JEDNOBUNĚČNÉ ORGANISMY

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Život jako leporelo, registrační číslo CZ.1.07/1.4.00/
Advertisements

Přírodopis – 6. třída  Nejstarší organismy na Zemi  Jednobuněčné, viditelné pouze mikroskopem  Tvar buněk bakterií: › Kulovitý = koky › Tyčinkovitý.
Bakteriologie Určování bakterií.
Mikrobiologie Mikroorganismy.
Bakterie 1 VY_32_INOVACE_A1-01 AUTOR: Mgr. Iveta Bartošová
Bakterie 2 VY_32_INOVACE_A1- 02 AUTOR: Mgr. Iveta Bartošová
BUŇKA 1 Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem.
Opakování pro 6. ročník s ježkem Čendou
Houby, viry, baktérie Pro 6. ročník Autor: Mgr. Pavlína Marková
PŘÍRODOPIS Bakterie – 6. ročník..
Prvoci Přírodopis VY_32_INOVACE_166, 9. sada, Př3 ANOTACE
BAKTERIE Jsou to jednobuněčné organismy (tělo je tvořeno jednou buňkou), jsou všudypřítomní: vyskytují se na poušti, ve vzduchu, v moři, za polárním.
M1: LESNICKÁ BOTANIKA BAKTERIE
ORGANISMY JEDNOBUNĚČNÉ
Jednobuněčné organismy s nepravým buněčným jádrem
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
Autor: Mgr. Miroslav Nešpořík Název: RISKUJ VY_inovace_32_PR6_20
Jakékoliv další používání podléhá autorskému zákonu.
Viry a bakterie Digitalizace výuky Příjemce
Jednobuněčné organismy s nepravým jádrem
Metodický list Pořadové číslo: VY_32_INOVACE_II.A.18 Název pro školu:
VY_32_INOVACE_Př-b 6.,7.05 Anotace: Prezentace vysvětlí základní rozdíly mezi jednobuněčnými a mnohobuněčnými organismy, procvičuje a opakuje učivo. Vzdělávací.
Autor výukového materiálu: Petra Majerčáková Datum vytvoření výukového materiálu: prosinec 2012 Ročník, pro který je výukový materiál určen: VI Vzdělávací.
M1: LESNICKÁ BOTANIKA SINICE
Bakterie.
Bakterie a sinice Přírodopis VY_32_INOVACE_164, 9. sada, Př3 ANOTACE
BAKTERIE.
ŠkolaStřední průmyslová škola Zlín Název projektu, reg. č.Inovace výuky prostřednictvím ICT v SPŠ Zlín, CZ.1.07/1.5.00/ Vzdělávací.
Bakterie - nejstarší obyvatelé Země
LES ŘASY.
Škola:. Základní škola Kladruby
BAKTERIE.
Škola: Základní škola Kladruby Husova 203, Kladruby, Číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/ Modernizace výuky Autor:Miloslava Junková Název materiálu:Buňka.
Základní struktura živých organismů
Tvůrce: Mgr. Alena Výborná
SINICE fotosyntetizující bakterie
Název školy ZŠ Elementária s.r.o Adresa školy Jesenická 11, Plzeň Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Číslo DUMu VY_32_INOVACE_P6-001 Předmět PŘÍRODOPIS.
Bakterie. Malé organismy viditelné jen pomocí mikroskopu. Jsou to jednobuněčné organismy – jejich tělo je tvořeno jen jednou buňkou. Jsou jednodušší a.
Rostlinná plasmatická blána mitochondrie cytoplasma ribozomy jádro vakuola chloroplasty buněčná stěna buňka.
Bakterie VY_52_INOVACE_PR VYPRACOVALA: Mgr. Jana Víchová DATUM: září 2011 URČENO PRO: 6. ročník VZDĚLÁVACÍ OBLAST: Člověk a příroda - Přírodopis.
EKOSYSTÉM SPOLEČENSTVO ROSTLINY ŽIVOČICHOVÉ HOUBY MIKROORGANISMY PROSTŘEDÍ SLUNCE VODA VZDUCH PŮDA.
Funkce – obrana organismu proti infekci. Nakažlivé neboli infekční nemoci: =choroba, která je přenosná z nemocného člověka nebo zvířete na zdravého jedince.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola, Uherský Ostroh, okres Uherské Hradiště, příspěvková organizace AUTOR: Mgr. Blanka Hipčová NÁZEV: VY_52_INOVACE_02_CH+PŘ_02.
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Dolní Benešov, příspěvková organizace AUTOR: Silvie Krupová NÁZEV:VY_32_INOVACE_01_Přírodopis 7. ročník TÉMA: opakování 6. ročníku I. ČÍSLO.
Bakterie Přírodopis 6. třída.
Jednobuněčné organismy s nepravým buněčným jádrem
VY_32_INOVACE_531 Základní škola Luhačovice, příspěvková organizace
Buňka Anotace: Materiál je určen k výuce přírodopisu v 6. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky se základní stavbou rostlinné a živočišné buňky. Materiál je plně.
BAKTERIE = jednobuněčné organizmy - typy bakterií: - kulovité – koky
Základní škola a mateřská škola J.A.Komenského
Škola ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Autor
BAKTERIE – nejstarší obyvatelé Země(po výkladu si zapiš do sešitu)
NÁZEV ŠKOLY: Masarykova základní škola a mateřská škola Melč, okres Opava, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/ AUTOR: Mgr. Lumír.
Gymnázium, Třeboň, Na Sadech 308
Bakterie.
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
Bakterie Nikola Klaclová.
Základní škola a mateřská škola J.A.Komenského
2. Organismus a prostředí Základy ekologie pro střední školy 1.
Název školy: Základní škola a Mateřská škola Kladno, Norská 2633 Autor: Martina Černá Název materiálu: VY_12_INOVACE_OS.6.Cer.24_Zivoni_prostredi_viry_bakterie.
Buňka Anotace: Materiál je určen k výuce přírodopisu v 6. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky se základní stavbou rostlinné a živočišné buňky. Materiál je plně.
2.1 Viry, bakterie Víte, kdo způsobuje angínu, chřipku nebo neštovice?
III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT
BAKTERIE.
Prvoci.
Základní škola, Hradec Králové
Výukový materiál VY_52_INOVACE_20_ OPAKOVANI_BUNKA
BAKTERIE Jednobuněčné organismy
Transkript prezentace:

JEDNOBUNĚČNÉ ORGANISMY Bakterie JEDNOBUNĚČNÉ ORGANISMY

Masarykova základní škola Morašice, okres Svitavy Vzdělávací oblast: Přírodopis 6.ročník - Jednobuněčné organismy Název: Bakterie Autor: Mgr. Hana Heroldová Datum: 27. 9. 2011 třída: 6.třída Stručná anotace: slouží k výkladu nového učiva pomocí prezentace. Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Individualizace a inovace výuky v rámci OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost

Charakteristika bakterií Mikroorganismy jsou všudypřítomné velice rychle se rozmnožují dělením buněk jejich buněčné jádro není odděleno od cytoplazmy jaderným obsahem umožňují oběh látek v přírodě praktické využití

Stavba bakterie Použij termíny : buněčná stěna slizové pouzdro plazmatická membrána bičík cytoplazma nepravé jádro Popiš stavbu bakterie podle učebnice na str. 30

Tvary bakteriálních buněk stafylokoky streptokoky bičíkaté bakterie tyčinkovité bakterie koky

Druhy bakterií hniložijné bakterie – rozkládají odumřelá těla organismů – oběh látek v přírodě cizopasné bakterie – žijí v živých tělech hostitelů - bakteriální choroby angína, spála zápal plic salmonelóza borelióza zánět mozkových blan symbiotické bakterie –soužití organismů je vzájemně prospěšné hlízkové bakterie Escherichia coli

Druhy bakterií laktobacily – bakterie, které se využívají na výrobu mléčných výrobků

Zápis do sešitu napiš základní znaky bakterií zakresli a popiš bakteriální buňku druhy bakterií - odpovídej na otázky Co způsobují u rostlin a živočichů cizopasné bakterie - uveď onemocnění, která způsobují a zakresli tvar bakterie - uveď způsoby prevence a léčby onemocnění Jakou mají v přírodě funkci hniložijné bakterie? K čemu se využívají laktobacily?

Opakujeme…….. Vysvětli pojmy: slizové pouzdro laktobacily symbióza streptokoky očkování salmonelóza Otázky na zamyšlení: Zjisti, jak vzniká bioplyn a k čemu se dá využít? Co je to epidemie? Mohou také bakterie onemocnět?

Víš, že…… jediná špetka půdy obsahuje obsahuje téměř milion bakterií? Většina bakterií potřebuje k životu kyslík, některé bakterie však přítomnost kyslíku usmrcuje. Existují speciální druhy bakterií, které dovedou přeměnit ropu, a tím čistit vodu nebo hlínu ropou znečištěné. Jiná složitá bakteriální společenstva zneškodňují odpadní látky při čištění vody v čističkách.

Zdroje: http://petrik.bigbloger.lidovky.cz http:// blogs.discovermagazine.com http:// fittipdaily.com http:// scharfphoto.com http:// 2.estrellamountain.edu http:// zpravy.idnes.cz http:// activia.cz http:// valmez.cz http:// coop.cz http:// cs.wikipedia.org http:// sborovna.cz učebnice přírodopisu : Mgr.Čabraková,Věra. RNDr.Hasch,František.Mgr.Sejpka, Jaroslav. Mgr. Vaněčková,Ivana,Přírodopis 6, učebnice pro základní školy a víceletá gymnázia, Nakladatelství Fraus , Plzeň 2003

Metodika: Prezentace se používá při probírání učiva o stavbě bakterie, jejich rozdělení a užitečnosti bakterií pro člověka. metodika: Žáci se seznamují a sami popisují stavbu bakterie. Tvary bakteriálních buněk zakreslují a vyhledávají podle učebnice, jaké nemoci způsobují. Seznamují se s dalšími druhy bakterií a podle návodu zapíší nové informace. Otázky na zamyšlení vedou žáky k dalšímu studiu učiva v učebnici.