost a replikace Pro a proti replikaci Zvýšení spolehlivosti. Zvýšení výkonnosti. Nutnost zachování škálovatelnosti systému co do počtu komponent i geografické rozlehlosti. Výkonnost se snižuje, protože s opravou jedné kopie souvisí i oprava ostatních kopií pro zachování konzistentnosti. 11.1.2019 DS - Konzistentnost a replikace

Vztah ke škálovatelnosti (1) Pro zlepšení škálovatelnosti jsou používány replikace a cache. Škálovatelnost je obecně prezentována jako problém průchodnosti. Replikace dat v blízkosti potenciálních uživatelů může zlepšit výkonnost a zlepšit škálovatelnost. Potenciální problémy: Šířka pásma požadovaná pro aktualizaci kopií může být velká. Udržování konzistentních replikovaných kopií může být problémové z pohledu škálovatelnosti. Proto je třeba dodržovat určité dohody při replikaci dat. 11.1.2019 DS - Konzistentnost a replikace

Vztah ke škálovatelnosti (2) Vícenásobné kopie. zvyšují výkonnost a redukují dobu přístupu zvyšují také režii pro udržení konzistentnosti příklad: N - krát replikované objekty frekvence čtení R, frekvence zápisu W je-li R <<W vysoká konzistentnost zvyšuje režii, zprávy jsou zbytečné Zdrojem řešení je udržování konzistentnosti volba vhodné sémantiky těsná konzistentnost vyžaduje globálně synchronizované hodiny Řešení: snížíme požadavky na konzistentnost jsou k dispozici různé stupně konzistentnosti 11.1.2019 DS - Konzistentnost a replikace

DS - Konzistentnost a replikace Replikace objektů (1) Organizace distribuovaných vzdálených objektů sdílených dvěma různými klienty. 11.1.2019 DS - Konzistentnost a replikace

DS - Konzistentnost a replikace Replikace objektů (2) Vzdálené objekty schopné zpracovávat souběžné vyvolání sebe sama. Vzdálený objekt pro který je vyžadován adaptér objektu ke zpracování souběžných volání. 11.1.2019 DS - Konzistentnost a replikace

DS - Konzistentnost a replikace Replikace objektů (3) Distribuovaný systém pro replikovatelné distribuované objekty – aplikace je schopná replikace. Distribuovaný systém schopný managementu replik – replikace zpracovává midleware. 11.1.2019 DS - Konzistentnost a replikace

Distribuční protokoly Rozumná otázka na této úrovni zní: pokud je zvolen model konzistentnosti, jak jsou aktuální opravy šířeny v DS? K odpovědi na tuto otázku se musíme podívat na několik distribučních protokolů. Avšak předtím ještě musíme udělat rozhodnutí týkající se vhodného umístění replik. 11.1.2019 DS - Konzistentnost a replikace

Uspořádání replikací dat Logická organizace různých typů replikací datové paměti znázorněná jako tři soustředné kruhy. 11.1.2019 DS - Konzistentnost a replikace

Repliky iniciované serverem Čítání požadavků přístupu od různých klientů. 11.1.2019 DS - Konzistentnost a replikace

Porovnání protokolů push a pull Operace push Operace pull Stav serveru Seznam klientů replik a cache pamětí žádný Posílané zprávy Oprava nebo zpožděné vykonání opravy Hlasování a oprava Doba reakce na klientu Bezprostřední nebo čas vykonání opravy Čas vykonání opravy Porovnání mezi protokoly založenými na modelu push a pull operacích v případě systému s více klienty a jedním serverem. 11.1.2019 DS - Konzistentnost a replikace

Protokoly se vzdáleným zápisem (1) Protokol vzdáleného zápisu do primární kopie s fixním serverem do kterého jsou posílány všechny operace čtení i zápisu. 11.1.2019 DS - Konzistentnost a replikace

Protokoly se vzdáleným zápisem (2) Princip protokolu se zálohou primární kopie. 11.1.2019 DS - Konzistentnost a replikace

Protokoly s lokálním zápisem (1) Protokol lokálního zápisu do primární kopie, kdy jedna kopie migruje mezi procesy. 11.1.2019 DS - Konzistentnost a replikace

Protokoly s lokálním zápisem (2) Protokol primární kopie, kdy primární kopie migruje k procesům, čekajícím na provedení opravy. 11.1.2019 DS - Konzistentnost a replikace

Aktivní replikace (1) Problém replikovaných vyvolání. 11.1.2019 DS - Konzistentnost a replikace

DS - Konzistentnost a replikace Aktivní replikace (2) Posílání požadavku vyvolání z replikovaného objektu. Vrácení odpovědi replikovanému objektu. 11.1.2019 DS - Konzistentnost a replikace

Protokoly založené na hlasování Algoritmu hlasování: Korektní volba množiny pro čtení a zápis Volba, která může vézt ke konfliktu typu zápis – zápis Správná volba, známá jako ROWA (read one, write all) 11.1.2019 DS - Konzistentnost a replikace

DS - Konzistentnost a replikace Orca OBJECT IMPLEMENTATION stack; top: integer; # variable indicating the top stack: ARRAY[integer 0..N-1] OF integer # storage for the stack OPERATION push (item: integer) # function returning nothing BEGIN GUARD top < N DO stack [top] := item; # push item onto the stack top := top + 1; # increment the stack pointer OD; END; OPERATION pop():integer; # function returning an integer BEGIN GUARD top > 0 DO # suspend if the stack is empty top := top – 1; # decrement the stack pointer RETURN stack [top]; # return the top item OD; END; BEGIN top := 0; # initialization END; Zjednodušený objekt zásobníku v Orca s interními daty a dvěma opracemi. 11.1.2019 DS - Konzistentnost a replikace

Řízení sdílených objektů v Orca Čtyři případy procesu P provádějícího operace nad objektem O v Orca. 11.1.2019 DS - Konzistentnost a replikace

Příčinně konzistentní líná replikace Obecná organizace distribuované paměti. Klienti na sebe také přebírají zpracování konzistentní komunikace. 11.1.2019 DS - Konzistentnost a replikace

Zpracování operací čtení Provádění operace čtení nad lokální kopií. 11.1.2019 DS - Konzistentnost a replikace

Zpracování operací zápisu Provádění operace zápisu nad lokální kopií. 11.1.2019 DS - Konzistentnost a replikace